Blog

2/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 27/10-3/11

2/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 27/10-3/11

-27/10-  Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών, ασκήθηκε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι το υπουργείο Αμυνας δεν προχώρησε στη συμφωνημένη περικοπή των 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι θεσμοί «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό για το 2017.

-27/10- Η κινεζική State Grid αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τους Κινέζους να μπαίνουν δυναμικά στη διεκδίκηση των ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς της χώρας στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής εισόδου στην αγορά των Βαλκανίων. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη της State Grid σε «πλειοψηφούσα προσφέρουσα» με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

-27/10 – Μεγάλο πλήγμα θα υποστεί η τουριστική οικονομία στη χώρα μας το 2017 λόγω της αναπόφευκτης πτώσης κατά 1 εκατ. των αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια.

Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι μη αναστρέψιμη για του χρόνου καθώς οι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων διεθνών εταιρειών σε ελληνικά λιμάνια έχουν φθάσει τις 170.

-27/10- Το δικό της χρηματιστηριακό δείκτη φαίνεται πως ετοιμάζει η Σκωτία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg. Η «Scotex» σκοπεύει να αντλήσει κεφάλαια έως και 15 εκατ. στερλίνες (18,4 εκατ. δολ.) μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να είναι έτοιμη την επόμενη χρονιά για τη μεγάλη είσοδο στις αγορές.

Μάλιστα, η νέα αυτή χρηματιστηριακή αγορά θα χρησιμοποιεί προηγμένης τεχνολογίας πλατφόρμα συναλλαγών και πιο συγκεκριμένα την τεχνολογία blockchain, η οποία χρησιμοποιείται στα ψηφιακά νομίσματα (πχ bitcoin).

-27/10- Στην κοινοπραξία των εταιρειών Total, ΕΛΠΕ και Edison κατακυρώθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, το οικόπεδο «2» στο Ιόνιο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η υπουργική απόφαση για την οριστική παραχώρησή της εν λόγω υποθαλάσσιας περιοχής εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 2015.

-27/10- Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρίσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το ιστορικό πλέον δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, προκαλεί πονοκέφαλο στη διοίκηση της Morgan Stanley, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Τζέιμς Γκόρμαν στο Bloomberg. Εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι καλό από το Brexit, ανακοίνωσε ότι αναγκαστικά η αμερικανική τράπεζα θα προχωρήσει στη μετεγκατάσταση των στελεχών και των οικογενειών τους από το Σίτι του Λονδίνου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου ο κλάδος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

-27/10- Σε φοροδιαφυγή και διοχέτευση των εσόδων τουριστικών επιχειρήσεων σε λογαριασμούς του εξωτερικού αποδίδει ο ΣΕΒ τη μείωση των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά το οκτάμηνο του 2016, παρά την αύξηση των αφίξεων.

-28/10- Στα 9,035 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο τον Σεπτέμβριο έναντι 7,755 δισ. ευρώ τον Αύγουστο (αύξηση 1,250 δισ. ευρώ) σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ανάλογη αύξηση στα 10,340 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των οφειλών (συμπεριλαμβανομένων και των μη φορολογικών οφειλών) προς το δημόσιο τον Σεπτέμβριο έναντι 8,966 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

-28/10- Μείωση των εξαγωγών, κυρίως λόγω της επιβολής των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), διαπιστώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία» για το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2015 – Αυγούστου 2016. Αρνητικά επέδρασε επίσης και η πορεία του τουρισμού και συγκεκριμένα τα έσοδα από την τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια πτώση σε τρέχουσες τιμές 14,23% το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2015 – Αυγούστου 2016, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 48,24 δισ. ευρώ από 56,18 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Η εν λόγω συρρίκνωση προήλθε κατά 24,9% από τον τομέα των αγαθών και κατά 75,1% από τον τομέα των υπηρεσιών.

-28/10- Στον όμιλο επιχειρήσεων Ιβάν Σαββίδη αποφάσισε να μεταβιβάσει το ποσοστό που κατείχε στη «Σουρωτή» το επενδυτικό fund First Athens Corporate Finance. Πρόκειται για ποσοστό κάτω του 10%, το οποίο είχε αποκτήσει το fund στις αρχές του καλοκαιριού από μικρομετόχους. Την ίδια ώρα κύκλοι του ομίλου Ιβάν Σαββίδη αναφέρουν ότι ο όμιλος έχει ήδη συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 15% των μετοχών της «Σουρωτής».

-28/10- Μία και μόνη προσφορά κατατέθηκε εν τέλει για τον διαγωνισμό κατασκευής και παραχώρησης εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου Κρήτης, στην περιοχή Καστέλλι. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ινδικού ομίλου GMR ήταν η μοναδική η οποία υπέβαλε προσφορά για την ανάληψη του έργου.

-29/10- Το ιστορικό ξενοδοχείο Hilton Aθηνών αλλάζει χέρια και περνά από την Alpha Bank στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε. έναντι του ποσού των 142 εκατ. ευρώ. Στην Home Holdings συμμετέχουν με ποσοστό 50% η D-Marine Investments Holding Β.V. –με έδρα στο Αμστερνταμ– θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus και με ποσοστό 50% η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., ιδιοκτήτρια εταιρεία της Costa Navarino στη Μεσσηνία.

-29/10-  Το υπέρογκο ποσό των 1,345 δισ. ευρώ μοιράστηκαν οι 32 ποδοσφαιρικές ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση του Uefa Champions League τη σεζόν 2015 – 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία.
Η χρηματοδότηση είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το ένα περίπου δισ. που διατέθηκε ένα χρόνο νωρίτερα.

-30/10- Η Ε.Ε. και ο Καναδάς υπέγραψαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών (CETA), η οποία είχε καθυστερήσει λόγω εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο, κάτι που καθιστά αβέβαιο το επόμενο στάδιο: την υποχρεωτική επικύρωσή της από καθένα από τα κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης

-30/10- Επιπλέον 177 δισ. ευρώ ετησίως σε επενδύσεις θα απαιτηθούν από το 2021 και μετά, μόνο για την προσέγγιση των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια M.A. Canete, μιλώντας σε εκδήλωση της Eurelectric, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2030 το ενεργειακό μας σύστημα θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το σημερινό, καθώς η μισή ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, κτίρια θα παράγουν ενέργεια και σπίτια θα είναι γεμάτα από «έξυπνες» εφαρμογές.

-30/10- Σε περίπου 10 δισ. δολάρια ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) του τομέα της ναυτιλίας στις Ιταλικές τράπεζες, από τα συνολικά περίπου 350 δισ. δολάρια των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγεγραμμένα στα χαρτοφυλάκιά τους.
Αυτό το στοιχείο προέκυψε κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου με θέμα «Ναυτιλία και Δίκαιο» που πραγματοποιήθηκε στη Νάπολι της Ιταλίας, όπου ο δικηγόρος της Watson Farley & Williams, Michele Autuori, έκανε μία παρουσίαση αφιερωμένη στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-31/10- Μόνο αισιόδοξα δεν παρουσιάζει την κατάσταση στην οικονομία της χώρας το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, που όπως αναφέρει πλέον προσεγγίζει το ύψος του δημοσίου χρέους.

«Διαπιστώνουμε περαιτέρω ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους – προς τις Τράπεζες (προβλέψεις για μεγαλύτερη αύξηση των «κόκκινων» δανείων), προς την εφορία (1,1 δισ. ανά μήνα κατά μέσο όρο περίπου το πρώτο οκτάμηνο), τα ασφαλιστικά ταμεία (ανήλθαν σε περίπου 25 δισ.), ακόμα και προς τη ΔΕΗ. ΔΕΗ+0,67% Οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους!» αναφέρει το χαρακτηριστικό απόσπασμα και συμπληρώνει πως «αναμφίβολα η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Όμως, ουδείς εχέφρων θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή να αποτύχει η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως έχει συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο (όπως αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο)».

-31/10- Ενας ενεργειακός κολοσσός με έσοδα άνω των 32 δισ. δολαρίων δημιουργείται μετά τη συμφωνία μεταξύ της μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου της General Electric (GE) και της Baker Hughes, δίνοντας ισχυρό προβάδισμα στην πρώτη όταν θα ανακάμψει ο κλάδος, όπως επισημαίνεται από τη Wall Street Journal. Η GE θα ενσωματώσει τη μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νέα εταιρεία και παράλληλα θα συνεισφέρει 7,4 δισ. δολάρια, με την καταβολή έκτακτου μερίσματος 17,50 δολαρίων για κάθε μετοχή της Baker Hughes. Η νέα εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, δημιουργώντας έναν κολοσσό με πολλαπλά πλεονεκτήματα. Το 62,5% του μετοχικού κεφαλαίου της θα ελέγχεται από την GE και το 37,5% από τους μετόχους της Baker Hughes, η οποία διαθέτει όλο τον εξοπλισμό για να μπορούν οι εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου να αξιοποιούν στο έπακρον τα αποθέματά τους.

-31/10- Η PepsiCo, ο πολυεθνικός κολοσσός στον οποίο ανήκε η PepsiCo – Ηβη, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του εργοστασίου της στα Οινόφυτα Βοιωτίας, εκεί όπου παράγονταν τα αναψυκτικά με το σήμα Pepsi και Ηβη. Η παραγωγή χυμών Ηβη θα εξακολουθήσει να γίνεται στην Ελλάδα, σε συνεργαζόμενη βιομηχανία στη Σπάρτη, ενώ κανονικά συνεχίζεται και η παραγωγή σνακς στον Αγιο Στέφανο Αττικής από την Tasty Foods, επίσης θυγατρική εταιρεία της PepsiCo.

-1/11- Σε πλήρη ανατροπή της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και του ρόλου της ΔΕΠΑ σε αυτήν οδηγεί η πώληση για πρώτη φορά φυσικού αερίου από την Gazprom σε εταιρείες πέραν της ΔΕΠΑ. Η ρωσική εταιρεία που μέχρι σήμερα προμήθευε κατ’ αποκλειστικότητα με αέριο τη ΔΕΠΑ, με την οποία διατηρεί σύμβαση για συγκεκριμένες ποσότητες και με ρήτρες take or pay μέχρι το 2026, έχει ήδη προχωρήσει σε πωλήσεις φυσικού αερίου στην Προμηθέας Γκας, εταιρεία στην οποία συμμετέχει σε ποσοστό 50%-50% με τον όμιλο Κοπελούζου, η οποία με τη σειρά της διασφάλισε δύο εγχώριους πελάτες ηλεκτροπαραγωγούς και συγκεκριμένα την Ηρων Θερμοηλεκτρική (όμιλος ΤΕΡΝΑ) και την Elpedison (ΕΛΠΕ, Εdison και Ελληνική Τεχνοδομική).

-1/11- Τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Eurobank Business Services στην PwC Business Solutions A.E. προβλέπει η προκαταρκτική σύμβαση που υπέγραψαν τα δύο μέρη. Η Eurobank Business Services είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις υποστήριξης στον κλάδο διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβανόμενης της έκδοσης μισθοδοσίας.

-1/11- Αύξηση, έστω και οριακή, παρουσιάζει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ σε άλλες περιοχές της Αττικής, με αγορές που κάποτε έσφυζαν από ζωή, όπως η Καλλιθέα, πάνω από τέσσερα στα δέκα καταστήματα παραμένουν με «κατεβασμένα τα ρολά». Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) δείχνουν ανακοπή της ελαφράς θετικής πορείας που είχε διαφανεί το προηγούμενο εξάμηνο και στασιμότητα –αν όχι επιδείνωση– στην αγορά. Στο τελευταίο συνηγορούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο. Ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε τον Αύγουστο του 2016 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015 κατά 3,1%, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2,6%.

-1/11- Σύμφωνα με στοιχεία των φορολογικών και τελωνειακών αρχών της Βρετανίας, τους 12 μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας εξήγαγαν σε χώρες της Ε.Ε. οχήματα συνολικής αξίας 12 δισ. στερλινών, ποσόν αντίστοιχο των 13,37 δισ. ευρώ.

Αν υποθέσουμε, όμως, πως η Ε.Ε. διώχνει τη Βρετανία από το 2019 και όλες αυτές οι εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ευρωπαϊκές χώρες υπόκεινται εφεξής σε ενιαίο φόρο 10%. Σε αυτό το χειρότερο σενάριο, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θα χρειαστεί να βρει 1,2 δισ. στερλίνες τον χρόνο, ποσόν αντίστοιχο των 1,33 δισ. ευρώ, για να διασφαλίσει την προστασία του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

-1/11- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,2 τρισ. ευρώ σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, αρνητικών επιτοκίων και αυστηρότερων κανόνων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα για τις τράπεζες της Ευρώπης την αποκατάσταση της κερδοφορίας τους. Μελέτη της εταιρείας ορκωτών λογιστών KPMG καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «θα χρειαστούν δεκαετίες» για να μειώσουν την έκθεσή τους στον τεράστιο όγκο των «κόκκινων» δανείων που πλήττει την κερδοφορία τους.

-1/11- Οι Kawasaki Kisen Kaisha (K Lines), Mitsui OSK Lines (MOL) και Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συγχωνευθούν, συγκροτώντας νέο γίγαντα στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος θα ελέγχει στόλο 134 ποντοπόρων μεταφορικής δυναμικότητας 1,054 εκατ. TEU και αξίας 6,1 δισ. δολαρίων.

Με δεδομένη τη σημαντική παρουσία της K Lines στον Πειραιά και την προοπτική να προσελκύσει στο ελληνικό λιμάνι τις άλλες εταίρους της στη συμμαχία THE Alliance που ήδη έχει συγκροτήσει με την Yang Ming αλλά και τη Hapag Loyd, κύκλοι της νέας υπό την Cocso διοίκησης του ΟΛΠ σημειώνουν πως η εξέλιξη είναι δυνητικά θετική για τον Πειραιά.

-1/11- Την αισιοδοξία του ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν εντός του 2016 εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επαναδιατύπωσε τις τρεις παρεμβάσεις που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειδικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ κάνει λόγο για:
• Την αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα.
• Τις παρεμβάσεις για να περιοριστεί ο επιτοκιακός κίνδυνος παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο. Πρόκειται για την κατάργηση της επιβάρυνσης ύψους 2% στο επιτόκιο για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για να εκτελέσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
• Τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου, με τον ESM να εργάζεται σε μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών.

-2/11- Στα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των επτά προτάσεων που έχουν κατατεθεί από ξένα funds για την ανάληψη χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Αττικής ύψους 1 δισ. ευρώ, με παράλληλη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Στόχος, η άμεση άντληση κεφαλαίων ύψους 70 – 90 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στα επίπεδα του 17% έως τα τέλη του χρόνου.

-2/11- Την καλύτερη στόχευση των προνοιακών επιδομάτων προκειμένου, αφενός να μην επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και αφετέρου, να διοχετευθούν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που αναζητούν εναγωνίως τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 760 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ.

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου έχει μπει μια σειρά επιδομάτων, που είτε θα αντικατασταθούν στην πράξη από το ΚΕΑ είτε θα πρέπει να διοχετευθούν μόνο σε πολίτες που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Στο πλαίσιο της εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει προτάσεις και για την κατάργηση διάφορων φοροαπαλλαγών αλλά και τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου.

-2/11- Το ύψος του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Κίνα έχει αυξηθεί εκρηκτικά, φθάνοντας σχεδόν το 250% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών (BIS). Η οικονομική ιστορία δείχνει πως όταν το χρέος αυξάνεται ταχύτερα από την οικονομική ανάπτυξη, γίνονται πιο πιθανά τα ατυχήματα. Οι κινεζικές τράπεζες έχουν αυξήσει το ενεργητικό τους κατά 7,1 τρισ. δολάρια, ποσό που ισούται με το 75% του κινεζικού ΑΕΠ, από τα τέλη του 2014 έως σήμερα.

Την ίδια περίοδο οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί μόνο κατά 3 τρισ. δολάρια. Τα περισσότερα νέα δάνεια έχουν χορηγηθεί από μικρότερες και μεσαίου μεγέθους κινεζικές τράπεζες που ανταγωνίζονται σκληρά για να εντοπίσουν νέες πηγές χρηματοδότησης. Ορισμένες εξ αυτών χρηματοδοτούνται κατά σχεδόν 50% από άλλες τράπεζες και όχι από καταθέτες, γεγονός που τις καθιστά πολύ πιο ευάλωτες αν υπάρξει κρίση εμπιστοσύνης και οι υπόλοιπες τράπεζες σταματήσουν να τις χρηματοδοτούν. Επίσης, μεσαίου μεγέθους τοπικές τράπεζες, που συχνά αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης για τοπικές κυβερνήσεις και εταιρείες ακινήτων, αντί να βασίζονται σε καταθέσεις, συχνά τιτλοποιούν δάνεια και τα πουλάνε σε πελάτες λιανικής ή σε άλλες τράπεζες. Σύμφωνα με αναλυτές, το 80% του διατραπεζικού δανεισμού αφορά δανεισμό μίας ημέρας.

Αφήστε μια απάντηση