ANEMOΔΕΙΚΤΗΣ Υποστρατήγου ε.α. Δημητρίου ΚΡΥΣΤΑΛΛH
ANEMOΔΕΙΚΤΗΣ
Υποστρατήγου ε.α. Δημητρίου ΚΡΥΣΤΑΛΛH
ΕΛΛΑΣ
α. Έντονη κινητικότητα παρετηρήθη στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, μετά τη δημοσιοποίηση εσωτερικού εγγράφου του Ελληνικού ΥΠΕΞ, όπου κατεγράφησαν ανησυχητικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ανακίνηση μειονοτικού ζητήματος στην Θράκη.
Η διατυπωθείσα τον Ιανουάριο άποψη του Γενικού Προξένου ότι «ΟΥΔΕΜΙΑ επιτυχής πολιτική της Ελλάδος, δεν πρέπει να ανησυχεί την μειονότητα, γιατί η Ελλάδα έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι δεν έχει ΣΥΝΕΧΕΙΑ και ΣΥΝΕΠΕΙΑ στις πολιτικές της», διαγράφει το «μέλλον της ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως» με την καλλιέργεια πρόσφορων διπλωματικών συνθηκών, ώστε το προαναφερθέν ζήτημα να τεθεί στον κατάλληλα χρόνο στον εκκολαπτόμενο ελληνοτουρκικό διάλογο.
β. Στο περιθώριο του κοινού φόρουμ Ισλαμικής διασκέψεως-Ε.Ε, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για έναρξη διερευνητικών επαφών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πλαίσιο για έναν ευρύτερο διάλογο.
Οι ανακοινωθείσες «ευχές» εκτιμάται ότι συνάδουν με διάλογο εφ΄όλης της ύλης (εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, έρευνες για πετρέλαιο, νήσοι και νησίδες του Αιγαίου, εξοπλισμός νήσων και υφαλοκρηπίδα) και άνευ όρων, τουτέστιν παγίδα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, δεδομένου ότι η απληστία των Τούρκων αποτελεί βασικό συστατικό της ζωής των.
γ. Ανησυχητική κατάσταση παρουσιάζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις από τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Α΄εξάμηνο του 2001 συνελήφθησαν στον Στρατό ως χρήστες 230 άτομα (90% οπλίτες και 10% υπαξιωματικοί). Από τους ανωτέρω το 69% έκανε χρήση ινδικής καννάβεως, 6% ηρωίνης και 1% κοκαΐνης. Το υπόλοιπο 24% έκανε χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών.
Παράλληλα συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία με τις χορηγηθείσες απαλλαγές (κατά την ίδια χρονική περίοδο) οι οποίες ανέρχονται σε άνω των 600, ενώ οι αντίστοιχες της τελευταίας δεκαετίας υπερβαίνουν τις επτά χιλιάδες (7.000).
Η ανησυχητική αύξηση του ποσοστού των ναρκομανών πανελλαδικώς, ενδέχεται να οφείλεται στην……άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στις αυξητικές τάσεις της ζωής!!!
δ. Η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να κλείσει τις εκκρεμότητες στα εθνικά θέματα τα επόμενα δύο έτη, ακόμη και εάν καταγραφούν εκτός από κέρδη και ζημίες. Πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν τελευταία για την πιθανότητα ενδιαμέσου λύσεως στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, ώστε να υπάρχει και αντιστοιχία με τον εναέριο χώρο. Διπλωματικοί κύκλοι ανησυχούν για την ενδεχομένη επίδραση του ελληνοτουρκικού διαλόγου για το Αιγαίο, στην πορεία επιλύσεως του Κυπριακού.
Με εμφιαλωμένα προϊόντα των προγραμματισμένων υποχωρήσεων – ως επιβεβαίωση «θετικής» προσεγγίσεως με την Άγκυρα – καταβάλλεται προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης σε βραχυ-μεσοπρόθεσμα σενάρια των αναγκαίων-οδυνηρών εθνικών συμβιβασμών.
ε. Ακατάλληλα και φυσικά ακριβότερα κατά 30% συγκροτήματα απολυμάνσεως από βιολογικές-πυρηνικές και χημικές πολεμικές ουσίες, προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς με την χρήση «ειδικής» διαδικασίας.
Η προαναφερθείσα προμήθεια έχει ήδη υποστεί «μόλυνση» και χρήζει επιτακτικής….απολυμάνσεως, με το επιχειρησιακά καταλληλότερο σύστημα.
στ.Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με αποκορύφωμα την παραίτηση του Αρχηγού του ΓΕΝ, λόγω παρεμβάσεως στις αρμοδιότητές του από τον ΥΕΘΑ.
Ανεξαρτήτως της εξωθεσμικής παρεμβάσεως και της γενναίας απόφασης του Α/ΓΕΝ η «λησταρχία» επεκράτησε. Καίγονται τα αστέρια στην χύτρα των σκοπιμοτήτων!!!
ζ. Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ιαπωνία, όπου συνυπέγραψε με τον ομόλογό του, σχετικό μνημόνιο πολιτικής-οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας.
η. Διερευνητικές επαφές άρχισαν στην Άγκυρα υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο ΥΠΕΞ, προκειμένου να «ανιχνευθούν σημεία συγκλίσεως» επί των ζητημάτων του Αιγαίου. Τα ζητήματα τα οποία εθίγησαν κυρίως από Τουρκικής πλευράς, αφορούσαν στα θέματα των γνωστών διεκδικήσεών της, ζητήματα «γκρίζων ζωνών» και κυριαρχίας (εναέριος χώρος, χωρικά ύδατα, μουσουλμανική μειονότητα Θράκης κ.λ.π).
Ο «διαχειρισμός» διπλωματικού υλικού σε νέο πλαίσιο – διαμορφούμενο από τις διεθνείς εξελίξεις – ενδέχεται να αποτελέσει είδος «κληρονομίας» στην Αθήνα, με επακόλουθο την νομιμοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων, χωρίς να είναι γνωστό «ποιος» θα την επιβάλλει. Με την πρώτη διερευνητική επαφή καταδεικνύει ότι το επόμενο βήμα στον «υποτιθέμενο» διάλογο δεν μπορεί να γίνει. Τα γενόμενα κατά καιρούς ανοίγματα προς την Τουρκία και τα οποία θα οδηγούσαν στην άμβλυνση των γνωστών προβλημάτων, προκαλούν αποθράσυνση της Άγκυρας.
θ. Σε μείζον πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος εξελίσσονται οι παράνομες ελληνοποιήσεις, δεδομένου ότι άνδρες προερχόμενοι από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ οι οποίες εκλήθησαν να υπηρετήσουν ΤΡΙΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και ανάγκασαν την στρατιωτική ηγεσία να λάβει μέτρα.
Με την βιομηχανία των ελληνοποιήσεων τίθεται «βραδυφλεγής βόμβα» και στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ παράλληλα δεν αποκλείονται «κερκόπορτες» στην ασφάλεια και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα.
ι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάς παρέσχε το 2000 οικονομική βοήθεια 226 εκατ. δολάρια (88 δις. δρχ.) σε τρίτες χώρες, κυρίως της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας!!!
ια.Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο Ιρανός Πρόεδρος. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά διμερών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.
ιβ.Έκτακτο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. έγινε στην Βαρκελώνη, στο οποίο συμμετείχαν και οι ηγέτες των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Ιδιαίτερα πολυπληθής ήταν η ελληνική αντιπροσωπεία, με το αιτιολογικό της ατύπου γενικής «πρόβας» για την διοργάνωση της Ελληνικής Προεδρίας το Α΄εξάμηνο του 2003.
Που είσαι καημένε Πλαστήρα που άφησες τον μάταιο τούτο κόσμο σε στρατιωτικό ράντσο με τρύπιες κουβέρτες!!!
ιγ.Προ κενών εδράνων στην Βουλή εψηφίσθη η Συνθήκη της Νικαίας, με προειδοποιήσεις να μην υποχωρήσει η Ελλάς σπιθαμή από το κρίσιμο ζήτημα της Ευρωδυνάμεων, ενώ ο ΥΠΕΞ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ασκήσεως βέτο. Το κείμενο «αγνοεί παντελώς τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ», όπως η Κύπρος. Τα ιδιαιτέρως ζωτικά αρνητικά σημεία του κειμένου, εστιάζονται από τους Έλληνες στρατιωτικούς στις παραγράφους 2 και 12, με ερμηνεία αφ΄ενός την υποχρέωση της Ελλάδος να σεβασθεί όλες τις διαφορές που εγείρει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, σε πράξεις και αποφάσεις της Ε.Ε. στα πλαίσια της ΚΕΠΑ (Λήμνος, εναέριος χώρος κ.λ.π) και αφετέρου την απαγόρευση χρησιμοποιήσεως μέσων του ΝΑΤΟ.
Το κείμενο της Κωνσταντινουπόλεως – Αγκύρας, συνταχθέν κατόπιν διαβουλεύσεων ΗΠΑ, Βρετανίας και Τουρκίας – με «φέσι» της τελευταίας – απέχει πολύ από τις προβλέψεις της Συνόδου Κορυφής της Νικαίας. Η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης τίθεται υπό την «ομηρία των Τούρκων» δηλαδή των επίτιμων αμερικανοβρετανών.
ιδ. Επιστολή διαμαρτυρίας απεστάλη στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τον Βρετανό ομόλογό του, για επανεξέταση της αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ αφορώσα στην επιλογή του γερμανικού άρματος μάχης.
ιε.Συμφωνίες για διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Ελλάδος-Τουρκίας υπεγράφησαν στην Άγκυρα. Οι αρχικές ποσότητες αερίου τις οποίες θα εισάγει η Ελλάς θα είναι περιορισμένες ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει την Ε.Ε. για χρηματοδότηση και του τουρκικού τμήματος του αγωγού.
Το μνημόνιο κατανοήσεως για 500 εκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, που υπεγράφη με την Άγκυρα, συνδυαζόμενο με το κόστος κατασκευής και τη δήλωση του Προέδρου της Ρωσικής GAZPROM το 1999 για τα 2,5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως της Ελλάδος, «ότι αποτελεί έναν κουβά αέριο», μήπως είναι δύσκολο να συγκινήσουν τις ευρωπαϊκές αγορές, εάν πρόκειται να αγοράσουν αέριο από τον αγωγό;
ιστ.Επίσκεψη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ο ΥΠΕΘΑ, όπου θα έχει επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους για διμερή θέματα.
Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί ο Έλληνας Υπουργός, για την «χρυσή» πίττα των εξοπλισμών.
ιζ.Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Δευτέρα συνάντηση της Ελληνικής και Τουρκικής αντιπροσωπείας για τα θέματα του Αιγαίου. Παράλληλα αρχίζει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Κληρίδη-Ντεκτάς, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς.
Μετ΄εμποδίων θα αρχίσουν οι δύο «παράλληλοι» διάλογοι, ενώ για το μόρφωμα το οποίο εισηγήθη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, οι τουρκικές διπλωματικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει την παραπληροφόρηση για την επίλυση του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι δεν στηρίζεται σε διεθνείς αρχές.
ΤΟΥΡΚΙΑ
α. Σε διάβημα στην τουρκική κυβέρνηση για θέμα υποκλοπής του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, προέβη ο Γερμανός Επίτροπος, μετά από καταγγελία Τούρκου αριστεριστού. Σύμφωνα με τον ίδιο φέρεται να περιέχονται βαρείς χαρακτηρισμοί εναντίον Τούρκων πολιτικών και γενικά εναντίον της Τουρκίας.
Δεν αποκλείεται – για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, να έχει υπεισέλθει δάκτυλος της ΜΙΤ, δεδομένης της σχετικής αντιμετωπίσεως του θέματος με την «ανατολική ραστώνη».
β. Ελβετική Τράπεζα η οποία συμμετείχε στην κατασκευή φράγματος στην Ανατολία, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το σχέδιο, λόγω των ανεπαρκών μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικολογικών επιπτώσεων.
γ. Μεσουσών των διαπραγματεύσεων – και άνευ αντιδράσεως της Ελλάδος – η Τουρκία μετέφερε στην Κύπρο (περιοχή Λευκωσίας) μια Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού και δέκα Άρματα Μάχης Μ48, ενώ ο Αρχηγός του Τουρκικού ΓΕΣ απείλησε με πόλεμο, σε περίπτωση εντάξεως της Κύπρου στην Ε.Ε., χωρίς λύση του προβλήματος. Παράλληλα νέα «ανταλλάγματα» ζητούνται από τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή της στην επερχόμενη φάση του παγκοσμίου αντιτρομοκρατικού πολέμου τον οποίον έχουν εξαπολύσει οι Αμερικανοί εναντίον του Ιράκ.
Η επίδειξη ισχύος την οποία επιδεικνύει η Άγκυρα – η οποία μονίμως διεκδικεί και «κάτι περισσότερο» – εκτιμάται ως αποτέλεσμα αφ΄ενός μεν της συνεχούς αναβαθμίσεως της γεωπολιτικής ισχύος από τους «έχοντες συμφέροντα» στην ευρύτερη περιοχή και των ηγεμονικών φιλοδοξιών της και αφ΄ετέρου στην διαλλακτικότητα, ανεκτικότητα, κατευναστικότητα τόσο της Ελλάδος όσο και της Ε.Ε. Κατά τα άλλα ο δια(μονο)λογος……συνεχίζεται.
δ. «Γέφυρες» με τη Δαμασκό επιχειρούνται να ανοιχθούν από την Τουρκία με την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας στην Άγκυρα.
Η υπογραφείσα προ οκταετίας συμφωνία Ελλάδος-Συρίας για μεταστάθμευση ελληνικών αεροσκαφών στα Συριακά αεροδρόμια, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Σε κάποιο χρονοντούλαπο θα έχει πιάσει….αράχνες.
ε. Με αρχιτέκτονες τους Αμερικανούς ειδικούς «στην επίλυση των διενέξεων», άρχισε η Αρμενοτουρκική προσέγγιση με «μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», ενώ επιχειρηματίες δημιούργησαν ένα Τουρκοαρμενικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (οι πρωτοβουλίες του οποίου είχαν ως συνέπεια την διάσπαση του ισχυρού Αρμενικού λόμπι στις ΗΠΑ). Οι εργασίες της «Επιτροπής Συμφιλιώσεως» κατέληξαν σε πλήρες αδιέξοδο με αφορμή τις εκατέρωθεν βαριές κατηγορίες για την γενοκτονία των Αρμενίων.
Η προσέγγιση Τουρκίας-Αρμενίας, ακολουθούσα τα πρότυπα της αντιστοίχου Ελληνοτουρκικής, σηματοδοτεί περαιτέρω εξελίξεις λόγω της στρατηγικής θέσεως της Αρμενίας στην Υπερκαυκασία, συνεπικουρούμενη τα μέγιστα από τον…..BIG BROTHER!!!
στ.Σε ιστοσελίδα του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρονται ως προβλήματα του Αιγαίου τα εξής :
Το εύρος των χωρικών υδάτων.
Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Η στρατιωτικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.
Ο εναέριος χώρος.
Νήσοι, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου.
Μη συμφωνία για θαλάσσια σύνορα.
Προβλήματα σχετικά με εντολή και έλεγχο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Η σταθερή και αμετακίνητη πολιτική της Άγκυρας τις τελευταίες δεκαετίες στα θέματα του Αιγαίου – και όχι μόνον – συνιστούν την πάγια επιδίωξη της αμφισβητήσεως των θαλασσίων συνόρων και της ανατροπής του καθεστώτος της Συνθήκης της Λοζάννης. Στο παιχνίδι με την Τουρκία, η Ελλάς παίζει και η μπάλα είναι μονίμως στην μικρή της περιοχή !!!
ζ. Με συνεχείς παρεμβάσεις ο Ετσεβίτ κατέστησε σαφές ότι το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Άγκυρα, η οποία αντιμετωπίζεται βάσει της διατυπωμένης απειλής «για αντίδραση χωρίς όρια», σε περίπτωση εντάξεως της Κύπρου στην Ε.Ε., αναφερόμενος και στις αρνητικές υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει η Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα επιδιώκεται τριζωνική λύση με εκχώρηση από κάθε πλευρά, του 12% του εδάφους που ελέγχεται σήμερα για να δημιουργηθεί μια Τρίτη ζώνη η οποία θα διοικείται από την Κεντρική Κυβέρνηση, τουτέστιν 24% η Κεντρική Κυβέρνηση, 24% η Τουρκική πλευρά και 52% η Ελληνοκυπριακή, με εκ περιτροπής Προεδρία ανά εξάμηνο. Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού συνοδεύονται από σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων του FIR Αθηνών και εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδος.
Η επικρατούσα ένταση στην «τρίτη διάσταση» του Αιγαίου αντικατοπτρίζει τις μέλλουσες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα. Ανεξάρτητα από τις φαινομενικά Ελληνοτουρκικές προσεγγίσεις, η Άγκυρα καθιστά σαφές με λόγια και έργα ότι είναι έτοιμη για όλα. «Επικρατέειν ή απόλλυσθε».
η. Φάκελο για το Κυπριακό επέδωσε η Τουρκική Κυβέρνηση στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας, με την ύπαρξη δύο κρατών και δύο λαών στην Μεγαλόνησο.
Ανεξάρτητα από τα εκτιμώμενα «ελπιδοφόρα μηνύματα» προς επίλυση των διμερών προβλημάτων, με την αναγκαιότητα χρόνου (την επομένη….χιλιετία θα έχει ξεχασθεί!), η Τουρκική ελίτ θα τορπιλίζει τις συμφωνίες εάν διαπιστώσει ότι δεν συνάδουν με τα συμφέροντά της.
θ. Ανθελληνικό «μανιφέστο» διετύπωσε κορυφαίο στέλεχος του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξεπαίδευε μαχητές του ΡΚΚ, και για την αδυναμία εξαρθρώσεως της τρομοκρατίας. Στο Συνέδριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Τουρκία «μοντέλο συγχρόνου κοσμικής δημοκρατίας για τον μουσουλμανικό κόσμο».
ι. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην περιοχή του Β.Ιράκ καθώς οι μετακινήσεις Κουρδικών στρατευμάτων και ο σχεδιασμός δημιουργίας στρατού από 10.000 Τουρκομάνους στην υπόψη περιοχή από την Άγκυρα, προοιωνίζουν εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
ια.Στρατιωτικό ανακοινωθέν το οποίο εξεδόθη μετά την συνάντηση Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτικών, ανέφερε ότι Τούρκος Στρατηγός θα μεταβεί για επιθεώρηση στο Αφγανιστάν. Η Βρετανία ελπίζει μέχρι το τέλος Απριλίου να έχει παραδώσει την διοίκηση σε άλλη χώρα, που όπως φαίνεται θα είναι η Τουρκία, η οποία θα λάβει 228 εκατ. δολάρια για την χρηματοδότηση της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής.
ιβ.Με μπαράζ παραβάσεων των FIR Αθηνών και Λευκωσίας και παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου του Αιγαίου απάντησαν οι Τούρκοι στη διακλαδική άσκηση «ΤΟΞΟΤΗΣ-ΒΕΡΓΙΝΑ» την οποία πραγματοποιούν ελληνικές δυνάμεις σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.
ΚΥΠΡΟΣ
α. Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Λευκωσίας για το περιεχόμενο της επιστολής του Τούρκου ΥΠΕΞ προς τους «15» της Ε.Ε., με την οποία ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους (ισοτιμία των «δύο κρατών»).
Δεδομένης της απουσίας ουσιαστικών αποτελεσμάτων στις συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς (α΄γύρος), το θολό τοπίο διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει και στον ετοιμαζόμενο β΄γύρο μέχρι τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται και θέτει ζητήματα στην Ε.Ε. τα οποία αν μη τι άλλο δημιουργούν εντυπώσεις από την «αυξανομένη νευρικότητα της Άγκυρας.
β. Δυσοίωνη εξέλιξη προσλαμβάνει η υπόθεση του Κυπριακού, καθώς οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εντάσεως, με την προβολή από τα ΜΜΕ των νέων εξοπλισμών της Κύπρου σε μια προσπάθεια να εμφανισθούν οι Ελληνοκύπριοι με…..επιθετικές διαθέσεις.
Η σκοπιμότητα των ανωτέρω καταγγελιών της Άγκυρας καθίσταται προφανής, καθόσον επιχειρείται να δημιουργηθεί αντιπερισπασμός στις συνεχόμενες μεταφορές βαρέως οπλισμού στα κατεχόμενα.
γ. Σε διάβημα προς το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και την Αμερικανική Πρεσβεία προέβη η Λευκωσία, ενοχλημένη από την έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι το ψευδοκράτος «σέβεται σε γενικές γραμμές» τα ανθρώπινα δικαιώματα και με την «περίεργη» επισήμανση ότι η Τ/Κ οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα προερχόμενα από την Κύπρο και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Πάμπολλες εκθέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα – και όχι μόνον – έχει εκδώσει το Αμερικανικό ΥΠΕΞ. Για τους Τσερόκι, Σιού, Απάτσι, νέγρους κ.λ.π. δεν συνετάχθη ποτέ αντίστοιχη έκθεση γιατί είναι …..ζώα !!!
δ. Σενάρια για θερμό επεισόδιο λόγω ενδεχομένης απουσίας λύσεως στο Κυπριακό αναφέρονται σε τουρκικές εφημερίδες με επέκταση στο Αιγαίο, θέτοντας τέλος στο ειρηνευτικό κλίμα στις «Ελληνοτουρκικές σχέσεις».
ε. Η Λευκωσία δυσφορεί με την τακτική των Αθηνών σε ότι αφορά στη σύνδεσή της με το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», με το επιχείρημα ότι σχετικό αίτημα θα προκαλούσε Τουρκικό βέτο και κατά συνέπεια ένταση είτε με Τουρκία είτε με εταίρους του ΝΑΤΟ.
Εάν η πολιτική των Αθηνών αποσκοπεί στην αποφυγή εντάσεων ώστε να υπάρξει απρόσκοπτους – κατά το δυνατόν – ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το γεγονός δεν αποκλείει τη δημιουργία οιονδήποτε εφευρετικών εμπλοκών, ιδιαίτερα από τους φίλα προσκείμενους προς την Τουρκία εταίρους.
στ. Απαισιόδοξος για την πρόοδο των συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη εμφανίσθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος. Παράλληλα το Τουρκικό ΥΠΕΞ επιδίδεται σε διπλωματική εκστρατεία στην ΕΕ για την προώθηση των θέσεων του Ντεκτάς τις οποίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε λογικότατες και ορθολογικές ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η Τουρκία ουδεμία νομική υποχρέωση έχει για την επίλυση του Κυπριακού.
ζ. Αξιωματούχος του Γερμανικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η επερχόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και ο μείζων ρόλος της Αγκύρας στην ενέργεια αυτή, καθιστούν ακόμη πιο απίθανο το ενδεχόμενο να ασκηθεί η παραμικρή πίεση στην Τουρκία σε ότι αφορά στο Κυπριακό και στο Αιγαίο.
η. Τρία σχέδια για την οριστική λύση του Κυπριακού εξετάζουν ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Ντεκτάς. Το Ελβετικό μοντέλο είναι πιο αποδεκτό και βιώσιμο για τους Ελληνοκυπρίους σε αντίθεση με τα εύθραυστα συστήματα συνυπάρξεως στο Βέλγιο και στη Σερβία-Μαυροβούνιο.
Χρήσιμη η μελέτη των διαφόρων λύσεων, πλην όμως απαιτείται ιδιαιτέρα προσοχή ως προς την επιλογή του καταλληλότερου καθόσον οι αναλογίες εγγίζουν πολλάκις τα όρια της παραπλανήσεως.
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
α. Ανέτοιμοι για την σύσταση κοινού στρατού, δήλωσαν από την Θεσσαλονίκη οι Υπουργοί Αμύνης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σερβίας. Οι δύο αξιωματούχοι ευρέθησαν στην συμπρωτεύουσα με την ευκαιρία της εκπαιδεύσεως 90 ανδρών των δύο κοινοτήτων στο Πολυεθνικό Κέντρο του Κιλκίς.
β. Άνδρες της ειρηνευτικής δυνάμεως του ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Βοσνία με σκοπό την σύλληψη του πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη Κάρατζιτς. Παρά την αιφνιδιαστική ενέργεια, δεν κατορθώθηκε η σύλληψη του υπ΄αρ. 1 καταζητούμενου του δικαστηρίου της Χάγης.
γ. Μετά από πολύμηνη αναβολή, το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε την χορήγηση αμνηστίας στους αλβανόφωνους αντάρτες του UCK οι οποίοι κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα. Με την αμνηστία, ανοίγει ο δρόμος για παροχή οικονομικής βοήθεια από Ε.Ε. και ΗΠΑ.
δ. Άφωνο έμεινε το δικαστήριο, όταν ο Μιλόσεβιτς παρουσίασε επίσημο έγγραφο του FBI, το οποίο αποδείκνυε ότι οι Αλβανοί αντάρτες του Κοσόβου υπεστηρίζοντο από την Αλ-Κάϊντα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπόψη έγγραφο εξεδόθη μετά την 11ην Σεπτεμβρίου.
ε. Σε επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία νέου Γιουγκοσλαβικού κράτους, το οποίο θέτει σε νέες βάσεις τις σχέσεις των δύο ομόσπονδων δημοκρατιών – Σερβίας και Μαυροβουνίου – κατέληξαν οι ηγέτες των δύο πλευρών.
στ.Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ Γάλλων και Γερμανών για τον έλεγχο των Βαλκανίων, με τους Γερμανούς να υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους Γάλλους να διαθέτουν λιγοστά πλεονεκτήματα στην περιοχή.
Προκειμένου να συνεχισθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποσυρθούν από το ηφαίστειο των Βαλκανίων και να το παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο, λόγω χαμηλού σημείου της αξιοπιστίας της και της ουδετερότητός της και δεδομένης της προαναφερθείσης αντιπαλότητας των δύο ισχυρών εταίρων της.
ζ. Σοβαρές ανησυχίες για την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος και των προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται από το κύμα της λαθρομετανάστευσης, επεσημάνθησαν στην Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής Συσκέψεως η οποία πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.
η. Η απειλή των ΗΠΑ για «πάγωμα» της οικονομικής βοήθειας προς την Γιουγκοσλαβία έλαβε σάρκα και οστά καθώς εξέπνευσε το τελεσίγραφο για την πλήρη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
α. Κλιμακώνουν τα αντίποινα εναντίον των Παλαιστινίων οι Ισραηλινοί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις πολέμου. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός μίλησε για μαζική απάντηση στις Παλαιστινιακές επιθέσεις. Η Παλαιστινιακή αρχή καταφεύγει στον ΟΗΕ από τον οποίον ζητά τον τερματισμό των Ισραηλινών επιθέσεων. Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για ανταλλαγή αραβικών εδαφών που κατελήφθησαν το 1967 έναντι της εξομαλύνσεως των σχέσεων με το Ισραήλ την χαρακτήρισε ως «ενδιαφέρουσα».
Δυσοίωνες καταστάσεις διαγράφονται στο Μεσανατολικό με την συνέχιση των επιθέσεων αυτοκτονίας εκ μέρους των Παλαιστινίων και την αδιαλλαξία των Ισραηλινών. Ο Αραφάτ δεν είναι Δαλάι Λάμα, ούτε ο Σαρόν Μητέρα Τερέζα !!
β. Σφαγές «κατά συρροή» και «κατ΄εξακολούθησιν» θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν οι πράξεις της Ισραηλινής Κυβέρνησης καθόσον με την κλιμάκωση της βίας 24 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες. Παράλληλα οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν κτυπήματα σε Ισραηλινούς στόχους στα Παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ο Αραφάτ εξακολουθεί να παραμένει στην Ραμάλα, όπου οι εγκαταστάσεις της Παλαιστινιακής αρχής βομβαρδίστηκαν ανηλεώς από τους Ισραηλινούς με σοβαρές απώλειες.
Οι εκατόμβες των θυμάτων προκαλούν σοβαρό κλονισμό στην Ισραηλινή κοινή γνώμη, όπου ενεφανίσθησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Η ταχεία επάνοδος σε διαπραγματεύσεις με την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ως ανεξάρτητου, αργεί να φανεί στον ορίζοντα του Μεσανατολικού.
γ. Στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, ετοιμάζεται από τους Αμερικανούς, με τον εξοπλισμό των Κούρδων του Ιράκ, και κίνητρα σε στρατιωτικούς να αποσκιρτήσουν.
Επανέρχονται τα σενάρια της πολιτικής αποσταθεροποιήσεως του Ιράκ με το διπλό αντικαθεστωτικό μέτωπο. Στο παιχνίδι, εκτιμάται ως σίγουρη η συμμετοχή της Τουρκίας παρά τις επιφυλάξεις της σε ότι αφορά στους Κούρδους του Β.Ιράκ. Παράλληλα η Ε.Ε. τάσσεται με σαφήνεια υπέρ της επεκτάσεως του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
δ. Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, μετά την κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών. Το Ισραήλ αν και απεφάσισε να αποσύρει τα άρματα μάχης από τα γραφεία του Αραφάτ στη Ραμάλα, προτίθεται να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων. Σε 89 νεκρούς (58 Παλαιστίνιοι και 31 Ισραηλινοί) ανέρχεται ο απολογισμός της βίας. Η καθυστερημένη παρέμβαση του Λευκού Οίκου φαίνεται ότι θα έχει ελάχιστες ελπίδες.
Ο λήθαργος της εγκληματικής ουδετερότητας των ΗΠΑ, προτάσσεται με την έμμεση πλην «σκληρή» κριτική τους προς την Κυβέρνηση Σαρόν. Στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τους εγκεφάλους της διεθνούς πολιτικής, ο UCK διεξήγαγε “απελευθερωτικό αγώνα” ενώ οι Παλαιστίνιοι “ασκούν τρομοκρατία”. Αιδώς !!
ε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο είναι επιθυμητή η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα ο Γ.Γ. του Οργανισμού επέκρινε δριμύτατα τις ενέργειες των Ισραηλινών (εισβολή με άρματα) στην Ραμάλα.
Στου κουφού την πόρτα όσο θέλει βρόντα!
στ.Κρίση ξέσπασε στην Κυβέρνηση Σαρόν με τον Υπουργό Αμύνης να απειλεί με παραίτηση εάν δεν έχει αυτός τον τελευταίο λόγο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος περιόδευε σε άλλες αραβικές χώρες με σκοπό να ζητήσει την συνδρομή τους σε περίπτωση που τελικώς αποφασισθεί επίθεση εναντίον του Ιράκ.
Η αποδοχή για πρώτη φορά εκ μέρους των Αμερικανών, της ιδρύσεως του Παλαιστινιακού κράτους στην «γειτονιά» του Ισραήλ και με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε ως πρωταρχικό στόχο την προαναφερθείσα ενέργεια του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ανεξάρτητα δε από τις οιεσδήποτε διενέξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο Σαρόν επιδιώκει την ταπείνωση του Αραφάτ και του Παλαιστινιακού λαού.
ζ. Εν όψει της Αραβικής Διασκέψεως Κορυφής, το προσκήνιο αλλά κυρίως το παρασκήνιο εργάζεται στατικά. Ο Γ.Γ. το Αραβικού Συνδέσμου υπεγράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Άραβες ηγέτες να αποδεχθούν αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, με αντάλλαγμα την συμβολή των ΗΠΑ σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων για τον τερματισμό του ακήρυκτου πολέμου. Παράλληλα ο Λευκός Οίκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συναντήσεως του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο τέλος Μαρτίου με τον Αραφάτ στο Κάϊρο.
Δεν αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια της Ουάσιγκτον, σε ότι αφορά στο Ιράκ, η έξαρση βίας στην περιοχή και η αρνητική στάση των αραβικών κρατών. Η μέχρι τούδε αρνητική παρεμβατική στάση των ΗΠΑ, αποστέλλει ανάλογα μηνύματα προς τις αντιμαχόμενες πλευρές.
η. Μεγάλης κλίμακας επίθεση εξαπέλυσε ο Ισραηλινός στρατός στην Ραμάλα και στο γραφείο του Αραφάτ, τον οποίον οι Ισραηλινοί κατονόμασαν ως «εχθρό του έθνους». Η επίθεση έγινε ως αντίποινα των βομβιστικών επιθέσεων των Παλαιστινίων και ένεκα της ανυποχώρητης στάσεως των εξτρεμιστών οι οποίοι έχουν γυρίσει το Μεσανατολικό είκοσι χρόνια πίσω.
Ως μάρτυρας δήλωσε ότι θέλει να πεθάνει ο Αραφάτ, παροτρύνοντας τους Παλαιστινίους να αγωνισθούν για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.
Οι σπασμωδικές κινήσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ταλαντεύονται στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μεταξύ των «ιεράκων του πολέμου» και τους μετριοπαθείς του Εργατικού Κόμματος, δεδομένου ότι η τακτική του «οφθαλμού αντί…οδόντος» οδηγεί σε κίνδυνο γενικότερης αναφλέξεως στην πολύπαθη περιοχή.
θ. Την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απεφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ – η οποία διεφάνει ότι μεταβάλλει την στάση της – ενώ συνεχίζεται η κατάληψη της Ραμάλα και η πολιορκία του γραφείου του Αραφάτ.
Η απροθυμία των ΗΠΑ να παρέμβουν αποφασιστικά στη διένεξη Ισραήλ – Παλαιστινίων, εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποιήσεως στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Ουάσιγκτον είναι ο μόνος μοχλός πιέσεως για την επίλυση της κρίσεως, λαμβανομένου υπόψιν ότι η Ε.Ε. δεν δύναται να πείσει το Ισραήλ να διαφοροποιήσει την στάση του. «Υπόθεση όλων των Μουσουλμάνων» θεωρείται η περιφερειακή διένεξη στην Μέση Ανατολή.
ι. Το φάσμα του ολοκληρωτικού πολέμου στην Μέση Ανατολή είναι πλέον ορατό. Σε ιερό πόλεμο κατά του Ισραήλ καλούν τις χώρες της περιοχής οι Άραβες, ενώ ο Οργανισμός της Ισλαμικής διασκέψεως προειδοποίησε για γενικευμένη σύρραξη. Παράλληλα το Ιράκ προτείνει να χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο ως μέσον πιέσεως για την ολοκλήρωση της κρίσεως, γεγονός το οποίο ο ΟΠΕΚ απέρριψε διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει προς το παρόν.
Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η κατάσταση στο Μεσανατολικό, με τριγμούς στα θεμέλια της Διεθνούς Κοινότητος. Ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή – μετά από έντονες πιέσεις του εβραϊκού λόμπι της Αμερικής – έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του διεθνούς τύπου, με την εκτιμώμενη, αδικαιολόγητη στάση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υποδαυλίζοντας την «Αχίλλειο Πτέρνα» των Αμερικανών.
ια. Πιέσεις για να απομακρυνθεί δια παντός – «ταξίδι χωρίς επιστροφή» – από τα Παλαιστινιακά εδάφη ασκεί η Ισραηλινή Κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το στρατηγείο του. Παράλληλα η Ισραηλινή Κυβέρνηση διεμήνυσε στις Κυβερνήσεις Βηρυτού και Συρίας ότι θεωρεί απαράδεκτη την συγκέντρωση ανταρτών κατά μήκος της μεθορίου και επιφυλάσσεται να απαντήσει με σκληρά μέτρα.
ιβ.Δραματικές ώρες ζει η Βηθλεέμ. Η Ελληνο-Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεννήσεως απειλείται με καταστροφή καθώς άνω των εκατό Παλαιστινίων έχουν βρει άσυλο στον υπόψη χώρο. Εν τω μεταξύ κλιμακώνεται η ένταση σε όλες τις περιοχές.
Η χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ έναντι της άνευ προηγουμένου Ισραηλινής επιχειρήσεως, έχει συνάρτηση με την αξιολόγηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Η εμμονή στην σύνδεση του Μεσανατολικού με την αντιτρομοκρατική εκστρατεία, με κλίση υπέρ του Ισραήλ, δημιουργεί διάσταση απόψεων στη διεθνή κοινότητα σε ότι αφορά στον χειρισμό της.
ιγ. Τις ισορροπίες στον αραβικό κόσμο απηχεί η απόφαση της Αιγύπτου να διακόψει τις επαφές της με το Ισραήλ. Πολλές αραβικές χώρες πιέζουν για αντίποινα στο Ισραήλ το οποίο κλιμακώνει την προέλασή του στις Παλαιστινιακές πόλεις ενώ εντείνει την πολιορκία του Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία για σχέση του Παλαιστινίου Προέδρου με την τρομοκρατία.
Ισορροπίες αναζητεί η Τουρκία με τον πιστό της σύμμαχο το Ισραήλ αλλά και με την Παλαιστινιακή πλευρά, λόγω μουσουλμανικού στοιχείου. Παράλληλα – περικυκλωμένος από Ισραηλινά άρματα μάχης – ο Ναός της Γεννήσεως ευρίσκεται στο έλεος του Θεού.
Η άρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση από τα κατεχόμενα, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των Ισραηλινών προς ολική αναμέτρηση. Είναι προφανές ότι ο Σαρόν εξεμεταλλεύθη την τακτική του Αμερικανού Προέδρου κατά της τρομοκρατίας.
ιδ. Η γνωστοποίηση της αφίξεως στην περιοχή των συγκρούσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ίσως αλλάξει τα δεδομένα με κάποιες ελπίδες ότι η κρίση θα τελειώσει πιο σύντομα απ΄ότι προβλέπεται. Παράλληλα απέτυχε η προσπάθεια δύο αξιωματούχων της Ε.Ε. καθόσον η Ισραηλινή πλευρά δεν επέτρεψε την συνάντηση με τον Αραφάτ.
ιε. Ο Σαντάμ Χουσείν ανακοίνωση την διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου για 30 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη εισβολή των στρατευμάτων του Ισραήλ στις Παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης.
Η πραγματοποιηθείσα απειλή του Ιράκ προκαλεί κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και διαψεύδει τους χαρακτηρισμούς των ΗΠΑ για «ονειροπολήσεις» περί χρησιμοποιήσεως του πετρελαίου ως όπλου εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
ιστ. Οι Ισραηλινές επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, εν όψει της επισκέψεως του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ενώ ανακοίνωσαν την αποχώρηση του στρατού από δύο Παλαιστινιακές πόλεις. Έκκρυθμος παραμένει η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ όπου οι αντάρτες της «Χεζμπολάχ» άνοιξαν μέτωπο και τις Ισραηλινές δυνάμεις προωθήθηκαν στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ σε Συρία και Λίβανο ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην μεθόριο.
Παρά την έντονη αντίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ («όταν λέω αποχώρηση εννοώ χωρίς καθυστέρηση») το Ισραήλ αψηφώντας τόσο τις προειδοποιήσεις του Μπους, Αράβων και Ε.Ε. θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη. Το «οφθαλμός αντί…πτωμάτων» καλά κρατεί και προς το παρόν ο Σαρόν…..σαρώνει τους πάντες και τα πάντα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
α. Άρχισε στις Βρυξέλλες η συνέλευση για την αναθεώρηση της συνθήκης της Ε.Ε., οι εργασίες της οποίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν ένα χρόνο, και συμμετέχουν εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., των Κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων των 15 κρατών-μελών καθώς και των 13 υποψηφίων προς ένταξη κρατών.
Οι επικείμενες απαραίτητες αλλαγές οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με ομοσπονδιοποίηση τα προβλήματα των πολιτών της κατά αποτελεσματικότερο τρόπο, απαιτείται να βασίζεται πρωτίστως στην διατήρηση αλώβητου του παρελθόντος και του παρόντος των λαών της με παράλληλη πρόβλεψη για το μέλλον.
β. Με κύρια θέματα την απασχόληση, τη διεύρυνση και το Μεσανατολικό, ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στην Βαρκελώνη. Παράλληλα συνεξετάσθηκαν ο Ευρωστρατός, η απελευθέρωση της αγοράς ενεργείας, η αναπτυξιακή βοήθεια προς τις «πτωχές» χώρες και η βελτίωση της κινητικότητας των εργαζομένων εντός των ορίων της για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Παράλληλα στο περιθώριο της Συνόδου έγιναν γνωστές οι θέσεις της Άγκυρας για τους αγωγούς πετρελαίου και οι διερευνητικές επαφές για το εύρος των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο οραματισμός της μετατροπής της Ε.Ε. σε ανταγωνιστική προς τις ΗΠΑ, απορρόφησε την επέμβασή της στις δραματικές εξελίξεις στην Μ.Α. – παρακολουθώντας αμέτοχη και μοιραίως τα γεγονότα – παραμένει στις «κατευθυντήριες γραμμές» του υπερατλαντικού συμμάχου. Η ολοκληρωθείσα Σύνοδος Κορυφής υπήρξε ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον μακρύ κατάλογο, με μηνύματα «αποκλειστικά» για τους συμμετέχοντες.
γ. Θετικός για τις Ελληνικές θέσεις σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος για την διεύρυνση, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενεφανίσθη αισιόδοξος ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποιήσεως της διευρύνσεως της Ε.Ε. και επανέλαβε ότι η ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσει ανεξαρτήτως της επιλύσεως ή μη του πολιτικού προβλήματος.
δ. Σε κατάσταση συναγερμού ευρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές αρχές των χωρών της Ε.Ε. Η ταξιδιωτική οδηγία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την Ιταλία – μετά τη δολοφονία του Ιταλού οικονομολόγου από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες – κατέδειξε την «υπερευαισθησία της Ουάσιγκτον».
Η επανεμφάνιση των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο προσδιορισμός από το Ισραήλ της Ραμάλα ως «πρωτεύουσας της τρομοκρατίας» και η δήλωση του Λαϊκού Μετώπου της Παλαιστίνης ότι «κάθε Ισραηλινός σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί στόχο του Παλαιστινιακού λαού», σηματοδοτούν νέους φόβους για τις «ασύμμετρες απειλές». Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή με ανησυχία και προβληματισμό από την Ε.Ε., άνευ ενδείξεων ασκήσεως ουσιαστικής επιρροής, καταδεικνύει το έλλειμμα πολιτικής χειραφετήσεως και περαιτέρω ενεργειών.
ε. Το Συμβούλιο Συνδέσεως της Ε.Ε. –Τουρκίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη σημαντικής αποφάσεως, παρά τις πιέσεις της Αγκύρας για καθορισμό της ημερομηνίας ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κοινή θέση λαμβάνουν οι «15» έναντι της Άγκυρας.
ΗΠΑ
α. Ο πόλεμος της προπαγάνδας τον οποίον διεξάγει η Ουάσιγκτον εισέρχεται σε νέα φάση. Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας διαθέτει πλέον επίσημο γραφείο παραπληροφορήσεως, με στόχο την αντιστροφή του αντιαμερικανικού συναισθήματος το οποίον αναζωπυρώθηκε στον αραβικό κόσμο μετά το Αφγανιστάν καθώς και η αντίκρουση των διαμαρτυριών των συμμάχων χωρών για την ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ.
Δεδομένου ότι βασικό στοιχείο της προπαγάνδας είναι η μεγιστοποίηση του ασήμαντου και η ελαχιστοποίηση του σημαντικού, συνδυαζόμενο με την φράση του Θουκυδίδη «το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια» και ότι «στον πόλεμο και στον έρωτα όλα επιτρέπονται» είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων των ΗΠΑ στην»καμπάνια διαφωτισμού» της διεθνούς κοινής γνώμης, παρά τις οιεσδήποτε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για κάθε χώρα.
β. Επίσκεψη σε Ιαπωνία, Νότιο Κορέα και Κίνα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.Κατά την πορεία του, κύριο θέμα των συζητήσεών του με τους ηγέτες των προαναφερθεισών χωρών υπήρξε η διεύρυνση του πολέμου εναντίον του Ιράκ, Ιράν και Β. Κορέας – άξονα του κακού όπως εχαρακτηρίσθη – με στόχο την προάσπιση της ασφαλείας από τα «κράτη ταραξίες».
γ. Σε Ιράκ, Σομαλία ή Υεμένη παραπέμπουν τα οργιάζοντα σενάρια για το επόμενο μέτωπο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των Αμερικανών. Η Ουάσιγκτον όμως δείχνει και προς την Γεωργία, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Μόσχας. Οι έντονες ανησυχίες των ΗΠΑ για πιθανή παρουσία του Λάντεν στο Ιράκ και της συνεργασίας του με το καθεστώς της Βαγδάτης, αιτιολογούν την εμμονή του Προέδρου Μπους για επέκταση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.
Η έλλειψη συνεργασίας και συναγωνισμού των ΗΠΑ με άλλες μεγάλες δυνάμεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συνδυαζόμενο με την απροθυμία τους να συνδεθούν με την αντιτρομοκρατική εκστρατεία της Ουάσιγκτον, την καθιστά κυρίαρχο του «παιχνιδιού» και κατά συνέπεια να λειτουργεί άνευ περιορισμών.
δ. Η κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, προκάλεσε το ενδιαφέρον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για την ξεχασμένη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Η κυρία αιτία για ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή ίσως να αποτελεί το σαμποτάζ το οποίο υφίσταται ο πετρελαϊκός αγωγός από τις επιθέσεις αριστερών επαναστατικών οργανώσεων.
ε. Η επιχείρηση «Ανακόντα» σηματοδότησε την αρχή μιας νέας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, υποδηλώνοντας την έναρξη ενός παρατεταμένου ανταρτοπόλεμου, με τους Αφγανούς της Βόρειας Συμμαχίας να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της μορφής αυτής του πολέμου. Για την εξουδετέρωση των μαχητών της Αλ Κάϊντα σε υπόγειους χώρους έχουν σταλεί στην περιοχή δέκα θερμοβαρικές βόμβες (βόμβες αερίου/καυσίμου).
To αποτελεσματικότερο μέχρι τώρα όπλο των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών είναι ο αεροπορικός βομβαρδισμός. Η εμπλοκή σε πόλεμο ο οποίος δεν διαφαίνεται να έχει τέλος στον εγγύς ορίζοντα, απαιτεί την διεξαγωγή επιχειρήσεων προς απόκτηση ελέγχου του μεγαλυτέρου μέρους της υπαίθρου με τη διάθεση χερσαίων δυνάμεων και ελικοπτέρων ώστε να εξασφαλισθεί επιτυχία σε μελλοντικές επιχειρήσεις.
στ.Πυρηνικά όπλα προετοιμάζονται από τους Αμερικανούς εναντίον Κίνας, Ρωσίας, Ιράκ, Β.Κορέας, Ιράν, Λιβύης και Συρίας όπως απεκάλυψε αμερικανική εφημερίδα. Οξυτάτη υπήρξε η αντίδραση των θιγομένων κρατών, ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Παρ΄όλα αυτά η CIA κατατάσσει την Ρωσία στην κορυφή του καταλόγου των χωρών οι οποίες παρέχουν υποστήριξη σε θέματα υψηλής τεχνογνωσίας στα κράτη τα οποία επιδιώκουν να αναπτύξουν όπλα μαζικής καταστροφής με κυρίως κίνητρο το οικονομικό.
Το σχέδιο των Αμερικανών για την κατασκευή νέων «έξυπνων» (πυρηνικών) όπλων έχει ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα, κυρίως από την επιδίωξη των ΗΠΑ να γίνονται πλέον δυσδιάκριτα και ασαφή τα όρια μεταξύ συμβατικών και πυρηνικών όπλων. Η έμφαση την οποία αποδίδουν οι Αμερικανοί στα πυρηνικά, ενδεχομένως ενθαρρύνει την απόκτησή τους από άλλες χώρες.
ζ. Κοινές ασκήσεις με την Νότιο Κορέα άρχισαν επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο ενόχλησε την Β. Κορέα και αναθέρμανε την περιοχή.
Με την ανάπτυξη δυνάμεως περίπου Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην περιοχή, οι Αμερικανοί έχουν θέσει ως στόχο τον έλεγχο της νοτιοανατολικής Ασίας.
ΡΩΣΙΑ
α. Στην συνάντηση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τον προσεχή Μάϊο θα συζητηθεί η αναβάθμιση της Ρωσίας με ισότιμη μεταχείριση των 19 μελών της συμμαχίας. Με τη νέα πρόταση συνεργασίας, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι δημιουργείται ένα ισότιμο σύστημα αποφάσεων όπου η Ρωσία – σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη – θα προτείνει, θα διαπραγματεύεται και θα συζητά στρατηγικά ζητήματα τα οποία αφορούν σε εστίες κρίσεων, την ανάπτυξη και αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων καθώς και την διασπορά-μείωση των πυρηνικών δυνάμεων.
Η αδυναμία-απαγόρευση ασκήσεως βέτο εκ μέρους της Ρωσίας στα κυριαρχικά ζητήματα των κρατών-μελών της συμμαχίας αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα μη παρεμβάσεως και ανατροπής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κυρίως των ΗΠΑ και κατ΄επέκταση του ΝΑΤΟ.
β. Ομάδα 40 Αμερικανών αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων μετέβη στην Τιφλίδα της Γεωργίας προκειμένου να συντονίσουν τις δραστηριότητες του στρατού της και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επέκταση του τρομοκρατικού πολέμου στην περιοχή, στην οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – δραστηριοποιούνται μαχητές της Αλ-Κάϊντα και 7000 Τσετσένοι αποσχιστές.
Η εξέλιξη αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνον στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ αλλά και στις περί τον Καύκασο χώρες οι οποίες ευρίσκονται στην τροχιά της Ρωσίας. Η γειτονία με το Ιράκ και τα πετρέλαια της περιοχής έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της «τρομολαγνείας» της Ουάσιγκτον.
γ. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει και κατά τη διάρκεια του Β΄τριμήνου 2002 τους περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου για να στηρίξει τις διεθνείς τιμές, με τον ΟΠΕΚ να δηλώνει ικανοποιημένος από τη σχετική απόφαση.
δ. Ο επικεφαλής της προσωρινής Κυβερνήσεως του Αφγανιστάν πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα όπου είχε επαφές με τον Πρόεδρο Πούτιν, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, σχέσεις οι οποίες καθορίζονται με βάση διαφορετικά συμφέροντα και πολιτικές.
Η εκτιμώμενη μακροχρόνια αμερικανική παρουσία στην περιοχή – με ηγεμονικούς προσανατολισμούς – στην θεωρούμενη από την Ρωσία ως σφαίρα επιρροής της, συνδυαζόμενα με τις δρομολογήσει των αγωγών αερίου και τα πετρέλαια της Κασπίας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στο εγγύς μέλλον σε αύξηση της εντάσεως μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.
ε. Η έναρξη των παραγωγικών διαδικασιών των πετρελαιοπηγών της Σαχαλίνης έχει προγραμματισθεί από την Ρωσία στις αρχές του 2003. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Ρωσικής Κυβερνήσεως η συνολική παραγωγή θα ανέλθει τα 3 επόμενα χρόνια σε άνω των 8 εκατ. βαρελιών ημερησίως, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης πετρελαιοπηγής της προαναφερθείσης νήσου η οποία θα αυξήσει την παραγωγή του ρωσικού πετρελαίου 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Επιδίωξη της Ρωσίας αποτελεί η διασφάλιση της παρουσίας και των αναλόγων κερδών σε περιοχή όπου αναμένεται να δημιουργηθεί τεραστία οικονομική και εμπορική άνθηση των εξαγωγών του πετρελαίου με το άνοιγμα των κρουνών του μαύρου χρυσού, ώστε να αναδειχθούν σε κορυφαία πετρελαϊκή δύναμη του κόσμου.
ΑΣΙΑ
α. Ο Αφγανός Υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε ότι ο Λάντεν είναι ζωντανός και μετακινείται συνεχώς σε κρησφύγετα κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν υπό την κάλυψη των Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Κατά την εκτίμηση του ανωτέρω από τους 12.000 μαχητές της Αλ-Κάϊντα οι οποίοι ευρίσκοντο στο Αφγανιστάν, 2.000 έως 3.000 εφονεύθησαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ενώ άγνωστος αριθμός από τους επιζήσαντες κατόρθωσε να διέλθει στο γειτονικό Πακιστάν.
β. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών του ΟΗΕ, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η παραγωγή των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν κατά τον τρέχον έτος θα φθάσει στους 4.500 τόνους οπίου, πρώτης ύλης για την παραγωγή 450 τόνων ηρωίνης. Το 95% της προαναφερθείσης ποσότητας προωθείται στην Ευρωπαϊκή αγορά και μόνο το 5% καταλήγει στην αγορά των ΗΠΑ στην οποία κυριαρχούν οι ναρκο-βαρόνοι της Κολομβίας.
Ο «φαιός χρυσός» των δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί τον «χρυσό» τροφοδότη χρηματοδοτήσεως της διεθνούς τρομοκρατίας. Τα ναρκωτικά του Αφγανιστάν αν και είναι κυρίως πρόβλημα των Ευρωπαίων, η αρνητική στάση των ΗΠΑ στη λήψη συλλογικής αντιμετωπίσεως του προβλήματος, επιδεινώνει την κατάσταση αυξήσεως και εμπορίας των ναρκωτικών με την εξάπλωση και επιρροή στην κοινωνία της ΕΕ και όχι μόνον, η οποία υφίσταται τις γνωστές συνέπειες.
γ. Προς εμφύλιο πόλεμο διολισθαίνει επικίνδυνα το Αφγανιστάν εκτιμά η CIA, εφόσον δεν δοθεί τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ των τοπικών πολεμάρχων και στις ένοπλες διενέξεις των εθνικών κοινοτήτων της χώρας.
δ. Ανασφάλεια αισθάνεται η Κίνα, στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας την οποία διαμορφώνει η μεγάλη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε κάθε γωνιά της Ασίας και παρά το γεγονός της εντάξεως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προσπαθεί να διαμορφώσει το νέο αμυντικό αι στρατηγικό προσανατολισμό της. Παράλληλα ανησυχία προκαλεί η κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ιαπωνική οικονομία η οποία απειλεί να παρασύρει ολόκληρη την Ασία.
Η «κρίση ασφαλείας» την οποία αντιμετωπίζει η Κίνα, υποβόσκει αρκετά χρόνια, με εκτιμώμενο κύριο αίτιο τους παγκόσμιους στρατηγικούς στόχους των Αμερικανών.
ε. Η Κίνα και το Πακιστάν επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τις φιλικές τους σχέσεις μέσω της συνάψεως μιας στρατιωτικής συνεργασίας. Οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν κοινά συμφέροντα στην ευαίσθητη περιοχή της νοτίου Ασίας, με στόχο την Ινδία, ανταγωνιστή το Πεκίνο και παραδοσιακό εχθρό το Ισλαμαμπάντ.