Blog

9/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.  4/11 – 9/11

9/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 4/11 – 9/11

-9/11- Αν και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του έκανε συχνά επιθέσεις κατά της Wall Street και μεγάλων επιχειρήσεων, ο Donald Trump είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό οικονομικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες, καθώς ετοιμάζεται να συγκροτήσει την ομάδα του στον Λευκό Οίκο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Μεταξύ αυτών που προαλείφονται για κορυφαίες οικονομικές θέσεις είναι ο Steven Mnuchin, πρώην ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, που αναφέρεται συχνά ως πιθανός υπουργός Οικονομικών, και ο επενδυτής Wilbur Ross, μεγαλομέτοχος στην Eurobank.

-9/11- Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί με συγκρατημένο ρυθμό, καθώς οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αντισταθμίζονται από μια σειρά εμποδίων στην ανάπτυξη και από την εξασθένηση ευνοϊκών παραγόντων.

Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις που δημοσιεύονται σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 1,7 % το 2016, 1,5 % το 2017 και 1,7 % το 2018 (εαρινές προβλέψεις: 2016: 1,6 %, 2017: 1,8 %).

-9/11- Έφοδος έγινε στα κεντρικά γραφεία της Samsung Electronics στη Σεούλ από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι οποίες διερευνούν τον ρόλο της εταιρείας σε σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς με ανάμειξη της προέδρου της χώρας, Παρκ Γκεούν – Χάι. Οι εισαγγελείς εξετάζουν εάν ο ηλεκτρονικός κολοσσός έδωσε χρήματα στην Τσόι Σόουν – Σιλ, στενή φίλη της προέδρου. Η κ. Τσόι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη διαπροσωπική της σχέση με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας για να παρέμβει σε πολιτικά ζητήματα και να εξασφαλίσει δωρεές από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το BBC. Από την πλευρά της, η Νοτιοκορεάτισσα πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για τους δεσμούς της με την κ. Τσόι, στην οποία επέτρεψε να έχει ανάρμοστη πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων.

-9/11- Άνοδο της ζήτησης για τον «μαύρο χρυσό» από το 2017 έως το 2020 προβλέπει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), κάνοντας την υπόθεση ότι η χαμηλότερη τιμή θα τονώσει την κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ότι προβλέπεται επιβράδυνση της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη φετινή ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, η ζήτηση θα φθάσει τα 95,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το προσεχές έτος. Και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 300.000 βαρελιών την ημέρα, εν συγκρίσει με τις προηγούμενες προβλέψεις του στην έκθεση του 2015.

-9/11- Στη νέα γενιά των εναλλακτικών ειδών τσιγάρου στρέφονται τώρα οι καπνοβιομηχανίες, καθώς μειώνεται η κατανάλωση καπνού παγκοσμίως και προσπαθούν να διευρύνουν την πελατεία τους. Μολονότι η κερδοφορία τους εξακολουθεί να βασίζεται στις πωλήσεις συμβατικών τσιγάρων, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός επικεντρώνεται στην προσπάθεια να παρουσιάσουν ασφαλέστερα είδη καπνίσματος και, βέβαια, σε φθηνότερες τιμές.

Ετσι, μετά το ηλεκτρονικό τσιγάρο της Philip Morris, η British American Tobacco Plc ετοιμάζεται να προωθήσει τη δική της εκδοχή ενός λιγότερο επιβλαβούς τσιγάρου στην Ιαπωνία, τη χώρα που αποτελεί το πεδίο μάχης ενός επιθετικού ανταγωνισμού στην αγορά εναλλακτικών τσιγάρων. Εχει ήδη τρία είδη εναλλακτικών τσιγάρων.

-9/11-  Διετή προθεσμία έδωσε η Τράπεζα της Αγγλίας στις βρετανικές τράπεζες, ώστε να συγκεντρώσουν επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη ζημιών και για να μην εξαρτούνται από τα χρήματα των φορολογουμένων εάν βρεθούν στα όρια της χρεοκοπίας. Τίθενται έτσι τα θεμέλια για τη διάσωση των τραπεζών με ίδια κεφάλαια, όπως το καθεστώς bail-in που ισχύει στην Ευρωζώνη. Εκτιμάται πως οι βρετανικές τράπεζες πρέπει να εξασφαλίσουν 20 δισ. στερλίνες σε πρόσθετα κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών, αν οδηγηθούν στο χείλος του γκρεμού. Και τα κεφάλαια αυτά θα διασφαλιστούν με την έκδοση ομολόγων.

Οι νέοι κάνονες για τα αποθέματα κεφαλαίων θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Αγγλίας. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι τράπεζες πρέπει να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια έως το 2020. Μακροπρόθεσμα, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας πρέπει να πληρούν τα νέα κριτήρια έως τον Ιανουάριο του 2022, για να μπορεί η Τράπεζα της Αγγλίας να πραγματοποιεί την ελεγχόμενη χρεοκοπία τους.

-9/11-  Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συμφωνήσει με τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να ολοκληρωθεί μία σειρά από στόχους. Πρώτος, η υπογραφή τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 28 Νοεμβρίου στο Euroworking group πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 5 Δεκεμβρίου.

Δεύτερο βήμα είναι να υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup του Δεκεμβρίου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική πλευρά (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τρίτον, να τεθούν σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμούσε θα είναι «πιο φιλόδοξα» από ό,τι αναμενόταν. Τέταρτον, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα βοηθήσει στη ρευστότητα της χώρας, στην έξοδο στις αγορές το 2018 με έκδοση τριετών ομολόγων, εν συνεχεία άρση των capital controls και τέλος έξοδος από το μνημόνιο.

-8/11-  Σε συνολικά 356 συστάσεις προέβη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο πλαίσιο της τρίτης εργαλειοθήκης ανταγωνισμού, η οποία παραδόθηκε επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση. Το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία, εάν εφαρμοστούν όλες οι συστάσεις του διεθνούς οργανισμού, υπολογίζεται με συντηρητικές εκτιμήσεις σε 414 εκατ. ευρώ. Οι τομείς που εξετάστηκαν είναι οι ακόλουθοι: ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές, ΜΜΕ, φαρμακευτικά προϊόντα, χονδρεμπόριο, μεταποίηση χημικών προϊόντων.

-8/11- Διατηρεί τα «σκήπτρα» της παγκόσμιας ναυτιλίας η Ελλάδα, καθώς με βάση την τελευταία ετήσια έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας εμπορίου των Ηνωμένων Εθνών, της UNCTAD, το μερίδιο του ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται σε 16,36%, έναντι 16,1% πριν από ένα χρόνο και 15,5% το 2014.

-8/11- Φόρο 5% ανά διανυκτέρευση και πρόστιμο 50.000 ευρώ για όσους δεν εγγραφούν στο ειδικό μητρώο για τα ακίνητα που εκμισθώνουν μέσω Airbnb, αλλά και μέσω άλλων διαδικτυακών πλατφορμών (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ενοικίασης κατοικιών, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Επίσης, το ποσό που θα αποκομίζει κάθε ιδιοκτήτης θα φορολογείται και με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, δηλαδή με συντελεστές 15% και 45%, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.

-8/11- Πρόσθετο αφορολόγητο ποσό για όσους φορολογουμένους πραγματοποιούν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών δαπάνες άνω του 80% του εισοδήματός τους, επιπλέον έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες που καταβλήθηκαν με πλαστικό χρήμα και νέα όρια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το πλαστικό χρήμα, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί στο σύνολό του από τους πιστωτές της χώρας. Από το 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να δικαιούνται την ισχύουσα έκπτωση φόρου θα πρέπει οι δαπάνες τους να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

-7/11- Ο Ιβάν Σαββίδης κατέχει πλέον ποσοστό άνω του 33,33%, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κάνει πρόταση εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει η Coca-Cola HBC. Τούτο αναμένεται να γίνει μέσω της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ στην οποία προτίθεται να προβεί η πλευρά Ιβάν Σαββίδη.

-7/11- Στα 16 δισ. ευρώ φθάνει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ (πρώην Ernst & Young) που εκπόνησε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΥ, τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων εκτιμώνται σε 1,9%-4,7% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των επιχειρήσεων, τα οποία υπολογίζονται γύρω στο 0,06%-0,15% του ΑΕΠ, καθώς και οι απώλειες από το λαθρεμπόριο ποτών, τσιγάρων και καυσίμων, το οποίο φθάνει περίπου σε 0,45% του ΑΕΠ. Οπως προκύπτει από τη μελέτη, στους βασικούς παράγοντες που τροφοδοτούν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η συνεχιζόμενη αύξηση των φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, και η διαχρονική ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

-7/11- Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλ. Λεκκός, της Eurobank κ. Πλ. Μονοκρούσος και του ΣΕΒ κ. Μ. Μασουράκης, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Hands-On Business Finance 2016 που διοργάνωσε το περιοδικό CFO Agenda και η Boussias Communications.

-7/11- Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που φέρει τον τίτλο «Αξιολόγηση των επιπτώσεων της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα» εντοπίζονται 356 κανονιστικά εμπόδια για την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, ορισμένα των οποίων βρίσκονται υπό κατάργηση από την ελληνική κυβέρνηση. Η χαλάρωση των περιορισμών που έχουν εντοπισθεί σε ορισμένους τομείς θα έχει θετική επίδραση της τάξεως των 414 εκατ. ευρώ περίπου, για την ελληνική οικονομία.

-6/11- «Η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης και θα γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιφέρεια, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία της χώρας αλλά και τον ρόλο της στην Ευρώπη.

Και τα αρχικά βήματα έγιναν με την πρώτη Ευρωαραβική Σύνοδο Κορυφής». Αυτό σημειώνει ο Tawfic Khoury, ο ισχυρός άνδρας του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου της Μέσης Ανατολής, Consolidated Contractors Company (CCC) που είχε την πρωτοβουλία για την οργάνωση της Συνόδου στην Αθήνα.

-6/11- Την τέταρτη θέση πίσω από την Ισπανία, την Τουρκία και τη Γερμανία κατέλαβε η Ελλάδα, μεταξύ των προορισμών όπου διακίνησε τους περισσότερους τουρίστες κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν ο Tουριστικός Οργανισμός Thomas Cook.

-5/11- Την «μήνιν» της Ρωσίας στη διευκόλυνση που παρέχει η ελληνική πλευρά σε επιχειρηματικά σχέδια που ανοίγουν τον δρόμο για είσοδο αμερικανικού LNG μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη, όπως ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τους χειρισμούς της στην προέκταση του αγωγού Turkish Stream πληρώνει η ΔΕΠΑ. H απόφαση της ρωσικής Gazprom να διαθέσει φυσικό αέριο για την ελληνική αγορά μέσω τρίτης εταιρείας, στην οποία μάλιστα συμμετέχει με ποσοστό 50% (Προμηθέας Γκας), σπάζοντας για πρώτη φορά ένα άτυπο μορατόριουμ με την ελληνική κυβέρνηση για αποκλειστική προμήθεια της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσαρέσκειας.

H ρωσική πλευρά φέρεται ενοχλημένη και από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ρωσικό σχέδιο για επέκταση του Turkish Stream μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και δεν είναι τυχαία η υποβάθμιση του θέματος από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη και η γενικότερη υποβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, κάτι που στις μέχρι τώρα επαφές κορυφής ήταν υψηλά στην ατζέντα.

-5/11- Προς την υλοποίησή του οδεύει το όνειρο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αποκτήσει η Κίνα έναν δικό της αεροναυπηγικό κολοσσό, ικανό να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Boeing και να εξελιχθεί έτσι από εργαστήριο ρούχων και παιχνιδιών σε οικονομική υπερδύναμη με βαριά βιομηχανία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρατική αεροναυπηγική Commercial Aircraft Corp. of China (COMAC) ετοιμάζεται να παρουσιάσει αεροσκάφος 168 θέσεων, το μοντέλο C919, που ευελπιστεί ότι θα την κατατάξει στις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου.

-5/11- Ηλιακές οροφές από γυάλινα πλακίδια σε σχήμα κεραμιδιών και νέες μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αρκετά μικρότερες για να χωρέσουν στην παλάμη ενός χεριού, σχεδιάζει o Ελον Μασκ, μεγαλοεπιχειρηματίας, εφευρέτης και διευθύνων σύμβουλος της Tesla.

-5/11- Τρεις αποκρατικοποιήσεις προωθούνται αυτό το διάστημα από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ, του ΔΑΑ και του ΟΛΘ. Και οι τρεις βρίσκονται πολύ κοντά στο να ολοκληρωθούν και προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

-4/11- Συμφωνητικό προγραμματικής συνεργασίας υπέγραψαν οι διοικήσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και των Σταθερών Συγκοινωνιών, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στην Τανάγρα, όπου συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΒ, στόχος της συμφωνίας είναι η «προώθηση συνεργειών προς αμοιβαία αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων των δύο εταιρειών».

-4/11- Μετά μια περίοδο έντονης ανόδου, την περίοδο 2000-2008, το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 5% ετησίως σε όρους όγκου, έναντι ανόδου κατά 1% ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα ο αριθμός του κλάδου περιορίστηκε σωρευτικά το διάστημα 2008-2013 (σ.σ. διαθέσιμα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή υπάρχουν μέχρι και το 2013) κατά περίπου 30.000 καταστήματα, αντιστοιχώντας σε συνολική πτώση της τάξεως του 16%, με το ποσοστό στην Αττική να διαμορφώνεται στο πολύ υψηλό 28%.

-4/11- Η Γερμανία αντιδρά έντονα στους νέους κανόνες «Βασιλεία ΙV» για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών διότι φοβάται ότι θα καταστήσει δυσκολότερη τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ανάλογους ενδοιασμούς έχει και η Γαλλία, καθώς η υλοποίηση της «Βασιλείας ΙV» θα απαιτήσει από τις τράπεζες να αντλήσουν ακόμη περισσότερα κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στα νέα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκειά τους.

-4/11- Eξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα, η οποία διατηρεί με διαφορά τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην ανεργία και μάλιστα τη στιγμή που το ποσοστό των ανέργων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Ερευνας της ManpowerGroup για το 2016.

Η έλλειψη ταλέντων είναι σύμφωνα με τους συμμετέχοντες ο κυριότερος λόγος που το 59% τον Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα.

-4/11- Η Google, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν για τρεις υποθέσεις ανταγωνισμού, κατηγορεί τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν πόσο επισκιάζεται από τις ανταγωνίστριές της eBay και Amazon στην αγορά των πωλήσεων online. Στο στόχαστρο της Κομισιόν έχει, πάντως, βρεθεί, εκτός από την Google, και η αμερικανική Apple, που πρέπει να πληρώσει αναδρομικούς φόρους εκατομμυρίων στην Ιρλανδία. Ενδέχεται, άλλωστε, να βρεθεί και το Facebook, καθώς εντείνεται στη Γερμανία ο προβληματισμός για τη διάδοση του δημόσιου λόγου που υποδαυλίζει τη μισαλλοδοξία και το μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-4/11- Με την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών συνδέει ο ΣΕΒ τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στην παρέμβασή του για τα εργασιακά που προβάλλει μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία εν μέσω των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών.

Οι αναλυτές του ΣΕΒ διατυπώνουν την άποψη πως «η βελτίωση των κανόνων της αγοράς εργασίας δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει μαζικά νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει με διατηρήσιμο τρόπο τα εισοδήματα. Αυτό που ακόμη παραμένει ζητούμενο είναι η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών». Εξηγούν ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα και θα έδινε στην οικονομία την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται για την ταχύτερη απορρόφηση της υψηλής ανεργίας, καθώς και τη συμπίεση των φαινομένων αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.

-4/11- Την υλοποίηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων εταίρων μας για το χρέος με την άμεση εξειδίκευση των μέτρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα της δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία έξι χρόνια, ασκώντας αυστηρή κριτική στους εταίρους για την αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω των διαρκών απειλών για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

-3/11- Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι πιθανόν θετικός, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους να γίνει μηδενικός, εκτιμά με έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Regional Economic Prospects in EBRD Countries of Operations). Για το 2017, η EBRD προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) θα φθάσει το 2%.

-3/11- Μια νέα επένδυση στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας πραγματοποιεί η Oracle Hellas στη χώρα μας. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου διεθνούς Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, που θα έχει έδρα την Αθήνα και θα καλύπτει όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες της Βαλκανικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Πρακτικά, μέσω του Κέντρου αυτού, κάθε έργο ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων που θα αναλαμβάνει η πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής στη συγκεκριμένη περιοχή, θα αναπτύσσεται και θα υποστηρίζεται από τη θυγατρική της στην Ελλάδα.

-3/11- Σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της χώρας συνεισφέρει η Αθήνα, αναδεικνύοντας την υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα. Επί της ουσίας, αν δεν υπήρχε η Αθήνα, το ελληνικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 20% μικρότερο. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη, καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις παρατηρείται μεγαλύτερη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Institut der deutchen Wirtschaft Koln, στην οποία εξετάζεται το μέγεθος της συμβολής της οικονομικής δραστηριότητας των πρωτευουσών στο ΑΕΠ των χωρών τους.

-3/11- Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησαν η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ελέγχου Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στο θέμα των παιγνιομηχανών (VLTs) του ΟΠΑΠ. Η ΕΕΕΠ ενέκρινε νέο κανονισμό διεξαγωγής του τυχερού παιγνίου των VLTs, ο οποίος φαίνεται ότι κλείνει οριστικά το μέτωπο ΟΠΑΠ και Ελληνικού Δημοσίου που είχε ανοίξει το καλοκαίρι του 2015.

-3/11- Αυξήθηκαν το 2015 οι δαπάνες της χώρας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης (Ε&Α). Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι δαπάνες Ε&Α ανήλθαν σε 1,64 δισ. ευρώ. Σημείωσαν έτσι αύξηση κατά 13% σε σχέση με το 2014. Ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 0,96% από 0,84% που ήταν την προηγούμενη χρονιά και 0,81% που ήταν το 2013.

Αφήστε μια απάντηση