Blog

Θέσεις Προσωπικής Ευθύνης – Δημητρίου Θ. Μανίκα

       Προσωπικής Ευθύνης

Επι                                                                                                    Δημητρίου Θ. Μανίκα

Παρα                                    Θέσεις

Αντι                                                                                                          Φεβρουάριος 2002

Προ

Α΄ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αρχές του 1999 ο δείκτης του ΧΑΑ ήταν περί τις 2000 μονάδες. Στο τέλος του 2001 κυμαίνεται στις 2600 μονάδες. Η λογική των οικονομικών λέει ότι, στο οποιοδήποτε Χρηματιστήριο (στο δείκτη του) καθρεφτίζεται η εικόνα της οικονομίας, που εκπροσωπεί. Οι αριθμοί λοιπόν λένε ότι, στην τριετία 1999-2001, η ελληνική οικονομία πρέπει να είχε, ανάλογη ανάπτυξη. Αφού ανέβηκε ο δείκτης του ΧΑΑ κατά 30%, αναπτύχθηκε και η ελληνική οικονομία κατά 30%, δηλαδή είχε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9% για τρία χρόνια. Ποιος άνθρωπος, με δύο δράμια μυαλό, τολμά να το ισχυρισθεί ;

Άρα και στις 2600 μονάδες το ΧΑΑ είναι υπερτιμημένο. Πώς και γιατί λοιπόν παρουσίασε το ΧΑΑ αυτή την τρελή διακύμανση, ως τις 6000 μονάδες ; Είναι δυνατόν Πρωθυπουργός, Υπουργοί, οικονομικοί Σύμβουλοι, Τραπεζίτες, Χρηματιστές, Πολιτικοί Αρχηγοί, Βουλευτές και λοιποί και λοιποί να ονειροβατούν ;

Ένας ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ αγοράζει χρηματιστηριακούς τίτλους, για να εισπράξει μέρισμα. Έλκεται λοιπόν όταν, η προοπτική ανάπτυξης, του εγγυάται εισόδημα υψηλότερο (μέρισμα) από τον τραπεζικό ή ομολογιακό τόκο, αλλά ουδέποτε προσδοκά κέρδη ανώτερα της αναμενομένης ανάπτυξης. Αν θέλει γρήγορα μεγάλα κέρδη ΤΖΟΓΑΡΕΙ και ΡΙΣΚΑΡΕΙ ή ΤΟΚΟΓΛΥΦΕΙ.

Στην τριετία 1999-2001 στο ΧΑΑ κάποιοι ΤΖΟΓΑΔΟΡΙΣΑΝ πονηρά (και κέρδισαν πολλά), οι πολλοί ΡΙΣΚΑΡΙΣΑΝ αφελώς (κι΄έχασαν πολλά) και κάποιοι παρακολούθησαν (οι ταγοί αλλά και τζογαδόροι) με κυνισμό ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ.

Τους αφελείς και χαμένους τους γνωρίζουμε. Ποιοι είναι όμως οι ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ και ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ; Πρέπει να τους μάθουμε.

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

Έρχονται εκλογές ΟΤΑ και μετά οι βουλευτικές. Όλοι οι υποψήφιοι να αναρτήσουν στην είσοδο των εκλογικών κέντρων και Γραφείων τους Υπεύθυνη Δήλωση/Πίνακα, ευανάγνωστη από το απέναντι πεζοδρόμιο, ΤΙ έχουν, ΠΟΤΕ, ΠΩΣ και ΠΟΘΕΝ έσχον ότι ΕΧΟΥΝ. Όποιος δεν αναρτήσει τη δήλωση να εισπράξει ΜΑΥΡΟ ΔΑΓΚΩΤΟ.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Θα ΓΕΛΑΣΟΥΝ και οι ΠΕΤΡΕΣ. Γιατί κάποιοι, απ΄όλους αυτούς, όχι μόνο ΕΠΑΙΞΑΝ, ΤΖΟΓΑΡΙΣΑΝ και ΤΟΚΟΕΓΛΥΨΑΝ, αλλά και ΚΥΡΙΩΣ ΞΕΠΛΥΝΑΝ, όλα όσα ΣΤΕΡΗΣΑΝ απ΄τον Ελληνικό Λαό επί πολλά χρόνια.

Μη θυμώσει κανείς. Έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί μόνο όποιος συμμορφωθεί, αναρτήσει τη ΔΗΛΩΣΗ και δεχθεί μετά ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΟ ΕΛΕΓΧΟ, μέχρι κεραίας και ΔΕΚΑΡΑΣ.

Δεν αναφέρομαι σε ΕΚΔΟΤΕΣ (μεγάλους και μικρούς), Εργολάβους, Επιχειρηματίες και λοιπούς καρπωτές των προϊόντων της ΟΝΕΙΡΟΒΑΣΙΑΣ. Τη δουλειά τους έκαναν και κάνουν και αυτοί διακινδυνεύουν με τις καταβολές της μίζας. Άλλωστε πολλοί απ΄αυτούς πτωχεύουν, καταδικάζονται, φυλακίζονται και καμιά φορά αυτοκτονούν. Βεβαίως αν οι ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ και αυτοί θα ΚΑΤΑΔΕΙΧΘΟΥΝ.

 

Β΄ΚΑΠΝΟΣ

Είμαι καπνιστής και εν γνώσει των, κοινοποιουμένων επί των πακέτων προειδοποιήσεων, κινδύνων που διατρέχω.

Το κράτος όμως, οι Κυβερνήσεις δηλαδή του τόπου μας, πως δέχεται να σκοτώνει τους υπηκόους του ;

Με ποια υπευθυνότητα και σοβαρότητα αποφασίζει, να απαγορεύει το κάπνισμα σε πολλούς χώρους, να προειδοποιεί για τους κινδύνους και την ίδια στιγμή να φορολογεί (κρατώντας ουσιαστικά το μονοπώλιο του καπνού) και να εισπράττει από το κάπνισμα και να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι στηρίζει την καπνοπαραγωγή και ζητάει μάλιστα επιδότησή της από την Ε.Ε. ;

Επί 30 χρόνια διεξάγεται επισήμως αντικαπνιστικός αγώνας και δεν βρέθηκε τρόπος να ξεπατωθεί η καπνοκαλλιέργεια και να αναδιαρθρωθεί η αγροτική παραγωγή. Είναι δύσκολη για τους καπνοπαραγωγούς η αντικατάσταση του καπνού με άλλα προϊόντα. Ας επιδοτηθούν για να γίνει η αλλαγή. Ας δουλέψουν οι γεωπονικές σχολές να βρουν τα άλλα προϊόντα. Πριν έλθει ο καπνός από την Αμερική τι καλλιεργούσαν οι καπνοπαραγωγοί ; Και απ΄όλα τα αγροτικά προϊόντα, που χρειάζεται ο κόσμος, εκτός του καπνού, δεν υπάρχουν κάποια να τον αντικαταστήσουν ; Δεν είμαι γεωπόνος για να δώσω απάντηση, απλά είμαι απορών Έλληνας πολίτης και γνωρίζω χιλιάδες Έλληνες πολίτες αγρότες, στους οποίους το Ελληνικό Κράτος λέει : «Σας επιδοτώ να καλλιεργείτε καπνό, αλλά μην καπνίζετε γιατί ο ΚΑΠΝΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ και ΩΦΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ».

 

Γ΄ΔΙΑΠΛΟΚΗ – ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

 

Η αυτοαποκαλυπτομένη, ΔΙΑΠΛΟΚΗ και η αναιδώς προβαλλόμενη ΔΙΑΦΘΟΡΑ προκαλεί δικαιολογημένη ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ, η οποία υπάρχει και εκδηλώνεται στον κορμό του εθνικού σώματος με την αποχή, τη σιωπή και την επικέντρωση του ενδιαφέροντος προς άλλα θέματα καυτά και πρωτοσέλιδα.

Υπάρχει και εκδηλώνεται με τη μοιρολατρική αποδοχή ότι άλλοι, τρίτοι, ισχυροί για δικούς τους λόγους, θα αποφασίσουν και θα ρυθμίσουν τα πράγματα, μια που οι δικοί μας ταγοί, οικονομικοί, κοινωνικοί-πνευματικοί και πολιτικοί, είναι απλώς «εντολοδόχοι – διαχειριστές», με ποικίλλουσα κατά περίπτωση και πρόσωπο ευρύτητα και ευχέρεια διαχειρίσεως.

«Εντολοδόχοι – Διαχειριστές» εντολέων πραγματικών, αλλά μη καταδεικνυομένων.

«Εντολοδόχοι – Διαχειριστές» ενεργούμενα, οι οποίοι επιλέγονται, προετοιμάζονται, χρίζονται, επιβάλλονται, χρησιμοποιούνται και καθαιρούνται, αλλά ουδέποτε αυτονομούνται, ουδέποτε αποδεσμεύονται.

«Εντολοδόχοι – Διαχειριστές», οι οποίοι, ίσως, ουδέποτε γνώρισαν την πραγματική πηγή δυνάμεως, της οποίας έγιναν «σκεύη εκλογής», αλλά αισθάνονται κάθε στιγμή τους «ενδιάμεσους – νήματα», μέσω των οποίων καθοδηγούνται, επιδοκιμάζονται ή απορρίπτονται.

Γενική είναι η πεποίθηση ότι το διαπλεγμένο σύστημα είναι πραγματικό. Προσφάτως μάλιστα, έχει αποδυθεί, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, σε μια προσπάθεια απομυθοποιήσεως και αποκαθηλώσεως αυτών, κυρίως πολιτικών ειδώλων, που κατάφεραν ή μέχρι σήμερα τους επέτρεψαν, να θεωρούνται ως οντότητες χαρισματικές ή αυθύπαρκτες. Και πέραν αυτού το σύστημα προβάλει κυνικώς απρόσβλητο κι ανενδοιάστως πλέον αποκαλύπτει, με σαρδόνιο ύφος, όσα προκαλύμματα χρησιμοποίησε, επί δεκαετίες τώρα, για να παραλλάσσει και προωθεί τις επιθυμίες του (θεσμούς και πρόσωπα) και, με περίσσεια θράσους, δηλώνει παρόν κι απροκαλύπτως πλέον, έτοιμο ν΄αποφασίζει κι επιβάλλει.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι Έλληνες σήμερα αυτά πιστεύουν, ως δεδομένα και αναλόγως προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στη λογική του «βολέματος». Αυτοκατατάσσονται λοιπόν και βεβαίως κατατάσσουν κι΄όλους τους άλλους, στις βαθμίδες μιας μεγάλης κλίμακος του «βολεύομαι – βολεμένος» κι όλων των δυνητικών παραγώγων τους, από το καλοβολεμένος μέχρι το βολοδαρμένος. Η πελατειακή νοοτροπία η οποία αμφίδρομα, χρόνια τώρα, στιγματίζει και ρυπαίνει τις σχέσεις πολιτείας και πολιτών, αρχόντων και αρχομένων, προβαλλόντων και προβαλλομένων, προωθούντων και προωθουμένων, έχει δημιουργήσει ένα ιδιότροπο κλίμα, όπου οι κατά περίπτωση κρατούντες θέλουν τους Έλληνες ραγιάδες και οι αγωνιζόμενοι να επικρατήσουν τους προτιμούν ληστοτρόφους.

Αφήστε μια απάντηση