Blog

2014-04-03. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 3-4-2014

2014-04-03. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 3-4-2014

Σύμφωνα με δηλώσεις του μεσολαβητή κ. Νίμιτς, ο οποίος είχε συνομιλίες στις 27 Μαρτίου στη Ν. Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδος κ. Βασιλάκη και των Σκοπίων κ. Γιολέφσκι:
– Δεν υπήρξε καμία πρόοδος, καθώς και οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους.
– Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και δυναμικές.
– Συνεφωνήθη να συνεχιστεί η προσπάθεια με την τρέχουσα μορφή, αλλά με πιο εντατικό ρυθμό.
– Το Μάιο θα υπάρξει νέα συνάντηση και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια.

Ο πρόεδρος κ. Ιφανόφ, ο οποίος είναι και πάλι υποψήφιος του κόμματος του κ. Γκρουέφσκι, για τις προεδρικές εκλογές της 13 Απριλίου 2014, σε προεκλογική ομιλία του στις 23 Μαρτίου δήλωσε ότι, αν επανεκλεγεί για δεύτερη φορά, δεν θα επιτρέψει την αλλαγή του Συντάγματος και της συνταγματικής ονομασίας της χώρας χωρίς δημοψήφισμα.

Στις 26 Μαρτίου, ο Αμερικανός Καθηγητής κ. Daniel Serwer, ο οποίος διετέλεσε το 1990-1993 επιτετραμμένος στην Πρεσβεία της Ρώμης και το 1994-1996 ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βοσνία και έχει χειριστεί πληθώρα διπλωματικών αποστολών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα ανέφερε τα εξής:
– Η ουκρανική κρίση επιβάλλει την άμεση ένταξη στο NATO των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου.
– Να απεμπλακεί η ένταξη τους στο NATO από την ένταξη τους στην EE, η οποία να γίνει μόνο μετά την επίλυση της ονομασίας.
– Η ένταξη των Σκοπίων στο NATO να πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο που θα γίνει το φθινόπωρο στη Βρετανία, δεδομένου ότι έχει υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συμμετέχει ενεργά στις ειρηνευτικές αποστολές της Συμμαχίας.
– Ο Έλληνας πρωθυπουργός αυξάνει, με την πολιτική του, τον εθνικισμό στα Βαλκάνια.

Η θέση αυτή τον καθηγητή κ, Serwer αποτελεί προάγγελο των πιέσεων που θα ασκηθούν στην Ελλάδα, με πρόσχημα την ουκρανική κρίση, για να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο NATO ως ΠΓΑΜ, με αντάλλαγμα την εγγύηση ότι η ένταξη στην EE δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την επίλυση τον προβλήματος. Ως εκ τούτον είναι πολύ πιθανόν η νέα πρόταση, που ετοιμάζει ο κ. Νίμιτς, να κινείται στο Ίδιο πνεύμα. 11 Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί κάτι τέτοιο, γιατί τα Σκόπια δεν θα συναινέσουν ποτέ σε λύση για να ενταχθούν στην EE, αλλά θα περιμένουν κάποια άλλη ευκαιρία τύπου Ουκρανίας για να το πετύχουν χωρίς να προβούν σε καμία υποχώρηση.

Αφήστε μια απάντηση