Blog

Απονομή βραβείου Παναγιώτη Φωτέα στον πρέσβη ε.τ. κ. Αλέξανδρο Μαλλιά

Απονομή βραβείου Παναγιώτη Φωτέα στον πρέσβη ε.τ. κ. Αλέξανδρο Μαλλιά

 

 

               Την  Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 απονεμήθηκε το βραβείο Παναγιώτη Φωτέα , στον πρέσβη ε.τ.  κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, μέλος του ΕΛΙΣΜΕ, για το  βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού  έτους 2020.

Σημεία ευχαριστήριας ομιλίας  του συγγραφέα Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή, όπως παρακάτω:

 

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητέ κύριε Παναγιώτη Νίκα, Πανοσιολογιώτατε Εκπρόσωπε του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου,

Κύριοι Δήμαρχοι Καλαμάτας και Γορτυνίας

Αγαπητή κυρία Φωτέα,

Το 1978 ως νέος διπλωμάτης γνώρισα  στην Κομοτηνή τον Παναγιώτη Φωτέα,τότε Νομάρχη  Ροδόπης. Εντύπωση είχε προκαλέσει  στην ομάδα των διπλωματών που επισκεπτόταν την περιοχή η  καλλιέργεια του και η βαθιά γνώση των θεμάτων που αφορούσαν στην  Μουσουλμανική  Μειονότητα. Ασχολήθηκε συστηματικά  με το μειονοτικό σε  συνεργασία με τον Δημοσθένη Κωνσταντίνου ,πρέσβη επί τιμή σήμερα, επικεφαλής  τότε του νεοσύστατου  Γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών στην Καβάλα. Μπήκαν οι βάσεις της σύγχρονης  μειονοτικής πολιτικής μας που  οδήγησαν στην εξαγγελία της με σαφήνεια και καθαρότητα στην ιστορική -όπως έχει καταγραφεί -ομιλία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου  Μητσοτάκη στην Κομοτηνή ,στις 14 Μαϊου1991 με κύρια μηνύματα «ανάπτυξη, ισονομία, ισοπολιτεία ».

Πέντε  δεκαετίες πίσω με πηγαίνει η τιμητική αυτή διάκριση .Νέος  τότε διπλωμάτης με όνειρα και φιλοδοξίες αλλά και προσωπική ανασφάλεια για τον βηματισμό μου στο ΥΠΕΞ. Τώρα είναι τα ύστερα του απολογισμού χρόνια. Οράματα και χίμαιρες.

Είχα την τύχη να υπηρετήσω την Πατρίδα μας από καίριες θέσεις ευθύνης. Υπό 11 κυβερνήσεις και 15 διαδοχικούς Υπουργούς Εξωτερικών.  Σαν συγγραφέας την τελευταία δεκαετία  προσπαθώ να συνεχίσω, να μοιράζομαι την γνώση και τα βιώματα. Με το αίσθημα ευθύνης που επιβάλλεται και αρμόζει σε ένα  κρατικό λειτουργό.

Είμαι ευγνώμων για την τιμητική διάκριση που η Ειδική Επιτροπή  υπό την Προεδρία της Ακαδημαϊκού κυρίας Χρύσας Μαλτέζου αποφάσισε  να απονείμει  στο Δοκίμιο μου « Τα Σύνορα-Αναθεωρητισμός». Ανάμεσα μάλιστα σε τόσα σημαντικά δοκίμια γραμμένα από καταξιωμένους συγγραφείς.  Ευγνώμων λοιπόν είμαι  προς τον  καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ.Γιώργο Ανδρειωμένο και την επίκουρο καθηγήτρια του κυρία  Σοφία Καπετανάκη, τον  αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.Νίκο Μηλιώνη.Τέλος ,προσωπικά σε σας   κύριε  Περιφερειάρχα Πελοποννήσου. Θερμά επίσης ευχαριστώ τους συνεργάτες σας για τη σημερινή τελετή και ειδικά την κυρία Εβ.Καμβυσίδου.

Παραλαμβάνω  το βραβείο με χαρά συνάμα δε και με πλήρη επίγνωση της σημασίας και του ειδικού βάρους της απρόσμενης, της μεγάλης τιμής που μου κάνετε.Το βραβείο αυτό πηγαίνει ταυτόχρονα επίσης:

  • Στον ευπατρίδη Ανδρέα Σιδέρη και στους άξιους συνεργάτες του στον ιστορικό αυτό Εκδοτικό  Οίκο  Αλίκη Σαλίμπα , Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ,Σιδέρη Τσανακτσή ,Δήμητρα Φανάρη ,Ελένη Καπετανάκη και Φωτεινή  Σκουρή, που με τόση  επιμέλεια το έφεραν στα χέρια μας.
  • Στους διακεκριμένους  καθηγητές  Άγγελο Συρίγο και Γεώργιο Πρεβελάκη οι οποίοι με δύο χαρακτηριστικής πληρότητας κείμενα  έδωσαν στο βιβλίο τον Πρόλογο και τον Επίλογο.
  • Στους διπλωμάτες και στα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών  οι οποίοι με γνώση, πειθώ και αυταπάρνηση  νυχθημερόν προωθούν  τα  ελληνικά συμφέροντα.

Αγαπητή  κυρία  Ελένη Φωτέα, αγαπητέ κύριε Σταύρο Φωτέα

Είναι ξεχωριστή η σημερινή  μέρα για την αγαπημένη μου σύζυγο  Φρανσουάζ ,που είναι κοντά στα 50 χρόνια στο πλευρό μου.

Σας ευχαριστώ.

Καλά Χριστούγεννα

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση