Blog

30/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 24/11-30/11

30/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 24/11-30/11

– 24/11 – Πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ καταγράφει ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου συνεπεία της υπεραπόδοσης των εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40,075 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 920 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του αναθεωρημένου στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2017. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,121 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 726 εκατ. ευρώ.

– 24/11 – Βραχυπρόθεσμα υφεσιακός και φοροκεντρικός είναι ο προϋπολογισμός του 2017 σύμφωνα με ειδική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ), το οποίο ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημασία για την ελληνική οικονομία της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και της οριστικής διευθέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Γραφείου, ο νέος προϋπολογισμός έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις – μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων. Υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και ειδικότερα για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές είναι αισιόδοξες, ενώ αναφέρει πως οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης.

– 24/11 – Σε συνολικές επενδύσεις που θα ανέρχονται στα 2,36 δισ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσουν οι μέχρι στιγμής εγκεκριμένες πράξεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει εννιά πράξεις στην Ελλάδα, τόσο για έργα υποδομής όσο και για συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενδιάμεσους φορείς, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 897 εκατ. ευρώ. Αυτές οι πράξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις ανερχόμενες σε 2,36 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει έξι έργα στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Creta Farms και Diorama Hellenic Growth Fund, τα οποία έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ποσού 824 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και αναμένεται να οδηγήσουν σε επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έχει εγκρίνει τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ποσού 73 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε επενδύσεις ύψους 462 εκατ. ευρώ. Από τις συμφωνίες αυτές αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 1.400 επιχειρήσεις στην Ελλάδα

– 25/11 – Η εισοδηματική  ανισότητα έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, παρά τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της απασχόλησης παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Για την Ελλάδα, ο Οργανισμός επισημαίνει τη βαρύτατη επίπτωση που είχε η εκτίναξη της ανεργίας στα εισοδήματα των νοικοκυριών από το 2010 έως το 2014. Ωστόσο, δεν προχωράει σε σύσταση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο ΟΟΣΑ, στη δεύτερη έκθεση που δημοσιοποίησε χθες για τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιλαμβάνει τη χώρα μας ανάμεσα σε αυτές που, προς το παρόν, δεν πρέπει να μεταβάλουν το μείγμα οικονομικής πολιτικής.

– 25/11 – Η ενεργότερη συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αυξήσει το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ κατά 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της PwC. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση από τις 35 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ με βάση τη μελέτη.

– 25/11 – Λιγότερες κατά 145.000 και πλέον ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2015 σε σύγκριση με το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσα σε αυτή την επταετία έχασαν εξάλλου το 35% της προστιθέμενης αξίας τους και το 22% της απασχόλησης. Τα στοιχεία αυτά και μόνο δίνουν μια επαρκή εξήγηση για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία: εάν οι ΜμΕ είναι η ραχοκοκαλιά της, όπως συχνά χαρακτηρίζονται, τότε έχει πρόβλημα στήριξης. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι να ενισχυθούν οι πολιτικές εκείνες που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν θεσπισθεί με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ. Σε έξι από τις εννέα πολιτικές που περιλαμβάνονται στην κοινοτική πρωτοβουλία «Small Business Act» (SBA), η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του μέσου κοινοτικού όρου.

– 26/11 – Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αποδεικνύεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα που συνδέονται με την εισροή προσφύγων στη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, μόνον χάρη στην αιφνίδια αύξηση των δημοσίων δαπανών για τους πρόσφυγες κατόρθωσε η οικονομία να έχει ανάπτυξη, ειδάλλως θα είχε περιστολή το τρέχον έτος. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι πάντοτε η χώρα κατηγορείτο από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αξιοποιεί τα οικονομικά περιθώρια που διαθέτει. Σήμερα, εντούτοις, όπως φανερώνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1%, συνεισφέροντας 0,2% στην ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ της χώρας, ειδικότερα, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του έτους, είχε μεν αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη από τις προηγούμενες τριμηνίες: η οικονομία αναπτύχθηκε 0,2% συγκριτικά με το 0,4% του δευτέρου τριμήνου και το 0,7% του πρώτου. Η ανάκαμψη αυτή συνολικά από τις αρχές του χρόνου οφείλεται εμμέσως στους πρόσφυγες και τις επείγουσες ανάγκες προς κάλυψη. Από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο στη Γερμανία είχαν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου 694.000 άτομα.

– 27/11 – Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που εκπόνησαν ο ομότιμος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Βασίλης Μπέτσης, η γενικευμένη ευελιξία των μορφών απασχόλησης στη χώρα μας αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς «αδειάζει» τα Ταμεία και υπονομεύει τις μελλοντικές συντάξεις.

Το συνολικό προκαλούμενο έλλειμμα από την απώλεια των εισφορών προς το ασφαλιστικό σύστημα, την περίοδο 2016-2055, θα είναι ίσο με το 36,9% του ΑΕΠ του 2015, ήτοι 65,6 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες, εκ των οποίων τα 48 δισ. ευρώ από την κύρια σύνταξη και τα υπόλοιπα 17,6 δισ. από την επικουρική σύνταξη.

– 27/11 – Προχωρεί η πώληση της Cyta Ελλάδος. Η κυπριακή πλευρά φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει την πώληση, καθώς η θυγατρική συνιστά σημαντικό βαρίδι στη μητρική εταιρεία. Η Cyta Hellas, από την ίδρυσή της, το 2007, παραμένει ζημιογόνος, πέρυσι εμφάνισε ζημίες ύψους 6 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερο από 140 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση της αποκρατικοποίησης πιέζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία πιέζει την κυπριακή κυβέρνηση για μείωση του κράτους συνολικά στην κυπριακή αγορά. Σε ό,τι αφορά όμως την αποκρατικοποίηση της Cyta Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ισχυρά επιχειρήματα για να το πετύχει. Οι κεφαλαιακές «ενέσεις» που πραγματοποιεί η κυπριακή Cyta προς τη θυγατρική της στην Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις και να ζητηθεί η επιστροφή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η Cyta Hellas μπορεί να αποδειχθεί άλλη μία Cyprus Airways, κάτι που απεύχεται η κυπριακή κυβέρνηση.

– 28/11 – «Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί το 2017 και το 2018, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, η ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης των πιστωτών αυξάνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον σταθεροποιείται», αναφέρει ο ΟΟΣΑ αναφορικά με την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών – μελών του (Economic Outlook).

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι απαιτείται πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η ανάκαμψή της. «Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο», αναφέρεται. Η έκθεση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει φέτος υψηλότερο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος με βάση το πρόγραμμα.

 – 28/11 – Μέχρι και 100 εκατ. ευρώ υστέρηση εσόδων πρόκειται να φέρει η φορολογία των καπνικών προϊόντων σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε ο οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα αύξηση του Ειδικού Φορολογικού Συντελεστή (ΕΦΚ).

 – 28/11 – Νέες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη στελέχωση των Δ.Σ. των τραπεζών, σημείωσε ότι απορρέουν από τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο –πολύ πιο απαιτητικό– θεσμικό καθεστώς και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τερματιστούν οι όποιες εκκρεμότητες», τόνισε.

-29/11 – Κατά 1,8% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο του 2015 ήταν το χειρότερο από το 1998, ενώ παράλληλα φέτος έχει αποκαλυφθεί και μεγάλο μέρος της «μαύρης» οικονομίας εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης του «πλαστικού χρήματος».

Τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016 η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015 και το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Παρά την αύξηση αυτή, όμως, το ΑΕΠ του φετινού τρίτου τριμήνου παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνο του τρίτου τριμήνου του 2014 (ήταν 46,6 δισ. ευρώ).

 -29/11 – Η Samsung εξετάζει το ενδεχόμενο να χωριστεί σε δύο εταιρείες, δεδομένου ότι δέχεται πιέσεις από ορισμένους επενδυτές να χωριστεί σε μια εταιρεία holding και σε μια δεύτερη εταιρεία όπου θα έχουν συγκεντρωθεί οι παραγωγικές της μονάδες. Στόχος της αναδιάρθρωσης της δομής της εταιρείας είναι να αυξηθεί η απόδοση για τους μετόχους, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδιο αύξησης του μερίσματος και συνέχισης της επαναγοράς μετοχών της. Οι πιέσεις που δέχεται η εταιρεία ώστε να αλλάξει τη δομή της έχουν αυξηθεί μετά το φιάσκο με την ανάκληση του Samsung Galaxy Note7 τον Οκτώβριο. Η νοτιοκορεατική εταιρεία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προσλάβει «εξωτερικούς συμβούλους ώστε να εξετάσουν διεξοδικά τη βέλτιστη εταιρική δομή»

-29/11 – Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 3,2% το τρίτο τρίμηνο και όχι με ρυθμό 2,8% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών και οφείλεται στην ισχυρή κατανάλωση και στην καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά εργασίας. Αδύναμο σημείο παραμένουν οι επενδύσεις από επιχειρήσεις.

-29/11 – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει αν το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου προκαλέσει έντονη αναταραχή στις αγορές, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, διότι η πολιτική αβεβαιότητα που θα προκαλούσε ενδεχόμενη ήττα Ρέντσι θα απειλούσε την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης πολλών εξ αυτών.

Από την αρχή του έτους έχει σημειωθεί εκροή κεφαλαίων ύψους 106 δισ. ευρώ από την Ιταλία, ενώ επενδυτές έχουν στοιχηματίσει κολοσσιαίο ποσό στην πτώση της αξίας των ιταλικών ομολόγων. Αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα η κατάσταση, τότε προβάλλει απειλητικά το ενδεχόμενο η Ρώμη να αναγκαστεί να ζητήσει από την ΕΚΤ να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει ομόλογα και τράπεζες, ωστόσο προηγουμένως πρέπει να ζητήσει επίσημα την υπογραφή μνημονίου και να αποδεχθεί «κούρεμα» των πιστωτών των τραπεζών.

-29/11 – Σημαντικές επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βλέπουν τα ΕΛΠΕ και κινούνται στην κατεύθυνση της αξιοποίησής τους. Τα ΕΛΠΕ, όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, «έχουν αποφασίσει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ισχυροποιώντας και διευρύνοντας τις στρατηγικές τους συμμαχίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου».

-29/11 – Τη συμμετοχή του πρώην προέδρου και ιδρυτή της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, στο μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας Τράπεζας, αποκτώντας το 15% των μετοχών της, ανακοίνωσε η συνεταιριστική τράπεζα.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MoU) μεταξύ των δυο πλευρών, στο οποίο ρητά εκφράζεται η επιθυμία συμμετοχής του κ. Σάλλα στο συνεταιριστικό κεφάλαιο της τράπεζας ως στρατηγικού επενδυτή, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μερίδων. Η απόκτηση των μεριδίων θα γίνει μέσω αύξησης κεφαλαίου.

– 30/11 – Σε νέο επίπεδο ρεκόρ ανήλθε για το 2015 η φορολογία στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Οργανισμού η αναλογία των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε πέρσι ελαφρά στο 34,3% από 34,2% το 2014, ενώ αύξηση σημειώθηκε στις 25 από τις 32 χώρες του ΟΟΣΑ που παρείχαν σχετικά στοιχεία.

Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο επίπεδο στην 50ετή περίοδο που ο ΟΟΣΑ συγκεντρώνει στοιχεία για την φορολογία. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων προήλθε κυρίως από την αύξηση της φορολογίας σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) και από την φορολόγηση της εργασίας. Στην Ελλάδα τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν το 2015 κατά 1%, αύξηση που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, και ανήλθαν στο 36,8% του ΑΕΠ από 35,8% το 2014.

– 30/11 – Eυρωπαϊκές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει η ΕΒΖ για την πώληση των 2 θυγατρικών της ζαχαρουργείων στη Σερβία. Αυτό δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Ρώσσιος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ενεκρίθη η διαδικασία και έτσι ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός πρόκειται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

– 30/11 – Συνολικά 26,78 δισ. ευρώ δαπάνησαν το 2015 τα ελληνικά νοικοκυριά για τις ανάγκες στέγασής τους, μέγεθος που αγγίζει το 14,3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat, το ποσό αυτό αφορά δαπάνες ενοικίων, συντήρησης/κοινοχρήστων και επισκευών, όπως επίσης και δαπάνες για την πληρωμή αγαθών κοινής ωφέλειας, όπως ρεύμα, νερό και πετρέλαιο θέρμανσης, ή άλλο καύσιμο, όπως φυσικό αέριο. Τα εν λόγω έξοδα αποτέλεσαν το 20,6% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών στην Ελλάδα, όντας παράλληλα η σημαντικότερη δαπάνη, ενώ ακολούθησαν με 16,6% του συνόλου οι δαπάνες σίτισης και με 14,8% οι δαπάνες εστίασης και διαμονής σε ξενοδοχεία. Σε σχέση με το 2005, προκύπτει αύξηση των δαπανών στέγασης κατά 2,7%, καθώς αυτές αποτελούσαν το 17,9% του συνόλου των εξόδων των νοικοκυριών πριν από δέκα χρόνια.

– 30/11 – Oι τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους που έχουν θέσει για το τέλος Σεπτεμβρίου όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ωστόσο εκτός στόχου βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την πρώτη Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των τραπεζών που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικά οι τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους που είχαν θέσει για την 30η Σεπτεμβρίου και μάλιστα κατάφεραν να τον ξεπεράσουν καθώς τα Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν στα 106 δισ. ευρώ έναντι στόχου 106,9 δισ. ευρώ. Ο δείκτης Μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε το τέλος Σεπτεμβρίου στο 51% επιτυγχάνοντας ακριβώς το στόχο που είχε τεθεί.

Αντιθέτως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 79,3 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό – στόχο των 78,1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Αντίστοιχα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε σταθερός στο 38% έναντι στόχου 37% που είχε τεθεί για την ίδια περίοδο. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύει, σε τριμηνιαία βάση, σχετική έκθεση για την εξέλιξη των επιχειρησιακών στόχων και των επιλεγμένων δεικτών απόδοσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συγκριτικά με τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί από τις τράπεζες. Η πρώτη έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρεται σε στοιχεία Σεπτεμβρίου 2016.

– 30/11 – Μέτρα αναχαίτισης των μεγάλων εκροών κεφαλαίων, που επενδύονται στο εξωτερικό, λαμβάνει η κινεζική κυβέρνηση, με στόχο να συγκρατήσει την εξασθένιση του γουάν και να προστατεύσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της. Ανώνυμες πηγές της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, με καλή γνώση των προτάσεων που εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, αποκάλυψαν ότι το Πεκίνο πρόκειται να απαγορεύσει τη σύναψη επενδυτικών συμφωνιών άνω των 10 δισ. δολαρίων στο εξωτερικό, όπως και την ολοκλήρωση εξαγορών και συγχωνεύσεων υψηλότερων του ενός δισ. δολαρίων και επενδύσεις επίσης άνω του ενός δισ. δολαρίων σε ακίνητα άλλων χωρών. «Αυτή είναι μια σημαντική κίνηση», δήλωσε ο Γουάνγκ Τζουν, οικονομολόγος του κινεζικού Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Συναλλαγών στη FT.

– 30/11 – Αντιμέτωπη με την πρόκληση της συγκέντρωσης 2,5 δισ. δολαρίων βρίσκεται η Royal Bank of Scotland, καθώς απέτυχε να περάσει τα stress test της τράπεζας της Αγγλίας, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι είναι η λιγότερο καλά «οχυρωμένη» τράπεζα της Βρετανίας απέναντι στον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης.

Οι τράπεζες Barclays και Standard Chartered επίσης απέτυχαν να περάσουν τα τεστ ωστόσο η Royal Bank of Scotland που είναι κρατική σε ποσοστό 73% είναι η μόνη που θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,5 δισ.

– 30/11 –  Ο OPEC ήρθε σε συμφωνία για την μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, διαψεύδοντας τους σκεπτικιστές καθώς η ανάγκη να μειωθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου, που διαμορφωνόταν σε επίπεδο-ρεκόρ (αλλά και να αποδειχθεί η αξιοπιστία του Οργανισμού), έφερε την πρώτη περικοπή της παραγωγής σε οκτώ χρόνια.

Ειδικότερα, ο OPEC θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του OPEC στο Bloomberg.

Αφήστε μια απάντηση