Blog

2014-10-09. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου,

2014-10-09. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου,

ΕΜΠΛΟΚΗ ΗΠΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, (2-10-2014)
    Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ. Κέρι, ύστερα από τις επαφές που είχε στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΟΗΕ με όλους τους εμπλεκομένους, είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πρόοδο των ενδοκυπριακών συνομιλιών. Επίσης ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν πιο αποφασιστικά και ότι ο κ. Κέρι θα επισκεφθεί τη Λευκωσία τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.
    Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι στους οποίους βασίζει την αισιοδοξία του ο κ. Κέρι και μάλιστα σε μια στιγμή που τόσο ο κ. Ερντογάν, όσο και ο κ. Νταβούτογλου δηλώνουν ότι η Τουρκία προκρίνει ως λύση, την ένωση δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων, δηλαδή λύση «συνομοσπονδίας» και όχι «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» που έχει καθοριστεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και συμπεριλαμβάνεται στο ανακοινωθέν.

Οι ΗΠΑ επείγονται για μια κάποια επιτυχία στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θεωρούν ως πλέον εφικτή γι΄αυτό την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία κατά πάσαν πιθανότητα θα επιδιώξει την ανταλλαγή της εμπλοκής της στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), που τόσο πολύ επιθυμούν οι ΗΠΑ, με κέρδη τόσο στο Κυπριακό, όσο και την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., η οποία έχει πλέον καταστεί μονόδρομος μετά την αποτυχία της εξωτερικής της πολιτικής στην Αν. Μεσόγειο.
Αν πράγματι οι ΗΠΑ επιθυμούν λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στον κ. Ερντογάν προκειμένου να αλλάξει στάση και να προχωρήσουν οι ενδοκυπριακές συνομιλίες, που βρίσκονται σε στασιμότητα.
Από την πλευρά τους οι Κύπριοι δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν σε κανένα θέμα, γιατί με τυχόν συμβιβασμούς υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει μια λύση, η οποία στο μεν όνομα να είναι «ομοσπονδία», αλλά στην ουσία να είναι «συνομοσπονδία» όπως επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Αφήστε μια απάντηση