Blog

2014-09-10. Κύπρος: Διεθνείς εξελίξεις και προσεκτικότες επιλογές εξωτερικής πολιτικής

«Μέσα από το εξελισσόμενο πολιτικοστρατιωτικό περιβάλλον στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία η Κύπρος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική στις κινήσεις της εξωτερικής της πολιτικής για να μην καταστεί, είτε στόχος τρομοκρατών, είτε να χάσει τη στήριξη της Ρωσίας».  
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Αντιγόνη Σολομωνίδου –  Δρουσιώτη,  στο Φιλελεύθερο ( 31.08.2014), ο Δρ. Άριστος Αριστοτέλους, επικεφαλής του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αυξημένη στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει η Τουρκία. 
Η συνέντευξη έχει ως ακολούθως: 
Α.Δ.: Τι γίνεται στη γειτονιά μας;
Α.Α.: Η Ανατολική  Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις, αναταραχές  και τη δράση  τρομοκρατίας. Η απολυταρχία στις χώρες αυτές, η απουσία δημοκρατικών θεσμών , οι  κοινωνικές συνθήκες και τα έντονα θρησκευτικοϊδεολογικα πιστεύω αποτελούν πρόσφορο έδαφος στα φαινόμενα αυτά.
Α.Δ.: Η κρίση στην Ουκρανία;
Α.Α.: Η κατάσταση εκεί είναι απότοκος  της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και του κενού ασφάλειας που είχε δημιουργηθεί στις  πρώην σοσιαλιστικές χώρες.  ΗΠΑ, από τη μια,  και  Ρωσία, από την άλλη, ανταγωνίζονται για έλεγχο και επιρροή.  Για τη Μόσχα οι χώρες αυτές  είναι κρίσιμες για την εθνική της άμυνα και ασφάλεια και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα άκρα.
Α.Δ.:Πόσο θα διαρκέσουν οι ανωτέρω ανωμαλίες;
Α.Α.: Τα φαινόμενα αυτά δεν φαίνεται τουλάχιστον στο προβλεπτών μέλλον να πάψουν να υφίσταται. Αντίθετα  θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας, απώλειας ζωών, ταλαιπωριών και τεράστιων οικονομικών ζημιών. Αναπόφευκτα, αυτά έχουν και πολιτικές επιπτώσεις διεθνώς, καθώς και οικονομικές προεκτάσεις που επηρεάζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Α.Δ.: Πώς αντιμετωπίζουν αυτά Ε.Ε – ΗΠΑ;
Α.Α.: Η Ε.Ε παραμένει πολιτικός νάνος στην αντιμετώπιση των εξελίξεων. Οι ΗΠΑ λειτουργώντας με βάση τα συμφέροντα τους, ενώ είναι υποχρεωμένες να μετατοπίσουν πόρους τους στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων και απειλών στην Ασία, προσπαθούν ταυτόχρονα να μην αφήσουν κενά στην Καυκασία και στη Μέση Ανατολή.  
Α.Δ.: Ο ρόλος της Τουρκίας;
Α.Α.: Η Τουρκία έχει τη δική της «μεγάλη ιδέα» στην άσκηση επιρροής  στην περιοχή. Η στρατηγική της θέση ενισχύθηκε από τις εξελίξεις. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχει ρόλο αναχώματος στη ρωσική επιρροή και στην έξοδο της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ποντάρουν πολύ σε αυτή στην αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών στην περιοχή.
Α.Δ.: Η Κύπρος;
Α.Α.: Δεν πρέπει να έχει αυταπάτες  για τα περί «σημαντικός στρατηγικός εταίρος» και  τις προτιμήσεις των ΗΠΑ. Επίσης πρέπει να προσέξει  με τις πολιτικές επιλογές της  να μην καταστεί, είτε στόχος τρομοκρατών, είτε να χάσει τη στήριξη των Ρώσων. 
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Αφήστε μια απάντηση