Blog

20/4/2017.  Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 6/4-19/4

20/4/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 6/4-19/4


6/4 – Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας αποσυνέδεσε την ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ. Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό που είχε προκληθεί από τις εισροές συναλλάγματος.

6/4 – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σκοπεύει να αυξήσει τα, αρνητικά σήμερα, επιτόκια καταθέσεων για τράπεζες πριν από τα τέλη του 2017, διαβεβαίωσαν ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής οικονομολόγος Πέτερ Πρατ, διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία που καλλιεργείται τον τελευταίο μήνα. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) φαίνεται να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την εποχή της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η πλειονότητα των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών θεωρεί πως η Fed έπρεπε να αρχίσει να περιορίζει τον ισολογισμό της προς τα τέλη του 2017, μέσω της σταδιακής μείωσης της επαναγοράς κρατικών ομολόγων και στεγαστικών δανείων που ήδη κατέχει. Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως οι αναπτυγμένες οικονομίες είναι πιθανόν να οδεύουν προς μακροπρόθεσμη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της πτώσης της παραγωγικότητας.

6/4 – Μια ανάσα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, η πολιτική του ακραίου οικονομικού εθνικισμού φαίνεται να εμπνέει αυτή τη φορά τη Γαλλία. Με έναν λόγο εμποτισμένο από ισχυρές δόσεις λαϊκισμού, η ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν έχει εκφράσει επανειλημμένως την έντονη αποστροφή της για το ευρώ, το οποίο παρομοιάζει με «πτώμα που ακόμη κινείται». Ως σφοδρή πολέμιος του οικονομικού φιλελευθερισμού και του υφιστάμενου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, υπόσχεται μια Γαλλία «ελεύθερη, ασφαλή, ευημερούσα, δίκαιη, περήφανη, δυνατή και ισχυρή». Τι εννοεί με αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στα βασικά σημεία του οικονομικού προγράμματός της.

7/4 – Φυγή των επενδυτών προς τα θεωρούμενα ως ασφαλή καταφύγια προκάλεσε η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά του συριακού στρατού, ενώ οι δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος υποβάθμισε τις πιθανότητες να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση λειτούργησαν καθησυχαστικά τις τελευταίες ώρες. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα και του χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ υποχωρούσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν προστασία σε αυτά.

7/4 – Στο δεύτερο κεφάλαιο της φετινής Εκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ΔΝΤ εξετάζεται ο ενδεχόμενος αντίκτυπος μιας παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας. Σε έναν βαθμό οι επιπτώσεις της έχουν γίνει εμφανείς. Η καμπύλη αποδόσεων, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων, έχει γίνει επίπεδη. Για τις τράπεζες, οι οποίες σε μια γενική θεώρηση δανείζονται χρήματα σχετικά φθηνότερα για μικρές περιόδους και δανείζουν ακριβότερα για μακρές περιόδους, αυτό σημαίνει μειωμένα έσοδα. Συνήθως, οι τράπεζες δυσκολεύονται να περιορίσουν το επιτόκιο καταθέσεων κάτω του μηδενός, οπότε τα χαμηλότερα επιτόκια συμπιέζουν τα περιθώρια κερδών.

7/4 – Ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και των αλλαγών που μπορεί να επιφέρει το Brexit στην αγορά εργασίας, ξένοι εργαζόμενοι μεγάλων τραπεζικών κολοσσών του Λονδίνου ζητούν οικειοθελώς να εγκαταλείψουν το Σίτι και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι των τραπεζών Citigroup, Goldman Sachs και HSBC Holdings έχουν πρoσφερθεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σε περίπτωση που οι εργοδότες τους αναγκαστούν να μετακινήσουν εργατικό δυναμικό μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Brexit.

8/4 – Στο 1,5% προσγειώνει την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 η Alpha Bank, υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι θα εξαλειφθεί το κλίμα αβεβαιότητας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η οικονομική πορεία της χώρας είναι, πλέον, περισσότερο εύθραυστη.

8/4 – Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στη χώρα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα συνεχιστεί αυτή η τάση.

«Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον», λέει στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle η κ. Αννα Τερέζα Λέμαν, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο. Εχει παρέλθει η εποχή κατά την οποία οι εταιρείες αναζητούσαν πρωτίστως φθηνά εργατικά χέρια, εξηγεί η κ. Λέμαν, και έτσι ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στην Πορτογαλία, όχι μόνο στη μεταποίηση αλλά και σε υπηρεσίες που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία. «Η Πορτογαλία έχει καλά χαρτιά, κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία», τονίζει η κ. Λέμαν.
9/4 – Τα δύο στα τρία νοικοκυριά της χώρας εμφανίζουν στην εφορία οικογενειακό εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα σε μια πενταετία το ποσοστό έχει αυξηθεί από το 49% στο 64,11% με την τάση να είναι ανοδική.

9/4 – Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί πολύ πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην Ε.Ε., μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσημη ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αποδεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit. Ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής από την πλευρά των «27» Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε το Λονδίνο πως το αίτημα για «παράλληλες διαπραγματεύσεις» για τους όρους εξόδου της Βρετανίας και τη μελλοντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. κρύβει μεγάλο ρίσκο.

9/4 – Εικόνα συντριβής παρουσιάζει το Χρηματιστήριο με τη συμπλήρωση οκτώ ετών ύφεσης (2009-2016). Ο Γενικός Δείκτης από το τέλος του 2009 μέχρι και το τέλος του 2016 έχει χάσει το 70,7% της αξίας του, ενώ λογιστικά έχουν χαθεί 38 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.


31/3 – Στη σχεδιαζόμενη επέκταση του ευρωπαϊκού δικτύου του κρατικού κινεζικού ναυτιλιακού κολοσσού Cοsco έχοντας ως βάση το λιμάνι του Πειραιά εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές σελίδες της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πανίσχυρη κινεζική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επισήμως εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά τμήματος του λιμανιού του Αμβούργου, έχει ωστόσο αρχίσει να επενδύει με συστηματικό τρόπο σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια κομβικής σημασίας δημιουργώντας ένα ολόκληρο νέο ναυτιλιακό δίκτυο.

«Στη βόρεια Ευρώπη η Cosco επικεντρώνει το ενδιαφέρον της κυρίως στα λιμάνι του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και της Μπριζ, σύμφωνα με μελέτη του ιταλικού Ινστιτούτου SRM. Στο Ρότερνταμ, τον αιώνιο αντίπαλο του Αμβούργου, η Cοsco θέλει να διατηρήσει πάνω από το ένα τρίτο του τερματικού σταθμού Εuromax.

Αξιοσημείωτη είναι στο μεταξύ η παρουσία των Κινέζων επενδυτών στον χώρο της Μεσογείου, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται επενδυτικά στα λιμάνια του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Αιγύπτου».10/4 – Ολοκληρώθηκε με την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece. Χρειάστηκαν δηλαδή τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, την 1η Απριλίου του 2013, περισσότερα από δύο χρόνια από την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή στις 25 Νοεμβρίου του 2014 και η μετατροπή της παραχώρησης σε μνημονιακή υποχρέωση κατόπιν απαίτησης των δανειστών για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Χρόνοι και πιέσεις που δοκίμασαν την υπομονή και τις αντοχές του επενδυτή, των τοπικών κοινωνιών αλλά και των εργαζομένων.

10/4 – Την έναρξη έρευνας εξετάζει να διατάξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αποσαφηνιστεί εάν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως επιδοτήσεις ή μέτρα αντιντάμπινγκ σε εξαγώγιμα προϊόντα. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για να θέσουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο συγκεκριμένους εμπορικούς εταίρους. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ή το Μεξικό είναι δυσανάλογα υψηλό και κρύβει τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, απειλώντας με βαριά αντίποινα. Προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, η Κίνα αποφάσισε να προσφέρει στις ΗΠΑ μεγαλύτερη πρόσβαση στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στον γεωργικό κλάδο. Στόχος της Κίνας είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες φλερτάρουν με τον προστατευτισμό από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Βέβαια, από τότε που ανέλαβε ο κ. Τραμπ τα προεδρικά του καθήκοντα έχει σταδιακά χαμηλώσει τους τόνους.

10/4 – Τα κυπριακά κρατικά ομόλογα έχουν αναδειχθεί στο αστέρι των ομολόγων της περιφέρειας και η απόδοσή τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2001, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Από τα τέλη του 2016, η Κύπρος μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από την Πορτογαλία. Η Κύπρος είχε διασωθεί από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη υπό πολύ αντίξοες συνθήκες τον Μάρτιο του 2013, με την επιβολή «κουρέματος» στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

10/4 – Κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 3,79 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι σχεδόν 3,6 δισεκ. που ήταν τον Ιανουάριο, καθώς το κράτος συνεχίζει την άτυπη σχεδόν στάση πληρωμών.

11/4 – Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, όσο και στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

11/4 – Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2017, ωστόσο υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, ιδίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). «Θα πρέπει να δούμε το εμπόριο ως μέρος της λύσης για οικονομικές δυσκολίες, όχι ως μέρος του προβλήματος», είπε χθες ο γ.γ. του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο, καλώντας τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στις σειρήνες του οικονομικού προστατευτισμού.

12/4 – H παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κερδίζει συνεχώς έδαφος, πλην όμως επάνω της επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού, που απειλεί πλέον το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ, σε ομιλία της ενόψει των εαρινών εργασιών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν το οικοδόμημα του ανοικτού εμπορίου, που «χτίστηκε» μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας για την επίλυση σημαντικών εμπορικών ζητημάτων, όπως η μείωση των υπερβολικών ανισορροπιών μεταξύ των χωρών παγκοσμίως.

12/4 – Σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ευρώ φαίνεται πως δεν πηγάζει από μικρές και περιφερειακές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία, και το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το καράβι. Δύο πρόσφατες οικονομικές εκθέσεις φανερώνουν τι σημαίνει το ευρώ για τους Ιταλούς και γιατί στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δεν τους ενθουσιάζει πλέον. Στη μία από τις εκθέσεις αποτυπώνεται πως πλέον οι πολίτες της γειτονικής χώρας είναι πιο φτωχοί ως μέλη της Ευρωζώνης. Στην άλλη, ότι υστερούν έναντι της βασικής εμπορικής εταίρου τους, της Γερμανίας.

13/4 – Το 2016 ήταν από πολλές απόψεις μια δύσκολη χρονιά, ωστόσο η οικονομία της Ευρωζώνης αποδείχτηκε ανθεκτική χάρη και στη συμβολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και το 2017 αρχίζει με την οικονομία να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της από την αρχή της κρίσης, είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για το 2016.

13/4 – Ο ΟΟΣΑ παρότρυνε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της και ο επικεφαλής της Χαρουχίκο Κουρόντα επιβεβαίωσε πως θα τη συνεχίσει μέχρι ο πληθωρισμός να ενισχυθεί στο 2% από την αύξηση μισθών και εταιρικών κερδών. Στην τελευταία έκθεση για την ιαπωνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος δημόσιου χρέους της χώρας, προειδοποιώντας πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία της χώρας στο μέλλον.

14/4 – Σημάδια βελτίωσης της εισπραξιμότητας δείχνουν τα στοιχεία της ΔΕΗ για το πρώτο δίμηνο του έτους, εξέλιξη η οποία, αν δεν ανατραπεί, μπορεί να επιφέρει σταδιακή εξυγίανση των οικονομικών της επιχείρησης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ, οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος το πρώτο δίμηνο του έτους, εξαιρουμένων των διακανονισμών, μειώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ.

14/4 – Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τη μετανάστευση ενόψει Brexit, οι ξένοι εργαζόμενοι αποτελούν βασικό πυλώνα σε ορισμένους νευραλγικούς τομείς της βρετανικής οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), το 2016, το 11% του εργατικού δυναμικού της Βρετανίας αποτελείται από ξένους εργαζομένους, εκ των οποίων το 7%, δηλαδή περίπου 2,2 εκατ. πολίτες, προέρχεται από άλλες χώρες της Ε.Ε. Ενδεικτικά, το 14% των ξένων εργαζομένων δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χονδρικών και λιανικών πωλήσεων, στον ξενοδοχειακό κλάδο και στον κλάδο της εστίασης. Στους παραπάνω κλάδους δραστηριοποιούνται 508.000 υπήκοοι της Ε.Ε. Εξίσου έντονη είναι και η παρουσία των ξένων εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, δεδομένης της ισχυρής οικονομικής παρουσίας της Βρετανίας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες το 12% των εργαζομένων προέρχεται από χώρες του εξωτερικού, ενώ 382.000 εργαζόμενοι είναι υπήκοοι της Ε.Ε. Αρκετοί Ευρωπαίοι υπήκοοι απασχολούνται και στους τομείς της μεταποίησης, με το ποσοστό των εργαζομένων να υπερβαίνει συνολικά το 10%.

15/4 – H αξιολόγηση των προτάσεων που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund) από την Ελλάδα για τη συμμετοχή στο ταμείο των ταμείων (fund of funds) αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Σχεδόν 260 εκατ. ευρώ θα τοποθετήσουν το ΕΤαΕ (60 εκατ. ευρώ) και το ΕΣΠΑ (200 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 150-200 εκατ. ευρώ θα κληθούν να τοποθετήσουν ιδιώτες επενδυτές. Συνολικά, 400-450 εκατ. ευρώ αναμένεται να τοποθετηθούν την περίοδο 2018-2023 σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου (venture capital) γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

15/4 – Μέσο φόρο άνω των 9.200 ευρώ πλήρωσαν πέρυσι στην εφορία οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 13,4% του συνόλου των φορολογουμένων πληρώνει το 60% του συνολικού φόρου. Συγκεκριμένα τα φορολογικά βάρη σηκώνουν 513.509 φορολογούμενοι με εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της σημερινής να κατανείμουν τις φορολογικές υποχρεώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι φορολογούμενοι με μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.500 ευρώ πληρώνουν κατά μέσον όρο φόρο που ξεπερνά τα 9.200 ευρώ ετησίως.

16/4 – Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν περιθώριο 100 ημερών για να λειάνουν τις διαφορές στα ακανθώδη εμπορικά ζητήματα που δοκιμάζουν τη σχέση τους. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διμερή συνάντηση κορυφής των προέδρων Κίνας και ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και έγινε σε καλό κλίμα προς μεγάλη ανακούφιση του διεθνούς οικονομικού κοινού. H νηφαλιότητα φαίνεται να επικράτησε στις επαφές των δύο ισχυρών ηγετών, μετά την πάροδο μιας περιόδου κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε την Κίνα με εμπορικό πόλεμο και σκληρά αντίποινα για τη χειραγώγηση του γουάν.

17/4 – Την ώρα που η Αργεντινή και η Βενεζουέλα βρίσκονται στη δίνη οικονομικής και πολιτικής κρίσης με εκατομμύρια ανθρώπους να διαδηλώνουν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες και του Καράκας, το Μεξικό, με τα ιλιγγιώδη ποσοστά πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας, ετοιμάζει την αντεπίθεσή του στην εχθρική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ

17/4 – Αυξάνονται οι εκτιμήσεις πως η βελτίωση της εικόνας στη ναυτιλία δεν είναι παροδική αλλά έχει στέρεες βάσεις. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, όπως αναμένουν οίκοι όπως η JP Morgan και η DNB Markets, δικαιώνονται οι Ελληνες εφοπλιστές που το τελευταίο έτος προχώρησαν σε αγορές πλοίων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Επενδυτική στρατηγική που διατήρησαν και το πρώτο τρίμηνο του 2017, οπότε και πραγματοποίησαν τη μία στις τέσσερις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.

18/4 – Στο 1,7% ανέβηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα το Μάρτιο του 2017, σε σχέση με 1,4% το Φεβρουάριο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -0,7%.


18/4 – Με αμερικανική συναίνεση χτίζεται το σκηνικό των διαπραγματεύσεων αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, όπου θα αναζητηθεί μια φόρμουλα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, η οποία να επιτρέπει την επιστροφή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διέψευσε τις εκτιμήσεις περί πιθανού αμερικανικού βέτο στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν για κάποιους στην κυβέρνηση ένα τέτοιο βέτο αποτελούσε κρυφή ελπίδα προκειμένου να απαλλαγούν από τις πιέσεις του Ταμείου για σκληρά μέτρα.

18/4 – Προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 και το 2018, λόγω της ενίσχυσης του μεταποιητικού κλάδου και του εμπορίου στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Προειδοποίησε, όμως, ότι ο προστατευτισμός μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη θετική πορεία της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 21 με 23 Απριλίου, το Ταμείο τόνισε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ασθενέστερη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Τουλάχιστον, όμως, συντελείται ανάκαμψη στη μεταποίηση και στο εμπόριο, που αναμενόταν εδώ και καιρό.

18/4 – Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού συρρικνώθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και συγκεκριμένα ανήλθε στα 1,068 δισ. ευρώ από 1,863 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παραμένοντας όμως πάνω από τον στόχο τριμήνου κατά 75 εκατ. ευρώ. Επίσης, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,367 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με το έλλειμμα των 595 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και έναντι στόχου του προϋπολογισμού 2017 για έλλειμμα 1,408 δισ. ευρώ.
19/4 – Η επικράτηση του κ. Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε αναβίωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στην υιοθέτηση πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch. Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές ανησυχούν για την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.

Αφήστε μια απάντηση