Blog

Γεωπολιτικές διαστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης

Στην ομιλία του ο Μελέτης Μελετόπουλος αναφέρθηκε στο αρχικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας και στις προθέσεις των εμπνευστών και πρωταγωνιστών της Επανάστασης. Σύμφωνα με όλες τις πηγές, σκοπός ήταν η ανασύσταση του κατειλημμένου το 1453 από τους Οθωμανούς Βυζαντινού κράτους και όχι η δημιουργία του μικρού νοτιοελλαδικού κρατιδίου που τελικώς προέκυψε το 1830.
Στην συνέχεια ο ομιλητής επισήμανε ότι η επιτυχία της Επανάστασης του 1821 οφείλεται σε τρεις συγκεκριμένους παράγοντες, που δεν υφίσταντο στα Ορλωφικά και σε όλα τα προηγούμενα επαναστατικά κινήματα κατά τα 400 χρόνια της τουρκοκρατίας:
α. την στρατηγική σκέψη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που χρησιμοποίησε το δόγμα Κουτούζωφ γιά αντιμετωπίσει την στρατιά του Δράμαλη στα Δερβενάκια,
β. την διεθνή διπλωματική δράση του Ιωάννη Καποδίστρια, που ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσίας απέτρεψε την καταδίκη της επανάστασης από την Ιερά Συμμαχία και ως εξόριστος οργάνωσε το παγκόσμιο φιλελληνικό κίνημα από την Ελβετία, και
γ. την ευνοϊκή συγκυρία γιά την Ελληνική υπόθεση, όχι μόνον τον Φιλελληνισμό και την δέσμευση βρεταννικών κεφαλαίων στα δάνεια προς την επαναστατημένη Ελλάδα, αλλά και την αντιμετώπιση του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο, επειδή οι Μεγάλες Δυνάμεις θεωρούσαν εξαιρετικά επικίνδυνη γιά τα συμφέροντά τους την περίπτωση ο ικανότατος και φιλόδοξος πατέρας του Ιμπραήμ, ο Μωχάμετ Άλη, να αντικαταστήσει τον σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη. Κάτι που επιβεβαιώθηκε το 1831, ότον ο Ιμπραήμ εξεστράτευσε μέσω Παλαιστίνης με σκοπό την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως, και αναχαιτίστηκε στην Προύσα από οθωμανικά, βρεταννικά και γαλλικά στρατεύματα!

Ομιλία Μελέτη Η. Μελετόπουλου στις 19 Ιανουαρίου 2014 στην Παλαιά Βουλή, σε εκδήλωση γιά τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας.
Oργανωτής: Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών.

Αφήστε μια απάντηση