Blog

27/10/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 20/10-26/10

27/10/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 20/10-26/10

-20/10-  Στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών βρίσκεται πλέον η Moody’s, με αφορμή τις αξιολογήσεις της λίγο πριν από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο οίκος αξιολόγησης, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζει καταγγελία εναντίον της, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

-20/10-  Τη θέση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

-20/10-  Αμφισβητεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής τουλάχιστον για έξι μήνες. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, παραμένει άγνωστο πόσο γρήγορα μπορεί να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ώστε να προσεγγίσει τα επίπεδα της ζήτησης. Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη του διεθνούς καρτέλ να προχωρήσουν άμεσα σε μείωση της παραγωγής εάν θέλουν να σημειωθεί βιώσιμη άνοδος των τιμών που θα ενισχύσει αναλόγως τις οικονομίες τους.

-20/10-  Με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ήταν οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη να αποκαλύπτουν μια πρωτοφανή για το μέγεθος ανατροπή στα ποιοτικά στοιχεία της εγχώριας αγοράς εργασίας.

-20/10-  Ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 2% προβλέπει για το 2017 η Alpha Bank σε έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις.

-20/10-  Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας ενδέχεται να μην έχει λήξει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας, το νόμισμα της Τουρκίας θα υποχωρήσει ακόμη κατά 5% τους επόμενους 12 μήνες, οπότε το δολάριο θα αγοράζει 3,25 τουρκικές λίρες. Στη διάρκεια του έτους έχει υποχωρήσει κατά 5,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών μετά την πτώση των πέσος του Μεξικού και της Αργεντινής. Οι προσπάθειες, άλλωστε, της κυβέρνησης Ερντογάν να αναθερμάνει την ανάπτυξη, μειώνοντας τα επιτόκια, μάλλον θα καταστήσουν τη λίρα λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές, οδηγώντας πιθανότατα σε περαιτέρω υποχώρησή της.

-21/10-  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην ιταλική κυβέρνηση προειδοποιητική επιστολή σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 διότι η Ρώμη δεν μειώνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα όσο είχε υποσχεθεί.

-21/10-  Ζοφερή προδιαγράφεται η μελλοντική πραγματικότητα για την αγορά κατοικίας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων PriceWaterHouseCoopers. Βάσει αυτής και λαμβάνοντας υπόψη ένα ρεαλιστικό σενάριο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, προβλέπεται ότι οι αξίες των κατοικιών θα επανέλθουν στο επίπεδο που βρίσκονταν την περίοδο 2002-2008 μετά το 2050 και εφόσον καταγραφεί μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησής τους κατά 0,6%. Αντίστοιχα, η αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην εγχώρια αγορά κατοικίας προβλέπεται έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες από σήμερα, το 2047, λόγω της αυξημένης προσφοράς κατοικιών, της υψηλής φορολόγησης και της έλλειψης στεγαστικής πίστης.

-21/10-  Δύο προσφορές για την εξαγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ υπεβλήθησαν, στη λήξη της προθεσμίας. Συγκεκριμένα, δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν η ιταλική TERNA και η κινεζική State Grid.

-21/10-  Στα υψηλότερα επίπεδα περίπου των τελευταίων τριών μηνών ανήλθε η τιμή του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin, καθώς η εξασθένιση του γουάν στα χαμηλά έξι ετών έστρεψε τους Κινέζους στα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα, η τιμή του Bitcoin άγγιξε τα 655,50 δολάρια, την υψηλότερη τιμή από τις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου Bloomberg.

-21/10-  H αποχώρηση της Καναδής υπουργού Εμπορίου Κ. Φρίλαντ το απόγευμα της Παρασκευής από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Καναδά – Ε.Ε. (CETA) με τον περιφερειακό κυβερνήτη της Βαλονίας, που είναι και ο μόνος που βάζει βέτο σε μία συμφωνία που θέλουν και τα 28 κράτη – μέλη, δημιουργεί ανησυχία στις Βρυξέλλες παρά τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν ότι αυτό δεν είναι το τέλος της συμφωνίας.

Η Βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την συμφωνία όπως και τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη, ωστόσο, για να πάρει το «πράσινο φως», χρειάζεται την σύμφωνη γνώμη και των περιφερειακών κοινοβουλίων του Βελγίου. Οι Βαλόνοι βουλευτές έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία σε δημόσιες υπηρεσίες, εργατικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Η βασική ανησυχία που εκφράζουν όμως είναι η εξωδικαστική διαδικασία που θα ακολουθείται για την επίλυση διαφωνών που θα δώσει πολύ μεγάλες εξουσίες σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως υποστηρίζουν.

-22/10-  Μεγάλη πτώση εμφανίζουν τα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, με αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου οι απώλειες για την εθνική οικονομία να ξεπερνούν πλέον τα 750 εκατ. ευρώ.

-22/10-  Σαφές μήνυμα ότι η ρύθμιση του χρέους δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων έστειλε, χθες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην τρόικα κ. Φρ. Ντρούντι.

«Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν πλήρη δέσμευση στους στόχους και στο πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Ντρούντι, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ενώ συμπλήρωσε πως η επιτυχία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του προγράμματος «είναι το απαραίτητο συστατικό για να βγει εν τέλει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και να επανέλθει στις αγορές».

-22/10-  Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα κατά μία βαθμίδα στο BB- από B+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch με τις προοπτικές να είναι θετικές.

Ο οίκος τονίζει ότι η Κύπρος συνεχίζει να κάνει ισχυρή πρόοδο αναφορικά με την προσαρμογή της μετά την τραπεζική κρίση του 2013, ενώ η έξοδος από το μνημόνιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών και οικονομικών στόχων του προγράμματος, της επιτυχίας στην άρση των ελέγχων κεφαλαίου, και της λήψης μέτρων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

-22/10-  Η Κίνα μοιάζει παραζαλισμένη από τη δίνη της «φούσκας» των ακινήτων. Η μέση τιμή των κατοικιών στη Σαγκάη έχει αυξηθεί σχεδόν 33% από πέρυσι, ενώ εξίσου αυξημένες είναι οι τιμές στο Πεκίνο, στην Γκουανγκτζού και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι Κινέζοι σπεύδουν να αγοράσουν σπίτια προτού παρέμβει η κυβέρνηση και επιβάλει περιορισμούς.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν, όμως, ότι αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην κινεζική ενδοχώρα θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί, καθώς συνοδεύεται από ένα διογκούμενο χρέους αμερικανικού τύπου.

Ισως πρόκειται για κακό οιωνό για την παγκόσμια οικονομία. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο στεγαστικός τομέας και όσοι σχετίζονται με αυτόν, όπως οι κατασκευαστικές, οι βιομηχανίες τσιμέντου και επίπλων, αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.

-22/10-  O πρόεδρος της Ρουάντας Paul Kagame εγκαινίασε την πρώτη στον κόσμο εθνική υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων μέσω drone.

Τα drones και συνολικά η υπηρεσία παράδοσης κατασκευάζονται και λειτουργούν από τη Zipline, μια εταιρεία ρομποτικής, με έδρα την Καλιφόρνια. Η υπηρεσία παραδόσεων με drones της Ρουάντας θα επικεντρωθεί αρχικά στη μεταφορά αίματος, όμως η διεθνής συνεργασία μεταξύ της εταιρείας ταχυμεταφορών UPS, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Gavi, the Vaccine Alliance και της Zipline θα βοηθήσει τη χώρα να επεκτείνει γρήγορα τα είδη των φαρμάκων και σωτήριων εμβολίων που μπορούν να παραδοθούν. Η Zipline είναι εταιρεία ρομποτικής, με έδρα την Καλιφόρνια. Η GAVI, the Vaccine Alliance είναι μια συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

-22/10-  Σε πειραματισμούς με την υψηλή τεχνολογία, όπως τα drones, και ανασχεδιασμό του τρόπου άντλησης πετρελαίου καταφεύγουν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος και να αντεπεξέλθουν στη μείωση των εσόδων τους.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total χρησιμοποιεί drones για τη διεξαγωγή λεπτομερειακών επιθεωρήσεων σε πετρελαιοπηγές του, ύστερα από σχετική δοκιμή σε μία από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου που έχει στη Βόρεια Θάλασσα.

Τα drones διεκπεραιώνουν τη δουλειά σε δύο ημέρες και με το 1/10 του κόστους, σύμφωνα με τον Μάλκομ Κόνολι, ιδρυτή της Cyberhawk, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί στο παρελθόν για τις ExxonMobil, Shell, ConocoPhillips και BP.

-22/10-  Η Shell έχει αναπτύξει νέο είδος αγωγού για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την πετρελαιοπηγή βαθέων υδάτων Stones, στον Κόλπο του Μεξικού,. Αυτός ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να απορροφά τις κινήσεις της θάλασσας και της πλατφόρμας, γεγονός που, σύμφωνα με την εταιρεία, διευκολύνει την παραγωγή σε μεγάλα βάθη.

-23/10-  Στα τέλη του 2016 – προτού ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit – οι τράπεζες θα αρχίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τον φόβο ότι το Λονδίνο θα χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, δήλωσε ο επικεφαλής της Βρετανικής Τραπεζικής Ένωσης (British Bankers Association). Οι διεθνείς τράπεζες «έχουν το δάχτυλό τους πάνω στο κουμπί της μετεγκατάστασης», υποστήριξε, μάλιστα, ο Anthony Browne.

-23/10-  Δεσμευτικό ενδιαφέρον από δύο εταιρείες έναντι τριών κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό και μια νέα διοίκηση η οποία τάσσεται ανοιχτά κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) συνθέτουν την εικόνα του διαγωνισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη, μέσα σε λίγους μήνες, απόπειρα αποκρατικοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ, καθώς η προηγούμενη κηρύχθηκε άγονη ελλείψει επενδυτικού ενδιαφέροντος.

-23/10-  Η αναμενόμενη για τον Νοέμβριο συμφωνία του ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου φαίνεται να έχει πολύ περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, πιθανότητες επιτυχίας τόσο ως προς την εφαρμογή της όσο και ως προς το ζητούμενο: δηλαδή την άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού». Αφενός μεν οι χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ και αφετέρου η Ρωσία μάλλον φιλοδοξούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, παρά τις εξαγγελίες καλών προθέσεων για «πάγωμα» της παραγωγής.

Στη σχετική έκθεσή της η ΙΕΑ αναφέρει ότι η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ έφτασε στα 33,64 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς προχώρησε σε αύξηση της παραγωγής του το Ιράκ, ενώ η Λιβύη άνοιξε και πάλι τους τερματικούς σταθμούς στα λιμάνια της.

Σημειωτέον ότι για την ΙΕΑ τα κατάλληλα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ δεν υπερβαίνουν τα 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η προειδοποίηση της ΙΕΑ συνέπεσε με την είδηση ότι το Ιράν σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής του στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2019, καθώς η Τεχεράνη δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε στη διάρκεια των εναντίον της κυρώσεων. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή της Ρωσίας έφτασε στα 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

-24/10-  Ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με κύκλο εργασιών στο εξωτερικό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, αποδύονται σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα προσπάθεια εξωστρέφειας.

Αυτό προέκυψε ξεκάθαρα αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, όπου περισσότερες από 200 ελληνικές επιχειρήσεις από τον αγροδιατροφικό τομέα «κατέβηκαν» στη μεγαλύτερη διεθνώς αρένα του ανταγωνισμού, την έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL 2016.

-24/10-  Η Βραζιλιάνικη πολυεθνική ενεργειακή εταιρεία Petrobras και η Γαλλική Total υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MOU) στο Ρίο ντε Τζανέιρο για μια στρατηγική συνεργασία, που καλύπτει δραστηριότητες στη Βραζιλία, μαζί με διεθνείς ευκαιρίες, όπως ανακοίνωσε η Γαλλική εταιρεία. Οι εταιρείες σκοπεύουν να επικεντρωθούν ως ένα πρώτο βήμα στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

-24/10-  Στα βόρεια και στα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής και δευτερευόντως στα νότια προάστια εντοπίζεται η μεγαλύτερη πτώση τιμών των κατοικιών, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε ακόμη και το 50%, έναντι μέσης πτώσης 45%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των αξιών από το 2009, δηλαδή από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έως σήμερα. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία Redvis Ltd., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των εκτιμήσεων ακινήτων και στην αξιολόγηση επενδύσεων ακινήτων, οι περιοχές με έντονο χαρακτήρα «προαστίου» και με υψηλή συγκέντρωση ακινήτων μεγάλης επιφάνειας δέχθηκαν, τελικά, και το ισχυρότερο πλήγμα από την πτώση της ζήτησης στην αγορά, καθώς οι αγοραπωλησίες έχουν υποχωρήσει 80% σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση.

-24/10-  Στα 315,3 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το δημόσιο χρέος κατέγραψε αύξηση σε σχέση τόσο με το περυσινό δεύτερο τρίμηνο που ήταν στα 301,2 δισ. ευρώ, αλλά και σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 που είχε διαμορφωθεί στα 309,1 δισ. ευρώ.

-25/10- Η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,1 δισ. ευρώ (σε σχέση με τον στόχο), σε συνδυασμό με την υπερσυγκράτηση των δαπανών, είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 5,44 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το οικονομικό επιτελείο, οι εφάπαξ πληρωμές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τα υψηλά έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς και η σημαντική απόδοση του ΦΠΑ εξαιτίας των πληρωμών με πλαστικό χρήμα, εκτίναξαν τα έσοδα του Δημοσίου στα 33,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 32 δισ. ευρώ στο 9μηνο.

-25/10- Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται η εταιρεία «Σουρωτή», καθώς η Coca-Cola HBC και η Dimera Group, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, επιθυμούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της ιστορικής εταιρείας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού. Ο λόγος; Το ισχυρό σήμα της «Σουρωτής», η οποία παραμένει ο κυρίαρχος στην αγορά του ανθρακούχου νερού στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι εδώ και μεγάλο διάστημα δεν λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων της.

-25/10- Δραματικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνολικά εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 17 δισ. ευρώ διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Μάλιστα, στο τέλος Σεπτεμβρίου οι οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιούνιο, φθάνοντας τα 16,923 δισ. ευρώ

-25/10- Το «πράσινο φως» πήρε η εκταμίευση της δόσης συνολικά 2,8 δισ. στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Η σημερινή απόφαση να εκταμιεύσουμε 2,8 δισ. είναι ένα σημάδι ότι οι Έλληνες κάνουν σταθερή πρόοδο στην μεταρρύθμιση της χώρας τους». είπε σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESM, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί του χρόνου και τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκδώσει ομόλογα ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

-25/10- Αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και την αποτροπή προβλημάτων στη χρηματοδότηση της χώρας μετά το 2018, χαρακτηρίζει η Eurobank την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

-26/10- Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρίσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το ιστορικό πλέον δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, προκαλεί πονοκέφαλο στη διοίκηση της Morgan Stanley, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Τζέιμς Γκόρμαν στο Bloomberg. Εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι καλό από το Brexit, ανακοίνωσε ότι αναγκαστικά η αμερικανική τράπεζα θα προχωρήσει στη μετεγκατάσταση των στελεχών και των οικογενειών τους από το Σίτι του Λονδίνου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου ο κλάδος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

-26/10- Μειωμένο ήταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι δαπάνες τους για κατανάλωση. Αντιθέτως, οι επενδύσεις κατέγραψαν αισθητή άνοδο μέσα σε ένα χρόνο.

Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ανήλθε στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 στα 29,7 δισ. ευρώ από 29,9 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 0,7%. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι φέτος τα νοικοκυριά πλήρωσαν περισσότερο από ό,τι πέρυσι για κοινωνικές εισφορές και παροχές κατά 4,7%.

-26/10- Η κινεζική State Grid αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τους Κινέζους να μπαίνουν δυναμικά στη διεκδίκηση των ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς της χώρας στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής εισόδου στην αγορά των Βαλκανίων. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη της State Grid σε «πλειοψηφούσα προσφέρουσα» με τίμημα 320 εκατ. ευρώ, ποσόν που σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η επιχείρηση όσο και συνολικά η κυβέρνηση αποδέχονται ως ικανοποιητικό.

Αφήστε μια απάντηση