2014-08-17. Η Τελική Διαπραγμάτευση
Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο κρίσιμοι για την Ελλάδα. Η αξιολόγηση από την τρόικα θα είναι η τελευταία καθώς το Μνημόνιο με την ΕΕ εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Θα επιτρέψει την εκταμίευση της τελευταίας ευρωπαϊκής δόσης (2 δισ. ευρώ) και την επιστροφή από τους εταίρους μας κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα (2 δισ. ευρώ). Θα δώσει επίσης την ευκαιρία συζήτησης των χρηματοδοτικών αναγκών από το 2015 και μετά.
Παράλληλα, το φθινόπωρο θα διεξαχθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ; και θα καθοριστούν οι ενδεχόμενες ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διαφυλάσσει το ΤΧΣ.
Η συζήτηση θα επεκταθεί και στη βιωσιμότητα του χρέους, που αποτελεί την άλλη σημανπκή παράμετρο για τον καθορισμό των αναγκών χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια.
Είναι πρόωρο να κάνουμε σήμερα προβλέψεις τόσο για τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών όσο και για τους όρους ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα βέβαια με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.
Μια σειρά παραμέτρων είναι όμως δεδομένες και μπορούμε να τις θεωρήσουμε οδηγούς ώστε η «επόμενη ημέρα» της εξόδου από το Μνημόνιο να χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις:
α) Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί την ένταξη σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα υπό όρους, τύπου Μνημονίου.
β) Η ευρωζώνη έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής και οικονομικής πειθαρχίας για όλες τις χώρες-μέλη, δηλαδή και για αυτές που δεν εντάσσονται σε Μνημόνιο.
γ) Η Ελλάδα έχει επιτύχει μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις έχοντας ως τεχνικό σύμβουλο την Ομάδα Δράσης.
δ) Η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στην προώθηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου βασισμένου στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πειθαρχία βάσει των κανόνων της ΕΕ, την καθιστά αξιόπιστο δανειστή σπς αγορές, όπως κατέδειξαν οι δύο πρόσφατες έξοδοι έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.
ε) Η χώρα εξέρχεται εφέτος της ύφεσης και το 2015 αναμένεται ανάπτυξη της τάξεως του 3%.
ζ) Η ΕΕ θα δώσει στην Ελλάδα (2014-2020) επιχορηγήσεις πάνω από 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις, αναμόρφωση της γεωργίας, στήριξη των ΜμΕ κ.τ.λ. Τα κονδύλια μπορεί να αυξηθούν από νέες πηγές όπως το νεοσύστατο Ταμείο Ανάπτυξης και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως ανήγγειλε ο εκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αμεση προτεραιότητα είναι η προετοιμασία ενός διεξοδικού πλάνου όχι μόνο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά και για την ανάπτυξη βάσει ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου.
Οι λύσεις πρέπει να είναι «ελληνικής πατρότητας και ιδιοκτησίας». Αυτή είναι η πραγματική έννοια της εξόδου από το Μνημόνιο! Χρειάζεται να κινητοποιηθούν τα καλύτερα μυαλά της χώρας ώστε να αποφευχθούν ατυχείς πειραματισμοί. Η επιτυχής έκβαση της τελικής διαπραγμάτευσης και η χάραξη της στρατηγικής για το μέλλον εναπόκειται σε εμάς τους Ελληνες. Οι εταίροι θα στηρίξουν την προσπάθεια με τον τρόπο που θα κριθεί ο καλύτερος και από τις δύο πλευρές.