Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ

ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Η τέλεια επιτυχία των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μετά, εναντίον των συμβόλων της οικονομικής, στρατιωτικής, και πολιτικής ισχύος της μόνης υπερδύναμης του πλανήτη μας (κέντρο παγκοσμίου εμπορίου – πεντάγωνο – Καπιτώλιο) ύστερα από μία αθόρυβη πολυετή προσπάθεια από ένα παγκόσμιας εμβέλειας πολυκλαδικό δίκτυο της τρομοκρατικής οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, ΑΛ-ΚΑΪΝΤΑ, που λειτούργησε άψογα, σε χρηματοδότηση, τεχνογνωσία, πληροφοριακή κάλυψη, οργάνωση, σχεδίαση, εκτέλεση από άριστα εκπαιδευμένους τρομοκράτες κ.λ.π., δε σημαίνει τίποτε άλλο, παρά την απαρχή μιας σειράς ατέλειωτης επεισοδίων ενός ακήρυχτου πολέμου εναντίον της ανθρωπότητας. Ενός πολέμου προερχομένου από έναν “αόρατο” αλλά φοβερό εχθρό, που εκφράζει τη θρησκευτική – πολιτισμική αντίθεση μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και των Αμερικανών και κατ’ επέκταση των Δυτικών, οι οποίοι, στα μάτια του, εκτός από “άπιστοι” είναι και παθητικά ένοχοι. Όπως επίσης και εναντίον του δυτικού τρόπου ζωής που στηρίζεται στο φθηνό πετρέλαιο των Αράβων, το οποίο οι Δυτικοί το εκμεταλλεύονται κατά τρόπο αποικιοκρατικό. Τρόπο ζωής που κατά το κοράνι είναι “σατανικός” και “διεφθαρμένος”.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Σαουδάραβας αυτός δισεκατομμυριούχος πανεπιστημιακής μόρφωσης και κοσμογυρισμένος επί πολλά χρόνια συνεργάτης των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και χρησιμοποιηθείς στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ κατά τον πόλεμο με τους Σοβιετικούς, αλλά σήμερα επικηρυγμένος με (25) εκατομμύρια δολάρια και καταζητούμενους από τους Αμερικανούς ως Αρχιτρομοκράτης, υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος για να εκφράσει αυτή τη ΝΕΑ πραγματικότητα. Αυτή που έχει τη μορφή μιας παγκοσμιοποιημένης ισλαμικής αντίστασης και “εν δυνάμει” μαχόμενης ισλαμικής διεθνούς, λόγο και για τον οποίο επισύρει όλα τα πυρά επάνω του.

Η οργάνωση του, ΑΛ-ΚΑΪΝΤΑ, που δημιούργησε το 1987, είχε σκοπό να αποτελέσει μια “βάση” για τα ισλαμικά δίκτυα σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, η “Αλ-Κάϊντα”, εκτός από σκληρή φονταμενταλιστική τρομοκρατική οργάνωση, αποτελεί και ένα κέντρο, από το οποίο οι άλλες ισλαμικές ομάδες και οργανώσεις μπορούν να προμηθεύονται χρήματα, να έχουν κάθε είδους υποστήριξη ή να εκπαιδεύονται. Ο δικτυωτός– διαμεσολαβητικός ρόλος του Μπιν Λάντεν επεκτείνεται και ως ενδιαμέσου στη χρηματοδότηση των ισλαμικών δραστηριοτήτων σ’ όλον τον κόσμο, εκτός από τις ένοπλες οργανώσεις (αλληλοβοήθειας, εκπαίδευσης, νομικής βοήθειας, θρησκευτικά καθιδρύματα κ.λ.π.).

Αυτή τη στιγμή τα πλοκάμια του δικτύου αυτού απλώνονται σχεδόν σε όλον τον κόσμο (40-60 χώρες), με δράση κυρίως στη Μέση Ανατολή, Β.Αφρική, Τσετσενία, Βαλκάνια, ενώ πυρήνες του πολυεθνικού αυτού δικτύου υπάρχουν σε ΗΠΑ, Καναδά και Δ.Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, το όνομα του Μπιν Λάντεν και της Αλ-Κάϊντα συνδέθηκε με σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τα πλέον πολύνεκρα κτυπήματα, είναι αυτά των τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας στις Αμερικανικές πρεσβείες της Κένυα και Τανζανίας (224 νεκροί, 12 Αμερικανοί – εκατοντάδες τραυματίες) το καλοκαίρι του 1998, όπως επίσης και κατά Αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο Άντεν της Υεμένης τον Οκτώβριο του 2000 (15 νεκροί).

Στενές σχέσεις με τον Μπιν Λάντεν διατηρούν οι Αιγυπτιακές ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις φονταμενταλιστών:

1. “Γκαμά Αλισλαμίγια”. Ευθύνεται για τη δολοφονία 18 Ελλήνων τουριστών στο Κάιρο την 8-4-1996 και κυρίως για την επίθεση αυτοκτονίας κατά της Αιγυπτιακής πρεσβείας στο Καράτσι του Πακιστάν τον Νοέμβριο του 1995 (16 νεκροί – 60 τραυματίες).

2. “Αλ-Τζιχάντ”. Ευθύνεται για τη δολοφονία του Ανουάρ ΣΑΝΤΑΤ, προέδρου της Αιγύπτου το 1981. Μέλη της πήραν μέρος στις επιθέσεις κατά των Αμερικανικών πρεσβειών της Κένυα και της Τανζανίας το 1998. Αρχηγός της είναι ο Αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν Ζαουάχρι, ο οποίος θεωρείται ως υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν, όπως τον εμφάνισε δίπλα του πρόσφατα ο Μπιν Λάντεν, σε τηλεοπτική εμφάνισή τους την 5-10-2001, από το “Αραβικό CNN”, Αλ-Γιαζίρα, από την οποία τεκμαίρεται και η συμμαχία τρόμου της ΑΛ-ΚΑΪΝΤΑ και της Αιγυπτιακής ΤΖΙΧΑΝΤ.

 

Οι οργανώσεις αυτές που προαναφέρθηκαν είναι τα πρώτα μέλη του “Διεθνούς Ισλαμικού Μετώπου για τον ιερό πόλεμο κατά του Εβραϊσμού και της Δύσης”, που ίδρυσε το 1998 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, του οποίου ο σκληρός πυρήνας αποτελείται από βετεράνους του Αφγανιστάν. Κύριοι στόχοι του μετώπου αυτού είναι:

1. Η δημιουργία σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες οργανώσεων, οι οποίες θα πολεμούν τις ΗΠΑ και τη Δύση και θα ανατρέψουν τα κοσμικά καθεστώτα των Αραβικών χωρών.

2. Η υποστήριξη με κάθε μέσον (χρήματα, όπλα, πολεμιστές) των φονταμενταλιστικών οργανώσεων, ιδιαίτερα εκείνων που προσπαθούν να επιβληθούν με όπλα.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ανωτέρω στόχοι βρήκαν πεδίο πρακτικής εφαρμογής σε χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (Τατζικιστάν, Τσετσενία, Ουζμπεκιστάν), στη Βοσνία, Κόσοβο και ΦΥΡΟΜ, στην Αίγυπτο και Αλγερία. Επί πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες αξιόπιστες, τρομοκράτες εκπαιδευμένοι του Μπιν Λάντεν βρίσκονται διάσπαρτοι “εν υπνώσει” σε μεγαλουπόλεις της Δύσης, διάγοντας βίο ήρεμο ως μετανάστες αφομοιωμένοι στο περιβάλλον, έτοιμοι να ενεργοποιηθούν, όταν πάρουν τη σχετική εντολή, χρηματοδοτούμενοι με τη μέθοδο “χαουάλα”, ένα σύστημα που δεν επιτρέπει τον εντοπισμό, ούτε του κεφαλαίου, ούτε των διακινητών του, χωρίς να μετακινούνται τα χρήματα από τη χώρα που συγκεντρώνονται. Επίσης γίνεται λόγος και για την ύπαρξη ατομικών βομβών “βαλίτσας”.

Σε όλη τη δράση του αυτή ο Μπιν Λάντεν είχε την υποστήριξη από το Σουδάν, όπου του παρείχε καταφύγιο το κυρίαρχο στη χώρα Εθνικό Ισλαμικό Μέτωπο και κυρίως από τους “Ταλιμπάν” του Αφγανιστάν, οι οποίοι του παρείχαν και του παρέχουν αυτή τη στιγμή κρησφύγετο.

Χάριν της πληρότητος του θέματος, αναφέρεται ότι τον πίνακα του Διεθνούς Ισλαμικού Μετώπου του 1998 συμπληρώνουν και οι οργανώσεις που σύστησε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν, όπως:

α) Ο Αιγυπτιακός ένοπλος αγώνας,

β) Η πακιστανική μαθητική κοινότητα,

γ) Το Αντάρτικο κίνημα του Κασμίρ (υποστηρίζεται από το Πακισταν),

δ) Το κίνημα “Τζιχάντ” του Μπαγκλαντές,

ε) Η Αφγανική στρατιωτική οργάνωση “Φροντίδα και Μεταρρύθμιση”, και

στ) Το Ισλαμικό κίνημα του Ουζμπεκιστάν.

 

Τέλος, στο όνομα του ΑΛΑΧ συστήθηκαν και λειτουργούν πλείστες όσες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως π.χ. η “Φατάχ” με τις διάφορες παραλλαγές της (Μαύρος Ιούνης, Μαύρος Σεπτέμβρης κ.λ.π.), η Παλαιστινιακή Ισλαμική “Τζιχάντ”, η “Χαμάς”, η “Χεϊζμπολάχ”, η Λιβανική Ισλαμική “Τζιχάντ”, το “λαϊκό μέτωπο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης” κ.λ.π..

Οι ειδικοί σε θέματα Διεθνούς τρομοκρατίας πιστεύουν, ότι οι ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις αυτές λειτουργούν σαν “συγκοινωνούντα δοχεία”, θεωρώντας υπαρκτό τον κίνδυνο των απρόβλεπτων κτυπημάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

 

Αθήνα 29 Νοεμβρίου 2001

 

 

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

 Α΄. Διαπιστώσεις – Συμπεράσματα

1. Οι καταστροφικότερες μέχρι σήμερα τρομοκρατικές επιθέσεις σε ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημίες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μετά, εναντίον των συμβόλων της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος των ΗΠΑ (Δίδυμοι Πύργοι – Πεντάγωνο – Καπιτώλιο), δεν έπληξαν ανεπανόρθωτα το γόητρο της μοναδικής υπερδύναμης του πλανήτη και προκάλεσαν τεράστιες οικονομικές συνέπειες στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία (κατάρρευση χρηματιστηριακών αγορών, χρεοκοπία επιχειρήσεων, απολύσεις μαζικές υπαλληλικού προσωπικού, ανεργία, ύφεση οικονομική κ.λ.π.), αλλά επί πλέον ανέτρεψαν εκ βάθρων τα μέχρι τώρα ισχύοντα γύρω από τα θέματα της Διεθνούς τρομοκρατίας και σήμαναν την απαρχή μιας εντελώς νέας εποχής για την ανθρωπότητα, οι δε συνέπειες της αλλαγής αυτής είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν από τώρα. Η κήρυξη πολέμου από τις ΗΠΑ κατά των τρομοκρατών οπουδήποτε της γης που ισοδυναμεί στην ουσία με Παγκόσμιο Πόλεμο, εναντίον ενός «αόρατου» εχθρού, υπερδεκαετούς διάρκειας, με αμφίβολα αποτελέσματα, κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα: «Όσοι δεν είστε με μας, είστε με τους τρομοκράτες», με τις εκατέρωθεν συσπειρώσεις και συνασπισμούς, δηλαδή του ισλαμικού κόσμου από τη μία πλευρά και μιας ευρύτατης (παγκόσμιας) «ιεράς συμμαχίας» μεταξύ των πάλαι ποτέ «ορκισμένων» εχθρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν κ.λ.π.), επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Η παγκόσμια ασφάλεια, η διεθνής ειρήνη, η ελευθερία των λαών και η δημοκρατία έχουν τεθεί «εν κινδύνω», όπως επίσης και τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών.

 

2. Τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και εντεύθεν απέδειξαν, ότι η δύναμη της σύγχρονης ισλαμικής τρομοκρατίας στηρίζεται στην άλωση του στόχου εκ των έσω, αποδεικνύοντας ότι τον γνωρίζει πολύ καλά και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία θεωρούσε τον εαυτό του, σαν η μόνη υπερδύναμη του πλανήτη, “άτρωτο” στη χώρα του. Το παγκόσμιας εμβέλειας πολυκλαδικό δίκτυο της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν λειτούργησε άψογα, ύστερα από μια αθόρυβη πολυετή προσπάθεια με άριστα εκπαιδευμένους “τρομοκράτες”, τέλεια ενημέρωση για τη λειτουργία υπηρεσιών, ανεξάντλητες πηγές χρηματοδότησης, πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και, γιατί όχι, δωροδοκία υπαλλήλων. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο, παρά διάβρωση των εσωτερικών συστημάτων ασφαλείας και άμυνας της χώρας, και διαβίωση εφ’ εξής των πολιτών της υπό καθεστώς ομηρίας τρόμου, συναίσθημα οδυνηρό, που γνώρισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους.

 

3. Η ΗΠΑ και ο Δυτικός κόσμος εν γένει μετά τις ανωτέρω επιθέσεις και τις επακολουθήσασες βιοχημικές (άνθρακας κ.λ.π.), ή επαπειλούμενες με βιοχημικά ή πυρηνικά όπλα, αντιμετωπίζουν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ τον κίνδυνο της μαζικής τρομοκρατίας, από φανατικούς τρομοκράτες, που αποσκοπούν να σκοτώσουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αυτής της μορφής, από ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας των χωρών, μετετράπη και σε ζήτημα ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, λόγο και για τον οποίο αλλάζουν τα Αμυντικά Δόγματα και συστήματα των Δυτικών χωρών, ως και τα σχετικά εξοπλιστικά προγράμματα, και αναπροσαρμόζονται στις δημιουργηθείσες νέες συνθήκες, για την αντιμετώπιση της λεγόμενης “ασύμμετρης” αυτής απειλής που εμπεριέχει κάτι το εκπληκτικό, απρόβλεπτο, απίστευτο και καταστροφικά μαζικό. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τον λεγόμενο ασύμμετρο πόλεμο, ο οποίος δεν υπακούει σε κανόνες ή σε κάποια μορφή δικαίου, ούτε έχει πολλά κοινά με τις κλασικές πολεμικές επιχειρήσεις.

 

4. Η ΑΛ-ΚΑΪΝΤΑ είναι μια ειδική περίπτωση τρομοκρατικής οργάνωσης, ένα πραγματικό διακρατικό δίκτυο, αφοσιωμένο στη μαζική τρομοκρατία, που χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο φανατισμό, το τυφλό μίσος κατά των Δυτικών και την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και που διαστρεβλώνοντας το ΙΣΛΑΜ, προβάλλει μια θρησκευτική νομιμοποίηση για τους μαζικούς φόνους πολιτών. Ο δημιουργός της ΑΛ-ΚΑΪΝΤΑ, ο σκοταδιστής Μπιν Λάντεν, ο οποίος, ενσαρκώνοντας το νέο απελευθερωτικό όραμα των Αράβων μετά την ταπεινωτική ήττα του πολέμου των 6 ημερών, αποσκοπεί ως άλλος Χαλίφης να κατακυριεύσει τη γη και να επιβάλλει το νόμο του “προφήτη” (“Σαρία”). Ισχυροποιήθηκε τα μέγιστα, παρά την προσπάθεια δαιμονοποιήσεώς του από την κατευθυνόμενη προπαγάνδα των Δυτικών ΜΜΕ, από την τέλεια επιτυχία των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κεφαλαιοποιώντας τη δύναμή του αυτή στον Αραβικό κόσμο και απέκτησε την αίγλη εθνικού ήρωα και ηγέτη, που εκφράζει την παγκοσμιοποιημένη ισλαμική αντίσταση κατά των Δυτικών, με τη σύγχρονη ισλαμική φονταμενταλιστική τρομοκρατία. Είναι καταδικασμένος όμως να αποτύχει γιατί στερείται οράματος για το μέλλον. Το μήνυμά του στο Μουσουλμανικό λαό ήταν ποιόν να μισεί χωρίς να υποδεικνύει σαν εναλλακτική λύση τι να οικοδομήσει και πώς να το πράξει αυτό.

 

5. Η φονταμενταλιστική αυτή τρομοκρατία στρέφεται εναντίον του Δυτικού τρόπου ζωής, εξαιτίας της θρησκευτικής – πολιτισμικής αντίθεσης των δύο αυτών κόσμων και που ο Δυτικός αυτός τρόπος ζωής στηρίζεται στο φθηνό πετρέλαιο των Αράβων, το οποίο οι Δυτικοί το εκμεταλλεύονται σε σχέση αποικιοκρατίας.

 

6. Ο Δυτικός κόσμος δεν αξιολόγησε σωστά, δίδοντας την δέουσα βαρύτητα, το φαινόμενο της «ισλαμικής αναβίωσης», κατά τη δεκαετία του 1970, απ’ όπου ξεπήδησε ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, που συσπείρωσε τα ευρύτερα φτωχά λαϊκά στρώματα και τις εξαθλιωμένες και περιθωριακές μάζες με βάση τη θρησκεία, πληθυσμοί οι οποίοι έμειναν έξω από τη νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομία, με αποτέλεσμα να μισήσουν τη Δύση. Ο αλαζονικός τρόπος άσκησης της παγκόσμιας εξουσίας των ΗΠΑ, η σκανδαλώδης υποστήριξη του Ισραήλ, οι επεμβάσεις και οι αδικίες προς τον Αραβικό κόσμο, ενήργησαν απλά ως καταλύτης για να εκδηλωθεί δυναμικά η θρησκευτική – πολιτισμική αυτή αντίθεση που υπέβοσκε, γιγαντώνοντας τα αισθήματα αγανάκτησης, οργής και μίσους κατά των Δυτικών.

 

7. Παρότι η Δύση γνώριζε τη στενή σχέση Μπιν Λάντεν – Ταλιμπάν – Πακιστάν (το τελευταίο στήριξε τους Ταλιμπάν όλα τα προηγούμενα χρόνια), ουδέν έπραξε για να τη διαλύσει. Έτσι το Αφγανιστάν έφτασε στο σημείο να μετατραπεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης, τόσο για την Κεντρική Ασία, όσο και για όλο τον κόσμο.

 

Β΄. Προτάσεις

1. Για την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής, της τρομοκρατίας, και ιδιαίτερα της «φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας», καταρχήν δεν απαιτούνται αποφάσεις και ενέργειες «εν θερμώ» και κυρίως, δεν πρέπει η Αντιτρομοκρατική Σταυροφορία των ΗΠΑ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να υπερβεί το μέτρο, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συσπειρώσεις και άμετρες απαντήσεις σε αντίποινα από τον Ισλαμικό κόσμο. Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία του 1/5 των κατοίκων της γης και η οποία επεκτείνεται με ταχύτερο ρυθμό στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

2. Το κλειδί της επιτυχίας στον αντιτρομοκρατικό αυτό αγώνα είναι η παγίωση ομόθυμης, ομόφωνης, ενιαίας και αρραγούς Διεθνούς συνεργασίας της Παγκόσμιας Κοινότητας, η οποία θα επιτρέπει το κτύπημα κατά της τρομοκρατίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ως και άλλων Διεθνών Οργανισμών (ΝΑΤΟ κ.λ.π.). Ειδικότερα, αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν για τη νίκη επί της τρομοκρατίας:

α) Υψηλής ποιότητος υπηρεσίες πληροφοριών για τους σκοπούς, τις προθέσεις και τα σχέδια των τρομοκρατικών οργανώσεων και κινημάτων.

β) Μία ισχυρή και ειδικευμένη αστυνομική δύναμη.

γ) Ένα θαρραλέο δικαστικό σύστημα.

δ) Μια μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από το κοινό και τη Διεθνή Κοινότητα.

3. Παράλληλα, οι ΗΠΑ και ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος, για τον αφοπλισμό των επικαλούμενων σαν επιχειρημάτων του Μπιν Λάντεν και των φανατικών φονταμενταλιστών, θα πρέπει να σπάσουν αυτή την αλυσίδα προκλήσεων και αντιποίνων που τροφοδοτεί όλο και περισσότερο μίσος και να προτάξουν μία στρατηγική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που παράγουν ή οδηγούν στην τρομοκρατία, αντιμετωπίζοντας με τόλμη, αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη τις γενικότερες συνθήκες και καταστάσεις, όπως η φτώχεια, η υπανάπτυξη, τα αυταρχικά και σκοταδιστικά καθεστώτα, ή επαναστατικά κινήματα, θερμοκήπια που φυτρώνουν και αναπτύσσονται λαϊκιστές, δημοκόποι και φανατικοί ηγέτες, προς τους οποίους πέφτουν εύκολα θύματα λαοί χωρίς παιδεία, στέγαση, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη. Ειδικότερα θα πρέπει οι ανοιχτές κοινωνίες που είναι κατοχυρωμένες στη Δύση να εφαρμόσουν ένα σύστημα ελέγχων και εξισορροπήσεων που θα επιτρέπουν :

α) Περιορισμό της αλαζονείας των ισχυρών και δίκαιη επίλυση των χρόνιων εθνικών ζητημάτων ανά τη γη, ιδία του Μεσανατολικού και κυρίως να προβούν σε άμεση αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους,

β) Μέτρα προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης των υπανάπτυκτων χωρών, με κορυφαίο το ελεύθερο εμπόριο, χωρίς τον προστατευτισμό σε βάρος των προϊόντων των χωρών του Τρίτου κόσμου,

γ) Αναθεώρηση και αναπροσαρμογή της οικονομικής πολιτικής σχετικά με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, με στόχο όπως αυτή συμπεριλάβει, όσο το δυνατόν, ευρύτερα λαϊκά στρώματα για την σμίκρυνση της απόστασης μεταξύ ανεπτυγμένου Βορρά και φτωχού Νότου,

δ) Μέτρα περιορισμού της μετακίνησης τεράστιων κυμάτων πληθυσμών, οικονομικών και πολιτικών προσφύγων,

ε) Περισσότερη ευαισθησία για τη διαφορετικότητα, όσον αφορά τους συνυπάρχοντες πολιτισμούς και θρησκείες, κ.α..

Ελληνική Εταιρεία Αθήνα 31 Οκτωβρίου 2001

Στρατηγικών Μελετών

(ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ.)

Ομιλία με θέμα: Η Διεθνής τρομοκρατία και οι σύγχρονες

μορφές της.

Ομιλητής: Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣε.α. Λάγγαρης Παναγιώτης του Φωτίου

πρώην Υποδιευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ

Αφήστε μια απάντηση