Ενέργεια: Νέος ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο η Chevron

Ενέργεια: Νέος ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο η Chevron

Ενέργεια: Νέος ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο η Chevron

Ξένοι αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντική γεωστρατηγική ενέργεια των ΗΠΑ προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον και τις ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή – «Ηεταιρεία έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις περισσότερες άλλες εταιρείες, αλλά είναι πολύ πειθαρχημένη όταν πρόκειται για επενδύσεις, για έργα χαμηλού κινδύνου και υψηλών αποδόσεων»

Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην εξαγορά της Noble Energy έναντι του ποσού των 5 δισ. δολαρίων προχώρησε ο αμερικανικός κολοσσός Chevron. Η εταιρεία που, μέχρι σήμερα, μας ήταν γνωστή ως ανταγωνίστρια της Exxon Mobil, αποτελεί πλέον τον δεύτερο αμερικανικό κολοσσό που θα δίνει το «παρών» στα τεκταινόμενα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Noble Energy είχε υπό τον έλεγχό της τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στο Ισραήλ με 22 και 7.1 τρισ. κυβικά πόδια απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου αντίστοιχα καθώς και το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο με 4.5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ενώ τα assets της ανέρχονταν συνολικά στα $237,4 δισ. και πλέον περνούν στη Chevron. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ουάσιγκτον αποκτά νέα δυναμική αναφορικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς μια αμερικανική εταιρεία θα διαχειρίζεται τα κοιτάσματα, με συνακόλουθη επιρροή και στον αγωγό φυσικού αερίου East Med που ετοιμάζουν Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ξένοι αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντική γεωστρατηγική ενέργεια των ΗΠΑ προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον και τις ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή. Ο σύμβουλος για θέματα υδρογονανθράκων, εμπειρογνώμονας και τ. εκτελεστικός πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Charles Έλληνας, εκτιμά στη StockWatch πως «η εταιρεία έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις περισσότερες άλλες εταιρείες, αλλά είναι πολύ πειθαρχημένη όταν πρόκειται για επενδύσεις, για έργα χαμηλού κινδύνου και υψηλών αποδόσεων. Στις τρέχουσες υπερ-παραγωγικές αγορές φυσικού αερίου και σε περιβάλλον χαμηλών τιμών μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποφασίσει τι να κάνει με την Αφροδίτη» ενώ συμπληρώνει πως η απόκτηση των συμφερόντων της Noble στην Αφροδίτη απαιτεί την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου. Άλλωστε, κατά τις προσεχείς διαβουλεύσεις, η Κύπρος θα πρέπει, εάν της ζητηθεί, να δώσει στη Chevron ευελιξία να διατυπώσει τα σχέδια της – ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με την Noble.

Από εκεί και πέρα, η επιχειρηματική αξία της συμφωνίας ανέρχεται περί τα 13 δισ. δολάρια καθώς σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται εκτός από χρέος και πρόβλεψη ότι οι μέτοχοι της Noble λαμβάνουν 0,1191 μετοχές της Chevron για κάθε 1 μετοχή της Noble. To “Deal” ανάμεσα στις δύο πλευρές εξασφαλίζει στη Chevron αύξηση κατά 18% στα αποθέματα πετρελαίου και αερίου με κόστος αγοράς που υπολείπεται των $5 το βαρέλι ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα assets στη Δυτική Αφρική που εξασφαλίζουν την εκεί παρουσία της. Απέναντί της, όπως είναι ήδη γνωστό, η Chevron θα έχει την ExxonMobil που έχει δραστήρια παρουσία στην περιοχή μέσα από την ανακάλυψη του «Γλαύκου» στην κυπριακή ΑΟΖ, την παρουσία νοτιοδυτικά της Κρήτης μέσω της συμμετοχής της στο επενδυτικό σχήμα με Total – ΕΛΠΕ καθώς και την ισχυρή παρουσία της στην Αίγυπτο.

Η εξαγορά της Noble Energy δεν άφησε καθόλου αδιάφορους τους ξένους αναλυτές που φαίνεται να επικροτούν την κίνηση της Chevron. O Άντριου Ντίτμαρ της Enverus τόνισε πως το ενδιαφέρον της Chevron στρέφεται κυρίως γύρω από το Λεβιάθαν και το Ταμάρ και χαρακτήρισε ως «απόλυτα λογική» την απόφασή της λόγω των assets στην Ανατολική Μεσόγειο και τη λεκάνη Πέρμιαν. Ο Πολ Σάνκι, αναλυτής στη Sankey Research, τόνισε πως «η Chevron επιλύει όλα τα αρνητικά και δέχεται όλα τα θετικά: Τεράστια αποθέματα στην Αν. Μεσόγειο, συμπληρωματικές άδειες στη λεκάνη Πέρμιαν και μεγάλες θέσεις στο Κολοράντο» επικροτώντας την απόφασή της.

Τέλος, τόσο ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie, Τομ Ελάκοτ, όσο και ο αναλυτής, Ζαν Μπατίστ Μπουζάρ, κρίνουν θετικά την ενέργειά της. Μάλιστα, ο πρώτος επεσήμανε πως «η κίνηση αποτελεί συνέχεια της εξαγοράς της Anadarko τον Απρίλιο του 2019» ενώ ο δεύτερος ότι «μεγάλο μέρος της αξίας της Noble προέρχεται από τις θέσεις της στο Ισραήλ και την Κύπρο». «Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η εξαγορά θα ενισχύσει το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κύπρο, καθώς και την άνοδο της παραγωγής στο Ταμάρ και το Λεβιάθαν του Ισραήλ», κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση