Blog

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ Του Αντιστρατήγου ε.α. Γεωργίου Κοράκη Μέλους του ΔΣ/ΕΛΕΣΜΕ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ

Του Αντιστρατήγου ε.α. Γεωργίου Κοράκη Μέλους του ΔΣ/ΕΛΕΣΜΕ

Κατά τον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη η κρίση των πολλών είναι ανώτερη από τη κρίση των ολίγων. Η κρίση της πλειοψηφίας των περισσοτέρων Κυπρίων που δεν αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν είναι ανώτερη από τη κρίση της μειοψηφίας. που το δέχτηκε. Το σχέδιο απορρίφθηκε γιατί στηρίζεται στη λάθος φιλοσοφία της διαιώνισης του διαμελισμού της Κύπρου. Όσο απομακρυνόμαστε από το σημείο μηδέν (24 Απριλίου 2004 ημέρα δημοψηφίσματος ) το άρωμα της εποχής χάνεται πετάει μαζί με τη στιγμή και αυτοί που το ένιωσαν όπως και όσο νιώθει κανείς το παρόν χάνουν την αίσθησή του όταν το πάρει ο άνεμος του χρόνου. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που ο χρόνος δεν τα σβήνει όπως το γεγονός ότι παρόλο που προ του δημοψηφίσματος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κα ο Αλβάρο Ντεσότο όπως και πολλοί άλλοι Αξιωματούχοι επέμεναν ότι η το σχέδιο θα γίνει αποδεκτό η θα θεωρείται ως μη υπάρχον, εντούτοις ο ίδιος Γενικός Γραμματέας κατά τρόπο εκδικητικό επανέρχεται με την επιμονή να επαναφερθεί το σχέδιο για να γίνει αποδεκτό.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο συρράφτηκε από την Αγγλία (Λόρδος Χάνεϊ ) και επεβλήθηκε από ΗΠΑ αφού στο Λευκό οίκο στη συνάντηση Μπούς και Κόφι Ανάν αποφασίστηκε και άνοιξε ο δρόμος της Λουκέρνης. Με το σχέδιο Ανάν οι ΗΠΑ προσέφεραν την Κύπρο στην Τουρκία. Η άποψη αυτή δεν αποτελεί αντιαμερικανική προπαγάνδα η αμφισβητούμενη κρίση. Απόδειξη η ξεκάθαρη ομολογία του Daniel Fried που είναι ειδικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ που είπε « Όταν προσπαθούσαμε να πείσουμε την Τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει τη διέλευση των στρατευμάτων μας δια μέσου της Τουρκικής επικράτειας στο Βόρειο Ιράκ της προσφέραμε δύο κίνητρα. Το πρώτο ήταν οικονομικό, αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή δωρεάς η δανείων (δανεικά και αγύριστα). Το δεύτερο κίνητρο ήταν η Κύπρος μέσω του επικείμενου σχεδίου Ανάν.» Το σχέδιο λοιπόν σύμφωνα με τους ίδιους Αμερικανούς Αξιωματούχους ήταν ένα bonus των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Μετά την αλαζονική αυτή δήλωση είναι τουλάχιστον εκπληκτικό, ότι κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν, ότι η πλειοψηφία του λαού που απέρριψε το σχέδιο παραπλανήθηκε και ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό. Με το σχέδιο η πλειοψηφία του Κυπριακού λαού ένιωσε έντονα αδικημένη και απογοητευμένη διότι ο οργανισμός που συστάθηκε για να λειτουργεί ως ανάχωμα έναντι της αδικίας, έναντι του πολέμου και της δυστυχίας που προκαλεί η ανισορροπία της δύναμης των όπλων και η αλαζονεία στη χρήση βίας, συνηγόρησε και εργάσθηκε συνειδητά στην επιβολή ενός σχεδίου που νομιμοποιεί την κατοχή και την αδικία, που έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της διαιώνισης του διαχωρισμού, με ελλείμματα δημοκρατίας και περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών. Πώς είναι δυνατόν οι Αξιωματούχοι του ΟΗΕ να αποδεικνύονται όχι μόνο κατώτεροι των αρχών που υπηρετούν αλλά συγχρόνως να είναι και οι πρωταγωνιστές στην επιβολή της αδικίας. Δυστυχώς ο Γενικός Γραμματέας στη περίπτωση του Κυπριακού προβλήματος συμπεριφέρθηκε ως υπάλληλος των ΗΠΑ Και για να είμαστε δίκαιοι και άλλοι Γενικοί Γραμματείς δεν στάθηκαν στο ύψος τους σε ότι αφορά το χειρισμό του Κυπριακού προβλήματος. Παρά ταύτα η μέχρι τώρα επιβίωση του Κυπριακού κράτους οφείλεται στην αντίσταση και στο συνεχή αγώνα του Κυπριακού λαού.
Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, είναι θέμα εθνικού ξεκαθαρίσματος και βίαιου διαχωρισμού από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις. Για πολλά χρόνια αν και η Τουρκία είναι ο κύριος ρυθμιστής των εξελίξεων του κυπριακού προβλήματος, παρουσίαζε το πρόβλημα ως ενδοκοινοτική διαφορά με αποτέλεσμα να γίνουν πολλές υποχωρήσεις από πλευράς Ε/Κ και να οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση. Στη διαδρομή του η Ε/Κ πλευρά πίστεψε και προσπάθησε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι συμφώνησαν τότε ότι η ένταξη έπρεπε να επιδιωχθεί για το εθνικό θέμα δηλαδή να αξιοποιηθεί για τη λύση του προβλήματος. Διεκδίκησαν λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών δηλαδή ανθρώπινα δικαιώματα ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας. Σήμερα που η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ είναι στην ίδια μοίρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Ευρωπαϊκή λύση σημαίνει ότι στη μελλοντική πολιτεία που θα προκύψει από συμφωνία Τ/Κ και Ε/Κ θα πρέπει να ισχύει ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη των 25 κρατών μελών δηλαδή ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους και οι βασικές ελευθερίες των πολιτών. Η άποψη που προβάλλεται για διορθώσεις και επαναφορά του σχεδίου είναι λαθεμένη γιατί απλούστατα το σχέδιο στηρίζεται σε λάθος φιλοσοφία της διαιώνισης και του διαμελισμού της Κύπρου. Μετά από μια διαδρομή 30 ετών που χαρακτηρίζεται από πολλές υποχωρήσεις το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στη βάση της 100% εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο εδαφικό, την κρατική υπόσταση και γενικά στις παραμέτρους και πτυχές της κρατικής οργάνωσης με αμοιβαίες υποχωρήσεις να ξεπεραστούν τα εμπόδια και μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση. Αυτοί που θα επιστρέψουν στις εστίες των να είναι άνθρωποι ελεύθεροι να εγκατασταθούν να διακινηθούν να πωλήσουν να αγοράσουν. Στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση. Η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αξιακό σύστημα των ευρωπαίων πολιτών είναι ψηλά. Η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ικανή και αναγκαία συνιστώσα να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου στον αγώνα για επίλυση του προβλήματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα άνοιξε στην Τουρκία το δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας της. Ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά με πολλούς όρους και υπό προϋποθέσεις. Το ΝΑΙ είναι αποτέλεσμα συναλλαγής και της μεγάλης προσπάθειας των ΗΠΑ να εισέλθει η Τουρκία στην ΕΕ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις αποδεικνύουν ότι κανείς δεν έχει τη δύναμη να παρακάμψει τους κανονισμούς που η ίδια η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί ότι ανταμείβεται μια χώρα που εκτός από την καταπίεση των πολιτών της, των Κούρδων και των άλλων μειονοτήτων έχει εισβάλλει σε μια άλλη χώρα και από το 1974 κατέχει το 37% του εδάφους της. Εφόσον η Ελλάδα δεν θέτει κανέναν όρο η προϋπόθεση για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό ήταν αυτονόητο ότι οι τυχόν εισηγήσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης στην ΕΕ δεν θα ελαμβάνοντο υπόψη. Η Κύπρος όμως δεν είναι χώρα δεύτερης κατηγορίας είναι ισότιμο μέλος και νομιμοποιείται να απαιτήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την Τουρκία. Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από τις βασικές της υποχρεώσεις να επιδείξει ανάλογη ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε είναι σίγουρο ότι οι διαπραγματεύσεις όταν αρχίσουν θα καταλήξουν. Απομένει η απόφαση τον ερχόμενο Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες των ηγετών των 25 κρατών μελών της ΕΕ.Στο χρονικό αυτό διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ελλάδα επιβάλλεται να διεκδικήσει τη συμπερίληψη των θεμάτων που απασχολουν την Κύπρο στους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία κατά τη διάρκεια των ενταξιακών της συνομιλιών. Τα θέματα αυτά πρέπει να είναι η άμεση αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας και το άνοιγμα Πρεσβείας στην Άγκυρα η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων όπως επίσης και η πρόσφατη πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου και λειτουργία του λιμανιού της. Η Τουρκία για να περάσει την πόρτα της ΕΕ οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους από την Κύπρο, οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά οφείλουμε να κατοχυρώσουμε με την υπογραφή μας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει μπεί σε τροχιά που στην πορεία του δρομολογίου δεν θα έχει άλλη επιλογή, θα αναγκασθεί να αποσύρει τα στρατεύματα της μέσα από την προσαρμογή της. Το καθεστώς του πλήρους μέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ επεκτείνει της δυνατότητες της Κύπρου και πέραν της 17 Δεκ. αφού θα έχει την ίδια ψήφο με τα λοιπά κράτη μέλη σε κάθε σταθμό ελέγχου της ενταξιακής της πορείας. Το πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει την Κυπριακή ηγεσία είναι η αποφυγή της σύνδεσης της λύσης του προβλήματος με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας που δεν προβλέπεται να γίνει, εάν γίνει, πριν το 2020 ή 2025. Εάν συνδεθεί το Κυπριακό με την ένταξη της Τουρκίας τότε θα έχει λυθεί από την ίδια τη ζωή.
Τα δεδομένα του Κυπριακού προβλήματος από 1 Μαΐου έχουν αλλάξει Για πρώτη φορά ο χρόνος δεν εργάζεται σε βάρος της Ε/Κ πλευράς. Η έκθεση της επιτροπής δεν είναι για την Τουρκία λευκή επιταγή ή επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Για να εξαργυρωθεί πρέπει πρώτα να πιστωθεί με πράξεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα Ο Ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνά αναγκαστικά από τη Λευκωσία. Αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα αρκεί να διατυπωθούν προς όλους τους εταίρους ξεκάθαρες θέσεις και επιδιωχθεί η μεγίστη δυνατή αξιοποίηση των αντιδράσεων των Ευρωπαίων πολιτών. Από εμάς εξαρτάται το πώς θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε τις νέες ιστορικές εξελίξεις που ενδέχεται να μας επηρεάσουν καταλυτικά.

 

Αφήστε μια απάντηση