Blog

ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΑΥΡΙΟ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΑΥΡΙΟ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η πρόσφατη ανακοίνωση του δωδεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), αξίας 25.8 δις €, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ενισχύσεως της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν απαραίτητο βήμα για την εθνική αυτονομία και την δυνατότητα προασπίσεως των ζωτικών εθνικών μας συμφερόντων. Η αποτρεπτική στρατιωτική ισχύς έναντι της ισχυρής τουρκικής απειλής απαιτεί περαιτέρω τολμηρά βήματα, δεδομένου ότι από το προαναφερθέν ποσό, περί τα 11.5 δις € θα διατεθούν σε ήδη ανειλημμένες αμυντικές υποχρεώσεις.

Ελλάς και Κύπρος αντιμετωπίζουν την τουρκική αναθεωρητική πολιτική η οποία διαθέτει την βούληση και τα μέσα προκειμένου να επεκταθεί σε βάρος τους. Η πολιτική αυτή επιβεβαιώνεται διαρκώς με σειρά προκλήσεων και απειλών οι οποίες θέτουν τον ελληνισμό επί δεκαετίες σε άτυπη ομηρία ως προς την ενάσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Οι αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις συνοψίζονται στην μη επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, την «Γαλάζια Πατρίδα», «Γκρίζες Ζώνες», αποστρατικοποίηση νήσων, θαλάσσιες ζώνες, «εθνική μειονότητα Θράκης», διχοτόμηση Κύπρου κ.λπ.. Οι διεκδικήσεις αυτές είναι δυναμικές και εξαναγκάζουν την Ελλάδα σε διαρκή αναβλητικότητα ενασκήσεως των δικαιωμάτων της (π.χ. επέκταση χωρικών υδάτων, εξορύξεις υδρογονανθράκων, αξιοποίηση βραχονησίδων, υποθαλάσσιοι αγωγοί και καλώδια, θαλάσσια πάρκα κ.α.). Ευτυχώς η κατάθεση στην ΕΕ του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (την παραμονή της επιβολής καθημερινών προστίμων), αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη, αφού πέραν των αναπτυξιακών σκοπών του, αποτυπώνονται οι επίσημες θέσεις της χώρας (είχε προηγηθεί ο νόμος Μανιάτη του 2011) ως προς την ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα και καθίστανται κοινοτικό κείμενο.

Βασικά στοιχεία του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος αποτελούν η «Ασπίδα του Αχιλλέα» (αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα), τα αεροσκάφη (Α/Φ) F-35, η απόκτηση νέων Φρεγατών (Φ/Γ) (FDI και πιθανώς FREMM), εκσυγχρονισμοί Φ/Γ, υποβρυχίων (Υ/Β) και πυραυλακάτων (ΤΠΚ), απόκτηση νέων Υ/Β, ελικόπτερα (Ε/Π) Black Hawk, εκσυγχρονισμός F-16, συστήματα ηλεκτρονικού (Η/Ν) πολέμου και κυβερνοπολέμου, δορυφορικά συστήματα, μη επανδρωμένα συστήματα, όπλα, πυρομαχικά, ατομικός εξοπλισμός, συντήρηση υλικού κ.λπ.

Η αυτονόητη τρέχουσα ενίσχυση των ΕΔ είναι ιδιαίτερα δυσχερής αφού αυτές είχαν εγκαταλειφθεί για μία τουλάχιστον 15ετία. Η σχεδόν αποκλειστική επένδυση στο Διεθνές Δίκαιο και σε έξωθεν «προστάτες» όχι μόνο αφήνει ακάλυπτη την χώρα σε δυναμικές εχθρικές διεκδικήσεις με όρους ισχύος αλλά μειώνει το κύρος και το ειδικό διπλωματικό της  βάρος στο πλαίσο των συμμαχιών της. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση προς όσους θέτουν το ψευδοδίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» είναι ότι μία υγιής επένδυση στην αμυντική βιομηχανία είναι δυνατόν να αποτελέσει θεμελιώδη εθνικό αναπτυξιακό πυλώνα.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί συνοδεύθηκε από την επιβεβαίωση των λίαν θετικών διμερών σχέσεων, την αγορά 16 αντιπλοϊκών κατευθυνομένων βλήμάτων (Κ/Β) EXOCET Block III C (για τις δύο τελευταίες ΤΠΚ τ. SUPER VITA), την παραγγελία και 4ης Φ/Γ FDI, καθώς και την πιθανότητα δημιουργίας γραμμής παραγωγής Φ/Γ FDI και Υ/Β στην Ελλάδα. Έγινε ακόμη αντιληπτή η ορθή πίεση της Ελλάδος προς την Γαλλία προκειμένου να είναι παρούσα στις εξελίξεις της Α. Μεσογείου, να μην πουλήσει τα Κ/Β METEOR στην Τουρκία και επιπλέον να μην συμμετάσχει η τελευταία στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, για προφανείς λόγους.

Οι διμερείς αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, η στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο, οι στρατηγικές συμφωνίες  με κράτη της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, Αίγυπτος, ΗΑΕ και η αξιοποίηση της ελληνικής διασποράς κ.λπ., εντάσσονται στις θετικές και σκόπιμες εθνικές κινήσεις. Η τρέχουσα συγκυρία εμφανίζει σειρά στρατηγικών ευκαιριών όπως η πρωτοβουλία 3 + 1, η εχθρότητα Τουρκίας – Ισραήλ, η τουρκική στήριξη της τρομοκρατίας, η πρόταση της Chevron για αξιοποίηση υποθαλασσίων οικοπέδων νοτίως Κρήτης (πρακτική ακύρωση τουρκολιβυκού μνημονίου), η ηλεκτρική διασύνδεση GSI (εγκεκριμμένο ευρωπαϊκό έργο) και ενδεχομένως ο υποθαλάσσιος αγωγός EASTMED, καθώς και ο επανεξοπλισςμός της ΕΕ με τις σχετικές «ρήτρες διαφυγής». Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις εν λόγω ευκαιρίες με ταχείες, συντονισμένες και αποφασιστικές κινήσεις, δίχως να «συμπλέει» με τους εκάστοτε τακτικισμούς της Άγκυρας (π.χ. μονομερής τήρηση «Διακηρύξεως Αθηνών» και «ήρεμα νερά» έναντι τουρκικής αδείας για κάθε εθνική κίνηση σε θαλάσσιες περιοχές) οι οποίοι της προσφέρουν διεθνές «άλλοθι» προς εκμετάλλευση.

Η ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου χαρακτηρίζεται από ρευστότητα την οποία επιτείνει ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας. Περιφερειακές αναθεωρήτικές και αποσταθεροποιητικές δυνάμεις όπως η Τουρκία ενθαρρύνονται. Ο ελληνισμός χρειάζεται ώριμο πολιτικό σύστημα με διακομματικές στρατηγικές κατευθύνσεις και συνεπή υλοποίηση, βάσει χρονοδιαγραμμάτων και ανεξαρτήτως εναλλαγής κυβερνήσεων. Υπαρξιακά και ζωτικά εθνικά θέματα όπως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, η τουρκική απειλή και το Κυπριακό, η άμυνα και ασφάλεια, η παιδεία, οι παραμεθόριες περιοχές, η οικονομική ανάπτυξη, η ενέργεια, η τεχνολογία και οι συμμαχίες δεν ανήκουν στο πεδίο των κομματικών αψιμαχιών και ο χρονικός ορίζοντας οφείλει να είναι εθνικός και όχι προεκλογικός. Οι Έλληνες πρέπει να απαιτούν την πολιτική που διασφαλίζει αυτονομία, αυτάρκεια και ευημερία. Ενίοτε ο κίνδυνος μίας καταναλωτικής ευημερίας αποκομμένης από την Ιστορία, μετατρέπει τους ενσυνείδητους πολίτες σε πολίτες του «καναπέ».  Στο πλαίσιο του άναρχου διεθνούς συστήματος τίποτε δεν χαρίζεται, ενώ ο διαχρονικά δικαιωμένος Θουκυδίδης θέτει τα όρια εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να αποκτήσουν φρόνημα, πρότυπα, αξίες και πνεύμα θυσίας. Καταλυτικός ο ρόλος της παιδείας αλλά και το παράδειγμα της ηγεσίας για την απόκτηση αυτών των κοινωνικών προσόντων τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την ύπαρξη τολμηρής και εθνοκεντρικής πολιτικής βουλήσεως, καθώς και ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων.

17 – Απριλίου – 2025

Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ

Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.