Blog

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 18/4/2013

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 18/4/2013

Στην συνεπισκόπηση της 18/4/2013 το ΔΣ του Ινστιτούτου και τα παραβρεθέντα μέλη συνεπισκόπησαν τα παρακάτω θέματα:

 

ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

  • Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated press ότι το Ισραήλ δεν έχει καταστήσει σαφές εάν είναι στις προθέσεις του η συμμετοχή του σε κοινό ενεργειακό πρόγραμμα.Σε κάθε περίπτωση πάντως η Κύπρος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα ενεργειακά σχέδιά της έστω και χωρίς τη συνεργασία του Ισραήλ.
  • Αμερικανοεβραίοι επιχειρηματίες, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της NOBLE κ. Charles Davidson, καθώς και Κύπριοι επιχειρηματίες είχαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, όπου κατετέθη εκ μέρους των Αμερικάνων το ενδιαφέρον για προώθηση έργων υποδομής στον τομέα ενέργειας. Βάση του σχεδιασμού η μέθοδος μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα εξορύσσεται από τα κυπριακά τεμάχια θα είναι LNG, δηλαδή θα κατασκευαστούν πλωτές μονάδες των οποίων το κόστος είναι φθηνό. Το πρόγραμμα προνοεί και τη μεταφορά φυσικού αερίου από το τρίγωνο Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της NOBLE Energy κ. Charles Davidson συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανυάχου, στον οποίο επεσήμανε ότι η εταιρία του θα αναθεωρήσει τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει στο Ισραήλ και τη γενικότερη συμμετοχή της στον ενεργειακό τομέα, εάν η Κυβέρνηση Νετανυάχου επανεξετάσει την πολιτική που διέπει τη φορολόγηση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εκμετάλλευση υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων. Κατά συνέπεια η νέα Ισραηλινή Κυβέρνηση οφείλει να λάβει απόφαση το ταχύτερο δυνατόν αναφορικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου καθώς η αναβλητικότητα οδηγεί σε καθυστέρηση της έναρξης ανάπτυξης του κοιτάσματος Λεβιάθαν με συνέπειες
    -Απώλεια εσόδων για το κράτος του Ισραήλ
    -Σταδιακά προβλήματα στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς καθώς η αυξημένη ζήτηση δεν θα μπορεί να καλυφθεί μόνο από το κοίτασμα ΤΑΜΑΡ μετά το 2016
    Η NOBLE εξετάζει διάφορες επιλογές για εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου περιλαμβανομένης και της ανέγερσης χερσαίας ή πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG).
    Σε κάθε περίπτωση το κόστος των απαραίτητων υποδομών υπολογίζεται σε $5δις
    Τέλος η NOBLE δεν έχει καμία επικοινωνία με την Τουρκία αναφορικά με το θέμα εξαγωγής του Ισραηλινού φυσικού αερίου.
  • Στο συνέδριο του ECONOMIST, που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, ειπώθηκαν τα κάτωθι: Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου αναφερόμενος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ τόνισε ότι οι προσφορές που υποβάλλονται από τις εταιρίες που διεκδικούν τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να εναρμονίζονται με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. ΣΑΧΙΝΗΣ είπε ότι η εταιρία βρίσκεται σε συζήτηση για την προμήθεια αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών για τους πελάτες της ΔΕΠΑ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ & Μ Gas κ. Κανελλόπουλος (συμφερόντων Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη) ανέφερε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι κατά 30% υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέδωσε το πρόβλημα στη μονοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς έως προσφάτως. Τέλος αναφέρθηκε ότι έχει γίνει τεχνική μελέτη για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την περιοχή Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρου-Ισραήλ) μέσω Κρήτης, στην οποία καταδεικνύεται ότι ο αγωγός κόστους $8 δις είναι εφικτός για ετήσια μεταφορά ικανότητας 8 δις m3 αερίου και είναι φθηνότερος από τη λύση με LNG.
  • Ο Τούρκος Υπουργός ενέργειας στο 12ο Συνέδριο Ενέργειας είπε ότι η Τουρκία μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν το προωθεί για πολιτικούς λόγους. Προφανώς αναφερόταν στις εξαγγελίες που έκανε η Τουρκική TPAO ότι στη Μαύρη Θάλασσα και εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας υπάρχουν 3 τρις m3 φυσικού αερίου και 10δις βαρέλια πετρελαίου.  Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δημοσιεύματα του τούρκικου τύπου ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη εταιρία πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί και ότι με απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης θα της απαγορευθεί να πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο η οποία θεωρείται επικίνδυνη περιοχή από πολιτικής και οικονομικής απόψεως.
  • Η Ρωσική εφημερίδα ARGUMENTA MENTELIS σε ανάλυσή της υποστηρίζει ότι ο κυριότερος λόγος του πολέμου στη Συρία έχει να κάνει με τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην υφαλοκρηπίδα της χώρας αυτής, αλλά και στην απροθυμία της να επιτρέψει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ προς την Ευρώπη. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα εντοπίστηκαν 4 κοιτάσματα που είναι ισοδύναμα με το σύνολο των κοιτασμάτων του Ισραήλ της Κύπρου και του Λιβάνου. Υπολογίζεται ότι η Συρία θα μπορούσε να αντλεί 6-7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου της ημέρα (δηλαδή το ½ της Σαουδικής Αραβίας) και θα μπορούσε να εξελιχθεί στον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου.
  • Την υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων θα προχωρήσουν τον επόμενο μήνα η Τουρκία – Σερβία και Βοσνία Ερζεγοβίνη. Στόχος της συμφωνίας είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών σχημάτων στην Τουρκική Αγορά και στις τρίτες χώρες, δήλωσε ο Υπουργός της Σερβίας κ. Λιάγιτς.
  • Η SHELL επιστρέφει στην περιοχή των Ογκόνι στη Νιγηρία μετά από 20 χρόνια για να κάνει απογραφή στις εγκαταστάσεις της.  Την περιοχή αυτή η εταιρία είχε εγκαταλείψει πριν 20 χρόνια λόγω της αντίδρασης των κατοίκων της από την τεράστια μόλυνση που είχε προκαλέσει. Η επιστροφή της εταιρίας σχετίζεται με την συμμόρφωσή της προς την έκθεση του ΟΗΕ του 2011 που αξιώνει την πραγματοποίηση στην περιοχή αυτή μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθαρισμού στον κόσμο. Η SHELL διαθέτει άλλες 7 εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

ΕυρωπαΪκή Ενωση

  • Διακίνηση Ναρκωτικών Ανθρώπινο Εμπόριο: Περισσότερα θύματα και ολιγωρία των χωρών της ΕΕ. 23.632 θύματα στην ΕΕ στην περίοδο 2008-2010 Αύξηση 18% από 2008 στο 2010.
  • Βιομηχανικές σχέσεις: Ο κοινωνικός διάλογος κάτω από ένταση και συγκρούσεις μεταξύ εργοδοτών και εργατικού δυναμικού στην ΕΕ.
  • Πρόοδος στην αντιμετώπιση πρώιμης εγκατάλειψης των σχολείων: Ένα 12.8% των νέων διακόπτουν την εκπαίδευση πρώιμα στην ΕΕ to 2012 έναντι 13.5% το 2011.
  • Οι Γάλλοι υπουργοί δηλώνουν την περιουσία τους.
  • Γερμανική αντι-ρατσιστική διαδήλωση κατά της πτέρυγας της άκρας δεξιάς στο Μόναχο.

NATO

  • Ο ΓΓ του NATO εκφράζει σοκ για τις εκρήξεις στη Βοστώνης της16 Apr. 2013
  • Το NATO και η Ιαπωνία υπογράφουν, στο Τόκυο, 15/4 πολιτική διακήρυξη για μια ισχυρότερη συνεργασία και συνεταιρισμό.
  • Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει την Ιαπωνία ως Φυσικό Εταίρο (‘natural partner’ 13/4/13).

Αφήστε μια απάντηση