21/4/2017. Γεωπολιτική Επισκόπηση. 1/4-6/4 2017

21/4/2017. Γεωπολιτική Επισκόπηση. 1/4-6/4 2017

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ – ΙΤΑΛΙΑΣ 
Οι υπουργοί Ενέργειας των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν τη Δευτέρα (3.4.17) στο Τελ Αβίβ για την προώθηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Med Stream (συνολικού μήκους 1.900 χλμ, δυναμικότητας μεταφοράς 16 δισ. κυβ. μ. ετησίως) με στόχο τη μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα, μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου, Θεσπρωτίας, Ιταλίας προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στην εταιρεία ΠΟΣΕΙΔΩΝ για τον αγωγό από Θεσπρωτία στην Ιταλία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η Edison.

Σημαντικό είναι, ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να συγχρηματοδοτήσει το έργο, εφόσον αποφασισθεί οριστικά η εκτέλεσή του. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συνεργασία και με την Αίγυπτο δεδομένου ότι η ιταλική ΕΝΙ έχει ανακοινώσει ότι το κοίτασμα ΖΟΗR στην ΑΟΖ της Αιγύπτου περιέχει 850 δισ. κυβ. μ. φυσικού αερίου. Πρόσφατα, η βρετανική ΒΡ αγόρασε από την ΕΝΙ το 10% των δικαιωμάτων στο κοίτασμα ΖΟΗR έναντι 380 εκ. δολαρίων.

Στην κυπριακή ΑΟΖ, που είναι χωρισμένη σε 13 οικόπεδα, η ΕΝΙ έχει εξασφαλίσει το οικόπεδο 8 και έχει συνεταιρισμό με την νοτιοκορεάτικη KOGAS στα οικόπεδα 2, 3 και 9 και με την γαλλική Τotal στο 6 και 11. Το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 8 εμπίπτει στο υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης και θεωρείται όντως πολλά υποσχόμενο, εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας να αποκτήσει μόνη της τα δικαιώματά του. Από το Ερατοσθένης λένε ότι πηγάζει το ZOHR. Το οικόπεδο 11, γειτονικό του 8, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι περιέχει ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα επιπέδου ZOHR.

Το κοίτασμα ΑΦΡΟΔΙΤΗ, στο οικόπεδο 12, έχει εκτιμηθεί ότι περιέχει 127 δισ. κυβ. μ. φυσικού αερίου. Δικαιώματα σε αυτό έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της αμερικανικής Noble με τη βρετανική Shell και τις ισραηλινών συμφερόντων Avner και Delek.

Το Ισραήλ φαίνεται ότι κινείται παράλληλα και για κατασκευή αγωγού για μεταφορά ποσοτήτων από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Τουρκία. Έχει εκτιμηθεί, ότι το Λεβιάθαν περιέχει 621 δισ.  κυβ. μ. φυσικού αερίου. Το άλλο κοίτασμα στην ΑΟΖ του Ισραήλ, το Ταμάρ, έχει εκτιμηθεί ότι περιέχει 283 δισ. κυβ. μ. φυσικού αερίου.

Η υφυπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ενέργειας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, επισκέφθηκε προχθές την Κύπρο για να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου – Exxon Mobil και Qatar Petroleum για την εκμετάλλευση νέου μεγάλου κοιτάσματος στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν άλλες συμφωνίες με τους κολοσσούς TOTAL και ENI.
Εκτιμάται συνεπώς, ότι οι «παλικαριές» της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου θα σταματήσουν, εφόσον η Τουρκία δεν μπορεί να πετύχει κάτι παραπάνω από την γελοιοποίησή της δεδομένου μάλιστα ότι οι ΗΠΑ της έχουν στείλει μηνύματα να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ώστε να διευκολύνει έτσι την κατασκευή αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Τουρκία. Δεν θεωρείται όμως πιθανόν να θυσιάσουν οι Τούρκοι την Κύπρο, όπως αυτοί την θέλουν, μόνο και μόνο για να περάσουν κάποιοι αγωγοί από την Τουρκία. Τα περί αγωγών στην Τουρκία από πλευράς ΗΠΑ μάλλον είναι «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του».

Σημειώνεται, ότι τον Οκτώβριο του 2011, όπως αποκάλυψε το  Wiki Leaks, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, επί Χίλαρι Κλίντον, είχε εκφράσει την έντονη ενόχληση της για την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών κατά τη διάρκεια της γεώτρησης της αμερικανικής εταιρείας Noble. Έγινε λόγος για παρέμβαση της Κλίντον προς τον ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να επιστρέψουν πίσω τα τουρκικά πολεμικά πλοία που παρενοχλούσαν τους Αμερικανούς που εργάζονταν για τη Noble.
Μπορεί οι ΗΠΑ να αφήνουν τον πονηρό Ανατολίτη να ενοχλεί τρίτους, αλλά δεν τον αφήνουν να τους πάρει καμία μπουκιά από το στόμα.

Σε ανάλογο πνεύμα, περί προστασίας των δικών τους επιχειρηματικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ σε περίπτωση τουρκικών παρενοχλήσεων, κινήθηκε πρόσφατη ανάλυση στην «Κ» υψηλόβαθμου Γάλλου αξιωματούχου με αφορμή την εμπλοκή της Total. Ξεκαθάριζε, ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι χρειασθεί υπενθυμίζοντας ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» βρίσκεται στην περιοχή.

Προχθές μάλιστα υπογράφτηκε στο Παρίσι από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία της Κύπρου με τη Γαλλία, που καλύπτει
νέους τομείς, όπως η ενεργειακή και η θαλάσσια ασφάλεια, η πειρατεία, η έγκαιρη προειδοποίηση και η διαχείριση κρίσεων καθώς και η τρομοκρατία.

Μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Τουρκία, όπου δεν φαίνεται να συμφώνησαν στα δύσκολα (Κούρδοι της Συρίας), επισκέφθηκε τις ΗΠΑ ο προσωπικός εχθρός του Ερντογάν, ο πρόεδρος Σίσι της Αιγύπτου, η οποία είναι ήδη το αντίπαλον δέος της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε, τη Δευτέρα, το εγκώμιο του Αιγύπτιου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, εκτιμώντας ότι κάνει «φανταστική δουλειά» γυρίζοντας τη σελίδα των επικρίσεων της κυβέρνησης Ομπάμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Σίσι στον Λευκό Οίκο από τότε που ανέλαβε την εξουσία (2013) και είναι πιθανόν η επίσκεψη αυτή να σηματοδοτεί «αλλαγή αλόγου», για να θυμηθούμε λίγο τα καουμπόικα έργα. Στη θέση της Τουρκίας, η Αίγυπτος έχει τα φόντα να λάβει το χρίσμα. Πρόκειται για μια στρατηγική προσέγγιση που δείχνει ότι θα ευνοήσει και τις δυο πλευρές, πιθανότατα και την Ελλάδα.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρώην υπουργός Πληροφοριών του Σλ. Μιλόσεβιτς. Έλαβε την περασμένη Κυριακή 55% των ψήφων αφού μεταμορφώθηκε σε δημοκράτη δυτικού τύπου. Το 2008 είχε φύγει μαζί με τον μέχρι τώρα πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς από το κόμμα του Βόισλαβ Σέσελη (SRS) και δημιούργησαν νέο κόμμα (SNS).
 Κατάφερε ως πρωθυπουργός μέχρι τώρα να ισορροπήσει λέγοντας Ναι στην Ευρώπη και Όχι στην απόσχιση του Κοσσόβου από τη Σερβία έχοντας την υποστήριξη της Μόσχας από την οποία εξαρτάται πλήρως ενεργειακά. Κάποτε θα χρειαζόταν να διαλέξει, την Κική ή την Κοκό.
Ο Βούτσιτς δεν είχε διστάσει να στραφεί στις εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία της Β&Ε εναντίον του «εθνικιστή» Ντόντικ, αλλά ο Ντόντικ εκλέχθηκε παρά το σαμποτάζ του νέου δημοκράτη Βούτσιτς. Πέραν της πολιτικής του μεταστροφής και της αυταρχικής του πολιτικής συμπεριφοράς όσο ήταν πρωθυπουργός, ο Βούτσιτς δεν έχει κατηγορηθεί για οικονομικά σκάνδαλα και διαφθορά όπως αντίθετα συμβαίνει με τους ομολόγους του στο Μαυροβούνιο, στην ΠΓΔΤΜ, στην Αλβανία και στη Βουλγαρία. Ως πρόεδρος της δημοκρατίας θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Ο νέος πρωθυπουργός θα έχει την ευθύνη της πολιτικής επιλογής μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Για το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει προοπτική στο ορατό μέλλον, εφόσον ως προς αυτό οι Σέρβοι είναι καθαρά αρνητικοί. Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί στο επόμενο δίμηνο.

Επίσκεψη Ντ. Τουσκ στα Σκόπια
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ της ΠΓΔΜ παραμένει ανένδοτος και μετά την συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου Τουσκ. Δεν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της μέχρι τώρα αξιωματικής αντιπολίτευσης καλυπτόμενος όμως και από το σύνταγμα της χώρας του, το οποίο δεν προβλέπει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πέραν του νικητή των εκλογών.
Ενδιαφέρον έχουν οι δύο τελευταίες προτάσεις των δηλώσεων του Τουσκ μετά τη συνομιλία του με τον Ιβάνοφ, που επιβεβαιώνουν στην διαφορά θέσεων. «Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι λύση διαρκείας. Όταν την βρείτε, μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας».
Only such a solution can be a lasting one. When you find it, you can count on our support.

Νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλγαρία
Μας αφορά άμεσα διότι θέλουμε ο πιο πιθανός σύμμαχός μας μεταξύ των ομόρων κρατών της Ελλάδος να έχει σταθερότητα για να μπορεί να μας είναι χρήσιμος.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, στα τέλη του περασμένου έτους, επειδή ο υποψήφιός της ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές.

Το σύνολο των ψήφων στις εκλογές της 26ης Μαρτίου 2017 ήταν 3.682.493.
Προχθές, Τρίτη, το κόμμα που πρώτευσε, του Μπ. Μπορίσωφ, το GERB και οι Ενωμένοι Πατριώτες συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με πλήρη, τετραετή ορίζοντα με πρωθυπουργό πάλι τον Μπορίσωφ.

Τους Ενωμένους Πατριώτες συνθέτουν τρία δεξιά κόμματα (Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας με ηγέτη τον Βαλερί Συμεώνωφ, το VMRO με ηγέτη τον Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ –αυτό το κόμμα θέλει την ΠΓΔΜ βουλγαρική-, και το ATAKA του Βόλεν Σίντερωφ), θεωρούμενα εθνικιστικά. Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχει 240 έδρες και ο Μπορίσωφ εξασφάλισε με 32,6% των ψήφων 95 έδρες. Το μέτωπο των τριών δεξιών κομμάτων κέρδισε με 9,1% 27 έδρες. Η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών κέρδισε με 27,1%  (από 18,3% το 2014) των ψήφων 80 έδρες.
Το κόμμα της τουρκικής μειονότητας με 9% 26 έδρεςκαι το νέο κόμμα Βόλια (Θέληση), ενός επιχειρηματία (Βεσελίν Μαρέσκι), με 4,1% 12 έδρες.
Το δεύτερο κόμμα της τουρκικής μειονότητας που υποστήριξε φανερά η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το όριο του 4% των ψήφων.

Εκτιμάται, ότι η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από μια εσωκομματική αντιπαράθεση προκρίθηκε η υποψηφιότητα της Κορνέλια Νίνοβα, της πρώτης γυναίκας αρχηγού Σοσιαλιστικού Κόμματος στα 126 χρόνια ιστορίας του, μια γυναίκας χωρίς κάποια ηγετικά προσόντα ή κάποια άλλη ηγετική λάμψη πέραν των κλασσικών προσόντων «ενός κομματόσκυλου» που επικράτησε σε εσωκομματικές διαμάχες. Κέρδισε για την αρχηγία του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον Μihail Mikov, στις 8.5.2016, με 395 ψήφους έναντι 349 και ως δημόσιος υπάλληλος (Υφυπουργός) κατηγορήθηκε για ποινικό αδίκημα και παύθηκε από τη θέση της το 2007 από τον τότε Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ.
Σημειωτέον, ότι οι Σοσιαλιστές θέλουν να συνεχίσουν την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Belene που σταμάτησε ο Μπορίσωφ το 2012 (κόστος 600 εκ. € αποζημίωση στους Ρώσους) και έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν στο Ντιγιαρμπακίρ
«Σας έχω μέσα στην καρδιά μου», είπε ο Ερντογάν στους Κούρδους.

Δυο μέρες μετά απευθύνθηκε στους Κούρδους του Ιράκ και τους είπε να φύγουν από Κιρκούκ, εκεί δικαιώματα έχουν μόνον οι Τουρκμένοι και οι Άραβες. Ακόμη ελπίζει ότι θα τα ξαναπάρουν οι Τούρκοι.

Γιβραλτάρ
Την Παρασκευή η ΕΕ μετά από πρόταση του Τουσκ χορήγησε στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει το Γιβραλτάρ με την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δίνοντας έτσι τον λόγο στη Μαδρίτη για την τύχη του βρετανικού θύλακα στην νότια Ισπανία. Σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΕΕ, καμία συμφωνία που αφορά τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ δεν μπορεί να ισχύσει για το Γιβραλτάρ χωρίς να υπάρχει ρητή συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειωτέον, ότι η Ισπανία διεκδικεί σταθερά την κυριαρχία του «Βράχου» που εκχώρησε στους Βρετανούς το 1713.

Ξέσπασε ως εκ τούτου μια διαμάχη ανάμεσα σε Βρετανία, Ισπανία, Γιβραλτάρ και ΕΕ αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύει για την βραχώδη χερσόνησο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, την επομένη του Brexit.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έναν «πόλεμο δηλώσεων» ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία αλλά και την αντίδραση του πρωθυπουργού του Γιβραλτάρ.
Ειδικότερα, ο Μάικλ Χάουαρντ, πρώην ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να κηρύξει ακόμα και τον πόλεμο προκειμένου να υπερασπιστεί το Γιβραλτάρ, κατά τον ίδιο τρόπο που το έκανε πριν από 35 χρόνια στην διαμάχη με την Αργεντινή σχετικά με τα νησιά Φόκλαντ.

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ παραμένει αμετάβλητη και δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς τη συγκατάθεση του Ην. Βασιλείου και του ίδιου του Γιβραλτάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Νταστίς δήλωσε έκπληκτος από τον τόνο που υιοθετεί η Βρετανία σχετικά με το ζήτημα του Γιβραλτάρ και έκανε έκκληση για να κατευναστούν οι τόνοι.
«Η ισπανική κυβέρνηση είναι λίγο ξαφνιασμένη από το ύφος των σχολίων που προέρχονται από την πλευρά της Βρετανίας, μια χώρα που είναι γνωστή για την διατήρηση της ψυχραιμίας της», είπε ο Νταστίς κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο έσπευσε σήμερα να ζητήσει από την ΕΕ να αποσύρει από το προσχέδιο του οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του Brexit την αναφορά στο Γιβραλτάρ.
«Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters και προσθέτει: «δεν θα γίνουμε διαπραγματευτικό χαρτί στην διαμάχη μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας και φυσικά δεν θα γίνουμε εμείς θύμα του Brexit. Δεν είμαστε οi υπαίτιοι του Brexit. Εμείς ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ».

Μέι: Σε συνεννόηση με το Γιβραλτάρ οι διαπραγματεύσεις για το Brexit
REUTERS/POOL
H πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε την Κυριακή να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη» ως προς μια συμφωνία για το Brexit που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη βρετανική κτήση.

Προχθές ένα περιπολικό  του ισπανικού βασιλικού Ναυτικού μπήκε στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ και καταδιώχθηκε από βρετανικά πολεμικά σκάφη.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Δράστης ο Τζαλίλωφ, 22 ετών (από 16 ετών με ρωσικό διαβατήριο).

Εκτιμάται ότι αυτό το περιστατικό θα οδηγήσει σε πιο σκληρά κτυπήματα της Ρωσίας
εναντίον των ισλαμιστών όχι μόνο στη Συρία αλλά και στο εσωτερικό της Ρωσίας διότι η τρομοκρατία του ISIS είναι στενή συγγενής της τρομοκρατίας των Τσετσένων. Ο Τζαλίλοφ γεννήθηκε στην περιοχή του Ος, στο Κιργιστάν, σε μια περιοχή απ’ όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο πλανήτης σιώπησε μετά το χτύπημα στην Αγ. Πετρούπολη.

Αφήστε μια απάντηση