Blog

Ερντογάν. “Σπάσαμε τα δεσμά – Αποτρέψαμε την Συνθήκη των Σεβρών & περνάμε στην αντεπίθεση”

Ερντογάν. “Σπάσαμε τα δεσμά – Αποτρέψαμε την Συνθήκη των Σεβρών & περνάμε στην αντεπίθεση”

Καμμένο χαρτί και χαμένη υπόθεση τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για Δύση θα πρέπει να θεωρείται όχι μόνο ο Ερντογάν αλλά και η ίδια η Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν για ακόμη μία φορά ειλικρινής ως προς το τι επιδιώκει ο ίδιος και η χώρα του.

Εξαπολύοντας μια σφοδρή επίθεση κατά της Δύσης, έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες με φράσεις όπως:

-“H Toυρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν φορέσει, έσπασε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει από το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της! Σαφέστατο μήνυμα προς Δύση-ΝΑΤΟ.

-Η Τουρκία δεν “ακούει κανέναν”

-Yπάρχει έλλειψη κατανόησης με το ΝΑΤΟ σε όλα τα ζητήματα

-Σώσαμε την χώρα από την Συνθήκη των Σεβρών και τώρα θα υλοποιήσουμε τα σχέδια μας

-Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο «καλό παρελθόν» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας φτιάχνοντας κλίμα…

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια που τις έβαζαν οι ξένες δυνάμεις.

“Σπάσαμε τα δεσμά, ρίξαμε τα τείχη”

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Προέδρου Ερντογάν είναι τα εξής:

“Ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη των μεγαλύτερων πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών ρήξεων.

Η Τουρκία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δει την κατάρρευση του κράτους της που είχε ζωή 600 ετών… .

Μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίσαμε την υποκρισία των Συμμαχιών που μας κράτησαν στην άκρη και δεν μας ενέταξαν» σημείωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τόνισε:

«Όσα μέχρι χθες μας έλεγαν ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε, τα κάναμε όλα και συνεχίζουμε να τα κάνουμε. Όσο μας έλεγαν ”δεν θα τα καταφέρετε” τα καταφέραμε όλα και συνεχίζουμε.

H Toυρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν φορέσει, έκοψε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει με το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της! Η Τουρκία τώρα είναι μια τέτοια χώρα.

Με τον Eθνικό Aγώνα σώσαμε όσα από τα εδάφη μπορούσαμε σε σχέση με όσα προσπάθησαν να μας επιβάλουν με τη Συνθήκη των Σεβρών (σσ μιλάει για την Ανατολία). 

“Είμαστε ανεξάρτητοι και ισχυροί”

Χάρη στη μεγάλη δημοκρατική και αναπτυξιακή κίνηση που πιστεύουμε ότι καλύψαμε σε 20 χρόνια, η Τουρκία πέτυχε το κλίμα μέσα στο οποίο μπορεί να καθορίσει και να εφαρμόσει το δικό της όραμα και στόχο.

Η Τουρκία είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να καθορίσει και να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές προτεραιότητες και προτεραιότητες ασφάλειας. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα.

Η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσφέραμε στη χώρα μας είναι η αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της αποφασιστικότητας. Το ότι αλλάξαμε την επίσημη ονομασία της χώρας μας στη διεθνή σκηνή από Turkey σε Turkiye στον ΟΗΕ είναι ένα από τα σύμβολα της νέας εποχής.

Τα ιδρύματα, οι οργανώσεις και οι πολίτες μας θα μπορούν να εκφράσουν το όνομα του κράτους τους ως Turkiye . Από εδώ και πέρα ​​όλοιοιφορείςτουκράτουςδενθαχρησιμοποιούντηλέξη Turkey σεόλημαςτηναλληλογραφίαθαχρησιμοποιούντοόνομα Turkiye. ΠήραμεαυτήτηναπόφασηστουπουργικόσυμβούλιοκαιέχειήδημπειστηνατζέντατωνΗνωμένωνΕθνών.

“Μας περιμένει ένα λαμπρό μέλλον – Θα εκπληρώσουμε το όραμα μας”

Έχουμε πετύχει όλα όσα έλεγαν μέχρι χθες ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε», συνεχίζουμε να πετυχαίνουμε περισσότερα. Ξεπεράσαμε όλα όσα έλεγαν «Δεν μπορείς να το χειριστείς».

Καταφέραμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό κατά 30 τοις εκατό χρησιμοποιώντας το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος που παράξαμε σε 20 χρόνια για επενδύσεις. Έχουμε προετοιμάσει τη χώρα μας για το μέλλον ανακατασκευάζοντας τις υποδομές μας από την αρχή.

Αυτή είναι η αλήθεια που οι νοοτροπίες αυτών που έδιναν εντολές δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Είναι δυνατόν να δούμε τα σημάδια αυτής της έλλειψης κατανόησης σε κάθε σημείο, από τις διασυνοριακές μας επιχειρήσεις μέχρι τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, μέχρι τις οικονομικές πολιτικές.

Μας περιμένει ένα λαμπρό μέλλον, που θα αξίζει κάθε ταλαιπωρία που περάσουμε. Ας μην δώσουμε ευκαιρία στη πέμπτη φάλαγγα.

Το όραμα του 2053 δεν είναι ρητορικό, Θα δούμε μαζί ότι είναι η αλήθεια που πλησιάζουμε με γοργούς ρυθμούς.

Τα όνειρα, τα οράματα και οι στόχοι μας είναι για το ασφαλές και ειρηνικό μέλλον του έθνους μας. Όταν ανακοινώσαμε για πρώτη φορά τους στόχους μας για το 2023, κάποιος χλεύασε.

Πραγματοποιούμε σχολαστικά τις προετοιμασίες που θα μετατρέψουν το όραμά μας για το 2053 σε συγκεκριμένους στόχους.

«Θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων»

Τέλος, αναφέρθηκε και στα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας προαναγγέλλοντας νέα μείωση επιτοκίων.

«Σε τεχνικό επίπεδο στη χώρα μας δεν υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά σε πραγματικό επίπεδο υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Από την κυβέρνηση αυτή κανένας να μην περιμένει την αύξηση των επιτοκίων. Αντιθέτως να συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων».