Blog

18/1/2017. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 12/1-18/1

18/1/2017. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 12/1-18/1

– 12/1 – Ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να εμφανίσει η παγκόσμια οικονομία το 2017 λόγω της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων, που με τη σειρά τους περιορίζουν τις πιέσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και θέτουν τέλος στην ύφεση στη Ρωσία και στη Βραζιλία. Στην τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της οικονομίας, αναμένεται επέκτασή της κατά 2,7% σε ετήσια βάση, από 2,3% που σημειώθηκε πέρυσι. Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να ενισχυθεί 1,8% το 2017 σε σχέση με 1,6% το 2016, ενώ ταχύτερη θα είναι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με το ΑΕΠ να σημειώνει άνοδο 4,2% από 3,4 πέρυσι.

– 12/1 – Δυσβάστακτο για τον Ισπανό φορολογούμενο παραμένει το κόστος διάσωσης των τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με έκθεση του Δικαστηρίου Ορκωτών Ελέγχων, το κόστος αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών υπολογίζεται στα 60,7 δισ. ευρώ, από την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου το 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2015, εκ των οποίων τα 41,8 δισ. ευρώ έχουν καλυφθεί από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης Τραπεζών (FROB).

– 12/1 – Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης φέτος και το 2018, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, με τίτλο: «Προοπτικές για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης: Σταθερές προοπτικές εν μέσω υποτονικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου».

Ο Moody’s αναμένει ότι η Ευρωζώνη ως σύνολο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2017 και το 2018, αλλά με διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών της. «Ορισμένες μικρότερες χώρες – όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβακία – είναι πιθανόν να σημειώσουν ισχυρότερη ανάπτυξη, πάνω από 3% και τα δύο έτη. ‘Αλλες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σλοβενία θα αναπτυχθούν με χαμηλότερο ρυθμό, αλλά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς αρκετά κάτω από το 2% και τα δύο έτη», σημειώνει η έκθεση.

– 12/1 – Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon.com Inc ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μέσα στους 18 επόμενους μήνες 100.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την ώρα που ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητεί από τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στο αμερικανικό έδαφος.

Η Amazon, που έχει την έδρα της στο Σιάτλ, ανακοίνωσε πως, έως τα μέσα του 2018, θα αυξήσει το πλήρους απασχόλησης εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ σε 280.000 εργαζομένους, από 180.000 που ήταν το 2016.

– 12/1 – Χωρίς ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών έληξε το Euro Working Group (EWG), καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι για να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, υποστήριξε ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα της Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ κατέστησε σαφές πως θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

– 13/1 – H Fiat Chrysler απειλείται με πρόστιμο ύψους 4,6 δισ. δολ. έπειτα από κατηγορίες που της αποδίδει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) για εξαπάτηση των πελατών της, εγκαθιστώντας λογισμικό που της επέτρεπε να εκπέμπει αέρια πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα σε περισσότερα από 100.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ.

– 13/1 – Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 μέχρι και το 2016, χάρη στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους που απολαμβάνει. Η πτώση της απόδοσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στο γεγονός πως τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους κρίσης.

– 14/1 – Για τους πρώτους 4 με 5 μήνες του 2017 η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να λάβει νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης, υποστηρίζει η Εurobank σε ειδική μελέτη της για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το τέλος του προγράμματος και για την πορεία του ελληνικού χρέους. Για το τελευταίο, οι οικονομολόγοι της τράπεζας διαπιστώνουν ότι εάν δεν υπάρξουν αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τότε η Ελλάδα θα χρειάζεται ολοένα και μεγαλύτερα δάνεια για να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της από το 2023 και μετά.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αναμένεται να ανέλθουν σε 16,9 δισ. ευρώ το 2017 και 9,6 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018. Δηλαδή, μέχρι το τέλος του προγράμματος το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ανέρχεται στα 26,8 δισ. ευρώ.

– 14/1 – Τα ξενοδοχεία και τα ακίνητα που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο των επενδυτών κατά το 2017, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΝΑΙ Hellas, στο πλαίσιο αντίστοιχης πανευρωπαϊκής μελέτης. Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών κι εκτιμητικών υπηρεσιών ακινήτων, η ελληνική αγορά παρουσιάζει πλέον σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες μάλιστα δεν περιορίζονται στις παραπάνω κατηγορίες ακινήτων, αλλά εκτείνονται και σε γραφειακούς χώρους πρώτης κατηγορίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και σε σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (logistics) που προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές.

– 14/1 – Το σκάνδαλο με την παραποίηση στοιχείων για τις εκπομπές ρύπων φαίνεται πως αφορά μεγάλο τμήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μετά την VW και τη Fiat Chrysler, έγινε γνωστό ότι οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν και τη Renault-Nissan.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τον εξωδικαστικό διακανονισμό της VW με τις αμερικανικές αρχές, ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, και με το γεγονός ότι παραδέχθηκε την ενοχή της για την απάτη, η περιβαλλοντική υπηρεσία των ΗΠΑ, η γνωστή ΕΡΑ, κατηγόρησε για παρόμοια αδικήματα και την ιταλοαμερικανική FCΑ (Fiat Chrysler Automobiles).

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού διερευνούν την πιθανότητα η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault-Nissan να παραπλανά τους αρμοδίους με τις εκπομπές ρύπων, παραβιάζοντας τα νόμιμα όρια. Στον απόηχο αυτής της είδησης, η τιμή της μετοχής της Renault-Nissan υποχώρησε χθες έως και 7%.

– 14/1 – Στην αντεπίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να περνάει το Πεκίνο, θυμίζοντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ ότι έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση βλάπτει τα συμφέροντά του.

Τον προειδοποιεί, συγκεκριμένα, πως έχει στη διάθεσή του το απαραίτητο οπλοστάσιο για να προχωρήσει σε αντίποινα αν υλοποιήσει τις απειλές του για δασμούς 45% στα κινεζικά προϊόντα. Οι απειλές που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη κρατική εφημερίδα της Κίνας, την China Daily, αλλά και στους Global Times, αναφέρονται στις επιλογές που διαθέτει το Πεκίνο αν θελήσει να θέσει στο στόχαστρό του τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Οπως αναφέρουν πηγές φίλα προσκείμενες στις κινεζικές αρχές, το Πεκίνο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιβάλει ανάλογη φορολογία στις πιο γνωστές αμερικανικές επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές στην Κίνα ή να τις θέσει στο στόχαστρο της υπηρεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού, κατηγορώντας τες, ενδεχομένως, για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

– 14/1 – Στη διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών αποδίδει την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το β΄ τρίμηνο του 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως σημειώνεται στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, oι δυσμενείς επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών στην οικονομία, αν και ηπιότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, επιδρούν αρνητικά στα οικονομικά μεγέθη. Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα το β΄ τρίμηνο του 2016 παρουσίασε κάμψη κατά 1,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (-1%), γεγονός που αποδίδεται από την ΤτΕ εν μέρει στη διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο η ΤτΕ σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου η τάση αυτή δείχνει σημάδια αντιστροφής.

– 15/1 – Θα υπάρξουν περισσότερες υποβαθμίσεις δημοσίου χρέους το 2017, διαβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s – εκτίμηση που εντάσσεται στο ευρύτερο περιβάλλον των υποτονικών ρυθμών ανάπτυξης.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο που παρατηρούνται από το 2008, οπότε ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, οδήγησαν σε αύξηση των υποβαθμίσεων, σε σχέση με τις αναβαθμίσεις δημοσίου χρέους, σε αναλογία 3:1 στα τέλη του περυσινού έτους.

– 15/1 – Εάν το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

– 16/1 – H ανάκαμψη επιμέρους δεικτών δεν προεξοφλεί ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως αν σημειώνονται καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.

– 16/1 – Στους κινδύνους του προστατευτισμού, της οικονομικής εσωστρέφειας και μια υπαναχώρηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εστιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν όψει της σημερινής έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Εκτός, όμως, των αμιγώς οικονομικών ζητημάτων, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ προβληματίζονται για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και ενδεχόμενων χρηματοπιστωτικών ανατροπών, όπως θα ήταν η διάλυση του ευρώ. Μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, καταλαμβάνοντας υψηλή θέση στη λίστα των προβληματισμών τους για πρώτη φορά. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από το Φόρουμ, η ενίσχυση του οικονομικού εθνικισμού και η φθορά στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ κρατών, είναι πιθανοί κίνδυνοι, επίσης, που δεν κατείχαν υψηλή θέση στο παρελθόν. Οι συμμετέχοντες, ωστόσο, δεν φοβούνται για το ξέσπασμα μιας χρηματοοικονομικής κρίσης, ένας φόβος που πρωταγωνιστούσε στις αντίστοιχες έρευνες από το 2007 μέχρι το 2014.

– 16/1 – Τα οκτώ ηχηρότερα ονόματα του κόσμου της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, οι Μπιλ Γκέιτς, Αμάνσιο Ορτέγκα, Ουόρεν Μπάφετ, Κάρλος Σλιμ, Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Λάρι Ελισον και Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχουν πλούτο ύψους 427 δισ. δολαρίων, όσο δηλαδή και τα 3,6 δισεκατομμύρια ατόμων που αποτελούν το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η οργάνωση Oxfam που εντοπίζει ως αιτίες της συνεχώς διευρυνόμενης ανισότητας τη φοροαποφυγή των πλουσίων, τη συμπίεση των μισθών των εργαζομένων προς όφελος των υψηλόβαθμων στελεχών με τις ιλιγγιώδεις αμοιβές αλλά και τη διάθεση του πλούτου προς όφελος των πλουσίων και όχι για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Διαπιστώνει, επίσης, πως το διευρυνόμενο χάσμα της ανισότητας είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί έως τώρα.

– 17/1 – Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ (4,39 δις ευρώ) δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμό για το 12μηνο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου του 2016.

Το πλεόνασμα, υψηλότερο κατά 2,4 δισ. ευρώ από το στόχο, στον προϋπολογισμό του 2016, προκύπτει σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

– 17/1 – Περισσότερα μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, υποσχόμενη ευκολότερη πρόσβαση και βελτιωμένο περιβάλλον. Λιγότερους περιορισμούς θα αντιμετωπίσουν οι ξένες εταιρίες που θέλουν να εισέλθουν στους τομείς των υπηρεσιών, της μεταποίησης και της εξόρυξης, σύμφωνα με έγγραφο του Κρατικού Συμβουλίου.

– 17/1 –  Πλειοψηφούν στους κόλπους της ΕΚΤ τα «περιστέρια», όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης και της ποσοτικής χαλάρωσης. Στο στρατόπεδό τους έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό συμπαθούντων, σε αντίθεση με τα γνωστά «γεράκια», που κάπως απομονωμένα περιορίζονται ουσιαστικά στον επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και τους λιγοστούς συμμάχους του. Αυτό διαπιστώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που με αφορμή τον πληθωρισμό και τις σημαντικές αποκλίσεις του ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις τάσεις μέσα στην ΕΚΤ. Στον βαθμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ακτινογραφία της Handelsblatt, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν κινδυνεύει να τερματιστεί εσπευσμένα παρά τις πιέσεις των «γερακιών».

– 17/1 – Aύξηση μεταξύ 3% και 4% εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ότι θα παρουσιάσει η διεθνής ταξιδιωτική κίνηση το 2017, με την Ευρώπη να ανεβαίνει κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΠΟΤ, ο αριθμός των διεθνών τουριστών πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,9% ή κατά 46 εκατ. σε σχέση με το 2015, φθάνοντας σε 1,235 δισ. Το 2016 αποτέλεσε το έβδομο έτος με συνεχόμενη ανάπτυξη για τον παγκόσμιο τουρισμό μετά την κρίση του 2009. Πρόκειται για μια αδιάκοπη σταθερά ανοδική πορεία, η οποία έχει να σημειωθεί σε τέτοια διάρκεια από το 1960. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με το 2008, κατά την περυσινή χρονιά ταξίδεψαν, διεθνώς, επιπλέον 300 εκατ. τουρίστες. Αντίστοιχο ρυθμό αύξησης κατέγραψαν και οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις.

– 17/1 – Στον Παναμά και συγκεκριμένα στο ιδιωτικό νησί Pearl Island, συνολικής επιφάνειας 13.230 στρεμμάτων, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επενδυτική κίνηση της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, στον ξενοδοχειακό-τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η εισηγμένη ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 60% του ακινήτου, το οποίο μέχρι πρότινος κατείχε η Dolphin Capital Investors, αντί συνολικού τιμήματος της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου.

– 18/1 – H βρετανική BAT (British American Tobacco) κατέληξε σε συμφωνία συνολικής αξίας 49,4 δισ. δολαρίων για να αναλάβει τον έλεγχο της αμερικανικής Reynolds, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο εισηγμένο όμιλο στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας διεθνώς. Επιμερίζοντας τη συμφωνία, θα δοθούν μετοχές της ΒΑΤ αξίας 25 δισ. δολαρίων και 24,4 δισ. δολάρια σε ρευστό, γεγονός που σημαίνει αποτίμηση της Reynolds συνολικά σε 85 δισ. δολάρια και πλέον.

– 18/1 – Η HSBC θα μεταφέρει στο Παρίσι προσωπικό που αποφέρει περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων από συναλλαγές χαρτοφυλακίων στη Βρετανία ύστερα από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος Στιούαρτ Γκάλιβερ.

«Δεν μεταφερόμαστε φέτος και ίσως ούτε και τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Γκάλιβερ σε συνέντευξη στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Θα μεταφερθούμε σε περίπου δύο χρόνια όταν εφαρμοστεί το Brexit», πρόσθεσε ο Γκάλιβερ.

– 18/1 – Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane. Την σύμβαση υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrovie, Ρενάτο Μαζοντσίνι, και ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Αντώνης Λεούσης, παρουσία των διοικήσεων των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ομίλου ΟΣΕ. Η σύμβαση προβλέπει τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie αντί 45 εκατ. ευρώ.

– 18/1 – Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται για την συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild.

Σημειώνει επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση θα επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος, αλλά το Βερολίνο διαφωνεί με τη γενναία ελάφρυνση του χρέους, υπέρ της οποία τάσσεται το Ταμείο.

Αφήστε μια απάντηση