2015-02-22. Λιβύη: Απόβαση στην Ευρώπη
Όταν δεν υπολογίζεις σωστά, ξεκινάς μια προσπάθεια με μεγάλο ποσοστό σφάλματος και δεν γνωρίζεις τι σου γίνεται, τότε «βγάζεις τα μάτια σου με τα ίδια σου τα χέρια.» Όταν μάλιστα δεν βάζεις μυαλό, συνεχίζοντας το ένα λάθος μετά το άλλο, τότε συνήθως «πέφτεις και στον λάκκο που έσκαψες για τους άλλους». Αυτό ισχύει απόλυτα αναφορικά με την γεωπολιτική στάση των νατοϊκών χωρών οι οποίες πρωτοστάτησαν το 2011 στην εισβολή της Λιβύης για την εκθρόνιση του Μοαμμάρ Καντάφι. Με την κοντόφθαλμη προοπτική εφήμερων οικονομικών ανταλλαγμάτων η Δύση, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, πανηγύρισε ως επιτυχία της δημοκρατίας την πτώση του δικτάτορα Καντάφι τότε.
Τέσσερα χρόνια μετά η Λιβύη έχει μετατραπεί στην «Σομαλία της Μεσογείου» με το Ισλαμικό Κράτος να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χωρίς καμία προοπτική επίλυσης της αστάθειας της χώρας. Αν συνδυασθεί η κατάσταση στη Λιβύη με την επιδείνωση της ασφάλειας στο εσωτερικό της Ευρώπης μετά τα χτυπήματα στην Γαλλία, την Δανία και αλλού, τότε η πρόσθεση βγάζει «Ισλαμικό Κράτος» ή «Χαλιφάτο». Και αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί νομίζουν ότι η Μεσόγειος αποτελεί ένα ασφαλές ανάχωμα απέναντι στην δράση του σουνιτικού πολιτικού Ισλάμ, τότε κάνουν μεγάλο λάθος, διότι οι μαχητές του Χαλιφάτου είναι πιο ευρηματικοί και προσαρμοστικοί στα εμπόδια που τους παρουσιάζονται κάθε φορά από ό,τι νόμιζε η Δύση.
Προχθές στις κεντρο-νότιες ακτές της Ευρώπης, στη Ν. Ιταλία, έγινε σαφές μετά από πολύ καιρό κάτι που υπήρχε εδώ και χρόνια: η χρήση της λαθρομετανάστευσης ως μέσου ασύμμετρου πολέμου των Σουνιτών Ισλαμιστών στο νότο της Ευρώπης, με πολλές ομοιότητες με την περίοδο του 8ου-9ου αι. ανάμεσα στο Βυζάντιο και το τότε Χαλιφάτο. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία στις γεωπολιτικές εξελίξεις που συνιστούν ότι οι Σουνίτες Ισλαμιστές βλέπουν την λαθρομετανάστευση ως επικερδή διαδικασία για τον ιερό τους πόλεμο έναντι της Δύσης. Αφενός αποκομίζουν εξολοκλήρου ή συμμετέχουν στα οικονομικά κέρδη των δικτύων λαθροδιακίνησης, αφετέρου, βλέπουν την μετανάστευση δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων ομοθρήσκων τους ως μέσου αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύστασης της Ευρώπης με κέρδη σε επίπεδο τουλάχιστον δικτύων τους εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.
Η ύπαρξη οπλισμένων μαχητών του Χαλιφάτου από την Λιβύη σε ταχύπλοα και καράβια με χιλιάδες λαθρομετανάστες προς την Λαμπεντούσα αλλά και η στάση τους έναντι της ιταλικής ακτοφυλακής αποδεικνύουν το οργανωμένο σχέδιο του χαλιφάτου περί χρήσης των εν λόγω πληθυσμών ως ασύμμετρης απειλής για την Ιταλία και την Ευρώπη. Για το Χαλιφάτο το εν λόγω σχέδιο έχει ζωτικό χώρο προς υλοποίηση, αφού η Ιταλία μόλις προ διημέρου άρχισε να λαμβάνει προληπτικά μέτρα εντός αστικού χώρου. Ωστόσο αυτά δεν φτάνουν, διότι το πρόβλημα εστιάζεται εκτός Ευρώπης, στις ασταθείς περιοχές, και όχι μόνο, της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής. Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο όξυνσης της χρήσης των λαθρομεταναστών ως ασύμμετρης απειλής από το Χαλιφάτο κατά της Ευρώπης. Η Ελλάδα και η Ευρώπη θα πρέπει όχι μόνο να ανησυχούν αλλά και να προετοιμάζονται προληπτικά.