25/6/2017. Επτά πτωχεύσεις από το 1 8 2 1
Το 2021 το ελληνικό κράτος θα εορτάσει δύο αιώνες ελευθερίας, από τα έτη της ανεξαρτησίας του 1821. Θα εορτάσουμε την ανεξαρτησία-ελευθερία μας από την οθωμανική σκλαβιά-τυραννία.
Στους δύο αυτούς αιώνες η χώρα μας δεν ήταν και τόσο ανεξάρτητη καθώς ήταν κάτω από την συνεχή διεθνή οικονομική εποπτεία -αιχμαλωσία από τους δανειστές, λόγω του ότι πτώχευσε επτά φορές και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να αποπληρώνει τα χρέη της στους δανειστές.
Οι πρώτες έξη πτωχεύσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο και στους αναπόφευκτους επτά αλλεπάλληλους πολέμους που είχε να αντιμετωπίσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Άλλοτε για να κρατήσει τα σύνορά του και άλλοτε για να τα επεκτείνει, απελευθερώνοντας ελληνικά εδάφη που ήταν ακόμη κάτω από τον οθωμανικό ζυγό.
Εξ ίσου σημαντικός παράγων πτώχευσης ήταν ότι, δεν εισέπραττε τους απαιτούμενους φόρους καθόσον υπήρξε μεγάλη φοροδιαφυγή, κατάχρηση του δημοσίου χρήματος-περιουσίας, διόγκωση του πελατειακού κράτους. Κατά συνέπεια, κατέφευγε σε αναγκαστικό δανεισμό με υπέρογκους τόκους, για να καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα, αλλά και τα έξοδα των απελευθερωτικών αγώνων.
Η χειρότερη αιτία πτώχευσης ήταν μεταξύ άλλων και οι τέσσερις καταραμένοι-αδελφοκτόνοι εμφύλιοι πόλεμοι που ακολούθησαν, και για να μην τους ξεχνάμε ποτέ, υπενθυμίζονται όπως παρακάτω:
Ο πρώτος εμφύλιος το 1824-1825. Φυλάκιση του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.
Ο δεύτερος το 1831-1833. Δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο τρίτος το 1916-1917. Εθνικός διχασμός- Μικρασιατική καταστροφή.
Ο τέταρτος και ο πιο αιματηρός το 1944-1949.
Βλέπετε το σύνδρομο του αδελφοκτόνου Κάιν είναι βαθιά ριζωμένο στο DNA του Έλληνα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, παρότι γνωρίζει ότι, ο εμφύλιος είναι θέλημα του σατανά, η ομόνοια είναι θέλημα του Θεού, σύμφωνα με την λαϊκή παροιμία, αλλά δεν το πράττουμε όταν η χώρα μας διέρχεται κρίσιμους καιρούς.
Ας δούμε τώρα συνοπτικά το χρονικό των πτωχεύσεων.
Η πρώτη πτώχευση κηρύχθηκε το 1827.
Η δεύτερη το 1844.
Η τρίτη πτώχευση το 1893.
Η τέταρτη το 1922.
Η πέμπτη το 1931-1932.
Η έκτη πτώχευση κηρύχθηκε το 1940-1943 και λόγω του Β’ Π.Πολέμου.
Η έβδομη πτώχευση-μνημόνιο πραγματοποιείται επί των ημερών μας αρχής γενομένης από την 19η Απριλίου 2010 και συνεχίζεται. Διαφέρει από τις προηγούμενες πτωχεύσεις, καθόσον δεν κηρύχθηκε επίσημα επειδή διασώζεται από τον συνεχή αναδανεισμό από την ευρωπαϊκή ένωση-δανειστές.
Η τελευταία πτώχευση-μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 1981, επενδύονταν σε παραγωγικά έργα που θα ανέπτυσσαν την βιομηχανική, βιοτεχνική, γεωργική, αλιευτική παραγωγή, στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, όπως σύγχρονα αεροδρόμια, λιμένες, μαρίνες, στην κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, στην αναβάθμιση της παιδείας, κοντολογίς να εκσυγχρόνιζαν το κράτος και την οικονομία, προετοιμάζοντας έτσι το κατάλληλο κλίμα για την προσέλκυση κεφαλαίων και τεχνογνωσίας για την δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, από τα κέρδη των αναφερομένων έργων και επιχειρήσεων να αποπληρώναμε τα οφειλόμενα.
Αντ’ αυτού η κατανομή των ευρωπαικών κονδυλίων και όχι μόνο, έγινε σε έργα δευτερευούσης σημασίας και προτεραιότητας και με κριτήρια πάντα τοπικιστικά-πελατειακά, σε αγροτικές επιχορηγήσεις χιλιάδων στρεμμάτων, σε μεγάλο αριθμό ανύπαρκτης κτηνοτροφίας, σε ομαδικές πελατειακές παροχές……σε …….σε… Με λίγα λόγια δεν αξιοποιήθηκαν, χάθηκαν, αλλά τα φορτώθηκαν οι επερχόμενες γεννεές που δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Εάν είχε αποφευχθεί αποτελεσματικά , η μεγάλη φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η εξόγκωση του δημόσιου τομέα, η υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και περιουσίας.
Εάν είχαν αποφευχθεί οι αλλεπάλληλες απεργίες, όπως της Δ.Ε.Η. που με τα πανελλαδικά blackout βύθιζαν την χώρα και την οικονομία στο σκοτάδι. Ποιος δεν θυμάται το κλείσιμο το λιμανιών και των αεροδρομίων κλείνοντας έτσι την πόρτα στον τουρισμό- στην οικονομία. Ποιος δεν θυμάται τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών, που με τα αγροτικά μηχανήματά τους έκοβαν τους κύριους οδικούς άξωνες της χώρας, κόβοντας παράλληλα και την οικονομία της… Τι να πρωτοθυμηθούμε, που με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες απογυμνώσαμε τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, εκδιώκοντας έτσι τους επενδυτές σε χώρες με καλλίτερη και υγιέστερη εργατική νομοθεσία και εργασιακή νοοτροπία του εργατικού δυναμικού. Αυτοί που οδήγησαν και παρέσυραν το εργατικό δυναμικό της χώρας στις αχαλίνοτες απεργίες θα πρέπει τώρα να απολογηθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους εργάτες.
Κατά συνέπεια το κράτος για να καλύπτει τις λειτουργικές τους ανάγκες, κατέφευγε σε συνεχόμενους δανεισμούς. Στην συνέχεια μη μπορώντας να πληρώσει τα οφειλόμενα, αναγκαστικά σύρθηκε ταπεινωτικά στους δανειστές το 2010.
Οι αναφερόμενες επτά πτωχεύσεις εντός δύο αιώνων αποτελούν την μαύρη σελίδα της ελληνικής δημοσιονομικής ιστορίας. Παρότι η ιστορία γράφεται για να διδάξει τους λαούς, δυστυχώς δεν διδαχθήκαμε από τα λάθη των έξη προηγηθέντων πτωχεύσεων, και έτσι φτάσαμε στην επονείδιστη έβδομη πτώχευση-μνημόνιο.
Όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 καθυστερούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αβέβαιο μέλλον για την ελληνική οικονομία, φυγή κεφαλαίων, επιχειρήσεων και την αποθάρρυνση επενδυτών ακόμη και των ελληνικών/Ελλήνων. Όσο οι κυβερνήσεις καθυστερούν την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που επί δεκαετίες θα έπρεπε να είχαν γίνει και χωρίς την επιβολή τους από τους δανειστές το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο.
Η ανάκαψη της οικονομίας μπορεί να γίνει με ενότητα και συναίνεση όλων των κομμάτων και οπωσδήποτε με την στήριξη-υποστήριξη του ελληνικού λαού.
Όλοι μαζί ενωμένοι θα νικήσουμε τον εχθρό της πατρίδας μας που λέγεται ΄΄ΧΡΕΟΣ΄΄ για να την επαναφέρουμε στην επίζηλο θέση που της αξίζει και λόγω της ιστορία της. Αν δεν το πράξουμε τώρα, στο μέλλον θα γίνουμε η ουρά της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Παραφράζοντας τον στοίχο του εθνικού μας ποιητή του Ρήγα φεραίου: Σ’ ανατολή σε δύση, στο νότο στον βοριά, όλοι για την πατρίδα να εργασθούμε σκληρά, να κτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, την διαφθορά, την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος-περιουσίας, … για το καλό των παιδιών-εγγονών μας και γενικότερα για την τιμή και την πραγματική ανεξαρτησία-ελευθερία του ελληνικού κράτους.
Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ιστορία είναι σαν τον καθρέπτη του αυτοκινήτου, κοιτάμε πίσω για να πάμε μπροστά.
Οι πολιτικοί μας-τα πολιτικά κόμματα με τα έργα τους δεν πρέπει να στοχεύουν τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γεννεές.
Να έχουμε πάντα υπόψη μας την ρήση του Πλάτωνα: “Aπό την διαχείριση των κοινών δεν πρέπει να φεύγεις πιο πλούσιος αλλά πιο δοξασμένος”.
Διακοπτό 12-6-2017
Αντ/ρχος (ε) Χρ. Γιανταμίδης Π.Ν.