Blog

61η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ Του Αντιστρατήγου ε.α. Σ. Παναγοπούλου

61η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ

Του Αντιστρατήγου ε.α. Σ. Παναγοπούλου

 

            Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λισσαβώνα. Κατά γενική παραδοχή επρόκειτο για την πλέον σημαντική Σύνοδο Κορυφής με παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθόσον κατ΄αυτήν εγκρίθηκε το νέο «Στρατηγικό Δόγμα ή Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, διαμορφώθηκε η πολιτική επί της αντιβαλλιστικής άμυνας, συζητήθηκε η πολιτική και πορεία για την σταδιακή έξοδο από το Αφγανιστάν, υιοθετήθηκε η νέα Δομή Διοικήσεως του ΝΑΤΟ σε γενικές κατευθύνσεις και τέθηκαν οι βάσεις για την στενότερη συνεργασία με Ρωσία, ως εταίρο του ΝΑΤΟ.

            Στο προσεχές τεύχος Νοεμβρίου–Δεκεμβρίου 2010 του περιοδικού «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ» θα παρουσιασθεί μία πλήρης ανάλυση επί των αποφάσεων της σημαντικής αυτής Συνόδου.

            Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου, παραθέτουμε παρακάτω τις εξής σκέψεις μας :

            α.         Η υιοθέτηση της νέας «Στρατηγικής Αντίληψης» ή του νέου «Στρατηγικού Δόγματος», καθορίζει την πορεία της συμμαχίας στον 21ο αιώνα. Σ΄αυτήν την πορεία το ΝΑΤΟ με τα διάφορα προγράμματα συνεργασίας (ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ, χώρες της Άπω Ανατολής), συνεταιρισμούς (PFP) και πρωτοβουλίες (Μεσογειακός Διάλογος – Κωνσταντινουπόλεως για χώρες του Περσικού Κόλπου) μετατρέπεται σε Παγκόσμιο Οργανισμό Ασφάλειας. Καίτοι η κύρια αποστολή του ΝΑΤΟ με το νέο Στρατηγικό Δόγμα παραμένει η συλλογική άμυνα της Συμμαχίας και των μελών του, η απαρίθμηση  και νέων απειλών που δύνανται να ενεργοποιήσουν το άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (Συλλογική Άμυνα) πλέον της πυρηνικής ή συμβατικής επιθέσεως, όπως διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, τρομοκρατία, ενεργειακή ασφάλεια, κυβερνοπόλεμος κ.λ.π., δείχνει ακριβώς την φιλοσοφία της παγκοσμίου δυνάμεως, αλλά και των προληπτικών (Proempty) ενεργειών που διολισθαίνει ή δύναται να διολισθήσει η Συμμαχία.

                        Η ΕΕ θεωρείται μοναδικός εταίρος για το ΝΑΤΟ και ήδη καθορίζεται στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών σ΄ότι αφορά την επιχειρησιακή σχεδίαση. Η Ελλάδα κύρια θα πρέπει να παρακάμψει την θέση του ΝΑΤΟ (λόγω της Τουρκίας) για την μη συμμετοχή της Κύπρου στη σχεδίαση αυτή.

                        Καίτοι έγινε αναφορά στην πολιτική «OPEN DOOR» του ΝΑΤΟ για συμμετοχή στην συμμαχία όποιων ευρωπαϊκών χωρών το επιθυμούν, ρητή αναφορά στα Σκόπια δεν υπήρξε.

                        Η Ρωσία κλήθηκε ως εταίρος του ΝΑΤΟ να συμβάλει στην Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια ουσιαστικά, καθώς και στον έλεγχο των συμβατικών όπλων (συμφωνία CFE) στη βάση της αμοιβαιότητος, διαφάνειας, αλήθειας και συναίνεσης. Ουσιαστικά έγινε προσπάθεια να παρακαμφθούν οι ρωσικές προτάσεις για μια νέα συνθήκη ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρω-Ατλαντική περιοχή (από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ) και για νέο αληθές σύστημα ελέγχου όπλων.

            β.         Ως προς τα λοιπά θέματα της Συνόδου παρατηρούμε ότι :

                        (1)        Στο θέμα της Αντιπυραυλικής Ασπίδος υιοθετήθηκε μία νέα πολιτική που παρακάμπτει την αναληφθείσα από τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπους που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα με την Ρωσία. Στόχος της νέα πρωτοβουλίας είναι η πλήρης συμμετοχή της Ρωσίας, που την αποδέχθηκε «κατ΄αρχήν», με αποστολή την προστασία των Ευρωπαϊκών και Νατοϊκών χωρών από τις βαλλιστικές δυνατότητες του Ιράν, το οποίο όμως δεν κατονομάζεται λόγω σφοδρής τουρκικής αντιδράσεως. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα διαθέτει συστήματα αντιβαλλιστικά (Patriot PAC-3, με βλήματα PAC-2) πρέπει να εξετασθεί η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα με αριθμό/μους μονάδων.

                        (2)        Η νέα δομή του ΝΑΤΟ για λόγους απλότητος, ευελιξίας και οικονομίας, θα διαθέτει επτά από ένδεκα Στρατηγεία και δύο από τα τέσσερα CAOC που διαθέτει σήμερα. Τούτο σημαίνει ότι αφενός η Τουρκία θα πολεμήσει για να διατηρήσει κάποιο κύριο Στρατηγείο στο έδαφός της (χερσαίο ή αεροπορικό / ναυτικό) και ένα εκ των δύο CAOC. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδιώξει να διατηρήσει το ένα CAOC ή κάποιο Στρατηγείο (δια να είμεθα ειλικρινείς, μάλλον δύσκολο).

                        (3)        Ξεκίνησε η σχεδίαση της εξόδου των Συμμαχικών Δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι το 2015 και παράλληλη σταδιακή ανάληψη της ασφάλειας από τις Αφγανικές δυνάμεις. Το Αφγανιστάν έχει καταστεί ένα τέλμα για το ΝΑΤΟ και η αποτυχία είναι πιθανή λόγω των λαθών που έγιναν (πολιτικών και στρατιωτικών).

Αφήστε μια απάντηση