ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ Του Αντιστρατήγου ε.α. Δ. Λακαφώση
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
Του Αντιστρατήγου ε.α. Δ. Λακαφώση
Σε ό,τι σήμερα κανείς βλέπει, ακούει και διαβάζει, αποκλείεται να μη συναντήσει τη λέξη κρίση, με οποιαδήποτε έννοια, που έχει καταστεί εφιάλτης και καθημερινό βίωμα.
Διεθνείς Οικονομικοπολιτικές Κρίσεις
Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση προσεγγίζει ιστορικές διαστάσεις. Άρχισε από τις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε γρήγορα και έξω από τις ΗΠΑ, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση, προς το παρόν.
Η κρίση των κλιματικών αλλαγών προκαλεί το ισορροπημένο παγκόσμιο περιβάλλον. Φυσικές καταστροφές προκαλούν ανθρωπιστικής φύσης, μεταναστευτικές και κρίσεις προσφύγων. Η έλλειψη αειφόρου ανάπτυξης επιτείνει πάντως το πρόβλημα.
Η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμα. Τα βιομηχανικά αναδυόμενα κράτη έχουν μερίδιο της ευθύνης. Οι χώρες με ενεργειακό πλούτο, τον χρησιμοποιούν πολλάκις ως «πολιτικό όπλο» και δημιουργούν κρίση. Αλλά η κρίση προήλθε και γιατί δεν υπήρξε ανανεώσιμο ενεργειακό σύστημα.
Στρατιωτικοπολιτικές Κρίσεις
Υφίστανται και κρίσεις που προκαλούνται από διαμάχες μικροτέρων κρατών, κυβερνήσεων με αντάρτες και κυβερνήσεων με εθνικές μειονότητες και τρομοκράτες. Εδώ, κατά κύριο λόγο, το χειρισμό και την αντιμετώπιση των κρίσεων αναλαμβάνει το ένοπλο προσωπικό. Απαιτείται να διαθέτει προς τούτο :
Ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα Συναγερμού. Σύστημα που να εξασφαλίζει τη σταδιακή αλλά και την άμεση, ανάλογα με το επείγον, επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας για έγκαιρη επέμβαση.
Δυναμικούς κανόνες εμπλοκής, ώστε και η αυτοάμυνα να εξασφαλίζεται αλλά και να επιβάλλεται η τάξη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κεκτημένο.
Δύναμη ταχείας αντίδρασης, που να μεταφέρεται ταχέως και να διαθέτει ειδικό και σύγχρονο εξοπλισμό, ανάλογα με την περίπτωση. Η έγκαιρη στρατιωτική παρουσία στις ευαίσθητες περιοχές, αποτρέπει πιθανή ή αναμενομένη κρίση και αντιμετωπίζει την κρίση, εφόσον εκδηλωθεί.
Κινητά κέντρα επιχειρήσεων, κατάλληλα εξοπλισμένα με μέσα υψηλής τεχνολογίας. Οι δοκιμασμένες και με εμπειρία διαδικασίες, τα στοιχεία από βάσεις δεδομένων, τα στοιχεία από συστήματα επιτήρησης-πληροφοριών και η μεταφορά, σε πραγματικό χρόνο, εικόνας από την περιοχή της κρίσης στα κέντρα επιχειρήσεων, εξασφαλίζουν την ορθότητα των αποφάσεων για το χειρισμό και την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Στην κρίση του Καυκάσου, Αύγουστος 2008, ρωσικές ευέλικτες και σύγχρονες τώρα δυνάμεις επεμβαίνουν, μέσα σε χρόνο «ρεκόρ» για τα πρόσφατα ρωσικά χρονικά, και αντιμετωπίζουν άμεσα την κρίση στη Γεωργία.
Στην κρίση της πειρατείας πλοίων ανοικτά της Σομαλίας, που συνεχίζεται και το 2008, ειδικές και με εμπειρία νατοϊκές και ευρωπαϊκές δυνάμεις αναλαμβάνουν την καταστολή της πειρατείας, σε συνδυασμό και με άλλες διεθνείς δυνάμεις.
Στην κρίση ομηρίας στην Κολομβία, Ιούλιος 2008. με τη συλλογή πληροφοριών και με τη μυστική εισχώρηση ενόπλων πρακτόρων στις ομάδες ανταρτών στην Κολομβία, επιτυγχάνεται η προσχεδιασθείσα απόδραση κρατουμένων ομήρων και εκτονώνεται η κρίση.
Στην κρίση του Λιβάνου, Ιούλιος 2006, η οργάνωση Χεζμπολάχ στο Ν. Λίβανο, χρησιμοποίησε σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών για να εντοπίζει στόχους μέσα στο Ισραήλ, τους οποίους στόχους επίμονα προσέβαλε με πυραύλους «κατιούσα» και επέτεινε την κρίση, αποτυχία που χρεώνεται στο Ισραήλ.
Στις τρομοκρατικές επιθέσεις ενόπλων στη Βομβάη της Ινδίας, στις 26 Νοεμβρίου 2008, στρατιώτες και ομάδα αντιτρομοκρατικής αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, την κρίση ομηρίας σε ξενοδοχεία.
Πάντως, παλαιά συστήματα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα που οι διεθνείς οικονομικοπολιτικές συνθήκες είναι διαφορετικές. Απαιτείται η αναθεώρηση του από τον Β΄Π.Π., κατά βάσει ισχύοντος οικονομικού συστήματος και οι μεταρρυθμίσεις στα αρμόδια όργανα των Η.Ε., G-8 και G-20. Απαιτείται στρατηγική επαναφοράς στην προ της κρίσης κατάσταση, επίσης ομάδα εμπείρων, κατά τομέα κρίσης και παροχή συμβουλών-γνώσεων στις υπεύθυνες για τις κρίσεις κυβερνήσεις.
Ωστόσο, στις στρατιωτικοπολιτικές κρίσεις, το ένοπλο προσωπικό φαίνεται να προσαρμόζεται ευκολότερα στις εκάστοτε απαιτήσεις των κρίσεων, να ενστερνίζεται περισσότερο τις νέες αντιλήψεις της υψηλής πολεμικής τεχνολογίας και να αντιμετωπίζει καλύτερα τις αναμενόμενες κρίσεις, όπου και σε όση έκταση εμπλέκεται.