Blog

9/10/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ  ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ 8’10/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ 29/9 ΕΩΣ 5/10.

9/10/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ 8’10/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ 29/9 ΕΩΣ 5/10.

1. ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Α. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ. ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Στις Διεθνείς Σχέσεις και στην Εξωτερική Πολιτική, σπάνια υπάρχουν συμπτώσεις και τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Η πρόκληση -με προσωπικές δηλώσεις του Ερντογάν- πήρε μορφή αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. Δεν υπάρχει πιο υψηλό και πιο επίσημο επίπεδο προσβολής της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας από μια άλλη, σε καιρό ειρήνης. Τα επόμενα βήματα είναι η καταγγελία των Συνθηκών και η κήρυξη πολέμου.
Ο επικίνδυνος Σουλτάνος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητώντας ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την υφαλοκρηπίδα, και απειλώντας για τα νησιά, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στο αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».
Αντιθέτως, αμέσως μετά την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο, είχε αναφέρει σε μήνυμά του:
«Η νίκη, την οποία πέτυχε το δοξασμένο έθνος μας με πίστη, κουράγιο και θυσίες, καταγράφηκε […] με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας του νεοϊδρυθέντος κράτους μας».
Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες θυμήθηκε και στην ουσία αναγνώρισε ότι υφίσταται «τσάμικο ζήτημα», απαντώντας σε σχετική ερώτηση τα ακόλουθα:
«Όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».
Πριν λίγες ημέρες στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι σαφές από το έγκυρο ρεπορτάζ συναδέλφων, ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, βρίσκονται εν μέσω ενός ασφυκτικού κλοιού, για κλείσιμο του Κυπριακού, στα πλαίσια ενός σερβιρισμένου με νέο περιτύλιγμα σχεδίου Ανάν και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.
Στα ενεργειακά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις να συμφωνήσει σε αγωγούς οι οποίοι αντίκεινται στα συμφέροντα της και μελλοντικά τα υπονομεύουν. Όλα αυτά τα ζητήματα περί αγωγών στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κράτης συνδέονται και με την πολυσυζητημένη ΑΟΖ που ενώ νομικά θα ήταν πραγματική λύτρωση για τη χώρα, πολιτικά κρύβει τεράστιες παγίδες εις βάρος μας.
Η χώρα λόγω του προσφυγικού και της ερασιτεχνικής αντιμετώπισης του, αντιμετωπίζει προοδευτικά μια σοβαρή απειλή εθνικής αλλοίωσης.
Οι συμπτώσεις είναι πολλές και πολύ σοβαρές για να είναι απλά συμπτώσεις. Το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν σκάσει ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες για την έλευση μια «Τέλειας Καταιγίδας», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία επικών διαστάσεων.
Όταν μάλιστα το σκηνικό αυτής της «Τέλειας Καταιγίδας», στήνεται σε μια στιγμή που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε απόλυτη διάλυση. Και σε μια στιγμή που έχει εκχωρηθεί το σύνολο βασικών πυλώνων της οικονομίας της σε ξένα χέρια και έχουν ξεπουληθεί τα πάντα, η κατάσταση έχει ξεφύγει από το επίπεδο του επικίνδυνου και έχει εισέλθει στο στάδιο της εθνικής τραγωδίας.Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξαθλιωμένη από την εποχή των μνημονίων ως επακόλουθο δεκαετιών διαβίωσης με δανεικά πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες, αδυνατεί να αντιληφθεί πόσο μάλλον να ασχοληθεί με θέματα τα οποία απειλούν άμεσα το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια της χώρας.
Απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες τουρκικές πρωτοβουλίες, οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα είχε σημάνει συναγερμό. Πέρα από τον εσωτερικό εθνικό συντονισμό, ο υπουργός Εξωτερικών θα έπαιρνε την επομένη το αεροπλάνο για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αντί γι’ αυτό  απλώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξέδωσε μια χιουμοριστική ανακοίνωση εμπνευσμένη από τη παροιμία, περί των γαϊδάρων και του καυγά τους σε ξένο αχυρώνα.

Β. ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Για στρέβλωση της Ιστορίας κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, ΚεμάλΚιλιτσντάρογλου, για τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Αφού του θύμισε ότι «κάθεται στην καρέκλα του προέδρου χάρη στη Δημοκρατία», ξεσπάθωσε σε συνάντηση του με δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ στην Αγκυρα:
«Ετσι, λοιπόν! Θυμηθήκαμε τώρα την Λωζάνη! Την ώρα που έχουμε τέτοιο υψηλό ποσοστό ανεργίας• την ώρα που θυματοποιημένοι πολίτες προσπαθούν να βρουν τρόπο να γλυτώσουν και στις 81 επαρχίες της χώρας… γιατί τώρα προέκυψε η Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκίας! Εμείς υπερασπιζόμαστε τη Λωζάνη, αυτοί [το AKP] υπερασπίζονται της Συνθήκη των Σεβρών [που απέρριψε το κίνημα των Νεότουρκων, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ]…
Εμείς υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, αυτοί το χαλιφάτο. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους πολίτες, αυτοί την σκλαβιά.
Μη ξεχνάς φίλε μου ότι κάθεσαι σε αυτή την καρέκλα [του προέδρου της Τουρκίας] χάρη στη Δημοκρατία! Με ποιό δικαίωμα στρεβλώνεις την Ιστορία; Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα! Εάν είσαι Πρόεδρος, τότε κάτσε στην καρέκλα σου και συμπεριφέρσου ως Πρόεδρος. Εάν δεν ξέρεις την Ιστορία, φώναξε έναν ιστορικό να σου μάθει Ιστορία. Οποιος κατέχει αυτό το αξίωμα του προέδρου δεν μπορεί να προδίδει την χώρα του, δεν μπορεί να την ξεπουλάει!
Χθες είπες: “Η Λωζάνη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας μας” και σήμερα λες: “Η χώρα ξεπουλήθηκε με τη Συνθήκη”. Τι είναι αυτά τα πράγματα;…» 
Η πρώτη αιχμηρή απάντηση προς τον Τούρκο πρόεδρο ήρθε από την εγγονή του Ισμέτ Ινονού- τον δεύτερο πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος ως πληρεξούσιος εκπρόσωπος της Τουρκίας του ΚεμάλΑτατούρκ και των Νεότουρκων τότε, είχε συνυπογράψει τη Συνθήκη.
«Η Λωζάνη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκίας. Και για όσους την υπέγραψαν είναι έγγραφο υπερηφάνειας», δήλωσε η ΚιουλσούμΜπιλγκεχάν, που είναι βουλευτής του «κεμαλικού» κόμματος CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα).
«Ο Ερντογάν μπορεί να μάθει την σημασία της Λωζάνης από τα υπουργικά συμβούλια που προεδρεύει αυτές τις ημέρες» σημειώνει η Μπιλγκεχάν σε γραπτή της ανακοίνωση.
«… Τον προτρέπω να διαβάσει ένα αληθινό βιβλίο Ιστορίας με βάση τα ντοκουμέντα που αναφέρονται στη Λωζάνη και τον Ισμέτ Πασά (Ινονού) για να μάθει πως έγινε η συμφωνία»

Γ. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΙΠΕ:
Οι απόψεις που διατυπώνονται σχετικά με την υποτιθέμενη λήξη της Συνθήκης της Λοζάνης διαφοροποιούνται ανάλογα με τις πολιτικές απόψεις του εκάστοτε συνωμοσιολόγου. Οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, ότι σχεδιάζει έναν νέο Βόσπορο για να διασφαλίσει την πρόσβαση των αμερικανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα ή ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την κυριαρχία που διασφάλισε ο Ατατούρκ για την Τουρκία. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν αντίθετα θεωρούν ότι με τη λήξη της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αποκτά τη δυνατότητα διόρθωσης των συνόρων που είχε διασφαλίσει πριν από 100 χρόνια, ανακαταλαμβάνοντας περιοχές όπως τη Μοσούλη και μέρος της δυτικής Θράκης.
Αν ο Ερντογάν εμείνει στην επιλογή του να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και εισέλθει στην Θράκη με πρόσχημα το θρήσκευμα στην πραγματικότητα ανοίγει τον “δρόμο”, για να “επιστρέψει” στη Μικρά Ασία όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη με το ίδιο πρόσχημα. Αυτό όμως δεν συμφέρει την Τουρκία και μάλιστα σε μια εποχή που είναι υποχρεωμένη λόγω των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων να αναγνωρίζει δικαιώματα. Δεν την συμφέρει ν’ ανοίξει το ζήτημα της θρησκείας ούτε καν σε επίπεδο Ισλάμ, γιατί το κεμαλικό καθεστώς θα απειληθεί με πτώση. Αν όμως απειληθεί το καθεστώς αυτό, παύει στην πραγματικότητα να υπάρχει Τουρκία όπως τη γνωρίζουμε. Εκτός κι αν αυτός είναι ο απώτερος στόχος της ηγεσίας Ερντογάν! Διαχρονικά τα κόμματα των Ισλαμιστών στην Τουρκία εξέφραζαν πολιτικά, τους “ριγμένους” από τη Συνθήκη της Λοζάνης, τους γηγενείς μουσουλμάνους Τούρκους της Μ.Ασίας. Η σύγκρουση Κεμαλιστών – Ισλαμιστών στην Τουρκία συμπυκνώνει έριδες σχεδόν 100 χρόνων.

Δ. ΜΑΖΗΣ
Εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους έγινε η αναφορά Ερντογάν
Καταρχάς έγινε για την εσωτερική συσπείρωση στην Τουρκία με την εμφάνιση ενός κοινού εχθρού, όλων των πολίτικων και κοινωνικών δυνάμεων της γείτονος, των Ελλήνων, της Ελλάδας.
    Δεύτερον έγινε προς εκβιασμό της Ουάσιγκτον ενόψει προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Η Τουρκία επιδιώκει να λάβει τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα από μια ανανικού τύπου «επίλυση» του Κυπριακού μέσω του ανωτέρω εκβιασμού εκμεταλλευόμενη την επιθυμία της διοικήσεως Ομπάμα να παρουσιάσει προ των εκλογών θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.
    Τρίτον τον εκβιασμό αυτόν εντείνει η στάση της Τουρκίας με τις συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής με τη Μόσχα για τη δρομολόγηση διελεύσεως ρωσικών υδρογονανθράκων από τα εδάφη της Τουρκίας προς την ΕΕ.
    Τέταρτον ο γεωστρατηγικός στόχος της Τουρκίας υπό το βάρος αυτών των εκβιασμών προς την Ουάσιγκτον είναι ο άξονας Δυτική Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος.
    Αυτού του είδους η αιτιολόγηση από πλευράς Ερντογάν απευθύνεται προς την Ουάσιγκτον που θέλει να πιέσει ακόμη μια φορά, θεωρώντας την υπεύθυνη για το αποτυχόν πραξικόπημα, με σκοπό την έκδοση του ιμάμη ΦετουλάχΓκιουλέν.
    Επίσης αν εξετάσουμε το λεξιλόγιο της αναφοράς, της θρασύτατης αυτής ερντογανικής αναφοράς στη Λωζάνη θα καταλάβουμε ότι στοχεύει στην προσπάθεια ενεργοποίησης της Συμφωνίας της Βιέννης του ’69 η οποία προβλέπει, πάντα υπό ορισμένες συνθήκες, αναθεώρηση υπαρχουσών υπογραφεισών συνθηκών όταν οι αντικειμενικές συνθήκες υπό τις οποίες υπεγράφησαν έχουν αλλάξει.
Μπορεί να αναχαιτίσει την επικίνδυνη και αλαζονική συμπεριφορά της γείτονος χώρας με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ.
Αν σκεφτούμε δε ότι τα τελευταία δύο 24ωρα είμεθα μάρτυρες της διακοπής της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο θέμα της Συρίας και της ανταλλαγής εκατέρωθεν απειλών, το τελευταίο που θα εξυπηρετούσε την αμερικανική και νατοϊκή πολιτική στην νοτιοανατολική Μεσόγειο θα ήταν η ανάφλεξη της νοτιοανατολικής Πτέρυγος του ΝΑΤΟ.

Ε. ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο Ερντογάν ξέρει ότι τα σύνορα με την Ελλάδα δε μπορεί να αλλάξουν για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς τους πολλούς λόγους είναι ότι οι δυο χώρες έχουν αναγνωρίσει η μια την άλλη με τα σημερινά τους σύνορα που είναι δηλωμένα στον ΟΗΕ. Δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ανάγκη της Τουρκίας από την ΕΕ κυρίως λόγω ασφάλειας και άμυνας. Η Ελλάδας είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και έχει δικαίωμα Βέτο.
Έγιναν για εσωτερική κατανάλωση. Ο Ερντογάν θέλει να ξεκαθαρίσει οριστικά με το Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας και να μετατρέψει το πολίτευμα  σε Ισλαμική δημοκρατία, σύμφωνα με την θεωρεία του Ερμπακάν ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΑΣΗ (MiliGorus).
Ο Ερντογάν σκοπεύει σε δύο  περιπτώσεις: Η πρώτη είναι η περίπτωση της Μοσούλης, (πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφέρουν, περί του θέματος της απελευθέρωσης της συγκεκριμένης ιρακινής πόλης, ότι τα σχέδια των Τούρκων υπάρχουν από το 1925 όταν διαπραγματεύτηκαν με τους τότε αποικιακούς Βρετανούς και δεν θα χρειαστούν καινούρια σχέδια συνεργασίας και όλοι γνωρίζουμε τις τότε προθέσεις της γειτονικής χώρας για το θέμα της Μοσούλης- ήδη υπάρχουν τα πρακτικά του ΟΗΕ περί του θέματος), που δείχνει τη διάθεση της τουρκικής ηγεσίας να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάληψη-απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης από το ΙΣΙΣ.
Η δεύτερη περίπτωση σχετίζεται με τη Συρία: σήμερα η Τουρκία έχει καταλάβει την περιοχή Τζαραμπλούς και μετά ούτε  φωνή ούτε ακρόαση για το θέμα καταστροφής του Χαλέπι. Εκτιμάται ότι  το έτοιμο αντάλλαγμα, η κατάληψη της συριακής βόρειας ζώνης που, ταυτόχρονα, δίνει την χαρακτηριστική βολή στις προσπάθειες των Κούρδων να φτάσουν στη θάλασσα είναι ο στόχος. Οι Τούρκοι δεν ήρθαν στη Συρία για να φύγουν.

ΣΤ. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΕ ΧΑΝ ΓΙΑ ΤΣΑΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Ο Αυστριακός επίτροπος Διερεύνησης της ΕΕ απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία, ανέφερε ότι η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά, πρόσθεσε, περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα.Η απάντηση του Επιτρόπου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και αναληθή και ζητώντας εξηγήσεις.
«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Το υπουργείο, εμφανώς ενοχλημένο με τον επίτροπο, σημειώνει ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».  Οι δηλώσεις ανασκευάστηκαν με νεότερη ανακοίνωση των Βρυξελλών.

Ζ. “Βράζουν” Κυπριακό και Αιγαίο: Ο Νίκος Κοτζιάς επιδιώκει άμεσα επίσκεψη στην Ουάσιγκτον
Σύμφωνα με πληροφορίες και πριν προκύψει το θέμα της μεσοβέζικης δήλωσης αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Λωζάνη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Στην ατζέντα υπάρχουν διάφορα θέματα με πρώτα το Κυπριακό και την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την σχέση της Αθήνας με την Μόσχα, για την οποία οι Αμερικανοί διατηρούν ποικίλες επιφυλάξεις.
Για μία ακόμη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετηθεί στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και του ισλαμιστή προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν.

Η. Περίεργο Σκοπιανό δημοσίευμα:”Σημαίνει κάτι η τοποθέτηση του πρέσβη ΤζέφριΠιάτ στην Ελλάδα”;
Την τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη, ΤζέφριΠιάτ στην Αθήνα, σχολιάζει  σκοπιανό δημοσίευμα που αναφέρει ότι «είναι ο άνθρωπος που οδήγησε στο πραξικόπημα την Ουκρανία μαζί με την αναπληρώτρια Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές  και Ευρασιατικές  Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ  και αυτό χωρίς αμφιβολία δημιουργεί την εντύπωση ότι έρχονται προβλήματα στην Ελλάδα».
Τα ‘προβλήματα’ αυτά τα χαρακτηρίζει ως ‘εμφύλιο πόλεμο’,  καθώς οι διεθνείς αναλυτές έχουν ήδη προβλέψει αποσταθεροποίηση της χώρας εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης και την επέμβαση  των Ηνωμένων Πολιτειών «που σκοπεύουν να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».
Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι καθοριστικός, όπως επισημαίνει το κείμενο.

2. ΔΙΕΘΝΗ
Α. ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ!! Η Ρωσία ανέστειλε την συμφωνία με τις ΗΠΑ για ανακύκλωση του πλουτωνίου!!
Η Ρωσία ανέστειλε σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανακύκλωση δεκάδων τόνων πλουτωνίου που προέρχεται από πυρηνικές κεφαλές, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα “μήνυμα” στην Ουάσινγκτον, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η συμφωνία την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος το 2000 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
Στο κείμενο προβλεπόταν ότι καθεμιά από τις δύο χώρες θα προχωρούσε στην ανακύκλωση 34 τόνων πλουτωνίου από τα τεράστια στρατιωτικά αποθέματά τους –κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου– στο πλαίσιο της δέσμευσής τους να αγωνιστούν κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.Το 2010 Μόσχα και Ουάσινγκτον υπέγραψαν ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2018.
Ο Ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή αυτή λόγω, όπως αναφέρεται στο διάταγμα, “της ριζικής αλλαγής των συνθηκών και την εμφάνιση μιας απειλής για την ασφάλεια εξαιτίας των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία”.

Β. Το AlJazeera «πιάστηκε» να βάζει «κομπάρσους» να παίζουν τους τραυματίες στο Χαλέπι.
Γ. Ιρακινό πρακτορείο WAA: Δηλητηρίασαν τον Μπαγκντάντι – Ο ηγέτης του ISIS δίνει μάχη με τον θάνατο!!

Δ. “2017: WarwithRussia”, που έγραψε ο πρώην υποδιοικητής του ΝΑΤΟ SirAlexanderRichardShirreff.
Ο SirAlexanderRichardShirreff, απόστρατος Βρετανός στρατηγός, πιστεύει ότι η σύγκρουση στην Κριμαία κατέστρεψε κάθε δυνατότητα αρμονικών σχέσεων της Δύσης με την Ρωσσία του Πούτιν.
Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε τον Μάϊο, με τον τίτλο “2017: WarwithRussia”, προβληματίζεται για ένα σενάριο όπου η Ρωσσία καταλαμβάνει έδαφος στην ανατολική Ουκρανία και δημιουργεί έναν χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία, που θα την βοηθήσει να εισβάλει στα Βαλτικά κράτη.
Ο στρατηγός Shirreff ήταν υποδιοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη μεταξύ 2011 και 2014. Υπηρέτησε στην Βόρεια Ιρλανδία, στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου και στον Πόλεμο στο Ιράκ. Το βιβλίο του κυκλοφόρησε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι το Κρεμλίνο εργάζεται πάνω στο σχέδιο “Satan 2”, ενός πυρηνικού όπλου τόσο ισχυρού που θα μπορεί να σβήσει από τον χάρτη μια ολόκληρη χώρα.
Ένας τέτοιος πόλεμος θα εμπλέξει πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη με πραγματικά παγκόσμιες επιπτώσεις και δεν θα ασχοληθεί καν με τις διαφορές μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Δεν θα περιορισθεί στην γη γιατί το έξω διάστημα, όπως και ο κυβερνοχώρος, θα αποτελέσουν επίσης αρένα υψηλού ανταγωνισμού.
Θα πρόκειται για καθολικό πόλεμο, που θα διεξάγεται σε κάθε δυνατό μέτωπο, από το Ίντερνετ και το χρηματιστήριο μέχρι το έξω διάστημα.
Το ΝΑΤΟ είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την Ρωσσία σε απλούς αριθμούς: το ΝΑΤΟ έχει συνολικά 3,6 εκατομμ. ένστολο προσωπικό, ενώ η Ρωσσία 800.000. Το ΝΑΤΟ έχει 7.500 τανκς, ενώ η Ρωσσία 2.750. Το ΝΑΤΟ έχει 5.900 πολεμικά αεροσκάφη, ενώ η Ρωσσία 1.571.
Το σενάριο του Shirreff προβλέπει ότι η Μόσχα, προκειμένου να ξεφύγει από την περικύκλωση του ΝΑΤΟ, θα εισβάλλει πρώτα στην Λεττονία, τον Μάϊο του επόμενου χρόνου (2017).

Ε. Στο Ιράν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μαζί με δεκάδες Γερμανούς επιχειρηματίες: Είναι πολλά τα λεφτά!

Ζ. Και όμως οι Ρώσοι δεν ήταν ποτέ φίλοι μας!
1453!! ΟΥΔΕΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
Ακολούθησαν τα σχέδια της Μ. Αικατερίνης, τα Ορλωφικά, οι ανταγωνισμοί με την Αγγλία με έπαθλο την Ελλάδα και η αδιαφορία του Τσάρου όταν το έθνος πολεμούσε τους Οθωμανούς για την ανεξαρτησία του. Μετά το Συνέδριο της Βιέννης (1815), η τσαρική Ρωσία είχε γίνει μια αποδεκτή και ισότιμα υπολογίσιμη δύναμη παρέα με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Ευρώπης. Εναν αιώνα περίπου αργότερα, το 1917, οι Μπολσεβίκοι, που τερματίζουν το Τσαρικό καθεστώς, θα ακολουθήσουν επακριβώς την καιροσκοπική πολιτική των Τσάρων έναντι της Ελλάδας. Ο μπολσεβίκος Ρώσος έστειλε όπλα, πυρομαχικά και προμήθειες στον MustafaKemalAtatürk εναντίον των Ελλήνων, σιώπησε προκλητικά όταν οι άτακτοι του Κεμάλ έσφαζαν Ελληνες της Ιωνίας, Ελληνες του Πόντου και Αρμενίους, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία του συστηματικού πληροφοριακού και ιδεολογικού πολέμου εντός της ελληνικής κοινωνίας και εντός του στρατεύματος με όργανο τους Έλληνες κομμουνιστές.
Συνέβη στην Ηλεία: Νεκροθάφτες το έριξαν στα τσίπουρα και τους «έφυγε» ο νεκρός!

Αφήστε μια απάντηση