Blog

“Αν χάσεις ζωτικά σου δικαιώματα δύσκολα τα παίρνεις πίσω”-Καμπανάκι από το Ναύαρχο Δεμέστιχα

“Αν χάσεις ζωτικά σου δικαιώματα δύσκολα τα παίρνεις πίσω”-Καμπανάκι από το Ναύαρχο Δεμέστιχα

“Αν χάσεις ζωτικά σου δικαιώματα δύσκολα τα παίρνεις πίσω”-Καμπανάκι από το Ναύαρχο Δεμέστιχα

Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του με τίτλο “Μακροπρόθεσμη Εθνική Στρατηγική” (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΛΙΑ), ο Αντιναύαρχος ε.α και Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Γρηγόρης Δεμέστιχας, μιλά στο Militaire για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Δεν διστάζει να αναφερθεί στα ελληνικά λάθη και να μιλήσει για το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτή η σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση.

 

Ο κ.Δεμέστιχας απαντά σε ερωτήσεις για τους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού, επισημαίνοντας ότι όποια κι αν είναι η επιλογή για το νέο πλοίο πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από αξιόπιστη “ενδιάμεση λύση”. Δηλαδή από πολεμικά πλοία που θα δοθούν άμεσα στην Ελλάδα .

Ο Αντιναύαρχος Γρηγόρης Δεμέστιχας εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1956 και αποφοίτησε ως Σημαιοφόρος μάχιμος το 1960.

 

Ως Ανθυποπλοίαρχος μετέβη εθελοντικά στην Κύπρο και υπηρέτησε ως Κυβερνήτης Τορπιλακάτου τα έτη 1965-1966. Μετείχε στο κίνημα του Ναυτικού του Μαΐου του 1973 συνελήφθη με άλλους αξιωματικούς, φυλακίσθηκε και αποτάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1973. Επανήλθε στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού το 1974 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ως Πλοίαρχος διετέλεσε Διοικητής Μοίρας Αντιτορπιλικών (1986-1987) . Με την ίδια ιδιότητα κατά την Ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου 1987 ανέλαβε την τακτική διοίκηση ομάδας πλοίων στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, με αποστολή την απαγόρευση εκτέλεσης σεισμογραφικών ερευνών από τουρκικά πλοία.

Ως Αρχιπλοίαρχος διετέλεσε Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνας και της Διοικήσεως Αντιτορπιλικών, ως Υποναύαρχος διετέλεσε Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως και Υπαρχηγός ΓΕΝ και στην συνέχεια ως Αντιναύαρχος διετέλεσε επί διετία Αρχηγός Στόλου, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο 1993 για λόγους ευθιξίας ως συνέπεια της ανάληψης ηγετικών θέσεων στο στράτευμα από απόστρατους αξιωματικούς. Πέραν των επαγγελματικών πτυχίων, είναι κάτοχος πτυχίου Shipping Law and Practice του London School of Economics και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Μετά την αποστρατεία του υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΕΣΜΕ). Μεταξύ 2005-2009 διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αφήστε μια απάντηση