Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ: Θέσεις-Προτάσεις για το Σκοπιανό Ζήτημα ,
Το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων είναι ένα πρόβλημα με περιφερειακή και διεθνή διάσταση, το οποίο συνίσταται στην προώθηση αλυτρωτικών και εδαφικών βλέψεων εκ μέρους της πΓΔΜ, με όχημα την πλαστογράφηση και υποκλοπή της ιστορίας, καθώς, και οικειοποίηση της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Κλειδί είναι το όνομα Μακεδονία. «Είναι το όχημα του αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδας», όπως, δήλωσε ο Α.Γ. Παπανδρέου πριν 25 χρόνια. Φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση Ζάεφ στα Σκόπια φέρεται διατεθειμένη να επιδιώξει, επί τέλους, μια έντιμη συμφωνία με την Ελλάδα αφού διαγράψει προηγουμένως τον Αλυτρωτισμό της. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.
Το ζητούμενο πρέπει να είναι μια σύνθετη ονομασία που αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής, που ακυρώνει την προσπάθεια του Μέρους να σφετερισθεί το Όλον. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της πΓΔΜ δεν συνεπάγεται την επιλογή ονόματος για το κράτος, την εθνότητα και τη γλώσσα χωρίς περιορισμούς.
Ο «Μακεδονισμός», που κυριαρχεί στο γειτονικό κράτος από την ίδρυσή του, καλυμμένος και ευέλικτος πρέπει να ακυρωθεί. Η πΓΔΜ είναι συνεταιρικό κράτος (Σλαβόφωνοι, Αλβανόφωνοι), η ονομασία, λοιπόν, πρέπει να είναι εθνικά ουδέτερη και να αντανακλά το Μέρος και όχι το Όλον. Ονόματα όπως ‘Gornamacedonia’ και ‘Vardarmakedonia’ αντανακλούν την πραγματικότητα, χωρίς να θίγουν σοβαρά καμία πλευρά.
Η Ελλάδα είναι σταθερή και ειλικρινής στην επιθυμία της για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ. Η θέση μας είναι σαφής και έντιμη: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (ergaomnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, που θα διαγράφει, προηγουμένως, τον Αλυτρωτισμό της πΓΔΜ. Η θέση αυτή διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007. έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, την υιοθέτησαν έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και την τελευταίας κυβέρνησης και έγινε σεβαστή από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.