Blog

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 25-4-2013

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 25-4-2013

Στην εβδομαδιαία συνεπισκόπηση της 25/4/2013, το ΔΣ του Ινστιτούτου μαζί με τα παραβρεθέντα μέλη του συνεπισκόπησαν τα παρακάτω θέματα:

 

ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

  • Η Αμερικανική εταιρία NOBLE παρουσίασε τα σχέδιά της σε παγκόσμιο forum στο Τέξας στο οποίο συμμετέχουν και εταιρίες κολοσσοί, όπως GAZPROM, BP, SHELL κλπ. Η NOBLE, η οποία κάνει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ και ΙΣΡΑΗΛ θεωρεί εφικτή την κατασκευή τερματικού για υγροποιημένο αέριο “LNG” στην περιοχή Βασιλικού, λίγο έξω από τη Λεμεσό. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη σύνδεση του τερματικού με το τεμάχιο 12 «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» μέσω αγωγού, καθώς και το ισραηλινό ΛΕΒΙΑΘΑΝ και προβλέπει εξαγωγές φυσικού αερίου κυρίως στην Ασία. Σύμφωνα με τη μελέτη το τερματικό μπορεί να φιλοξενήσει 3 γραμμές υγροποίησης, με 2 σε αρχικό στάδιο δεξαμενές αποθήκευσης και μία προβλήτα που θα έχει 2 αγκυροβόλια LNG.
  • Ρώσος Υπουργός Οικονομικών ΑΝΤΟΝ ΣΙΛΟΥΑΝΟΦ δήλωσε ότι η Ρωσία εξαρτά την αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου από την επανέναρξη λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος της, κάνοντας σαφές ότι οι Τράπεζες των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι σταθερή πρέπει να λειτουργούν.  Το μέτρο αυτό θα συμβάλει α) στην επανέναρξη των τραπεζικών πληρωμών στην Κύπρο, β) στο ξεπάγωμα των επενδυτικών συναλλαγών μεταξύ των οποίων και αυτών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, γ) την επαναλειτουργία της Ρώσικης Τράπεζας VTB της οποίας αδρανοποιήθηκαν σημαντικά ποσά, παρόλο που είναι υγιής.
    Σχόλιο:  Διαφαίνεται ότι στην Κύπρο ήδη λειτουργεί ένα διαφορετικό νομισματικό σύστημα σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης Ευρώπης.  Σε περίπτωση που η προοπτική επίλυσης οικονομικών προβλημάτων άλλων χωρών γίνει με τρόπο όπως αυτό της Κύπρου τότε μάλλον έχουμε προχωρήσει στην de facto διάσπαση του ΕΥΡΩ.
  • Έτοιμη είναι η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ, η οποία κατά τον Γ.Γ. του κόμματος Άντρο Κυπριανού θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα δεσμά της ΤΡΟΙΚΑΣ και θα στοχεύει να δώσει όραμα και προοπτική στον Κυπριακό λαό. Η πρόταση θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Πολιτικό Γραφείο και την μεθεπόμενη  ενώπιον της Κ.Ε. Δηλώσεις του τούρκου βουλευτή VOLKAN BOZKIR για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.
  • Ο Τούρκος βουλευτής επεσήμανε στην Δημοσιογράφο Andrea Dembach του Tagesspiegel ότι τον Σεπτέμβριο θα συμπληρωθούν 50 χρόνια από την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας το οποίο προνοεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ναι μεν δε θέλει να πιέσει για τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει το σχετικό ερώτημα. Πρόσθεσε επίσης ότι τα τελευταία 10 χρόνια πολλά έχουν αλλάξει προς όφελος της Τουρκίας όπως ο τριπλασιασμός του κατά κεφαλήν εισοδήματος καθώς και όγκος συναλλαγών στη Χώρα.
  • Οι ΗΠΑ επέκριναν με σκληρό τρόπο την κυβέρνηση της Αλβανίας για το υψηλό επίπεδο διαφθοράς όπως καταδεικνύει σχετική έκθεση του State Department. Σημειώνεται επίσης ότι οι καταδίκες για υποθέσεις διαφθοράς κατά κρατικών αξιωματούχων ήταν σποραδικές και ασυνεπείς.  Πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και δικαστές απολαμβάνουν ασυλία από ποινικές διώξεις καθώς και πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου συχνά μπόρεσαν να αποφύγουν τη δίωξη.
  • Το Δ.Σ. της GASPROM έλαβε την απόφαση στις 23.4.2013 να συμμετάσχει η θυγατρική της, GASPROM FINANCE, στο διαγωνισμό για την αγορά της ΔΕΠΑ.
  • Ο νέος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή προωθώντας την Αμερικανική ατζέντα σχετικά με το ΙΡΑΝ.  Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μία νέα συμφωνία πώλησης νέων οπλικών συστημάτων στο ΙΣΡΑΗΛ (αξίας $10 δις) που θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ΙΡΑΝ, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι αυτή η πώληση όπλων δεν πρέπει να εκληφθεί από το ΙΣΡΑΗΛ ως «απτή έγκριση των ΗΠΑ για μία εσπευσμένη επίθεσή του εναντίον του ΙΡΑΝ».
  • Ισλαμιστές αντάρτες συγκρούονται με άνδρες των τοπικών φυλών στην ανατολική Συρία για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής.Καθώς εξελίσσεται ο εμφύλιος στη Συρία αναδύονται δευτερεύουσες διενέξεις κυρίως για τον έλεγχο πετρελαϊκών κοιτασμάτων και άλλων φυσικών πόρων με πρωταγωνιστές τοπικές φυλές και αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
    Δημοσιεύματα της Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Moody’s τα χρηματικά κεφάλαια που είχαν οι ρώσικες επιχειρήσεις στην Κύπρο ανέρχονταν τον 9/2012 σε 19 δις δολάρια. Παρόλα αυτά το Κρεμλίνο δεν ανησυχεί και ο πρωθυπουργός Μετμεντεβ δήλωσε στη ΔΟΥΜΑ ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών επιχειρήσεων στην Κύπρο δεν υπέστη ζημιές. Το δημοσίευμα επίσης παρατηρεί ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ζημίες δεν έχουν ακόμα φανεί με δεδομένο ότι οι λογαριασμοί στις δύο μεγάλες τράπεζες είναι παγωμένοι.
  • Πολυσέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας OSTERREICH με έμφαση στον τουρισμό και την οικονομία της Τουρκίας. «Το θαύμα της Τουρκίας» έτσι τιτλοφορείται το 10σέλιδο ένθετο της συγκεκριμένης εφημερίδας, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στη θέση κλειδί της χώρας, την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της, τη δυναμική της οικονομίας της, το σταθερό χρηματοπιστωτικό της σύστημα, αλλά και την επιδίωξη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή και τη Διεθνή σκηνή, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει τη δεύτερη μετά την Κίνα ανάπτυξη με ποσοστό 5,15% κατά Μ.Ο. από το 2002-2012. Επίσης αναφέρεται στην Τουριστική υποδομή της καθώς και στην εκλεκτή κουζίνα. Γίνεται επίσης αναφορά στις 664 αυστριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι Τουρκικές επενδύσεις στην Αυστρία.
    ΣΧΟΛΙΟ:  Θα μπορούσε κάλλιστα κάτι ανάλογο, να είχε γίνει από μέρους μας το οποίο θα πρόβαλε διεθνώς τη Χώρα μας.
  • Η Άγκυρα είναι έτοιμη να εξετάσει τη συνεργασία με τη Λευκωσία στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας στο πρακτορείο ITAR TASS στα πλαίσια της Μικτής Διυπουργικής Ρωσοτουρκικής Επιτροπής, για εμπορική και οικονομική συνεργασία και θεωρεί απαράδεκτες τις μονομερείς γεωλογικές έρευνες που πραγματοποιούνται από το ελληνικό τμήμα του νησιού.
  • Η Τουρκική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που οι πλούσιοι υπήκοοί της διατηρούν στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι περίπου $130 δις είναι σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ $50 δις από αυτά είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου. Το προηγούμενο πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας το 2009 οδήγησε στον επαναπατρισμό $28 δις από Τουρκικές εταιρίες και φυσικά πρόσωπα όμως το ποσό αυτό ήταν κατώτερο των προσδοκιών της Τουρκικής κυβέρνησης.
  • Η Ρουμανία αρνήθηκε να ανακοινώσει σαφή ημερομηνία για την ένταξή της στο ΕΥΡΩ.
  • Κροατία: Μείωση των ξένων επενδύσεων κατά 10,4% το 2012. Πρώτοι επενδυτές στη χώρα παραμένουν οι Αυστριακοί.
  • ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Τον προσεχή μήνα ο κ. Αβραμόπουλος, Υπουργός Εξωτερικών, θα μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία προετοιμασίας του Μικτού Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδος – Ισραήλ, ενώ στην Αθήνα αναμένεται σύντομα ο νέος Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν.
  • ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Κίνα:  Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP περισσότερα από 20 άτομα σκοτώθηκαν σε ταραχές στην επαρχία XINJANG στις 24.4.2013 μετά την έφοδο της αστυνομίας στα σπίτια υπόπτων για παράνομο οπλισμό.  Έντεκα από τους φονευθέντες ήταν Ουιγούροι. Ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας συναντήθηκαν στο Πεκίνο στις 22.4.2013 να συζητήσουν θέματα στρατιωτικών σχέσεων και να προβούν σε κοινό ανακοινωθέν.

ΕυρωπαΪκή Ενωση

  • Πάταξη της φοροδιαφυγής
    Στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα τη νέα πλατφόρμα για τη χρηστή διακυβέρνηση στον φορολογικό τομέα, 22/4/13
  • ‘Άσπρος καπνός’ αναμένεται σήμερα από το Προεδρικό στην Ιταλία, για τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, 25/4/13

NATO

  • Ο ΓΓ του NATO συναντά τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Karzai, 23/4/13
  • Διαμορφώνεται η υποστήριξη για τη διατήρηση του Αφγανικού Στρατού από το ΝΑΤΟ, 23/4/13
  • Οι ΥΕξ του NATO και των εταίρων του ISAF σημείωσαν πρόοδο στη διαμόρφωση πολιτικής της μακροπρόθεσμης υποστήριξης της διατήρησης του Αφγανικού Στρατού, 23/4/13
  • Το συμβούλιο του ΝΑΤΟ και Ρωσσίας επεκτείνει την υποστήριξη στη Αφγανική Αεροπορία, 23/4/13
    Οι ΥΕξ του NATO μαζί με το Ρώσο ομόλογό τους Sergey Lavrov, συμφώνησαν την επέκταση της υποστήριξης της Αφγανικής Αεροπορίας στη σύνοδο του NRC (NATO-Russia Council) την Τρίτη 23 Απριλίου.

«ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ»

  • Στη συντονιστική σύσκεψη, που έγινε στη Σόγια στις 15 Απριλίου, για την αεροπορική άσκηση «THRAKIAN STAR» η οποία θα διεξαχθεί από 11 έως 27 Ιουλίου 2013 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρουμανίας και της Ελλάδος, οι Βούλγαροι αξιωματικοί παρουσίασαν και ιστορικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έλκουν την καταγωγή τους από τη Θράκη. Επίσης πρόβαλαν και ιστορικό χάρτη της Βουλγαρίας στον οποίο περιλαμβάνεται όλη η Θράκη, ενώ η αρχαία Μακεδονία απεικονίζεται χωρισμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ύστερα από διαμαρτυρία του Έλληνα Α/ΓΕΑ ο ομόλογός του διαβεβαίωσε ότι έγιναν οι διορθωτικές ενέργειες για να ικανοποιηθεί η ελληνική πλευρά.
  • Σχόλιο: Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται οι αλυτρωτικές βλέψεις των Βουλγάρων όπως έχουν διατυπωθεί στο Δόγμα της Ακαδημίας της Σόφιας στο οποίο αναφέρεται ότι «η Βουλγαρία συνορεύει πανταχόθεν με Βουλγάρους». Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η ονομασία της ασκήσεως «THRAKIAN (ΘΡΑΚΗ)» και γι΄αυτό θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η αλλαγή του.
  • Εκτίμηση: Οι Βούλγαροι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ποτέ το όραμα της Μεγάλης Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου και γι΄αυτό θα πρέπει οι εκάστοτε ιθύνοντες της Ελλάδος να επαγρυπνούν και να αντιμετωπίζουν στη γέννεσή της κάθε τέτοια προσπάθεια.

«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ – ΚΟΣΣΟΒΟΥ»

  • Στις 19 Απριλίου 2013 οι συνομιλίες Σερβίας και Κοσσόβου, που διεξήγοντο επί μακρόν υπό την αιγίδα της υπευθύνου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. για το καθεστώς του Β. Κοσσόβου, κατέληξαν σε συμφωνία η οποία περιέχει 15 σημεία, βάσει των οποίων :
    -Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσσοβο ως κράτος, αλλά συναινεί στη νομική δικαιοδοσία του σε όλο το έδαφός του συμπεριλαμβανομένου και του Βορρά.
    -Το Κόσσοβο αποδέχεται ένα επίπεδο αυτονομίας για τις τέσσερες επαρχίες στις οποίες ζουν οι Σέρβοι του Β. Κοσσόβου, οι οποίες θα δημιουργήσουν μια ένωση που θα φροντίζει για την εκπαίδευση, τη θρησκεία, τις υπηρεσίες πρόνοιας και άλλα θέματα.
    -Η αστυνομία του Κοσσόβου θα ελέγχει όλη τη χώρα, αλλά ο Αστυνομικός Διοικητής στο Βορρά θα είναι Σέρβος.
    -Η Σερβία θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα εκπαίδευσης και άλλες δραστηριότητες στο Βορρά.
    -Ο στρατός του Κοσσόβου δεν θα αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.
  • Σχόλιο: Η συμφωνία απέχει πολύ από τις θέσεις που διεκήρυσσαν οι δύο χώρες και πιο πολύ της Σερβίας, της οποίος οι προσφάτως εκλεγέντες νέοι ηγέτες, ο πρόεδρος κ.. Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός κ. Ντάσιτς, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εθνικιστική τους πολιτική, υπό την πίεση του σερβικού λαού, ο οποίος στην συντριπτική του πλειοψηφία (80%) τάσσεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
  • Εκτίμηση: Η συμφωνία θα γίνει τελικά αποδεκτή και από τους αντιδρώντες στο εσωτερικό και των δύο χωρών, για τις οποίες θα ανοίξουν οι πύλες για την ένταξή τους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

«ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

  • Η ευνοϊκή για την Κύπρο στάση της Ρωσίας, όσον αφορά στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, έχει μεταστραφεί υπέρ της Τουρκίας, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων. Συγκεκριμένα :
    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κ. Λαβρώφ, κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Απριλίου 2013 όπου είχε συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, δήλωσε πως «οι έρευνες για το φυσικό αέριο πρέπει να πραγματοποιηθούν σε περίπτωση που η εκμετάλλευσή τους θα γίνει υπέρ όλων των κατοίκων της Κύπρου, υιοθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις της Τουρκίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας κ. Νόβακ, κατά την επίσκεψή του στην Αττάλεια στις 22 Απριλίου 2013, απάντησε, σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων ότι «υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί με τις ανοιχτές θάλασσες της Κύπρου στις οποίες σχεδιάζονται έρευνες και γι΄αυτό η Ρωσία δεν μπορεί να ρισκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία.
  • Σχόλιο: Η στροφή της Ρωσίας κρίνεται ως ρεαλιστική, γιατί είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία και ως εκ τούτου είναι λογικό να υποστηρίζει τα συμφέροντά της.
  • Εκτίμηση: Η ρωσική κυβέρνηση, πιεζομένη και από τους Ρώσους ολιγάρχες που έχασαν τα χρήματά τους, θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με  την Τουρκία, εγκαταλείποντας την Κύπρο, ακόμη και για την επίλυση του Κυπριακού. Έτσι επιβεβαιώνεται η θέση του Ελευθερίου Βενιζέλου ότι «στις διεθνείς σχέσεις, προτάσσονται τα συμφέροντα κάθε χώρας και όχι τα δικαιώματα και τα συναισθήματα».

«ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ»

  • Η Β. Κορέα, με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας, που μεταδόθηκε στις 17 Απριλίου 2013, από το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έθεσε τις εξής προϋποθέσεις για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για να αποφευχθεί, όπως τονίζει, το πυρηνικό πλήγμα κατά της Νοτίου Κορέας:
    -Την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ.
    -Την απομάκρυνση των ΠΟ των ΗΠΑ από την Κορεατική Χερσόνησο.
    -Την δέσμευση των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας ότι δεν θα υπάρξει πυρηνική ή στρατιωτική απειλή εναντίον της. Η Σεούλ σχολιάζοντάς τες τις χαρακτήρισε ακατανόητες και ανόητες και κάλεσε την Πιον Γιανγκ να προχωρήσει σε λογικές επιλογές.
  • Σχόλιο: Η Β. Κορέα βρίσκεται σε αδιέξοδο και κλιμακώνει τις απειλές με στόχο να αναγκάσει τη Διεθνή Κοινότητα σε κάποια υποχώρηση, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε δική της υποχώρηση θα πλήξει το κύρος του νέου ηγέτη της Κιμ Τζονγκ Ουν. Την κατάσταση εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ, παρ΄όλο που γνωρίζουν ότι η Β. Κορέα δεν είναι σε θέση να απειλήσει σοβαρά τη Νότιο, προκειμένου να μεταφέρουν στην περιοχή τις δυνάμεις που αναγκαιούν για την ενίσχυση των 219 Βάσεων που αναπτύσσουν στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, με τις οποίες αποβλέπουν στον περιορισμό της εξαπλώσεως της Κίνας. Το ίδιο όμως πράττει και η Κίνα, η οποία αποβλέπει να θέσει εκτός οικονομικού ανταγωνισμού τη Ν. Κορέα δια της φυγής των επενδυτών είτε με τις απειλές για χρήση ΠΟ είτε με μικράς εντάσεως στρατιωτική σύγκρουση.
  • Εκτίμηση: Η Β. Κορέα δεν πρόκειται να επιτεθεί εναντίον της Ν. Κορέας, γιατί γνωρίζει ότι αυτό θα προκαλέσει την καταστροφή της, αλλά και δεν πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς κάποιας μορφής αντάλλαγμα. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ένταση μέχρις ότου ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των δυνάμεών τους στην περιοχή, οπότε θα προβούν στην παραχώρηση κάποιου ανταλλάγματος για την υποχώρηση της Β. Κορέας.

Αφήστε μια απάντηση