Blog

Οι Προβληματισμοί  του Προέδρου, Μάρτιος 2017

Οι Προβληματισμοί του Προέδρου, Μάρτιος 2017

Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Το μεγαλειώδες ιστορικό ορόσημο της 25ης Μαρτίου 1821 θα δείχνει διαχρονικά στους νεωτέρους, ότι ο δούλος ελευθερώνεται μόνος του με το σπαθί και όχι με ευχές, προσευχές και μοιρολατρεία. Η διεθνής κοινή γνώμη συγκινείται μόνο εάν πεισθεί για την αποφασιστικότητα και την θέληση του «ραγιά» να θυσιασθεί για την ελευθερία του. Αιώνια τιμή λοιπόν στους ήρωες του 1821. Η εθνική ωφέλεια από τον εορτασμό των ιστορικών επετείων μεγιστοποιείται όταν παράλληλα με τα θετικά παραδείγματα διδάσκονται και τα αρνητικά διότι η πρακτική αυτή διαμορφώνει τον λαό και τον καθιστά ωριμότερο και σοφότερο πολιτικά.

Διαρκούντος του επαναστατικού αγώνος το πρώτο πράγμα που έσπευσαν να πράξουν οι τότε επικεφαλής ήταν πολιτικά κόμματα (και μάλιστα προσκείμενα σε αντίστοιχες ξένες δυνάμεις) τα οποία προξένησαν δύο εμφυλίους πολέμους με αμοιβαίες φυλακίσεις οπλαρχηγών και κοτσαμπάσηδων, μεγάλες σφαγές και αγριότητες για την εξουσία, καθώς και την νομή και κατασπατάληση των δανείων του εξωτερικού ενώ σε ουδενός το μυαλό πέρασε η ιδέα της δημιουργίας κράτους.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας αποτελούσε σπάνια μορφή διεθνούς εμβέλειας η οποία τιμάται έως σήμερα στην Ρωσία, την Γαλλία, την Ελβετία, σε χώρες των Βαλκανίων αλλά όχι στην Ελλάδα, την οποία είχε βοηθήσει πολλαπλώς και καθοριστικώς κατά την διάρκεια της επαναστάσεως. Ως Κυβερνήτης της Ελλάδος, με άδεια ταμεία και εντός δύο ετών δημιούργησε νόμισμα, νομισματοκοπείο, τράπεζα (όπου κατέθεσε μέρος της περιουσίας του), δικαστήριο, εφετείο (διέταξε και την ετοιμασία αστικού και ποινικού κώδικος), σχολεία, την στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, τυπογραφείο, ταχυδρομείο, ασφαλιστικό οργανισμό, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία,δρόμους, κανονισμό για την ναυτιλία,διοικητική αποκέντρωση, την αγροτική σχολή Τίρυνθος (εισήγαγε ως γνωστόν και την πατάτα), έθεσε τις βάσεις δημιουργίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εξέδωσε εγκυκλίους κατά του τεκτονισμού (απαγόρευση σε δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς) και δραστηριοποιήθηκε έντονα υπέρ της Ελλάδος στο εξωτερικό (σήμερα υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι καυχώνται για την δημιουργία ενός δρόμου εντός τετραετίας).

Αποτελεί (μοναδικό ίσως) παράδειγμα πολιτικού ο οποίος όχι μόνο δεν πήρε μισθό αλλά διέθεσε την μεγάλη προσωπική του περιουσία του στο Έθνος. Μεταξύ πολλών άλλων (όπως π.χ. αποζημιώσεις οπλαρχηγών από την περιουσία του κ.λπ.), για την εισαγωγή σίτου από την Μάλτα (απαραιτήτου για την τότε επιβίωση των Ελλήνων) και ελλείψει άλλων εγγυήσεων, υποθήκευσε ολόκληρη την περιουσία του στην Κέρκυρα. Την ηγετική και ηθική αυτή μορφή, κάποιες εγχώριες μεγάλες οικογένειες οι οποίες απώλεσαν την πρόσβαση στην εξουσία και το χρήμα, σε αγαστή συνεργασία με το ξένο παράγοντα, φρόντισαν να τον υπονομεύσουν με ραδιουργίες, με επαναστάσεις (που έφθασαν ακόμη και στην πυρπόληση πανάκριβων πλοίων του Στόλου) και τελικά να τον δολοφονήσουν.

Έκτοτε έως και σήμερα (με ελάχιστες εξαιρέσεις), η ιστορία του χρεωκοπημένου πολιτικού μας συστήματος δυστυχώς συνεχίζεται ως εκ του τραγικού αποτελέσματος το οποίο δοκιμάζει ακόμη και την επιβίωση των Ελλήνων πολιτών και του έθνους. Κάθε εναλλακτική λύση προς ολοκληρωτικό καθεστώς θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και σαν σκέψη.

Το παράδειγμα για την κοιτίδα της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να είναι γραφικά καθεστώτα της Ασίας και της Αφρικής αλλά ευνομούμενα Δυτικά δημοκρατικά κράτη. Η άρση του διαχρονικού νοσηρού φαινομένου των παραδοσιακών και νέων πολιτικών οικογενειών (συνέχεια των «τζακιών» των κοτσαμπάσηδων) και η ορθή επιλογή πραγματικών πολιτικών ηγετών και όχι ημιμαθών ή ιδεοληπτικών δημαγωγών, περνάαπό την ριζική αλλαγή και την πολιτική ωρίμανση του Έλληνος πολίτου, η οποία είναι επίπονη και απαιτεί παιδεία, γνώση, πίστη σε αξίες (όπως εθνική ανεξαρτησία, η κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και αξιοκρατία κ.λπ.) και επιβάλλει την υπέρβαση διαχρονικών πρακτικών και αντιλήψεων. Όταν η στενόμυαλη ατομική ιδιοτέλεια, η ανατολίτικη κουτοπονηριά και ο ραγιαδισμός δώσουν την θέση τους στον ώριμο δημοκρατικό πολίτη που γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και απαιτεί τα δικαιώματά του, τότε μόνο θα επέλθει και η εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος. Η επανάσταση της 25ης Μαρτίου ας παραδειγματίζει και ας προβληματίζει τους νεώτερους Έλληνες.

Μάρτιος 2017

Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ
Αντιναύαρχος ε.α.

 

Αφήστε μια απάντηση