Ιωάννης Κούτρας: Θέση ΕΣΜΑ για Αναβάθμιση F-16
Θέση ΕΣΜΑ για Αναβάθμιση F-16
Αθήνα 22 Μαΐου 2018
Η θέση του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ)
με αφορμή την απόφαση για αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16
Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) χαιρετίζει την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced (των συμβάσεων Peace Xenia III και IV, αντίστοιχα) στο επίπεδο Viper, η οποία αποτελεί την πρώτη σοβαρή κίνηση προς την κατεύθυνση της αύξησης της αμυντικής ισχύος της χώρας, μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία σχετικής αδράνειας.
Η αναβάθμιση θα αυξήσει κατακόρυφα την μαχητική ικανότητα των Α/Φ F-16 της PXIV και ιδίως αυτών της ΡΧΙΙΙ, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση και των παλαιότερων F-16 Block 30 και 50 (συμβάσεων ΡΧΙ και ΡΧΙΙ, αντίστοιχα), αξιοποιώντας με τον βέλτιστο τρόπο την επένδυση που έχει κάνει ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του.
Με την εκτίμηση ότι η εν λόγω απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης της ΠΑ (και όχι μόνο), θεωρούμε ότι, για την μεγιστοποίηση της απόδοσης της επένδυσης και στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος, θα πρέπει να εξεταστεί και η τυχόν προμήθεια εξειδικευμένων αισθητήρων και ειδικών όπλων για τα F-16 V.
Επίσης και κατά μείζονα λόγο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση της αεράμυνας, με κατάλληλα συστήματα ραντάρ και με έμφαση στην δικτυοκεντρική λειτουργία, με σκοπό την αποτελεσματική κάλυψη του εναέριου χώρου έναντι συμβατικών ή ακόμα και δυσδιάκριτων απειλών, καθώς και την μετάδοση της ευρύτερης επιχειρησιακής εικόνας στα μαχητικά Α/Φ και στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Εξάλλου ο ΕΣΜΑ θεωρεί αυτονόητο ότι, έχει ληφθεί ή θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την υποστήριξη και βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των Α/Φ, καθώς και των υπολοίπων οπλικών συστημάτων της ΠΑ, επισημαίνοντας ότι η αποτροπή είναι ανάλογη του αριθμού των εν ενεργεία οπλικών συστημάτων και όχι της συνολικής δύναμης. πέραν της αναβάθμισης.
Περαιτέρω εκτιμούμε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της μετέπειτα υποστήριξης, πρέπει και δύναται να επιδιωχθεί η μέγιστη συμμετοχή των εγχώριων φορέων, από τις Μοίρες και πρωτίστως τα Εργοστάσια της ΠΑ έως τις αμυντικές εταιρείες – βιομηχανίες της χώρας, με σκοπό την διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας, λόγω ελαχιστοποίησης των καθυστερήσεων στην διακίνηση για την επισκευή των υλικών, την μεγαλύτερη αυτοδυναμία – αυτάρκεια σε ενδεχόμενη περίοδο κρίσεως αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας.
Άλλωστε, η προμήθεια και διατήρηση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα αναγκαίο κακό, λόγω των “κακών γειτόνων”, αλλά ως μία ευκαιρία για επένδυση υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου (τόσο άμεσες, όσο και έμμεσες), θα ανακόψει το “brain drain” και την διαφυγή των νέων στο εξωτερικό και θα δώσει ένα σήμα ότι η αρνητική πορεία έχει αναστραφεί. Ακόμα περισσότερο, θα δημιουργήσει τις βάσεις για την μελλοντική ανάπτυξη εξελιγμένων οπλικών συστημάτων ή υποσυστημάτων αυτών, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην γενικότερη ανάπτυξη και κερδοφορία.
Προς επίρρωση των ανωτέρω θα πρέπει ίσως να εξετάσουμε τις επιδόσεις των “γειτόνων”, οι οποίοι αν και ξεκίνησαν παράλληλα με εμάς, σήμερα παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη αυτάρκεια, ενώ είναι πλέον σε θέση να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να εξάγουν αμυντικό υλικό.
Επίσης, ανάλογο είναι και το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως π.χ. του Ισραήλ, το οποίο έχει καταφέρει να θεωρείται κορυφαίος σχεδιαστής και κατασκευαστής σε ορισμένες κατηγορίες αμυντικού υλικού, εξάγοντας και βεβαίως αποκομίζοντας τα ανάλογα κέρδη.
Ο ΕΣΜΑ και τα μέλη του είναι και θα είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια και απόφαση που αφορά την βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΠΑ και της άμυνας της χώρας. Ευελπιστούμε ότι οι ορθές κινήσεις στην άμυνα, πέραν της αύξησης της στρατιωτικής ισχύος και της αποτροπής, θα αποτελέσουν την θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων για τη χώρα, βοηθώντας στην μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας!
Αντιπτέραρχος (Μ) ε.α. Ιωάννης Κούτρας
CEng, MIET, MSc
Πρόεδρος ΔΣ ΕΣΜΑ