Blog

24/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ  16/12/2016 – 22/12/ 2016

24/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 16/12/2016 – 22/12/ 2016

1.  Στην Ουάσινγκτον, το Κολέγιο των Εκλεκτόρων επικύρωσε την εκλογή του Donald  F. Trump ως τεσσαρακοστού  πέμπτου Προέδρου των Η.Π.Α. Η σχετική ψηφοφορία έγινε στις 19/12 και η
καταμέτρηση που ακολούθησε απέδωσε  τα παρακάτω αποτελέσματα: Trump 304,  Clinton 227 ,  λοιποί  7,  Σύνολον : 538 .Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ανάληψη των Προεδρικών καθηκόντων την 20/1/2017, έχει αρχίσει.

2.  Στο Βερολίνο ,την Δευτέρα 19/12 ,στην Breitscheidplatz  και σε ελάχιστη απόσταση από την ιστορική ”Εκκλησία της Μνήμης” ( Kaiser Wilhelm-Gedachtniskirche , όπως ονομάζεται, προς τιμήν του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου), με το κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς του Β’ Π. Πολέμου καμπαναριό, ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο εορταστικό πλήθος της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς, προκαλώντας το θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 48. Αρχικά οι Γερμανικές Αρχές Ασφαλείας είχαν συλλάβει 23χρονο Πακιστανό και έχασαν πολύτιμο χρόνο ανακρίνοντάς τον  επί ώρες, χωρίς να προκύψει ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης.
Ο πραγματικός αυτουργός είχε διαφύγει και όλα τα συλλεχθέντα στοιχεία έδειχναν ως κύριο ύποπτο τον  24χρονο   Τυνήσιο  Ανίς  Αμρί.  Αυτός  επιβιβάστηκε με τη βία στο φορτηγό και σκότωσε με μαχαιριές τον Πολωνό  οδηγό  του ,που είχε προσπαθήσει ηρωικά να τον εμποδίσει στη δολοφονική του κούρσα ανάμεσα στο  ανύποπτο πλήθος. Περαιτέρω , έγινε γνωστό ότι ο Αμρί είχε εγκαταλείψει από επταετίας τη χώρα του  και εισήλθε παράνομα στην Ιταλία, όπου του επιβλήθηκε τετραετής κάθειρξη για απόπειρα πυρπόλησης σχολείου.

Στη Γερμανία βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο και υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Η προσπάθεια των Γερμανικών αρχών να τον απελάσουν στην πατρίδα του , προσέκρουσε στην άρνησή τους με το πρόσχημα ότι δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα από τους Γερμανούς, που να αποδεικνύουν ότι ήταν πράγματι Τυνήσιος υπήκοος. Η αρνητική αυτή εξέλιξη υποχρέωσε τις αρχές να εκδώσουν  προσωρινή άδεια παραμονής στον Αμρί.

Ο Υπουργός  Εσωτερικών του Ομόσπονδου Κρατιδίου  Βεστφαλίας/ Ρηνανίας, ανέφερε ότι ο Αμρί κατοικούσε, από το Φεβρουάριο 2016, κυρίως στο Βερολίνο , ενώ στο Κρατίδιό του είχε εμφανιστεί πρόσφατα. Αρνήθηκε  να αναφέρει εάν οι Αρχές τον είχαν καταχωρήσει σε λίστα  παρακολούθησης, ωστόσο οι πληροφορίες που  αποκαλύπτονται τώρα, κάνουν λόγο για  επαφές του Αμρί  με το δίκτυο του Αμπού  Ουαλάα, εξέχοντος  ιδεολογικού εκφραστή  της Τζιχάντ.

Οι Γερμανικές Αρχές   χαρακτήρισαν  τον Αμρί ως ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθότι οπλοφορεί ,και ανακοίνωσαν παροχή  αμοιβής 100.000 Ευρώ για  πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του  Amaq,  πρακτορείου προπαγάνδας του ISIS ,  η επίθεση στο Βερολίνο είναι έργο του ISIS.

Ως  συνέχεια της επίθεσης, έρχεται η άμεση δήλωση του Πρωθυπουργού του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βαυαρίας,  Horst Seehofer, ότι στη Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσουν και επανατοποθετήσουν την Πολιτική  τους επί θεμάτων  Μετανάστευσης και Ασφάλειας.

3. Στην Άγκυρα , την ίδια ημέρα (19/12), δολοφονείται ο  62χρονος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέϊ   Καρλόφ, την ώρα που απηύθυνε χαιρετισμό σε Έκθεση Φωτογραφίας. Δράστης ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αϊντίντας, Αστυνομικός που τα τελευταία  δυόμιση χρόνια υπηρετούσε σε μονάδα αντιμετώπισης   ταραχών στην Άγκυρα και ,σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στο χρονικό διάστημα μετά το αποτυχημένο

Πραξικόπημα της 15/7/2016 και έως πρόσφατα  είχε συμμετάσχει στην ομάδα φύλαξης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε οκτώ συνολικά περιπτώσεις. Ο δράστης εισήλθε στον χώρο της Έκθεσης ,χωρίς να περάσει από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων αρνούμενος να εκτελέσει την σχετική εντολή των πέντε φρουρών της εισόδου και  επιδεικνύων  απλώς την ταυτότητά του. Στη συνέχεια πλησίασε εκ των όπισθεν το Ρώσο Πρέσβη και τον εκτέλεσε με εννέα σφαίρες. Ακολούθως επιδόθηκε σε κραυγές, όπως: ”Ο Θεός είναι Μεγάλος”,

”Υπακούουμε  στη διαταγή της Τζιχάντ”,  ”Μη ξεχνάτε το Χαλέπι , μη ξεχνάτε τη Συρία. Όποιος συμμετέχει, θα πληρώσει. Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, δεν θα είστε ασφαλείς ούτε εσείς.” Επίσης, ο δράστης  απήγγειλε στίχους από το Κοράνιο. Είναι εντυπωσιακό ότι όλη αυτή η ”τελετουργία” της εκτέλεσης του Πρέσβη διήρκεσε περισσότερο από 50 δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων ουδείς από τις αρχές ασφαλείας εμφανίστηκε , ούτε συνεπώς έπραξε οτιδήποτε για να εμποδίσει την εκτέλεση ή έστω μετά από αυτήν να ακινητοποιήσει/εξουδετερώσει τον δράστη , κρατώντας τον ζωντανό , ώστε να ”μιλήσει”. Αντιθέτως, μετά την  ολοκλήρωση της πράξης του, τον εκτέλεσαν , ως μη όφειλαν. Στα ανωτέρω άκρως εντυπωσιακά, δύναται  να προστεθεί η αποκάλυψη , μετά τη δολοφονία, της συζύγου του Πρέσβη Μαρίνας ότι στο διάστημα από το 2013, οπότε ο Καρλόφ  τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Άγκυρας, ουδέποτε τους παρασχέθηκε προστασία.

Πέραν αυτών , ο  εκλιπών  Πρέσβης Αντρέϊ Καρλόφ ,είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι έχει υπηρετήσει σε αλλεπάλληλα χρονικά διαστήματα και από διάφορες θέσεις  στην Πρεσβεία της χώρας του στη Βόρεια Κορέα,  χώρα της οποίας η ανάπτυξη ισχυρού πυρηνικού οπλοστασίου   στα χρόνια μετά το πέρας του ”Ψυχρού Πολέμου” και η εκτέλεση πέντε έως τώρα πυρηνικών δοκιμών με παράλληλη εκτόξευση απειλών για πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Νοτίου Κορέας και των Η.Π.Α., έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας, όπως αυτή λειτουργεί μέσα από την Παγκόσμια Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας . Το επιστέγασμα της πολυετούς αυτής θητείας ,στη διάρκεια της οποίας  ο Καρλόφ  ήλθε σε επαφή με την Κορεατική Κουλτούρα και έμαθε να ομιλεί άπταιστα τη γλώσσα τους, ήταν η τοποθέτηση του στην κορυφαία θέση , αυτή
 του Πρέσβεως στην Πιόνγκ  Γιάνγκ ,κατά το χρονικό διάστημα από 2002 έως 2006, αξίωμα το οποίο σήμερα κατέχει ο γιός του Γκενάντι Καρλόφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αντέδρασε  δηλώνων: ”Αυτή  η δολοφονία είναι αναμφισβήτητα μία προβοκάτσια, η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας, αλλά και το εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία. Η καλύτερη απάντηση, που έχουμε να δώσουμε, είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Στην Τουρκία μεταβαίνει ειδική ομάδα ερευνών, η οποία θα συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να δούμε ποιος οργάνωσε αυτή τη δολοφονία και ποιος έδωσε την εντολή. Αυτό είναι κάτι ,που συμφωνήσαμε με τον Τούρκο Πρόεδρο.”

Ο Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, είπε: ”Η επίθεση στρέφεται κατά του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους. Στόχος της είναι να πληγεί η εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία.”  Τόνισε δε ότι συμφώνησαν πως η συνεργασία των δύο πλευρών και η αμοιβαία αλληλεγγύη θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.Η συνεργασία των δύο πλευρών στην  απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι  αποδεικνύει, είπε, την αμοιβαία αλληλεγγύη καθώς και ότι η σχέση των δύο χωρών είναι σημαντική τόσο για την Κυβέρνησή του όσο και για όλη την περιοχή.

”Όσοι θέλουν να την πλήξουν , δεν θα το επιτύχουν. ” Διεθνείς Αναλυτές και Μέσα  εκτιμούν ότι η πιθανότητα ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών μπορεί να θεωρείται βάσιμη  και ισχυρή και ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να κάνει και αυτό το γεγονός, όπως ακριβώς με το  Πραξικόπημα της 15/7/2016, να λειτουργήσει υπέρ του , εντείνοντας το κυνήγι των πολιτικών του αντιπάλων και ενισχύοντας έτσι τη θέση του.

Από την πλευρά του Ερντογάν υποστηρίζεται ότι η πράξη υποκινήθηκε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Έτσι, είδαμε το πρακτορείο Anadolou να διατείνεται ότι βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη έγγραφα που αποδεικνύουν την εμπλοκή του ως υποκινητή της πράξεως καθώς και βιβλία σχετιζόμενα με την Al  Qaeda.

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα του ανωτέρω ισχυρισμού και όπως διατείνονται  ειδήμονες όπως ο Ίαν Μπρέμερ,  γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του Eurasia Group : ”Αδιαμφισβήτητα η δολοφονία αυτή είναι ένδειξη ότι ο Ερντογάν δεν έχει τον απαιτούμενο έλεγχο της Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας.”

Εύλογα , σε κάθε περίπτωση,μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι τα κατακλυσμιαία κύματα διώξεων υπαρκτών και μη  αντιπάλων  του , μετά την 15/7/2016, έχουν καίρια πλήξει την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

4. Στη Ζυρίχη, την ίδια μέρα(19/12) τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο από αυτούς σοβαρά, από πυρά ενόπλου σε Ισλαμικό Κέντρο.  Η Αστυνομία επιβεβαίωνε ότι πτώμα ευρεθέν πλησίον της  επίθεσης   και ανήκον σε άντρα ηλικίας 30 περίπου ετών, ταυτοποιήθηκε ως ανήκον στο δράστη της επίθεσης.

5.  Στην πόλη Καράκ της Νότιας Ιορδανίας μία ημέρα πριν (18/12) εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και Καναδή  τουρίστρια, και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλων σε Κάστρο του 12ου αιώνα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι τέσσερεις δράστες , Ιορδανοί υπήκοοι, έπεσαν νεκροί.
6. Στη Συρία, υπό τον πλήρη έλεγχο των Κυβερνητικών δυνάμεων του Προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του  φέρεται να βρίσκεται από την Τετάρτη 21/12 το Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων, καθώς αποχωρούν και οι τελευταίοι αντάρτες από την πόλη. Σύμφωνα με την ίδια Μ.Κ.Ο., μόνο μία θέση στα δυτικά προάστια παραμένει στα χέρια των ανταρτών.

7.  Στη Μόσχα την Τρίτη 20/12 οι Υπουργοί Εξωτερικών(ΥΠ.ΕΞ.) Ρωσίας, Ιράν ,Τουρκίας  συζήτησαν  και κατέληξαν σε συμφωνία υπογραφής Κοινής Διακήρυξης με στόχο τη ”λήψη  κοινών μέτρων για την αναγέννηση  της πολιτικής διαδικασίας , ώστε να σταματήσει η  Συριακή διένεξη”.

 Ο φιλοξενών τη συνάντηση Ρώσος ΥΠ.ΕΞ.  Σεργκέϊ  Λαβρώφ, τόνισε ότι στη διακήρυξη γίνεται λόγος για την ακεραιότητα, ανεξαρτησία και εδαφική οντότητα της Συρίας.

Σημειώνεται ότι της ανωτέρω συνάντησης προηγήθηκε αντίστοιχη των Υπουργών Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α) των τριών χωρών.Ο  οικοδεσπότης Ρώσος ΥΠ.ΕΘ.Α. Σεργκέϊ Σοϊγκού δήλωσε ότι ” η Ρωσία  έκανε τελικά τη .δουλειά που δεν κατάφεραν να κάνουν οι Αμερικανοί. Πολλούς μήνες τώρα μας υπόσχονταν ότι θα ξεχωρίσουν τη μετριοπαθή Αντιπολίτευση από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, αλλά δεν το έκαναν. Το κάναμε εμείς και αυτό είναι αναγκαίο, ώστε να επικεντρωθούμε στο εξής στη μάχη κατά των τρομοκρατών.

8. Σε ανάρτηση στην Naftemporiki την Τετάρτη 21/12, αναφέρεται: ”Μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group ( E.W.G.) , πηγή του Εuropean Stability Mechanism (E.S.M.)  σημείωνε ότι ” εργαζόμαστε εποικοδομητικά μαζί με τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές για τη εξεύρεση λύσης όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης βραχυπρόθεσμου χρέους”, για να καταλήξει: ”Είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα και, κατά συνέπεια, δεν θεωρείται αναγκαία μια νέα , έκτακτη, συνεδρίαση του E.W.G.

9. Σε ανάρτηση στην  bankingnews.gr  την Πέμπτη 22/12, αναφέρεται: ”Μετά την αποτυχία του E.W.G. ,το αν  θα ανταποκριθεί ο E.S.M.  στο ελληνικό αίτημα, θα καταδείξει αν οι θεσμοί θέλουν τελικά να ”ξεμπλοκάρει” η διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται να βαδίζει  ξεχωριστά από τις αποφάσεις για το χρέος.

Σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητος  μπαίνουν τα βραχυπρόθεσμα  μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι άγνωστο πότε  θα εφαρμοστούν, αλλά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

10. Ο  Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας  Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε στις 21/12, μετά  το πέρας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για την Κυπριακή Α.Ο.Ζ.  Συγκεκριμένα : Για το ερευνητικό τεμάχιο 6, θα  γίνει διαπραγμάτευση με την Κοινοπραξία ENI και TOTAL. Για το τεμάχιο 8 με την ΕΝΙ  και για το τεμάχιο  10 με την Κοινοπραξία  Exxo  Mobil και Qatar Petroleum.

11.  H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναβάθμιση της  Συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε., έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στις εμπορικές συναλλαγές σε τομείς όπως τα ποτά και τρόφιμα, οι δημόσιες συμβάσεις, αλλά και η παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση το σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων   Δικαιωμάτων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ε.Ε.

12. Στα Σκόπια μετά τις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 11/12, εμφανίζεται έντονη δυστοκία για το σχηματισμό Κυβέρνησης. Το έως τώρα Κυβερνητικό Κόμμα VMRO-DPMNE  του Νίκολα Γκρουέφσκυ έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του καταλαμβάνοντας 51 έδρες έναντι 63 που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή. Το έως τώρα Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάετς ακολουθεί με βραχεία υστέρηση έναντι του Γκρουέφσκυ καταλαμβάνοντας 49 έδρες και διεκδικώντας από τον αντίπαλό του μία ακόμη καταθέτοντας ένσταση. Τα τέσσερα Αλβανικά Κόμματα  εκλέγουν συνολικά 20 βουλευτές συμπληρώνοντας τη Βουλή των 120 εδρών. Το ισχυρότερο εξ’αυτών BESA  διεκδικεί επίσης μια έδρα από τον Γκρουέφσκυ στο Εκλογοδικείο.

Τα ανωτέρω σκιαγραφούν την πλήρη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα άρσης του αδιεξόδου. Μόνη βεβαιότητα αποτελεί   το γεγονός ότι απόλυτος ρυθμιστής είναι τα Αλβανικά Κόμματα, χωρίς τη συνεργασία κάποιων από τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση. Ήδη παίζεται παρτίδα ”σκληρού ” πόκερ με τον  Γκρουέφσκυ να ξέρει ότι τα Αλβανικά Κόμματα θα επιδιώξουν να αποσπάσουν τα μέγιστα ανταλλάγματα για να τον στηρίξουν.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα για τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης, αποτελεί η  ”Καθεστωτική Αλαζονεία ”, στην οποία έχει εθιστεί ο Γκρουέφσκυ και δυσκολεύεται ιδιαίτερα ” κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία” να  τη  μετριάσει  και να ”ρίξει  λίγο νερό στο κρασί του”.

13.  Στην Κωνσταντινούπολη την 20/12 ο Ερντογάν εγκαινίασε την πρώτη υπόγεια σήραγγα  αυτοκινήτων(κάτω  από τη Νότια είσοδο του Βοσπόρου). Το συνολικό μήκος της ”Σήραγγας της Ευρασίας”, όπως ονομάστηκε , είναι 14,6 Χλμ., εκ των οποίων τα 5,4  είναι κάτω από τη θάλασσα. Έχει σχεδιαστεί να αντέχει σεισμούς έως 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ με τη θέση της σε κυκλοφορία  ο απαιτούμενος χρόνος διέλευσης από την μια ακτή στην άλλη του Βοσπόρου θα είναι 15 λεπτά. Τέλος, το πιο βαθύ σημείο διέλευσης είναι 106 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,δεν  θα επιτρέπεται  η διέλευση φορτηγών καθώς και οχημάτων ύψους μεγαλύτερου των 2,8 μέτρων ,η μέγιστη ταχύτητα θα είναι τα 70 Χλμ /ώρα, ενώ  η όλη σήραγγα θα ελέγχεται  από ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης.

Αφήστε μια απάντηση