2015-04-05. ΛΙΒΥΗ, Ο ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ MAGHREB
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», γνωστή και ως «ISIS» ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της 19 Μαρτίου, στο μουσείο τέχνης Bardo της πρωτεύουσας της Τυνησίας που άφησε πίσω της πάνω από είκοσι νεκρούς και την οικονομία και κοινωνία της χώρας σε αναστάτωση. Η Τυνησία ήταν η χώρα από την οποία ξεπήδησαν, το 2011, οι πρώτες φλόγες της «αραβικής άνοιξης». Την πτώση του καθεστώτος Ben Ali διαδέχθηκε η άνοδος στην εξουσία του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος «Ennahda Movement» που απαρνήθηκε την επιβολή της «σαρίας» και διατήρησε την κοσμική μορφή του κράτους. Η δολοφονία του ηγέτη της κοσμικής αντιπολίτευσης Mohamed Brahmi το 2013, οδήγησε σε πολιτική αναταραχή και ανάγκασε το ισλαμικό κόμμα να εγκαταλείψει την εξουσία σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση με αποστολή να διενεργήσει εκλογές το τρέχον έτος. Μεμονωμένες τρομοκρατικές ενέργειες ελάμβαναν χώρα κατά διαστήματα σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της Τυνησίας χωρίς να επιδρούν καθοριστικά στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και στη γενικότερη αίσθηση ασφάλειας που ανέδυε η χώρα. Ο τουρισμός είχε αρχίσει σταθερά να ανακάμπτει τα δύο τελευταία έτη και αποτελούσε το κύριο έσοδο της προβληματικής τυνησιακής οικονομίας. H άριστα στοχευμένη επίθεση των τρομοκρατών εκτιμάται ότι θα περιορίσει δραματικά την τουριστική κίνηση προκαλώντας αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην Τυνησία. Παρά τη φαινομενική ηρεμία, η χώρα καταγράφει υψηλότατους αριθμούς νεανικής ανεργίας και λαϊκής δυσαρέσκειας με τους νεαρούς Τυνήσιους να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές στρατολόγησης του «Ισλαμικού Κράτους».
Είναι προφανές ότι οι τρομοκράτες διείσδυσαν στην Τυνησία από τη γειτονική Λιβύη. Η τελευταία έχει αναδειχθεί σε ένα «failed state» ακριβώς στο υπογάστριο της Ευρώπης. Τεράστιες οι ευθύνες των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ που με την άφρονα πολιτική τους οδήγησαν την χώρα στο σημερινό χάος και την ακυβερνησία. Στη Λιβύη διεξάγεται σήμερα ένας εμφύλιος πόλεμος, ανάμεσα σε δύο αυτοαποκαλούμενες νόμιμες κυβερνήσεις αλλά και μεταξύ δεκάδων άλλων ομάδων εξτρεμιστών, παραστρατιωτικών, φυλάρχων και κοινών εγκληματιών. Τέλειο καταφύγιο και χώρος ανασυγκρότησης, στρατολόγησης και εξαπόλυσης επιθέσεων από τους οπαδούς του «Ισλαμικού Κράτους». Ειδικότερα όταν περιβάλλεται από κράτη ευπαθή στον ισλαμικό φονταμενταλισμό (Αίγυπτος, Σουδάν, Τσαντ, Νίγηρας, Αλγερία, Τυνησία), με κατακερματισμένες κοινωνίες, ασταθείς οικονομίες, διεφθαρμένους θεσμούς και οι συνοριακοί έλεγχοι είναι επί της ουσίας ανύπαρκτοι. Επιπλέον το «Ισλαμικό Κράτος» έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να εκμεταλλεύεται σταδιακά προς όφελος του τις εσωτερικές συγκρούσεις και να επιβάλλει έστω και με την απόλυτη βία ένα θρησκευτικό καθεστώς που τερματίζει την επικρατούσα αναρχία.
Η σημερινή μετατροπή της Λιβύης σε ένα «failed state» συνοδευόμενη από την διαφαινόμενη ενδυνάμωση και αργότερα ίσως και επικράτηση ακραίων ισλαμιστών του «Ισλαμικού Κράτους» θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σταθερότητα της περιοχής του Maghreb αλλά εκθέτουν και το υπογάστριο της Ευρώπης σε κινδύνους. Η αποσταθεροποίηση της περιοχής αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη αλλά και να επιτείνει την ανασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου με όλες τις επιπτώσεις στον τουρισμό άρα και στις ταλαιπωρημένες νοτιοευρωπαικές οικονομίες. Τελικά η ιστορία είναι αμείλικτη και ο (Καρχηδόνιος) Αννίβας βρίσκεται ξανά προ των πυλών της (Ρώμης) Ευρώπης, ή ακόμη και εντός των πυλών, με τη μορφή των εκατομμυρίων μουσουλμάνων μεταναστών. Δυστυχώς η Ευρώπη, άτολμη, ιδεολογικά και πληθυσμιακά παρηκμασμένη, έρμαια μικρολογιστικών υπολογισμών, συζητάει τον αποχαρακτηρισμό των αιγιαλών για την καλύτερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και υποβοήθηση της αναπαραγωγής της κινδυνεύουσας (και αξιαγάπητης) careta-careta !
Το παρόν κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Νέας Πολιτικής (Επί του Πιεστηρίου) την 28 Μαρτίου 2015