2015-07-14. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!
Μέσα στην πολιτική δίνη που η Ελλάδα ταλανίζεται εδώ και μερικές εβδομάδες, η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αν και η σημασία της ήταν και παραμένει πολύ σημαντική. Η τριήμερη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ, την 5η Ιουλίου, ημέρα του
δημοψηφίσματος, η συνάντησή του και γνωριμία με όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της φίλης χώρας, αλλά και η επίσκεψη του στην Ραμάλα και η συνάντησή του με την Παλαιστινιακή ηγεσία, αποδεικνύουν την σημασία που έχουν για την Ελλάδα τα δύο αυτά φιλικά έθνη.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρέβεν Ρίβλιν, τον Π/Θ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, τον Υπουργό Εσωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χέρτζοκ.
Στην δε Ραμάλα συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μαλίκι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.
Όλοι εξεφράσθησαν με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη σημασία των φιλικών και στρατηγικών μας σχέσεων, ενώ σημείωσαν ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν ξεχνά τους φίλους και συμμάχους της και όλοι ευχήθηκαν να ξεπεράσουμε την κρίση και στέκονται αλληλέγγυοι.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ κ. Ρίβλιν ανέφερε ότι:
«Ο ισραηλινός λαός είδαμε τι συνέβη στην Ελλάδα και συμπάσχουμε με τον πόνο σας. Η Ελλάδα είναι ο τόπος που γεννήθηκε η δημοκρατία και έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες τη δύναμη της δημοκρατικής φωνής. Ο πραγματικός κυρίαρχος κάθε χώρας είναι ο λαός και ο λαός σας έκανε την φωνή του να ακουστεί. Γνωρίζουμε ότι με την βοήθεια του Θεού θα βρεθεί κάποια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Θυμόμαστε πολύ καλά, όλος ο ισραηλινός λαός, τη βοήθεια που μας προσφέρατε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του όρους Καρμέλ.
Ό,τι συμβαίνει στην περιοχή μας επηρεάζει τους λαούς όλου του κόσμου, πόσο μάλλον όταν οι χώρες γειτνιάζουν. Αυτό αληθεύει όταν μιλάμε για οικονομία, περιβάλλον και απειλές από τον φονταμενταλισμό. Ολη η ανθρωπότητα μοιράζεται ένα κοινό μέλλον και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να προσπαθήσουμε να το διαμορφώσουμε μαζί. Αυτό είναι το καθήκον μας και η ευθύνη μας προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας»
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ, που ο ίδιος καλλιέργησε τα 5 τελευταία χρόνια και αποκάλυψε τους κινδύνους της Ισλαμικής τρομοκρατίας που μας αφορά όλους, λέγοντας χαρακτηριστικά:
« Έρχεστε εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και εκτιμώ το γεγονός ότι ήρθατε, παρά τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα σας. Αυτή η φιλία έχει υποστεί τεράστια αλλαγή, έχει βαθιές ρίζες, καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν προσφέρει στον κόσμο τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Οι ιδέες της ελευθερίας του σύγχρονου κόσμου γεννήθηκαν σ’ αυτές τις πόλεις.
Έχουμε επίσης μια συμμαχία εναντίον της ένοπλης ισλαμικής τρομοκρατίας, που δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη Μέση Ανατολή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.
Προσφάτως ανακαλύφθηκε ένας τρομοκρατικός πυρήνας του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην Κύπρο, φέρεται να είχε πέντε τόνους νιτρικού αμμωνίου σε ένα μόνο διαμέρισμα., ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που έριξε το ομοσπονδιακό κτήριο της Οκλαχόμα . Αυτό το τρομοκρατικό δίκτυο εξαπλώνεται σε περισσότερες από 30 χώρες, σε πολλές ηπείρους και μόλις λάβαμε πληροφορίες ότι ανακαλύφθηκε ένας ακόμη τρομοκρατικός πυρήνας ακραίων Σιιτών που ενεργοποιείται στην Ιορδανία. Άλλος πυρήνας τρομοκρατίας είναι οι ακραίοι Σουνίτες, υπό την ηγεσία της ISIS. Κάνουμε κοινό αγώνα με τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες και πολλούς άλλους, που επιθυμούν να εξαλείψουν αυτή την πληγή».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε για την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας με το Ιράν, όπου το Ισραήλ είναι αντίθετο σε αυτή την εξέλιξη, καθόσον θεωρεί το Ιράν «τη χώρα που πρωτοστατεί ανά τον κόσμο στην παροχή βοήθειας στην τρομοκρατία!!». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις συνομιλίες των 5+1 για την επίτευξη συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, λέγοντας: «Αυτή η περίοδος είναι γεμάτη προκλήσεις διότι βρισκόμαστε ενώπιον της πιθανότητας υπογραφής συμφωνίας με του Ιράν τη χώρα που πρωτοστατεί ανά τον κόσμο στην παροχή βοήθειας στην τρομοκρατία.
Κάθε μέρα γίνονται όλο και περισσότερες παραχωρήσεις στο Ιράν και κάθε μέρα η συμφωνία γίνεται χειρότερη.
Αυτό που βλέπουμε στη Βιέννη δεν είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά μάλλον μια κατάρρευση των αρχών της ομάδας P5 + 1 για τις οποίες δεσμεύθηκαν στις συνομιλίες της Λωζάννης.
Αυτή η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό οπλοστάσιο, θα αποτελέσει γι αυτούς ένα τζάκποτ εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα οποία θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την επιθετικότητα και την τρομοκρατία τους . Την επιθετικότητα στην περιοχή, και την τρομοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό είναι κάτι εναντίον του οποίου πρέπει να συνεργαστούμε γιατί όταν υπάρχει μια τέτοια κακή συμφωνία, παρόμοια με τη συμφωνία που επετεύχθη με τη Βόρεια Κορέα, το συμπέρασμα είναι σαφές. – Είναι καλύτερα να μην καταλήξουν σε συμφωνία καθόλου, παρά να υπογραφεί αυτή η πολύ κακή συμφωνία. Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία. Αυτά είναι τα θέματα που επιθυμώ να συζητήσω μαζί σας, καθώς και άλλα θέματα». Κατέληξε απευθυνόμενος προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά.
Ο κ. Κοτζιάς απάντησε «Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την υποδοχή. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στο Ισραήλ, μια χώρα με την οποία διατηρούμε δεσμούς χιλιάδων ετών, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, κάτι που θα μας οδηγήσει, ελπίζω, σε ακόμη πιο στενούς δεσμούς στο μέλλον.
Βρίσκομαι εδώ, κύριε Πρωθυπουργέ, για μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί σας, ως καλός φίλος του Ισραήλ. Γνωρίζετε ότι θεωρούμε το Ισραήλ ένα καλό και σημαντικό φίλο της Ελλάδας. ……
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται σε βάθος ένας διμερής πολιτικός διάλογος σχετικά με όλα τα διμερή ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή. Και πάντα λέω ότι ζούμε εντός ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία. Και πρέπει να δημιουργήσουμε εντός αυτού του τριγώνου ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας.
Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές και συνιστούν μια γραμμή σταθερότητας σε αυτή την περιοχή. Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον….
Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας. Και πάντα, όταν βλέπω ανθρώπους από το Ισραήλ, σκέφτομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι, αυτός ο λαός αγαπά την Ελλάδα τόσο πολύ, που και εμείς θα πρέπει να μάθουμε εξίσου να αγαπάμε το Ισραήλ.»
Αυτά δήλωνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προ μιας εβδομάδος στην Ιερουσαλήμ και σήμερα 14-7-15, επήλθε η πολυπόθητη για πολλούς συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που χαιρετίστηκε από σχεδόν όλα τα κράτη, ακόμη και από την Ρωσία, εκτός φυσικά από το Ισραήλ και τον Μπίμπι Νετανιάχου, που εξέφρασε δημόσια την πλήρη απογοήτευσή του.
Στην επίσκεψή του στην Ραμάλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την φιλία και την υποστήριξη της Ελλάδας στον παλαιστινιακό αγώνα.. «Είμαστε παλιοί φίλοι και υπήρχε πάντα αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ μας» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ- Μάλικι, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα και το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης. Η στήριξή μας συνεχίζεται σήμερα».
Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη εκτός της επιβεβαίωσης της φιλίας και αγάπης της Ελλάδος με τους δύο λαούς της Μέσης Ανατολής , της εκατέρωθεν στήριξης, αναδεικνύει και τον διαμεσολαβητικό ρόλο της. Θεωρείται πλέον δεδομένο και σίγουρο, ότι αργά η γρήγορα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συζητήσουν την επίτευξη (επιτέλους) μιας βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας και λύσης του μακροβιότερου προβλήματος παγκοσμίως, του Παλαιστινιακού. Και η Ελλάδα θα μπορεί να διεκδικήσει τον ρόλο του έντιμου ενδιάμεσου, του ειλικρινούς φίλου των δύο λαών και να συμβάλλει στην επίτευξη της συμφωνίας. Ο κόσμος αλλάζει και οι ιδεοληψίες, οι έχθρες και οι κάθε λογής αντιπαραθέσεις και προκαταλήψεις υποχωρούν και εξαφανίζονται. Οι ΗΠΑ μετά από δεκαετίες εχθρότητας και ψυχρού πολέμου τα βρίσκει με την Κούβα και το Ιράν και δεν θα τα βρουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, λαοί φυλετικά συγγενείς, που συμβιώνουν μαζί στην ίδια περιοχή, επί δεκάδες και εκατοντάδες χρόνια; Βεβαίως και αναμένεται σύντομα. Και η Ελλάδα πρέπει να είναι εκεί και με τους δύο λαούς. Το δεύτερο θέμα που αποκάλυψε ο Ισραηλινούς πρωθυπουργός στην πραγματική του διάσταση, γιατί κάποιοι περί άλλων τυρβάζουν, είναι το θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ο υπαρκτός και μέγιστος αυτός κίνδυνος , που ελλοχεύει σε όλες τις χώρες της Αν. Μεσογείου και της Ευρώπης έχει σε φθάσει σε σημείο κόκκινου συναγερμού για όλες τις χώρες. Και το ακόμη χειρότερο είναι η αποκάλυψη του Νετανιάχου της ήδη διείσδυσης των τζιχαντιστών σε πολλές χώρες, ανέφερε περί τις 30, έτοιμοι να μεταβάλλουν το κράτος –στόχο, σε «πανδαιμόνιο τρόμου και αίματος», όπως αναφέρουν σε κάποια έγγραφά των και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί και τουλάχιστον να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.
ελ Αβίβ και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής