Blog

6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΚΑΒΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ Π. ΜΟΥΛΙΑ

6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΚΑΒΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ Π. ΜΟΥΛΙΑ

Επισυνάπτονται 6 αναμνηστικές φωτογραφίες από το μέλος μας Σπυρίδωνα Μούλια με την ευκαιρία

της διαδικτυακής ομιλίας που έκανε ο κ. Ευάγγελος Ντούλες.

Πιστεύω να εξαχθούν ωφέλημα συμπεράσματα από την ομιλία αυτή του κ. Ντούλε και τα οποία να συμβάλουν στην ανάδειξη του Μεγάλου Εθνικού Θέματος που αφορά το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, καθόσον η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι Έλληνες κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου.

Οι λεονταρισμοί, οι επεκτατικές βλέψεις, οι  υπεκφυγές και οι ακατονόμαστες ψευδολογίες του Έντι Ράμα  και γενικότερα των ανιστόρητων Διοικούντων την γείτονα Αλβανία δεν θα πρέπει να μας πτοούν.

Αντίθετα θα πρέπει να αφυπνισθούμε πριν να είναι πολύ αργά και να μην λησμονούμε ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελληνική και θα παραμείνει Ελληνική και δεν είναι Νότιος Αλβανία όπως δυστυχώς αναφέρουν μερικά έντυπα προπαγάνδας. Γιατί η Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου δεν αμφισβητείται, η Βόρειος Ήπειρος στέκεται φρουρός της Ρωμιοσύνης στα βόρεια σύνορα, είναι η συνέχεια του Ηπειρωτικού χώρου με παρόμοιες γεωμορφολογικές και ανθρωπογεωγραφικές συνθήκες. Το Ηπειρωτικό αυτό τμήμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητο και αποκομμένο από τον Ηπειρωτικό κορμό. Ο Ηπειρωτικός Χώρος είναι ενιαίος και αδιάσπαστος, με ενιαία εθνολογική σύνθεση.

Με την ευκαιρία, επισυνάπτω 6 αναμνηστικές φωτογραφίες μου, από την εποχή του 1963-1964, που υπηρέτησα ως Διμοιρίτης Αρχιφύλακας στο Ιστορικό Φυλάκιο της Κακαβιάς με τον βαθμό τότε του Ανθυπολοχαγού Πεζικού, μετά την αποφοίτησή μου από τη Σχολή Πεζικού και το Σχολείο Καταδρομών.

Η Ελληνική Σημαία που βλέπουμε να κυματίζει στην Ακριτική Σκοπιά σε μία από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες όταν  παρέλαβα το 1963 το Φυλάκιο της Κακαβιάς από τον επίσης Ανθυπολοχαγό Πεζικού Ανδρέα Δήμου, θα πρέπει να συνεχίσει να κυματίζει στο ακριτικό και ιστορικό αυτό Φυλάκιο της Κακαβιάς για να μας υπενθυμίζει ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι και θα παραμείνει Ελληνική.

Σε μία άλλη φωτογραφία (μόλις την μεγενθύνουμε), φαίνεται καθαρά στην Ακριτική αυτή Γωνιά η επιγραφή -Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος- .

Την εποχή εκείνη ένα από εθνικά τραγούδια – εμβατήρια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν και το παρακάτω που αναφέρεται στην Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου:

Έχω μια αδερφή,

κουκλίτσα αληθινή,
την λένε Βορειο Ήπειρο,
την αγαπώ πολύ.
Κουκλίτσα αληθινή,
της κλέψαν την φωνή,
την πήρανε αιχμάλωτη
οι άτιμοι οι εχθροί (Αλβανοί).
Στο βάθος μακρυά,
προβάλει η Κορυτσά,
τη βλέπω και ραγίζεται η δόλια μου η καρδιά.
Και τώρα που μπορώ το όπλο να κρατώ
και ανήκω εις τον ένδοξο ελληνικό στρατό,
θα τρέξω μιαν αυγή,
χωρίς διαταγή,
για να αγκαλιάσω δυνατά την όμορφη αδερφή.

 

Σημείωση: 

-Την εποχή εκείνη απέναντί μας είχαμε τον Κομμουνιστή Δικτάτορα Εμβέρ Χότζα και τους Κινέζους Στρατιωτικούς Επιτηρητές.

-Tο 1987 έγινα  Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ), που ίδρυσε με έδρα την Κόνιτσα ο Μεγάλος Ιεράρχης Μακαριστός   Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως  Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός, γνωστός για την μαχητικότητά του στην διεκδίκηση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Είχα την τύχη από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεως του Συνδέσμου αυτού να γνωρίσω από κοντά τον Μεγάλο αυτόν Ιεράρχη και να συνεργασθώ μαζί του για το δίκαιο των Βορειοηπειρωτών.

– Η σημερινή εικόνα του Φυλακίου είναι τελείως διαφορετική. Είναι το Τελωνείο με το πέρασμα προς Αλβανία και άλλες μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις

Fylakio Kakavias