Blog

Αλεξάνδρα Τόμπρα: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Αλεξάνδρα Τόμπρα: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

1/12 – Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ελάφρυνση του χρέους, την οποία θεωρεί προϋπόθεση για να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έγινε σαφές για άλλη μία φορά από τον εκπρόσωπο Τύπου του, Τζέρι Ράις.

2/12 – Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία, εξαιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Ως εκ τούτου, το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται σημαντικές εκροές κεφαλαίων και σε αυτό έχει συντελέσει και η παρατεταμένη πολιτική κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της χώρας.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετά την κρίση του 2000 οι τουρκικές τράπεζες διέθεταν μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα, τα οποία υπερέβαιναν κατά πολύ τα όρια που έχουν τεθεί βάσει των παγκόσμιων κανονισμών. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, οι τουρκικές τράπεζες θεωρούνταν οι πιο εύρωστες στη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, πλέον η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει αυξήσει πάρα πολύ το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, οι οποίες διακρατούν σε δολάρια το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους της χώρας. Ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι ότι το κόστος δανεισμού των τουρκικών τραπεζών είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των ρωσικών τραπεζών, στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.


3/12 – Πίσω από τις προβεβλημένες κινήσεις της Κίνας και της Cosco στον Πειραιά, η «Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» (NDRC), ο κρατικός βραχίονας διεθνών επενδύσεων του Πεκίνου, προωθεί μεταξύ άλλων νέες επενδύσεις στη Δυτική Αττική και ειδικότερα στο λιμάνι της Ελευσίνας. Συγκεκριμένα η NDRC (National Development and Reform Commission) έχει περιλάβει στην επίσημη ατζέντα συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση την προοπτική κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι της Ελευσίνας, τη συμμετοχή κινεζικού ομίλου στην κατασκευή νέων υποδομών που σχεδιάζονται για αυτό και την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης, «ώστε να απελευθερωθεί το πλήρες δυναμικό του λιμανιού της Ελευσίνας». Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη τοπικών ή και διεθνών κέντρων εφοδιαστικής αλυσίδας, αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

4/12 – Σε επίπεδα χαμηλότερα των οικονομικών προσδοκιών που έθεσε η κυβέρνηση για φέτος κινείται ο ρυθμός ανάπτυξης.

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη 1,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2017 .

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία θα πρέπει να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ετήσιας ανάπτυξης στο 1,6%.

4/12 – Αυξητική ήταν η τάση στα επιτόκια νέων χορηγήσεων τον Οκτώβριο, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα μέσα επιτόκια καταθέσεων, που διαμορφώνονται στο 0,6% για τους προθεσμιακούς λογαριασμούς έως 1 έτος. Το περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή η διαφορά του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου όλων των δανείων από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων, αυξήθηκε στις 4,50 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,41 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,80%.

4/12 – Σε ελάφρυνση του χρέους κατά 25% του ΑΕΠ το 2060 οδηγούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ το ακαθάριστο κόστος χρηματοδότησής του θα μειωθεί κατά 6% του ΑΕΠ.

Τα μεγέθη αυτά είναι μεγαλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το χρέος αναμενόταν να μειωθεί κατά 20% του ΑΕΠ το 2060 και το κόστος χρηματοδότησής του κατά 5% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε ο ESM, με αφορμή την επιτυχή εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, που συμφωνήθηκαν –ως γνωστόν– στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 από τους υπουργούς Οικονομικών και άρχισαν να εφαρμόζονται τον Ιανουάριο του 2017.

5/12 – Κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα αποτελούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εκτίμησε ότι παρά τις θετικές προβλέψεις για την μελλοντική πορεία της οικονομίας εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η μεγαλύτερη του αναμενομένου αρνητική επίδραση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη λήξη του προγράμματος.

5/12 – Καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τους αναθεωρημένους στόχους σημείωσαν οι τράπεζες ως προς τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2017, τα NPEs άγγιξαν τα 99,14 δισ. ευρώ και τα NPLs τα 70,24 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους για το ύψος και των δύο δεικτών καθώς αυτοί είναι χαμηλότεροι κατά 0,8% (796 εκατ. ευρώ) και 0,1% (89 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα από τους αρχικούς.

7/12 – Πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί την τελευταία επταετία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, πιο γνωστές με τον αγγλικό όρο startups, ενώ από το 2014 κι έπειτα αρκετές από αυτές μπαίνουν στο στόχαστρο ξένων επενδυτών και αποτελούν από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα εξαγορών.
8/12 – Μέσα από τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περνάει η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό, διότι αν και συνολικά οι ΜμΕ υπέστησαν ισχυρό πλήγμα λόγω της κρίσης, οι μεγαλύτερες εξ αυτών, οι μεσαίες, με προσωπικό 50-249 άτομα, που εστίασαν στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, όχι μόνο άντεξαν, αλλά και αναπτύχθηκαν. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, αποτελεί το «ξεκαθάρισμα» σε βιώσιμες και μη ΜμΕ και εν συνεχεία η αναδιάρθρωσή τους, διαδικασία η οποία αναμένεται να ενταθεί εντός του 2018, με ευρεία συμμετοχή σε αυτήν και των funds.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη «Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα», που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε συνεργασία με την ΕΥ, το 99,9% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες, αλλά μόλις το 3,1%, έναντι 7% στην Ευρώπη, είναι μικρές (10- 49 άτομα) και μεσαίες. Σε ποσοστό 96,9% πρόκειται για πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό 0-9 άτομα.

9/12 – Βαρίδι για την οικονομία αποτελούν οι επιχειρήσεις «ζόμπι», η ύπαρξη των οποίων επηρεάζει όχι μόνο την παραγωγικότητα, αλλά βλάπτει κυρίως τις υγιείς επιχειρήσεις περιορίζοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξής τους. Σε επιχειρήσεις «ζόμπι» στη χώρα μας είναι παγιδευμένο περίπου το ένα τρίτο των επενδεδυμένων κεφαλαίων και η απελευθέρωση αυτών των κεφαλαίων μπορεί να συμβάλλει στην απόδοση της επένδυσης που θα έκανε μια υγιής επιχείρηση κατά περίπου 4,5%.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις στην οικονομία από τη διατήρηση στη ζωή εταιρειών «ζόμπι», δηλαδή επιχειρήσεων που έχουν χαμηλή παραγωγικότητα και οι οποίες θα έπρεπε να τεθούν εκτός μιας ανταγωνιστικής αγοράς.

10/12 – «Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο», τονίζει σε δήλωσή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην ιταλική εφημερίδα IlSole 24 Ore.


11/12 – Με εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση του «πλαστικού χρήματος», που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 40%, θα κλείσει η φετινή χρονιά, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί των δύο τελευταίων ετών, μετά την επιβολή των capitalcontrols, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες θα αγγίξει στα τέλη του 2017 τα 22 – 23 δισ. ευρώ από 15,5 δισ. ευρώ το 2016.

12/12 – Με αύξηση των τιμών ενοικίασης καταστημάτων της τάξεως του 18% ολοκληρώθηκε το φετινό εννεάμηνο για την αγορά ακινήτων της οδού Ερμού, η οποία μοιάζει να έχει αφήσει οριστικά στο παρελθόν την κρίση, δικαιώνοντας τους επενδυτές αλλά και τις αλυσίδες που τοποθετήθηκαν έγκαιρα στα κενά ακίνητα που είχαν προκύψει. Σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius, για το τρίτο τρίμηνο, το μέσο μηνιαίο μίσθωμα στην οδό Ερμού ανέρχεται πλέον σε 230 ευρώ/τ.μ., αυξημένο κατά 17,9% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Παράλληλα, από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει και μια ξεκάθαρη επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των ενοικίων στη δημοφιλέστερη εμπορική οδό της χώρας, καθώς κατά το προηγούμενο τρίμηνο η ετήσια αύξηση είχε διαμορφωθεί σε 12,8%.

13/12 – Πιο αβέβαιο από ποτέ, το μέλλον των αεροσκαφών Τζάμπο. Το 2017, ενώ τα 747 συνέχισαν να οδηγούνται προς την εξαφάνιση, ο αριθμός των πτήσεων με Α380 μειωνόταν. Ο ρυθμός με τον οποίο οι επιβατικές αεροπορικές εταιρείες τα χρησιμοποιούν στις πτήσεις τους, είναι χαμηλότερος από ποτέ. Η επόμενη χρονιά, πιθανότατα θα είναι το σημείο καμπής για το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

13/12 – Η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 είναι το βασικό σενάριο της Deutsche Bank, όπως αναφέρει σε ειδική έκθεσή της, με τίτλο: «Η Ελλάδα το 2018: Επιτέλους κάποιο φως στην άκρη του τούνελ».

14/12 – Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών και η ετοιμότητά τους για την εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9 (Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9) θα είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Τραπεζικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.

14/12 – Στο 1,5% προσδιορίζει η Εθνική Τράπεζα την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2017, οριακά χαμηλότερη σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,6%.

Βασικός προσδιοριστικός παράγοντας που θα κρίνει και το επίπεδο της οικονομικής μεγέθυνσης το γ΄ τρίμηνο είναι η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η καθυστέρηση στην υλοποίηση του οποίου στέρησε εκταμιεύσεις της τάξης του 1,1% του τριμηνιαίου ΑΕΠ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

14/12 – Εξαφανίστηκαν οι μισές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε μία οκταετία. Το 2008 λειτουργούσαν στη χώρα 104 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τον αριθμό τους σταδιακά να μειώνεται, φτάνοντας μέσα στο 2016 να λειτουργούν σχεδόν οι μισές και συγκεκριμένα 55.

15/12 – Την πρώτη θέση του Δείκτη Ελκυστικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewableenergycountryattractivenessindex – RECAI) καταλαμβάνει η Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της Εrnst&Υoung (ΕΥ). Η Ινδία διατηρεί τη δεύτερη θέση ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, η Ελλάδα υποχώρησε κατά μία θέση, στην 33η της κατάταξης.

16/12 – Νέα σημαντική άνοδο σημείωσε η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά κατά τον μήνα Νοέμβριο, καθώς ο ΟΛΠ έχει αρχίσει να «δρέπει» τους καρπούς των κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, με στόχο την ενίσχυση των ροών προς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του κινεζικού ομίλου της Cosco, τον προηγούμενο μήνα διακινήθηκαν συνολικά 316,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, αυξημένα κατά 18,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, όταν το σχετικό μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 267,1 χιλιάδες. Πλέον, από τις αρχές του έτους και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, έχουν διακινηθεί συνολικά 3,375 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αριθμός που συνιστά αύξηση της τάξεως του 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 11μηνο (3,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια).

16/12 – Σημαντική αύξηση των επενδυσεών του προγραμματίζει για το 2018 ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, που επιχειρεί να διευρύνει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, με την επέκταση αγωγών και δικτύων μεταφοράς σε Ευρώπη και Ασία. Ανάμεσα στα επενδυτικά του σχέδια συγκαταλέγεται και η ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού NordStream 2, ενός ενεργειακού σχεδίου συνολικού προϋπολογισμού 9,5 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου η Gazprom σκοπεύει να διοχετεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία.

17/12 – Κατά 95.575 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον περασμένο Νοέμβριο, με τη μακρά λίστα να αριθμεί πλέον 1.043.482 άτομα.

17/12 – Μόνο λόγω αρνητικής συγκυρίας στην Τουρκία και κυρίως των τεταμένων σχέσεων Αγκυρας-Βερολίνου «βλέπουν» την Ελλάδα ως πιθανό επενδυτικό προορισμό οι γερμανικές επιχειρήσεις. Το κλίμα αυτό μετέφεραν χθες ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

17/12 – Η γερμανική οικονομία θεωρείται η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω από 6%. Οι τιμές των τροφίμων και του ρεύματος είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι προνοιακές δομές είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Υπάρχει, όμως, και ένα αλλά. Και αυτό, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η DeutscheWelle, έχει να κάνει με τους αστέγους. Μπορεί να μην υπάρχουν φαβέλες για τους μη έχοντες, όπως στη Βραζιλία, αλλά περίπου 860.000 άνθρωποι στη Γερμανία δεν έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και κοιμούνται σε σπίτια φίλων, σε ξενώνες αστέγων ή στον δρόμο. Οι μισοί είναι πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν 440.000 δηλαδή, ενώ 52.000 από τους αστέγους κοιμούνται στον δρόμο, με το 8% τους να είναι ανήλικα παιδιά.


18/12 – Για κίνδυνο κουρέματος καταθέσεων σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, προειδοποίησε ο απερχόμενος επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

19/12 – Νορβηγία, Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία απειλούνται ιδιαίτερα από «φούσκα» στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

19/12 – Mείζονος σημασίας για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας ήταν την περασμένη Παρασκευή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch σε BBB από ΒΒ+, με σταθερό outlook, και η επιστροφή των ομολόγων της στην «επενδυτική βαθμίδα». Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας σηματοδοτεί και τη σταδιακή ένταξη των κρατικών ομολόγων στους δείκτες ομολόγων υψηλής χρηματιστηριακής αξίας, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια.

20/12 – Δύο χρηματιστήρια κρυπτογραφημένων νομισμάτων δέχθηκαν επίθεση χάκερ, με συνέπεια το ένα εξ αυτών να πτωχεύσει. Η επίθεση που καταγράφεται εν μέσω της φρενήρους ανοδικής πορείας του bitcoin σκιαγραφεί το εύρος των προβλημάτων ασφάλειας που εγκυμονούν οι συναλλαγές αυτού του είδους. Το ένα από τα δύο χρηματιστήρια αναγκάστηκε να διακόψει τη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Yapian, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο εικονικών νομισμάτων Youbit στη Νότια Κορέα, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση, επειδή η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το 17% των περιουσιακών στοιχείων των πελατών του.

20/12 – Νέο οργανόγραμμα, στο οποίο ο ρόλος της κινεζικής StateGrid είναι ενισχυμένος, με στελέχη της κινεζικής εταιρείας να καταλαμβάνουν καίριες διευθύνσεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 120 εργαζομένους που συνοδεύεται με οικονομική ενίσχυση 35.000 ευρώ, περιλαμβάνει το πρόγραμμα μετασχηματισμού του ΑΔΜΗΕ που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

20/12 – Η Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ γνωστοποίησε, σε συνέχεια της από 24/11/2017 ανακοίνωσής της, την ολοκλήρωση της αγοράς του ιστορικού ξενοδοχείου King George από την Eurobank, των κινητών πραγμάτων και σημάτων, έναντι συνολικού τιμήματος 43 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο ήταν μισθωμένο στη ΛΑΜΨΑ ΑΕ, από το 2013 και λειτουργούσε υπό κοινή διαχείριση με το όμορο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.


21/12 – Την υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το πέρας του μνημονίου εισηγείται ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει ο Διοικητής της ΤτΕ ότι «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

21/12 – Υπεγράφη τελικά, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ η σύμβαση αγοραπωλησίας του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Εφόσον η συμφωνία λάβει το πράσινο φως και από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Δημοσίου από τη Βουλή και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

22/12 – Ελλειμμα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017 παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο του 2017, αποτέλεσμα της αύξησης πρωτίστως του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως των ελλειμμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Μάλιστα, η αύξηση των παραπάνω ελλειμμάτων υπεραντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία προέκυψε από την ενίσχυση του τουρισμού. Σε επίπεδο δεκαμήνου, πάντως, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει πλεονασματικό, με κύριο «τροφοδότη» τον τουρισμό, με το πλεόνασμα πάντως να είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με αυτό σε επίπεδο εννεαμήνου, στα 712 εκατ. έναντι 1,3 δισ.

23/12 – Για σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την πάταξη του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος κατηγορείται η ελβετική θυγατρική της αμερικανικής JPMorgan σε υπόθεση που αφορά το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, 1 MDB (1 Μalaysia Development Bhd). Αυτό αναφέρει η FINMA, η αρμόδια αρχή της Ελβετίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία των κεφαλαιαγορών.

24/12 – Στις επιχειρήσεις και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό οφείλεται η αύξηση των καταθέσεων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως προκύπτει από την Ενδιάμεση Εκθεση, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου και διαμορφώθηκαν σε 121 δισ., αύξηση που οφείλεται στις επιχειρήσεις και την επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι, αν δεν υπήρχε η αναστάτωση που επικράτησε τους πρώτους μήνες του χρόνου εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, τότε η εικόνα θα ήταν πολύ θετικότερη τόσο για τις καταθέσεις όσο και γενικότερα για την οικονομία.

24/12 – Αυξημένες κατά 12,1% εκτιμάται ότι ήταν οι επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία το 2017, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά, το 2016, οπότε εκτιμάται ότι οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,5%. Για το 2018 οι πρώτες προβλέψεις, οι οποίες συχνά είναι υπεραισιόδοξες, κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των επενδυτικών δαπανών στον μεταποιητικό τομέα, της τάξης του 15,4%, με τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, κυρίως την τρέχουσα χρονιά αλλά και την ερχόμενη, να είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις. Η επίδοση για το 2017 είναι η 6η υψηλότερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


26/12 – Ο ν. 4446/2016 εισήγαγε για πρώτη φορά ένα κανονιστικό πλαίσιο για την οικονομία διαμοιρασμού ακινήτων, γνωστή ως Airbnb, με σκοπό την ενσωμάτωση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των περιπτώσεων ευκαιριακής και βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων, είτε αυτή διεξάγεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, είτε μέσω Διαδικτύου, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου. Παράλληλα ρυθμίστηκε και η φορολόγηση των σχετικών εσόδων τα οποία έως τώρα κινούνταν στο πλαίσιο της παραοικονομίας.

Από 1.1.2017 το εισόδημα που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε αυτή την περίπτωση τα μισθώματα φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα: Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ με 35%, ενώ το υπερβάλλον με 45%.

26/12 – Σε επίπεδα υψηλότερα του στόχου διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο εντεκάμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, το πρωτογενές αποτέλεσμα για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.647 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 3.074 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για την ίδια περίοδο το 2016 είχε διαμορφωθεί σε 5.757 εκατ. ευρώ

26/12 – Στον έλεγχο ξένων επενδυτών περνάει η «Κορρές», καθώς η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου με τη MorganStanley και την κινεζική εταιρεία Profex για την είσοδο των δύο τελευταίων στο μετοχικό της κεφάλαιο, με ποσοστό που εμμέσως θα φτάνει το 70%.

27/12 – H βασιλεία δεν είναι μόνον ένας παλαιόςθεσμός στη Βρετανία, αλλά και ένας σημαντικός μηχανισμός παραγωγής πλούτου για την οικονομία της, επισημαίνουν οι NewYorkTimes. Φέτος η βασιλική οικογένεια θα συνεισφέρει περίπου 1,8 δισ. λίρες στο βρετανικό ΑΕΠ. Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την ηθοποιό ΜέγκανΜαρκλ την άνοιξη αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του 2018.

28/12 – Ενισχύθηκε η βρετανική οικονομία, όπως επισημαίνουν έρευνες της εταιρείας αναζήτησης εργασίας Adzuna, αλλά και του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων (CBI), λόγω της μικρής ανόδου των μισθών και της αύξησης της παραγωγής.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Adzuna, ο μέσος μισθός των προσφερόμενων θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 1,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στο Λονδίνο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με πέρυσι, με τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στις 39.457 στερλίνες. Αντιθέτως, μειωμένες κατά 12,2% εμφανίζονται οι αποδοχές για τους αποφοίτους. Εν τω μεταξύ, έρευνα του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) επισήμανε ότι τους τρεις τελευταίους μήνες έως τον Δεκέμβριο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον μεταποιητικό κλάδο και στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής τους κατά 19% έναντι 6% τους τρεις τελευταίους μήνες έως τον Νοέμβριο.

28/12 – Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon και Apple με τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για να λάβουν άδεια ώστε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να προβούν σε νέες επενδυτικές κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται ενδεχομένως για μια πολλά υποσχόμενη αγορά, δεδομένου ότι το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, με την πλειονότητα αυτών να ασχολείται μανιωδώς με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

29/12 – Οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και το 2018, διατηρώντας ψηλά τον πήχυ, ύστερα από τις ικανοποιητικές επιδόσεις που πέτυχαν το 2017. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν 34 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας FinancialTimes, στηρίζοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις τους στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην εγχώρια αγορά εργασίας και στην πιθανότητα υιοθέτησης περισσότερο ευρωπαϊκής πολιτικής. Η οικονομική πορεία της Ευρωζώνης πιθανώς να κινδυνεύσει από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ιταλία, που πρόκειται να γίνουν στις 4 Μαρτίου 2018.

30/12 – Οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ στέρησαν επενδύσεις 500 εκατ. στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έκλεισε το 2017 με λιγότερες δαπάνες κατά μισό δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την οικονομία και ενισχύοντας το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Αφήστε μια απάντηση