Blog

Kissinger σε Δύση. Μην ξεχνάτε ποια είναι η ισχύς της Ρωσίας – Η Ουκρανία να υποχωρήσει – Όλεθρος μια συμμαχία Κίνας – Ρωσίας

Kissinger σε Δύση. Μην ξεχνάτε ποια είναι η ισχύς της Ρωσίας – Η Ουκρανία να υποχωρήσει – Όλεθρος μια συμμαχία Κίνας – Ρωσίας

Ο Kissinger υποστήριξε ότι θα είναι “ολέθριο” για τη Δύση να παρασυρθεί από τα “συναισθήματα της στιγμής” και να ξεχάσει τη θέση ισχύος της Ρωσίας στην Ευρώπη

Ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός Kissinger προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προσπαθεί να επιφέρει μια συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης, «υπενθυμίζοντας» την ισχύ που έχει η ισχυρή χώρα του Vldimir Putin.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχιτέκτονας της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κίνα στον Ψυχρό Πόλεμο είπε στο φόρουμ του Νταβός ότι θα ήταν μοιραίο για τη Δύση να παρασυρθεί από τη διάθεση της στιγμής και να ξεχάσει την κατάλληλη θέση της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων.

Ο Kissinger είπε ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί να διαρκέσει για πολύ ακόμη και έφτασε κοντά στο να καλέσει τη Δύση να εκφοβίσει την Ουκρανία να αποδεχτεί τις διαπραγματεύσεις με όρους που απέχουν πολύ από τους τρέχοντες πολεμικούς της στόχους.
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα.
Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο προηγούμενο status quo.
Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είπε.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραβλέπουν τη μακροπρόθεσμη σχέση, ούτε θα πρέπει να διακινδυνεύσουν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα, πρόσθεσε.
«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκριθούν στον ηρωισμό που επέδειξαν με σοφία», είπε, προσθέτοντας με την περίφημη αίσθηση της realpolitik ότι ο σωστός ρόλος της χώρας είναι να είναι ένα ουδέτερο κράτος παρά το σύνορο της Ευρώπης.

Αντιδράσεις από την Ουκρανία

Φραστικά πυρά κατά του Kissinger εξαπέλυσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας.
Σχολιάζοντας την πρόταση του βετεράνου Αμερικανού διπλωμάτη και πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στη Ρωσία με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία, ο Ποντόλιακ απάντησε με ειρωνική ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter:

«Όσο εύκολα ο κ. Kissinger προτείνει να δοθεί στη Ρωσία κομμάτι της Ουκρανίας για να σταματήσει ο πόλεμος θα της επέτρεπε να πάρει και την Πολωνία ή τη Λιθουανία. Πάλι καλά που οι Ουκρανοί στα χαρακώματα δεν έχουν χρόνο για να ακούνε ”αυτούς που σπέρνουν τον πανικό στο Νταβός”. Είναι λίγο απασχολημένοι υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Όλεθρος μια μόνιμη συμμαχία Κίνας – Ρωσίας 

Ο Kissinger υποστήριξε ότι θα είναι “ολέθριο” για τη Δύση να παρασυρθεί από τα “συναισθήματα της στιγμής” και να ξεχάσει τη θέση ισχύος της Ρωσίας στην Ευρώπη. 
Εξήγησε δε ότι η Ρωσία είναι “ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης εδώ και πάνω από τέσσερις αιώνες” και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραβλέψουν αυτή τη μακροχρόνια σχέση, ειδάλλως θα διακινδυνέψουν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο να μην βάλουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων

Η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας των σινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων
Αναφερόμενος στις σινο-αμερικανικές σχέσεις ο Kissinger τόνισε ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο πρέπει να αποφύγουν να βάλουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ειρήνης η ανάγκη να αποτραπεί μια ευθεία αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

www.bankingnews.gr