Blog

2014-04-10. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 10-4-2014

2014-04-10. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 10-4-2014

Στις 3 Απριλίου 2014 η Τ/Κ εφημερίδα «Κιπρίς» δημοσίευσε την πληροφορία, ότι ο κ. Ερόγλου πρότεινε στον κ. Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους στις 31 Μαρτίου 2014, την αποναρκοθέτηση ολόκληρης της Κύπρου και ότι αυτός επιφυλάχθηκε να του απαντήσει αργότερα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση για την αποναρκοθέτηση, η οποία θα περιλαμβάνει αρχικά τέσσερες περιοχές – τρεις Ε/Κ και μία Τ/Κ – στη νεκρή ζώνη και στη συνέχεια όλη την Κύπρο, χαρακτηρίστηκε από διπλωματικές πηγές ως ένα σημαντικό βήμα για την ειρήνη και τη λύση.

Όσον αφορά την πρόταση για την άρση των ναρκών στη νεκρή ζώνη θα λέγαμε ότι «παραβιάζει ανοικτές θύρες», αφού κατόπιν προτάσεως της κυπριακής κυβερνήσεως, που βασίστηκε σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, έχουν αρθεί από το 2005 μέχρι σήμερα οι νάρκες από 22 ναρκοπέδια και υπόπτους χώρους που ανήκαν στην Εθνοφρουρά και 56 που ανήκαν στις κατοχικές δυνάμεις, ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιείται και η αποναρκοθέτηση δύο ακόμη περιοχών πλησίον στη Δερύνεια και το Μαμμάρι. Επίσης από τα υπόλοιπα ναρκοπέδια της Εθνοφρουράς έχει ολοκληρωθεί η άρση και καταστροφή όλων των ναρκών κατά προσωπικού σε εφαρμογή της Σύμβασης της Οτάβας.
 Επομένως η πρόταση του κ. Ερόγλου αναφέρεται στην άρση των αντιαρματικών ναρκών των εκτός νεκρής ζώνης ναρκοπεδίων της Εθνοφρουράς, η οποία αν πραγματοποιηθεί θα αποδυναμώσει κατά πολύ την αμυντική ικανότητά της, δεδομένης της συντριπτικής υπεροχής των κατοχικών δυνάμεων σε άρματα και ερπυστριοφόρα. Αντιθέτως για την τουρκική πλευρά δεν θα έχει κόστος, λόγω της αδυναμίας της Εθνοφρουράς να πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις.
 Κατόπιν αυτού η Κύπρος, προβάλλοντας τους παραπάνω λόγους, δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση αλλά να ζητήσει από την άλλη πλευρά την ταυτόχρονη απόσυρση των τουρκικών αρμάτων και ερπυστριοφόρων με την άρση των ναρκοπεδίων, αν πράγματι επιθυμεί την ειρήνη και τη λύση. Φυσικά οι Τούρκοι δεν θα την αποδεχθούν, αλλά έτσι θα έχουν μετακυλιστεί οι ευθύνες στη δική τους πλευρά και ο κ. Ερόγλου δεν θα κερδίσει τις εντυπώσεις, όπως αποβλέπει με την πρότασή του.
 Επίσης πρέπει να αποκλειστεί και η σκέψη να γίνει αποδεκτή η πρόταση του κ. Ερόγλου και να επαναστρωθούν τα ναρκοπέδια σε περίπτωση κρίσης, γιατί κάτι τέτοιο, για τους μη γνωρίζοντες, είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά και πολύ προσωπικό.

Αφήστε μια απάντηση