Blog

JPOST-Όχι άλλο κ. καλό παιδί μετά τις ενέργειες της Τουρκίας – κύριο άρθρο

JPOST-Όχι άλλο κ. καλό παιδί μετά τις ενέργειες της Τουρκίας – κύριο άρθρο

JPOST-Όχι άλλο κ. καλό παιδί μετά τις ενέργειες της Τουρκίας – κύριο άρθρο

Ενώ το Ισραήλ έβλεπε κάποια ομοιότητα μιας αυξανόμενης σχέσης με την Τουρκία, δεν υπάρχει επιστροφή από την απάντησή τους μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 29 Μαΐου 2023.(φωτογραφία: UMIT BEKTAS/REUTERS)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές, μια για πάντα, ότι παρά τις συνομιλίες, τα φιλικά μπρος-πίσω και τη θερμή σχέση που φαινόταν να αναπτύσσεται μέχρι πριν από λίγο καιρό, το Ισραήλ και η Τουρκία δεν πρόκειται να είναι σύμμαχοι σύντομα – τουλάχιστον όχι υπό την εποπτεία του.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου για τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος στον Ισραηλινό ηγέτη ως «χασάπη της Γάζας».

Αυτή η αφήγηση έχει διατηρηθεί με συνέπεια από τον Τούρκο πρόεδρο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, ακόμη και όταν πάνω από 1.200 Ισραηλινοί σφαγιάστηκαν στα χέρια τρομοκρατών της Χαμάς που εισέβαλαν σε πόλεις και ιδιωτικές κατοικίες, πυρπολώντας σπίτια και βιάζοντας παρευρισκόμενους.

Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η Τουρκία καταδίκασε τους θανάτους αμάχων που προέκυψαν από τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά κάλεσε επίσης το Ισραήλ να αντιδράσει με συγκρατημένο τρόπο.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για να συζητήσουν μια πιθανή απελευθέρωση αμάχων κρατουμένων. Αυτή ήταν η πιο φιλική συμπεριφορά που παρατηρήθηκε στην Τουρκία και έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάτι παρόμοιο.

Το αντίθετο: η Τουρκία έχει διατηρήσει σταθερά την καταδίκη της αμυντικής στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, ενώ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς δεν είναι, στην πραγματικότητα, τρομοκρατική οργάνωση.

«Η Χαμάς… είναι μια απελευθερωτική ομάδα, μουτζαχεντίν που διεξάγει μια μάχη για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό της», δήλωσε ο Ερντογάν δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Διαφήμιση

Αρκετές ημέρες αργότερα, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ διέπραττε «εγκλήματα πολέμου».

«Θα πούμε σε όλο τον κόσμο ότι το Ισραήλ είναι εγκληματίας πολέμου. Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Θα κηρύξουμε το Ισραήλ εγκληματία πολέμου», είπε

Καθώς οι διπλωμάτες ανακλήθηκαν τόσο από την Τουρκία όσο και από το Ισραήλ, έγινε σαφές ότι η πρόσοψη που διατηρούσε κάποτε ο Ερντογάν για μια θερμή σχέση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ήταν ακριβώς αυτό: μια πρόσοψη.

Το Ισραήλ είναι ένα «τρομοκρατικό κράτος», υποστήριξε πριν από δύο εβδομάδες, αποκαλώντας τη στρατιωτική του προσπάθεια στη Γάζα «τις πιο προδοτικές επιθέσεις στην ανθρώπινη ιστορία».

Οι επιθέσεις του δεν στόχευαν μόνο το Ισραήλ: Στην πραγματικότητα, επιτέθηκε σε οποιαδήποτε χώρα εξέφραζε οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης προς το εβραϊκό κράτος, συμπεριλαμβανομένης της «Δύσης» στο σύνολό της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός ομόλογός του Ισαάκ Χέρτσογκ ανταλλάσσουν χειραψία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα της Τουρκίας στις 9 Μαρτίου 2022. (πηγή: REUTERS/STRINGER)

«Εκείνοι που αισθάνονται υπόχρεοι στο Ισραήλ δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν περάσαμε από τη διαδικασία του Ολοκαυτώματος· δεν έχουμε μια τέτοια κατάσταση, επειδή ο σεβασμός μας για την ανθρωπότητα είναι διαφορετικός», δήλωσε ο Ερντογάν στα μέσα Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ότι το Ισραήλ «συνεχίζει να καταπατά ξεδιάντροπα το διεθνές δίκαιο, τους νόμους του πολέμου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ως εκ τούτου πρέπει «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε ενώπιον του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, τη Δευτέρα, δήλωσε στην επιτροπή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη ότι «το Ισραήλ δεν είναι μόνο δολοφόνος αλλά και κλέφτης» και ότι ο Νετανιάχου πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου επειδή είναι ο «χασάπης της Γάζας».

Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτές τις δηλώσεις.

Ενώ το Ισραήλ έβλεπε κάποια επίφαση μιας αυξανόμενης σχέσης με την Τουρκία μετά από μια μακρά περίοδο τεταμένων σχέσεων που προκλήθηκαν από την κρίση του 2008 στις σχέσεις τους και ενώ το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να αφήσει πίσω του τα αλλόκοτα σχόλια του Ερντογάν προκειμένου να διευκολύνει την αναθέρμανση των δεσμών, τα πρόσφατα του σηματοδοτούν μια ρήξη που δεν θα επιδιορθωθεί σύντομα.

Είναι άλλο πράγμα να επικρίνεις τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ή ακόμα και στην πορεία προς τον πόλεμο. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να υπονοούμε ότι το κράτος του Ισραήλ και ο ηγέτης του είναι εγκληματίες πολέμου, καθώς διεξάγουν έναν αμυντικό πόλεμο που τους επιβάλλεται από μια τρομοκρατική ομάδα που μόλις διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα.

Υπάρχει αρκετός χώρος για θεμιτή κριτική στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό δεν είναι κριτική: είναι η απελπισμένη κραυγή ενός ηγέτη που πιστεύει ότι οι ενέργειές του δεν θα έχουν συνέπειες.

Είναι καιρός το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα να του δείξουν ότι αυτό δεν ισχύει.