9/6/2016. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

      Αρχικά οι αλλοδαποί μας ήταν κυρίως οικονομικοί μετανάστες. Τελευταία μάς έρχονται μετανάστες πολέμου. Ούτε την πρώτη κατηγορία αλλοδαπών χειριστήκαμε σωστά, ούτε την δεύτερη. Αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους. Το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών το αφήσαμε να το λύσουν οι ίδιοι οι μετανάστες και οι επιτήδειοι εκμεταλλευτές της αδυναμίας τους. Τους μετανάστες πολέμου επίσης αντιμετωπίζουμε χωρίς πρόγραμμα μέλλοντος.
Η ζωή δείχνει, ότι αλλοδαπούς μετανάστες/πρόσφυγες θα έχουμε πάντα. Η πιο λογική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι να συνδέσουμε την εισροή αυτών των μυριάδων με κάποιο όφελος. Να τους κατευθύνουμε (από  την πρώτη μέρα της άφιξής τους) σε παραγωγικές δουλειές. Να δουλεύουν. Να βγάζουν λεφτά. Να βγάζουν το ψωμί τους πρώτα-πρώτα. Αλλά και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας. Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε πολιτικός. Δεν μπορώ, όμως να μην βλέπω, ότι ενώ έχουμε ένα εκατομμύριο  αλλοδαπούς εργάτες, η Ελλάδα βούλιαξε οικονομικά. Στην Γερμανία οι  αλλοδαποί σήκωσαν την χώρα. Στην Γερμανία υπήρξε σχεδιασμός.
Αν και οι δύο κατηγορίες αλλοδαπών έχουν διαφορές, οι μεταχείρισή τους από εμάς πρέπει να υποτάσσεται σε κάποιους κοινούς κανόνες. Πρώτον, να τους υποδεχόμαστε με ανθρωπιά και συμπόνια. Αυτό, ευτυχώς, γίνεται από μόνο του χάρη στον πολιτισμό μας (εμείς,  δόξα τω θεώ, δεν είμαστε «Ευρωπαίοι»). Μετά, να συνεχίζουμε να τους βοηθούμε, αλλά να κατανοήσουν και αυτοί την δύσκολη οικονομική κατάστασή μας και να συμφωνήσουν να πειθαρχήσουν σε ένα πρόγραμμα ένταξής τους στο εργασιακό δυναμικό της χώρας μας. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει προηγούμενα εμείς οι ίδιοι να διαθέτουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ας κοιτάξουμε, τι πρέπει να προβλέπει αυτό το πρόγραμμα για τους οικονομικούς μετανάστες:
1.Οι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες να θεωρούνται περαστικοί στην χώρα μας. Να ζούνε εδώ με άδεια παραμονής ορισμένου χρόνου. Όλοι οι νόμιμοι μετανάστες να είναι καταγεγραμμένοι και να παίρνουν διακριτική ταυτότητα, η οποία να ελέγχεται περιοδικά από τις αρχές. Εξ’ ίσου καταγεγραμμένος πρέπει να είναι ο εργοδότης τους. Κανένας έλληνας να μην δίνει δουλειά σε μετανάστη, που δεν έχει αυτήν την ταυτότητα.
2.Να μην φέρνουν εδώ μέλη της οικογενείας τους. Να έρχεται μόνον αυτός που θα δουλέψει. Αφού λήξει η προθεσμία του, να φεύγει.
3.Οι οικονομικοί μετανάστες να παίρνουν λιγότερα λεφτά από τους έλληνες για ίση εργασία.
4.Η Ελλάδα να δεσμεύεται ότι θα τους εξασφαλίσει στοιχειώδη στέγη και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι τελευταίες παροχές θα δίδονται εν μέρει από τους εργοδότες τους, εν μέρει από την πολιτεία, ανάλογα με την απασχόληση του ατόμου. Σε αυτούς που πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, η Ελλάδα να παρέχει νόμιμη παραμονή για πέντε χρόνια. Να υπάρχει δυνατότητα ελεγχόμενης παράτασης αυτού του χρόνου. Όμως να μην επιτρέπεται η μόνιμη εγκατάσταση τους στην Ελλάδα.
5.Να εργάζονται όλοι στην παραγωγή, όχι σε παρασιτικές εργασίες, όχι στο παραεμπόριο. Οι οικονομικοί μετανάστες δεν πρέπει να επιβαρύνουν οικονομικά το κράτος μας και την κοινωνία μας. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους λαθρομετανάστες είναι να μην τους δίνει κανείς δουλειά. Τότε θα φύγουν μόνοι τους (μάλλον δεν θα έλθουν καν αν ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει νόμος).
Με τα παραπάνω μέτρα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση: δεν θα υπάρξει πρόβλημα λαθρομεταναστών, πρόβλημα παιδιών, οικονομική επιβάρυνση για εμάς, θα υπάρξει έλεγχος των ανθρώπων που μπαίνουν στην χώρα.
Για τους πολεμικούς μετανάστες το πρώτο-πρώτο που χρειάζεται είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Αλλιώς το πρόβλημά τους δεν λύνεται. Δυστυχώς η  Ευρώπη σκέφτεται μόνο τον εαυτούλη της. Το μόνο για το οποίο  ενεργοποιείται, είναι πώς να κλείσει τα σύνορά της. Σε όλη την Ευρώπη μόνο δύο πολιτικοί άνδρες μίλησαν ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος.
Και οι δύο είναι έλληνες: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Προκόπης Παυλόπουλος!
Πώς να σταματήσει ο πόλεμος? Δεν υπάρχει προηγούμενο να σταματάνε οι λαοί τον πόλεμο. Κάποια κινήματα ειρήνης είναι πολύ αδύνατα. Η κατάσταση είναι φρικτή. Μια ολόκληρη χώρα (η Συρία) πεθαίνει. Μια άλλη χώρα (Ελλάδα) βουλιάζει. Χρειάζονται έκτακτα και δυναμικά μέτρα κατά του πολέμου στην Συρία. Προτείνω το εξής: τα ελληνικά κόμματα να συμφωνήσουν να κατεβάσουν (ενωμένους) τους οπαδούς τους σε μια μεγάλη πανεθνική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με σύνθημα «Να Σταματήσει ο Πόλεμος στην Συρία». Είναι απολύτως εφικτό να κατέβουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι.
Αυτό θα είναι ένα παγκόσμιο γεγονός. Θα το γράψουν όλες οι εφημερίδες και θα το μεταδώσουν όλοι οι σταθμοί του κόσμου. Σε λίγες μέρες/εβδομάδες μια τέτοια συγκέντρωση θα γίνει στην Ρώμη, στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο … Θα πάρουν θάρρος οι απλοί άνθρωποι και θα πιστέψουν στην δύναμή τους. Διότι, οι «μεγάλοι» συνεδριάζουν και συνεδριάζουν και ο πόλεμος συνεχίζεται. Στην Παλαιστίνη έχουν γίνει  αμέτρητες εκεχειρίες μέχρι τώρα και όλες παραβιάστηκαν. Η καθολική  εξέγερση των λαών θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προσχωρήσουν στο  κίνημα. Φανταστείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να συνεδριάζει και να  ξανά-συνεδριάζει για το Προσφυγικό, να απαιτήσει την παύση του πολέμου  στην Συρία. Φανταστείτε το ΝΑΤΟ, αντί να στέλνει πολεμικά πλοία για να σταματήσει τις ροές των αμάχων, να στείλει ικανό ειρηνευτικό στράτευμα στην Συρία, το οποίο θα  εμποδίσει τις μάχες μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών (θα μπει στην μέση μεταξύ τους). Φανταστείτε τον ΟΗΕ να κινητοποιήσει και διαφωτίσει τους απλούς μαχητές της Συρίας και των άλλων εμπλεκόμενων χωρών, να πετάξουν τα όπλα και να πάνε στα σπίτια τους …

Οι προτεινόμενες ενέργειες είναι ασυνήθιστες, μοιάζουν παραμυθένιες. Όμως άλλη λύση δεν υπάρχει. Στην στρατηγική του πολέμου πρέπει να βγει ακόμη ένας Παίκτης: οι Απλοί Άνθρωποι, μαζικά και ενωμένοι …

Κατά τα άλλα, όλα τα παραπάνω τα σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες πρέπει να ισχύσουν και για τους πολεμικούς πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να θρέφουμε 54000 ανθρώπους σε καταυλισμούς (που κάθε μέρα θα γίνονται περισσότεροι). Όσοι είναι ικανοί για δουλειά, πρέπει να δουλέψουν αμέσως.

Ο Ελληνικός Πολιτισμός χρειάζεται και σήμερα. Η Ευρώπη αποδεικνύεται μικρόψυχη. Ας διαισθανθούμε το ιστορικό καθήκον μας (ας θυμηθούμε το παρελθόν μας) και ας πρωτοστατήσουμε.
Αθήνα, 3/6/2016. Κώστας Ζάγκαλης φυσικομαθηματικός συνταξιούχος
210-5059943, nem1@otenet.gr.

Αφήστε μια απάντηση