2014-09-10. Γάζα: Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

2014-09-10. Γάζα: Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

Μετά την Πύρρειο νίκη των Παλαιστινίων στην Γάζα η επόμενη μέρα διαγράφεται ακαθόριστα και για τους Παλαιστινίους και για το Ισραήλ. Η αποδοχή της άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ συνιστά επιτυχία για την Χαμάς η οποία έθετε την εν λόγω άρση ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παύση των εχθροπραξιών. Όπως δείχνουν και οι πανηγυρισμοί στην Γάζα, το ηθικό των Παλαιστινίων παραμένει ακμαίο παρά τις τεράστιες απώλειές τους κυρίως σε άμαχο πληθυσμό και υποδομές. Από την πλευρά του το Ισραήλ τηρώντας ήπιους επικοινωνιακούς τόνους έχει τα δικά του στρατηγικά οφέλη από τον πόλεμο αυτό: την καταστροφή μεγάλου μέρους των υπογείων σηράγγων και ενός μικρού τμήματος του βλητικού δυναμικού της Χαμάς. Φαίνεται όμως ότι οι εν λόγω επιτυχίες του ισραηλινού στρατού δεν επικαλύπτουν το γεγονός ότι ενεπλάκη σε έναν παρατεταμένο πόλεμο με στρατηγικό για το Τελ Αβίβ αδιέξοδο: αφού εισέβαλε με χερσαίες δυνάμεις νομοτελειακά θα έπρεπε να διαλέξει ή την επανακατοχή της Λωρίδας της Γάζας ή την εύσχημη απόσυρση. Διάλεξε εν μέρει την δεύτερη επιλογή. Πολύ προσπάθεια για το τίποτε ουσιαστικά αφού η Χαμάς διατήρησε άθικτο το οπλοστάσιό της και ετοιμάζεται να επανακατασκευάσει τους υπόγειους διαύλους επικοινωνίας της με τον έξω κόσμο με δομικά υλικά που θα εισαχθούν για την ανοικοδόμηση της υπέργειας Γάζας.
Η άρση του αποκλεισμού αναμένεται να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις πολλαπλών διαστάσεων. Η στρατηγική σχέση Ισραήλ-Αιγύπτου θα δοκιμασθεί στην Χερσόνησο του Σινά με το επίπεδο ασφαλείας να διακυβεύεται εκ νέου. Η διάνοιξη των νοτίων συνόρων της Γάζας θα ενισχύσει την σχέση της Χαμάς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την στρατιωτική ηγεσία του Καΐρου. Συνεπώς αναμένεται τους επόμενους μήνες να δούμε στην πράξη τι εύρος επιχειρησιακά και σε ποικιλία προϊόντων θα έχει η άρση του αποκλεισμού της Γάζας αλλά και τι διάρκεια.
Το κύριο διακύβευμα της εν λόγω ειρήνευσης ωστόσο είναι η υλοποίηση της διακήρυξης της πολιτικής ενότητας των Παλαιστινίων. Η Φάταχ και η Χαμάς καλούνται να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα και να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας και ομόνοιας μεταξύ τους παρά το ανήσυχο και πανταχού παρόν μάτι του κατακτητή. Η ανοικοδόμηση της Γάζας είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επίτευξη παλαιστινιακής πολιτικής ενότητας. Είναι σημαντικό ότι ήδη δραστηριοποιούνται εκείνες οι σταθεροποιητικές πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά δυνάμεις των Παλαιστινίων οι οποίες ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης είναι έτοιμες να επενδύσουν και να συμβάλουν επιχειρησιακά στην βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των κατοίκων της Γάζας. Και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενότητα των Παλαιστινίων, αντανακλώντας όντως πολιτική ωριμότητα. Χωρίς αυτή την ωριμότητα οι Παλαιστίνιοι δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν στην πράξη την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την παράλληλη άρση των παράνομων Ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα. Μήπως τελικά η πολιτική ενότητα των Παλαιστινίων είναι και η «σφεντόνα» τους στην μονομαχία τους με τον Γολιάθ;

 

Αφήστε μια απάντηση