ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Νο. 23 (17/07/2023) (10 – 16 Ιουλίου 2023)
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ
Νο. 23
(17/07/2023)
(10 – 16 Ιουλίου 2023)
Ομάδα σύνταξης: Μαργαρίτα Αντωνίου, Αλέξανδρος Κατράνης, Παναγιώτης Μιντσίδης, Γεώργιος Σιδερής[1]
- ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙKΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Γενικά περί Ελλάδος
Ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική
Ελληνοτουρκικά
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ:
Η συνάντηση του Έλληνα ΠΘ και του Τούρκου ΠτΔ στο περιθώριο της Συνόδου του Νατο στο Vilnius/Λιθουανία αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός μόνο και μόνο επειδή πραγματοποιήθηκε. Ο διάλογος υψηλού επιπέδου βάζει μια «τάξη» στις διμερείς σχέσεις (ειδικά στις τόσο τρικυμιώδεις ε/τ), επιβεβαιώνει τη βούληση των μερών για ειρηνικές και όχι «εξαναγκασικές» λύσεις, δίδει ώθηση στη διπλωματία και ανοίγει, ίσως, νέες ατραπούς ή δρόμους. Ο «πολιτικός διάλογος» μεταξύ ΥΠΕΞ θα ασκεί εποπτεία, θα θέτει τα κρίσιμα προβλήματα και θα επεξεργάζεται τις προς υιοθέτηση λύσεις, οι «προκαταρκτικές συνομιλίες» των πρέσβεων θα συνεχιστούν με προοπτική παραπομπής του θέματος της Υφαλοκρηπίδος στη Χάγη (οι πανω από 65 «γύροι» αποδεικνύουν όυι το ζήτημα δεν είναι τόσο «απλό» όσο παρουσιάζεται), οι διαπραγματεύσεις για τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» θα εξετάσουν και βελτιώσουν το πλέγμα κανόνων στο Αιγαίο που δεν θα επιτρέπουν συγκρούσεις ούτε «λάθη» και, τελευταίο, αλλά βεβαίως όχι έσχατον, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για την υλοποίηση των συμφωνιών και την εμβάθυνση της οικονομικής, εμπορικής, τεχνολογικής, εκπαιδευτικής και μορφωτικής συνεργασίας (ελπίζω να μην είναι όσο «πληκτικά» τα έζησα).
Ουδείς γνωρίζει, ποιά θα είναι συνέχεια. Ορισμένα δείγματα γραφής, θετικά και αρνητικά, υπάρχουν. Στο Αιγαίο μειώθηκαν σημαντικά, αν δεν μηδενίστηκαν οι παραβιάσεις/παραβάσεις, οι μεταναστευτικές βάρκες είναι λιγότερες και οι εμπρηστικές δηλώσεις αμβλύνθηκαν. Φυσικά δεν εγκατέλειψε η Τουρκία τα «αιτήματά» της, η εξωτερική της πολιτική δεν αλλάζει, πώς θα ήταν δυνατό άλλωστε (;), η προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στον κόσμο συνεχίζεται (και καλά κάνει, όσο αυτό επιχειρείται ειρηνικά και με σεβασμό των βασικών διεθνών κανόνων). Από τη μια μέρα στην άλλη δεν αλλάζουν στρατηγική, επιχειρησιακά σχέδια, νοοτροπίες κτλ. Η «δυναμική» Τουρκία θα αργήσει να γίνει «κανονικός εταίρος». Σημασία έχει να είναι ειρηνικός και προβλέψιμος.
Είναι πολύ νωρίς για αξιολόγηση του διαλόγου, αυτός δεν άρχισε καν, ορισμένες προθέσεις εκφράστηκαν. Για ποιές «υποχωρήσεις» θα μιλήσουμε; Προειδοποιητικές βολές; Μπορεί! Αλλά από το «μια και μόνο διαφορά» περνάμε, χωρίς διάλειμμα ανάσας, στο ενδεχόμενο «υποχωρήσεων (ό,τι κι αν έχουμε στο μυαλό μας). Θυμίζει σφάλμα μαθητευόμενου μάγου (ή, αν θέλετε, εύστοχη εκδήλωση διπλωματικής διανοίας, το βεληνεκές της οποίας πολλοί δεν συλλαμβανουμε). Το μέλλον θα δείξει.
Ενδιαφέρον ότι ο Τ/ΠτΔ έθεσε θέμα ελληνικής μουσουλμανικής (γι αυτόν τουρκικής) μειονότητος Θράκης. Γιατί ξεκίνησε απ΄εκεί; Η γνώμη μου είναι ότι πέραν του παντουρκικού και πανισλαμικού του ρόλου, θέλει να δείξει στους Ευρωπαϊους ότι ξέρει να παίζει το χαρτί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επισημαίνει τα «λάθη» τους. Μειονοτικά και μεταναστευτικά θέματα είναι ένα πρόσφορο μέσο. Από πλευράς μας, καλά κάναμε και διαμαρτυρηθήκαμε, για μια ακόμη φορά, για το ρόλο του Τ/Γ.Π.Κομοτηνής (γενικώς και στις πρόσφατες εκλογές). Αλλά μήπως θα έπρεπε να δείξουμε «δόντια»; Όχι προς το θεσμό (δεν συμφέρει), αλλά προς το πρόσωπο.
Το μεγάλο, καταληκτικό ερώτημα είναι, αν η Τουρκία «άλλαξε» σε κάτι άναντι του κόσμου, της Δύσης ή ημών. Το «κλειδί» είναι το εθνικό της συμφέρον, όπως κάθε φορά το προσδιορίζει κυρίαρχα χωρίς επίκληση «παραδόσεων» κτλ (και η επιβίωση του καθεστώτος, αλλά αυτή είναι διαφορετική ιστορία). Η Τουρκία «κυττάζει» την Ανατολή – Μέση Ανατολή, Καύκασος, Κεντρική Ασία, Πακιστάν, Αφρική) και χρειάζεται την «ενθάρρυνση» και τα κεφάλαια της Δύσης. Τα τελευταία δεν είναι μονόδρομος, όπως ορισμένοι σκέπτονται πιθανόν). Έτοιμοι να συνδράμουν το τουρκικό παιγνίδι είναι οι μοναρχίες του Κόλπου που αγωνιούν να επενδύσουν τα περισσεύματα των εσόδων από την εξόρυξη φυσικών πόρων (που δεν θα διαρκέσουν για πολύ). Η σχέση με τη Ρωσία δεν θα διαραγεί, θα υπάρξει μια «ψύχρανση» μια και η Τουρκία αποκαθιστά τις σχέσεις της με τη Δύση. Οι δύο σώρες έχουν βρεί ένα τρόπο συμβίωσης στη μαύρη Θάλασσα και δεν θέλουν να τον χάσουν. Το τουρκικό πληθυσμιακό και οικονομικό δυναμικό σφύζει και αναζητεί νέες διεξόδους που η Δύση δεν μπορεί να του προσφέρει. Έναντι ημών, για όσο χρόνο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι ΗΠΑ και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη θεωρούν ως αναγκαίες τις «διευκολύνσεις» που παρέχουμε, η Τουρκία θα είναι «ευπροσήγορη», χωρίς να εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της.
Από πλευράς μας, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε την «ανανεωμένη» και «ισχυρή» διεθνή μας θέση στη χρονική και διεθνή συγκυρία (μια ματιά στην πρόαφατη ιστορία θα μας πείσει) και όχι στις (αναμφισβήτητα θετικές) «μεταρρυθμίσεις» (στο βαθμό που αυτές είναι ειλικρινείς και έχουν προοπτική ολοκλήρωσης). Δεν είναι ο «Θεός της Ελλάδος» που αποφάσισε ξαφνικά νε επέμβει, αλλά η ανάγκη σταθερού διαμετακομιστικού κόμβου για το στρατιωτικό υλικό της Ουκρανίας που δεν μπορεί να περάσει από τα Στενά. Αυτό γράφεται για να υπογραμμίσει την ανάγκη να σκεφτόμαστε και την «επόμενη μέρα», όταν η Αλεξανδρούπολη δεν θα είναι πια τόσο χρήσιμη και η Ουκρανία θα έχει χάσει ή θα έχει νικήσει. Η Τουρκία θα είναι πάντοτε εδώ με τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της.
Το ίδιο και η Ρωσία!
Η ελληνική διπλωματία έχει ένα πολύ ενδιαφέρον μέλλον!
ΑΚΚ
Συγκρατημένα αισιόδοξος παραμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους
Βίλνιους,12.07.2023 18:11 BTA Βουλγαρίας
Ο πολιτικός διάλογος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η «θετική ατζέντα» θα πρέπει να είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες για καλύτερη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σημερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μετέδωσε η ελληνική τηλεόραση.
Πρώτα είναι ο πολιτικός διάλογος που θα διεξαχθεί υπό την ηγεσία των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και στον οποίο θα τεθούν τα δύσκολα γεωπολιτικά ζητήματα, είπε ο Μητσοτάκης.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να βασιστούν στη θετική δυναμική των τελευταίων μηνών και τρίτον, η «θετική ατζέντα» που αγγίζει θέματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και συνεργασίας σε τομείς όπως η πολιτική προστασία.
Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόθεση ήταν οι δύο υπουργοί να συναντηθούν ξανά πριν από το τέλος του έτους σε επίπεδο Ύπατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχει επιθυμία να επιτευχθεί προσέγγιση, «τα θέματα μεταξύ μας δεν θα λυθούν δια μαγίας».
Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «αναμένονται σύντομα θετικά νέα για το πώς η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εντός της Συμμαχίας» για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Ο Μητσοτάκης, ο Ερντογάν, η Χάγη και οι Αμερικανοί: Η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο
(14/07/2023)
Να λύσουμε τον κεντρικό πυρήνα των διαφορών με Τουρκία, προτείνει ο Μητσοτάκης: Προσφυγή στη Χάγη μόνο αν συμφωνήσουμε
(13/07/2023)
Περί Πρεσπών του Αιγαίου
(15/07/2023)
https://www.liberal.gr/politiki/peri-prespon-toy-aigaioy
Κωνσταντίνος Γρίβας: Οι μεγάλοι κίνδυνοι ενός διαλόγου με ανοιχτό παράθυρο στη “σχετικότητα απομείωσης κυριαρχίας”
(14/07/2023)
Προοπτικές και «παγίδες» από τη νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά
(14/07/2023)
Η δικαίωση της ελληνικής στρατηγικής
Διατήρηση της ισορροπίας ισχύος, συνεχής βελτίωση της αποτρεπτικής μας ικανότητας το πιο σημαντικό χαρτί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει.
(14/07/2023)
Και εθνική κυριαρχία στο τραπέζι – Ο Μητσοτάκης τεστάρει αντιδράσεις
15/07/2023)
https://slpress.gr/ethnika/kai-kyriarchia-sto-trapezi-o-mitsotakis-testarei-antidraseis/
Το restart στα ελληνοτουρκικά κρύβει παγίδες…
(14/07/2023)
https://slpress.gr/ethnika/to-restart-sta-ellinotoyrkika-kryvei-pagides/
Έρχονται και οι μέλισσες στο πολύχρωμο συννεφάκι των ελληνοτουρκικών
(15/07/2023)
Μειονοτικά
Μεταναστευτικό
Greek coastguard ‘pressured’ disaster survivors to blame Egyptian men
(13/07/2023)
https://www.bbc.com/news/world-europe-66154654
- ΚΥΠΡΟΣ
The Turkey-Iran Terror Nexus in Occupied Cyprus Shakes the Status Quo
(12/07/2023)
https://www.aei.org/op-eds/the-turkey-iran-terror-nexus-in-occupied-cyprus-shakes-the-status-quo/
- ΤΟΥΡΚΙΑ
Γενικά περί Τουρκίας
Η βαθύτατη οικονομική κρίση στην Τουρκία ωθεί τον Ερντογάν να κοιτάξει προς την δύση
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα μεγάλο βήμα αυτή την εβδομάδα για να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τη Δύση, σε μια γρήγορη πολιτική στροφή που έρχεται καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας αναζητά λύσεις σε μια μακρά και επιδεινούμενη οικονομική κρίση.
Της Βικτόρια Κρεγκ, Άγκυρα 15.07.2023
Ο κ. Ερντογάν κατέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, όταν ξαφνικά απέσυρε τη μακροχρόνια αντίρρησή του στο αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία. Ώρες πριν φτάσει στη Λιθουανία, είχε εναντιωθεί στη Στοκχόλμη επειδή δεν κατάφερε να κάνει αρκετά για να σταματήσει την τρομοκρατία.
Η ξαφνική αλλαγή του προσανατολισμού του υπογραμμίζει πόσο πολύ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προσπαθεί να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση και να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές που έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής της αστάθειας.
“Είναι ο κλασικός Ερντογάν. Προέρχεται από το πουθενά, η ξαφνική αλλαγή πολιτικής και τόνου”, δήλωσε ο Μπατού Κοσκούν, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα στο think tank Institute Sadiq. “Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός ηγέτης θα υπέφερε από μια τέτοια στροφή. Αλλά ευημερεί από αυτή.”
https://www.bbc.com/news/world-europe-66188739
ΑΠΟΨΗ | Η Τουρκία και η χρήση νομικών μέσων ως σύγχρονη μέθοδος διεξαγωγής επιχειρήσεων
(10/07/2023)
Τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική
Το τίμημα της “ατλαντικής επιστροφής” του Ερντογάν με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Το “πράσινο” που άναψε στο Βίλνιους έγινε “πορτοκαλί” όταν έφτασε στην Άγκυρα
(14/07/2023)
The Turkey-NATO Deal On Sweden Is A Disaster
(11/07/2023)
https://www.19fortyfive.com/2023/07/the-turkey-nato-deal-on-sweden-is-a-disaster/#google_vignette
Ερντογάν: Η Τουρκία ξεκινά ένα νέο στάδιο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ
Άγκυρ,11.07.2023 19:45 ΒΤΑ Βουλγαρίας
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα στο Βίλνιους με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου σταδίου στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT-Haber.
Ερντογάν και Μπάιντεν μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στη λιθουανική πρωτεύουσα.
Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω για τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή μου (ως πρόεδρος). Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο πλαίσιο ενός στρατηγικού μηχανισμού. Εξετάζω αυτές τις συνομιλίες σήμερα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως ένα πρώτο βήμα προς αυτό. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν ένα είδος προετοιμασίας. Τώρα ξεκινάμε ένα νέο στάδιο, είπε ο Ερντογάν.
Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν σε σχέση με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το TRT-Haber.
Στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yasar Güler, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών MIT Ibrahim Kalan, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας Fahrettin Altun, ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου Akif Çagatay Kulç .
Οι συνομιλίες μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν είχαν προγραμματιστεί ακόμη και πριν από τη σύνοδο κορυφής και θεωρούνται ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο υπό το φως των διμερών διαφορών και των αντιπαραθέσεων γύρω από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία . Πριν από τις συνομιλίες, ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των βασικών θεμάτων συζήτησης μεταξύ των προέδρων αναμένεται να είναι η πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε την υποστήριξη της Τουρκίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ
Pan.bg 16 Ιουλίου 2023 | 02:32
Η Τουρκία δεν υποστηρίζει την επέκταση του ΝΑΤΟ εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας, αλλά για να διασφαλίσει τη σταθερότητα. Αυτό δήλωσε ο Fahrettin Altun, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνιών της Διοίκησης του Τούρκου Προέδρου, σε άρθρο του για το περιοδικό Middle East Eye – https://www.middleeasteye.net/opinion/turkey-sweden-nato-membership-win- νίκη
Στο άρθρο του, έγραψε ότι η Τουρκία ποτέ δεν απέφυγε να συμμετάσχει στις πιο περίπλοκες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει τον στρατηγικό προσανατολισμό της συμμαχίας και στο μέλλον η Άγκυρα θα παραμείνει πιστός σύμμαχος και σημαντικός εταίρος σε νέες πρωτοβουλίες. του στρατιωτικού μπλοκ.
Ο Αλτούν τόνισε ότι η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στην άμυνα και ως ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι η επέκταση της συμμαχίας είναι το κλειδί για τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο.
«Η Τουρκία υποστηρίζει τη γεωγραφική επέκταση του ΝΑΤΟ όχι ενάντια σε μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά για να το μετατρέψει σε έναν ολοκληρωμένο οργανισμό ασφάλειας που θα βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας. Χαιρόμαστε που οι νόμιμες ανησυχίες μας για την αντιτρομοκρατική πολιτική της Σουηδίας έγιναν αποδεκτές από τους συμμάχους μας», έγραψε ο επικεφαλής του προσωπικού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υπενθύμισε επίσης ότι λίγο πριν από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ξεκάθαρα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Κουρδικό
- ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ο Έλληνας και ο Αλβανός πρωθυπουργός συζήτησαν στο Βίλνιους την υπόθεση του Έλληνα δημάρχου που συνελήφθη στην Αλβανία
Τίρανα/Αθήνα,11.07.2023 19:56 ΒΤΑ Βουλγαρίας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα ότι η υπόθεση του κρατούμενου δημάρχου του δήμου Χιμάρας στη νότια Αλβανία, Φρέντυ Μπελέρι, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής, θέτει το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Αλβανία. Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στο Βίλνιους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Μπελέρι κέρδισε τις τοπικές εκλογές της Αλβανίας στις 14 Μαΐου από τη φυλακή. Συνελήφθη δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία με την κατηγορία της συνέργειας σε «ενεργό διεφθαρμένη δραστηριότητα» κατά την προεκλογική εκστρατεία. Εκτός από το ότι ο ίδιος ο Μπελέρι είναι Έλληνας, η πόλη της Χιμάρας φιλοξενεί σημαντικό αριθμό Ελλήνων. Η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και οργανώσεις της νοτίου γείτονά μας, ήρθαν αμέσως σε βοήθεια, επικαλούμενοι την αθωότητά του και απαιτώντας την απελευθέρωσή του.
Ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης σήμερα στον Ράμα ότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα.
Ο δήμαρχος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για περισσότερες από 50 ημέρες, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι εφαρμόζει ένα «τρομοκρατικό καθεστώς» και ότι προσπαθεί να συγκαλύψει στοιχεία απαλλοτρίωσης περιουσιών που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα.
FM: Kosovo not interested in ‘pseudo-dialogue’
(13/07/2023)
- ΔΥΣΗ
ΗΠΑ
Ευρώπη
Euractiv: Η γερμανική ακροδεξιά εργάζεται για την «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ
Pan.bg 14 Ιουλίου 2023 | 11:27
Το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στις επερχόμενες ευρωεκλογές στην ιδέα μιας ελεγχόμενης διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει το Euractiv. Όπως είπε στην πύλη ο αρχηγός της πολιτικής δύναμης ο Τίνο Χρουπάλα, η ενοποίηση θα πρέπει να είναι μόνο μια οικονομική ζώνη – https://www.euractiv.com/section/politics/news/german-far-right-works-for-eus- ελεγχόμενη-διάλυση /
«Ζητούμε μια ευθυγράμμιση της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των εθνών-κρατών και να ξαναχτίσουμε τη γέφυρα προς τα ανατολικά». Η ΕΕ είναι μόνο μια οικονομική ζώνη και πρέπει να παραμείνει έτσι», εξήγησε ο ηγέτης του AfD.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ εκχωρεί επί του παρόντος εθνικές αρμοδιότητες χωρίς να μπορεί να αντικαταστήσει το εθνικό κράτος. Ο Χρουπάλα τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτελούν σαφές παράδειγμα της παρανομίας του μπλοκ, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών και έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση.
“Η ΕΕ πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα βασισμένη στα συμφέροντα, μια ένωση ευρωπαϊκών εθνών είπε. Οι προοπτικές για την εφαρμογή της πρότασης είναι καλές, καθώς η παγκόσμια τάση είναι υπέρ μας”, κατέληξε ο Χρουπάλα.
Νωρίτερα, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία είχαν ονομαστεί ως οι πιο πιθανές υποψήφιες για έξοδο από την ΕΕ.
Romania horrified by inhumane abuse in care centres for disabled
(12/07/2023)
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Michel ‘re-energises’ Turkey’s EU future, contradicts Commission
(11/07/2023)
ΣΧΟΛΙΟ: Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε μια συνέχεια του «Sofagate», όταν η τουρκική Εθιμοτυπία, κατά επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, τοποθέτησε τον κ. Michel δίπλα στον Πρόεδρο Erdogan και φύλαξε μια θέση στον «καναπέ» για την κυρία Von der Leyen. Πάντως, μετά τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ηγεσίας ορισμένων κ-μ/ΕΕ η παρέμβαση του κ. Michel, στην οποία φαίνεται ότι αποδίδεται ρόλος καταλύτη της τελικής συμφωνίας, είναι μάλλον «περίεργος». Κατά τη γνώμη ουδένα δεσμεύει, έχει, όμως, αναμφισβήτητα πολιτική βαρύτητα.
Ένα άλλο ερώτημα αφορά στη δέσμευση της Σουηδίας να υποστηρίξει την «προσέγγιση» ΕΕ-Τουρκίας. Σε καθαρά νομικό επίπεδο ένα κράτος μπορεί να δεσμευτεί διμερώς έναντι άλλου για πολλά θέματα. Στο ενωσιακό δίκαιο, όμως, τα κ-μ/ΕΕ συμμετέχουν στη νομοθετική και πολιτική διαδικασία με γνώμονα το «συμφέρον της Ένωσης». Διερωτώμαι, αν είναι τουλάχιστον πολιτικά και θεσμικά σκόπιμο να δεσμεύει ένα κ-μ/ΕΕ τη στάση του στα ενωσιακά όργανα μέσω διμερούς συμφωνίας.
Ο Πρόεδρος Erdogan, πάντως, σημείωσε πολλαπλή διπλωματική επιτυχία: διμερώς, ανάγκασε τη Σουηδία να δεχθεί τις τουρκικές απόψεις σχετικά με το Κουρδικό και την ανθρωπιστική πολιτική, άνοιξε το δρόμο για τα F-16 (δεν έφτασε, όμως, στο τέλος της διαδρομής, κάθε άλλο1), έφερε την administration απέναντι στο Κογκρέσο (τουλάχιστον, προς το παρόν, την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Γερουσίας) και προκάλεσε (θα φανεί σε ποιό βαθμό) κάποια «διαφορά» ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επιτροπή.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε ότι κατέχει το διπλωματικό παιγνίδι και ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα συμφέροντα και το κύρος της χώρας του. Λόγω των αναγκών των τ/ΕΔ και της ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας ήταν προβλεπτό ότι η αντίθεσή του με τη Δύση είχε εγγενή όρια. Ο κ. Erdogan πραγματοποίησε «στροφή» χωρίς να «κύψει την κεφαλήν». Μπορεί να εμφανιστεί στη χώρα του ως «νικητής» και «statesman» που κινείται άνετα και στις πιο στενές συμμαχικλές και ενωσιακές ατραπούς.
Η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα!
(ΑΚΚ)
«Εκβιαστές όπως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο θάνατος της Ε.Ε.»: Ένα φοβερό άρθρο γνώμης για τη μεγαλύτερη αλήθεια που αφορά τον εκβιαστή “Σουλτάνο”
(11/07/2023)
- ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ρωσία
Ουκρανία
Οι χώρες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στην Ουκρανία ένα μέλλον στη συμμαχία, αλλά δεν έδωσαν προθεσμία. Τι άλλο αποφάσισαν.
Pan.bg 11 Ιουλίου 2023 | 22:39
Οι χώρες του ΝΑΤΟ βλέπουν το μέλλον της Ουκρανίας στη συμμαχία, αλλά δεν έδωσαν προθεσμία για τη στιγμή της πρόσκλησης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Βίλνιους.
«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση που κάναμε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 να κάνουμε την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ και σήμερα αναγνωρίζουμε ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση έχει ξεπεράσει την ανάγκη για Σχέδιο Δράσης Μέλους», ανέφερε η δήλωση.
Την ίδια ώρα, δεν κατονομάζονται συγκεκριμένες ημερομηνίες: όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα σταλεί πρόσκληση στο Κίεβο «όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».
Θύμα του πολέμου και ο πολιτισμός: O δήμος του Κιεβου απαγορεύει τη χρήση βιβλίων, ταινιών, μουσικής και θεατρικών έργων στη Ρωσική γλώσσα
(14/07/2023)
The Russian-Speaking Jewish Diaspora and the War in Ukraine
(11/07/2023)
https://besacenter.org/the-russian-speaking-jewish-diaspora-and-the-war-in-ukraine/?swcfpc=1
Lean on the Barrage: The Role of Artillery in Ukraine’s Counteroffensive
(13/07/2023)
Λευκορωσία
Καύκασος
Οι ΗΠΑ ζητούν διάλογο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν
(13/07/2023)
https://www.defence-point.gr/news/oi-ipa-zitoyn-dialogo-armenias-azermpaitzan
Κεντρική Ασία
- ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΑΦΡΙΚΗ
Egypt, Ethiopia hope to reach agreement within 4 months after long dispute over Africa’s largest dam
(13/07/2023)
Μαίνονται οι βίαιες μάχες στο Σουδάν: Διακόπηκαν οι συνδέσεις Ίντερνετ και κινητών τηλεφώνων στο Χαρτούμ
(14/07/2023)
EU must win ‘battle of narratives’ with Russia to retain African influence
(12/07/2023)
ΣΟΥΔΑΝ
“Abdel Fattah al-Burhan, who first gained power after the 2019 ousting of longtime Sudanese dictator Omar al-Bashir and later cemented his position in a 2021 coup, is fighting Mohamed Hamdan Dagalo, known as Hemeti, who heads the paramilitary Rapid Support Forces (RSF). (…) But the conflict between Burhan and Hemeti is not just a domestic squabble. Sudan is a bridge that links the Middle East and Africa, and its abundant natural resources mean the battle for Khartoum has taken on a regional dimension. (…) While Saudi Arabia supports Burhan, the UAE has backed Hemeti. (…) As emerging Middle East hegemons, Riyadh and Abu Dhabi are now at odds – each seeking to control Sudan’s resources, energy, and logistics gateways by aligning with Burhan and Hemeti, respectively.” |
(Foreign Policy vom 12.07.2023) |
- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
- ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
- ΚΙΝΑ
The world is big enough for US and China, Yellen says as she concludes Beijing trip
(10/07/2023)
https://edition.cnn.com/2023/07/08/economy/us-china-yellen-visit-presser-intl-hnk/index.html
The disturbing evolution of China’s foreign policy
(14/07/2023)
China winning on the Pacific political battlefield
The US should pay more attention to political warfare in the islands – as well as getting the kinetic part right
(13/07/2023)
- ΑΣΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
India buys French fighter jets, submarines as Modi visits Macron
Paris bids to pull New Delhi away from Russia’s orbit
(13/07/2023)
Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε τα αμερικανικά αεροσκάφη με επικίνδυνες συνέπειες εάν παραβιαστούν τα σύνορα της Βόρειας Κορέας
Pan.bg 11 Ιουλίου 2023 | 06:03
Η Kim Yo-jong, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας και αναταραχών της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, απείλησε την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες εάν αμερικανικά αεροσκάφη παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας και πάλι, αναφέρει το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην Πιονγκγιάνγκ.
Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι εάν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη εισβάλουν ξανά στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας, θα πρέπει να καταφύγουν σε μια «επικίνδυνη πτήση» για να σωθούν.
Η Kim Yo-jong είχε προηγουμένως αναφερθεί ότι έκανε δήλωση σχετικά με ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας.
Είχε προηγουμένως αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο στη Νότια Κορέα.
Βόρεια Κορέα: Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ για τη νέα εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου
(13/07/2023)
14. ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
World Court backs Colombia in maritime border dispute with Nicaragua
(14/07/2023)
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Πολυμερή
Διεθνής ασφάλεια
NATO Divided: Global Perspectives on the Vilnius Summit
(14/03/2023)
Άρθρο του ΓΓ/ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σχετικά με το μέλλον του οργανισμού
A Stronger NATO for a More Dangerous World
What the Alliance Must Do in Vilnius—and Beyond
(10/07/2023)
Stoltenberg Continues to Back NATO Expansion as NATO’s Future Grows Cloudy
Taiwan Not Invited to NATO Parley
(11/07/2023)
ΝΑΤΟ: Η κύκλωση της Βαλτικής είναι το κλειδί κατά της Ρωσίας
(13/07/2023)
https://www.capital.gr/forbes/3726600/nato-i-kuklosi-tis-baltikis-einai-to-kleidi-kata-tis-rosias/
Media Briefing: The NATO Summit and President Biden’s Europe Trip
(12/07/2023)
Bild: Ο Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε λεπτομέρειες του αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης
Pan.bg 14 Ιουλίου 2023 | 00:21
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για το σχέδιο που έχει αναπτύξει η συμμαχία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Λεπτομέρειες για το σχέδιο δίνει η γερμανική εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η απόφαση είναι «το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο από τον Ψυχρό Πόλεμο» και περιλαμβάνει περισσότερες από 4 χιλιάδες σελίδες.
Σύμφωνα με το αμυντικό σενάριο του ΝΑΤΟ, 300.000 στρατιώτες αναπτύσσονται σε κατάσταση συναγερμού, με τον αρχιστράτηγο να έχει πλήρη στρατιωτική εξουσία λήψης αποφάσεων.
Στο υλικό σημειώνεται ο σημαντικός ρόλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία έχει ως καθήκον να γίνει το κύριο κέντρο επιμελητείας για τις δυνάμεις του στρατιωτικού-πολιτικού μπλοκ. Επιπλέον, είναι δυνατή η ίδρυση δεύτερου αρχηγείου των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γερμανία (το πρώτο βρίσκεται στη Σμύρνη της Τουρκίας). Σύμφωνα με το σχέδιο, σε περίπτωση εισβολής στη Ρωσική Ομοσπονδία, η Γερμανία θα υπερασπιζόταν τη Λιθουανία, τη Μεγάλη Βρετανία – Εσθονία και τον Καναδά – τη Λετονία.
Ο Στόλτενμπεργκ είχε εκφράσει προηγουμένως την ελπίδα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ σε αυτόν τον τομέα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερο από το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα.
Μετανάστευση
Europe’s “Let Them Die” Policy, One Month after Mass Drowning
(14/07/2023)
https://www.hrw.org/the-day-in-human-rights/2023/07/14
ΣΧΟΛΙΟ:
Οι «ξένοι» κοντά στο έδαφός μας δεν είναι μετανάστες, μια και ουδείς τους έχει προσφέρει θέση εργαίας και πουθενά δεν έχουν γίνει δεκτοί, ούτε πρόσφυγες, εφ’ όσον δεν τους έχεο αναγνωριστεί η ιδιότητα αυτή. Είναι, εν τούτοις, άνθρωποι εν κινδύνω και το κράτος οφείλει να τους διασώσει, αν είναι προς τούτο αρμόδιο και ικανό, άσχετσα με το τι θα κάνει στη συνέχεια. Το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και το εθνικό, δεν επιτρέπει να γίνεται ανεκτός ο θάνατος ανθρώπων στις θάλασσες ούτε ανέχεται τη σχετική «παράλειψη»/αδυναμία των κρατικών αρχών. «Αφήστε τους να πνιγούν» αποτελεί προσβολή προς την ηθική μας και το νομικό μας πολιτισμό. Για το λόγο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί ταχέως η δικαστική και διοικητική έρευνα σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου και να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν. «Ζητήματα» σαν κι αυτό δεν έχουν λήθη. Και ορθώς!
ΑΚΚ
Οικονομία – Ενέργεια
Countries repatriating gold in wake of sanctions against Russia, study finds
(10/07/2023)
Insight: World’s war on greenhouse gas emissions has a military blind spot
(11/07/2023)
Κίνα: Οι πέντε πληγές που απειλούν την παγκόσμια οικονομίας [γράφημα]
Φρένο στους ρυθμούς ανάπτυξης, μηδενικές αυξήσεις στις τιμές [γραφημα]
(12/07/2023)
Πολιτισμός
Οι Ελληνικές ρίζες, οι πολιτιστικές επιρροές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Η έκθεση Hellenic Heads του Ελληνο-αμερικανού Γιώργου Πετρίδη στο Σικάγο
(11/07/2023)
Μίλαν Κούντερα: Πέθανε στο Παρίσι στα 94 χρόνια του ο εμβληματικός μυθιστοριογράφος της αντίστασης στον σταλινισμό
(12/07/2023)
[1] Η Εβδομαδιαία Ενημέρωση Ελληνικών και Διεθνών Εξελίξεων (ΕΕΔΕ) συντάσσεται με την ευθύνη της Ομάδας Σύνταξης και δεν εκφράζει τις απόψεις του ΕΛΙΣΜΕ.