Blog

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΛΗΔΡΑΣ ΝΕΑ ΠΑΓΙΔΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΒΑΣΗ

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΛΗΔΡΑΣ  ΝΕΑ ΠΑΓΙΔΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ  ΒΑΣΗ

 

 

Αντιστρατήγου ε.α. Γεωργίου Κοράκη Προέδρου ΕΑΑΣ

και μέλους της ΕΛΕΣΜΕ

Η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη Κύπρο έφερε το άνοιγμα της οδού Λήδρας που παραφορτώθηκε με συμβολισμούς και ελπίδες και τώρα που πέρασε ο απόηχος και κατακάθησε ο κουρνιακτός του γεγονότος μπορούμε να το προσεγγίσουμε  χωρίς συναισθηματισμούς αλλά με την ψυχρή λογική.

     Ο οδός Λήδρας είναι συνυφασμένη με τις δραματικές εξελίξεις του Κυπριακού προβλήματος των τελευταίων πενήντα χρόνων. Στο τέρμα αυτού του δρόμου αποτυπώνεται ο ισχυρός συμβολισμός της διαίρεσης της Λευκωσίας. Είναι γεγονός ότι πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν πριν και μετά την κατεδάφιση του τείχους της Λήδρας αλλά  και πρόσφατα όταν στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας  και του Τ/Κ  ηγέτη στις 21 Μαρτίου αποφασίστηκε η διάνοιξη της οδού.

      Για λόγους ιστορικής αλήθειας θα υπενθυμίσω ότι   το δεύτερο έτος του απελευθερωτικού αγώνα  όταν οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν Τούρκους επικουρικούς, Τούρκοι  προέβησαν σε λεηλασίες, εμπρησμούς καταστημάτων και δολοφονίες στην οδό Λήδρα που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα οι Βρετανοί το 1956 έστησαν συρματοπλέγματα και διαχώρισαν τη Λευκωσία σε Ελληνικό και Τουρκικό τομέα εφήρμοσαν δηλαδή το δόγμα που πολύ καλά γνωρίζουν το «διαίρει και βασίλευε ». Το 1958 όταν ξέσπασε νέο κύμα εμπρησμών, λεηλασιών, τραυματισμών και δολοφονιών στην Κύπρο οι Βρετανοί επεξέτειναν τα διαχωριστικά οδοφράγματα. Το 1959 με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το οδόφραγμα της οδού Λήδρας απομακρύνθηκε για να επανέλθη στη θέση του με τη φροντίδα των « ειρηνοποιών » Άγγλων λόγω της Τουρκοπκυπριακής ανταρσίας το 1963 και παρέμεινε μέχρι που άνοιξε η οδός πριν από λίγες ημέρες. Αυτά γιαυτούς που καμώνονται ότι αγνοούν την αλήθεια.

     Το 2003 οι κατοχικές αρχές της Βόρειας Κύπρου με τη συγκατάθεση ασφαλώς της Τουρκίας, πήραν την πρωτοβουλία για μερική άρση των  περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων του Βορρά. Ήταν ένα μέτρο που εξυπηρετούσε και αξακολουθεί να εξυπηρετεί τη στρατηγική της Τουρκίας για τους παρακάτω λόγους:

Α.  Εκτονώθηκε η ασφυκτική πίεση για βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών

συνθηκών διαβίωσης  των Τουρκοκυπρίων και εποίκων στο Βορρά.

Β. Δημιουργήθηκαν θετικές εντυπώσεις στη διεθνή κοινότητα για την Τουρκία.

Γ. Επηρέασε θετικά την επιδιωκομένη από Τουρκία μορφή λύσης του προβλήματος.

     Δημιουργήθηκαν σημεία εισόδου –εξόδου μέσω των οποίων επετράπει η διακίνηση που θυμίζουν συνοριακές ρυθμίσεις και όχι ελεύθερη διακίνηση που θέλει να την παρουσιάζει η Τουρκία

     Στο πλαίσιο αυτής της Στρατηγικής η συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 προνοούσε μεταξύ των άλλων και τη διάνοιξη της οδού Λήδρας. Η διάνοιξη συμπεριλήφθηκε στην πολιτική ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας που έγινε στις 21 Μαρτίου 2008 υπό την αιγίδα των ΗΕ  Έτσι μετά από κάποια πισωγυρίσματα, δεν ανοίγει……ανοίγει  η οδός Λήδρας άνοιξε και  άλλο ένα σημείο συνοριακού ελέγχου άρχισε να λειτουργεί πριν από λίγες ημέρες

     Η κατάσταση της διακίνησης μέσω συνοριακών ελέγχων βολεύει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα διότι :

Α. Εξακολουθούν να νέμονται τα κεκτημένα της εισβολής και κατοχής.

Β. Αποκτούν πολλά από τα αγαθά της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της ΕΕ και μάλιστα χωρίς υποχρεώσεις  και ανταποδοτικότητα.

Δ Εάν υπήρχε κάποιος ενθουσιασμός η κάποια ελπιδοφόρα δυναμική στην Τ/Κ κοινότητα για πραγματική  επανένωση  ( ιδιαίτερα αμέσως μετά την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ ) αυτά με την ακολουθούμενη πολιτική του ανοίγματος μειώνονται. Η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει η αφήνει να εννοηθεί ικανοποιημένη από την πολιτική αυτή. Σύγχυση η πολιτικαντισμός;

     Πολλές πανηγυρικές δηλώσεις  έγιναν για το άνοιγμα. Από τον τύπο πληροφορηθήκαμε ότι  ξένοι παράγοντες είχαν εκφράσει την επιθυμία να παραβρεθούν στα «εγκαίνια». Ευτυχώς που επεκράτησαν ωριμότερες σκέψεις Κάποιοι  από τους πολιτικούς μας ταγούς συνέδεσαν το γεγονός με το τείχος του Βερολίνου προκαλώντας μάλιστα παράλληλες εντυπώσεις και συνειρμούς-συμβολισμούς.  Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε αυτούς ότι το γκρέμισμα του τοίχου και η διάνοιξη της Λήδρας δεν παραπέμπουν στο τοίχος του Βερολίνου γιατί στην περίπτωση του Βερολίνου η πτώση του τοίχους ήταν σαρωτική και σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας. Κάποιοι άλλοι έσπευσαν να προσδιορίσουν τις εκατέρωθεν ενέργειες διάνοιξης ως ένδειξη δημιουργίας προϋποθέσεων συνεργασίας που παραπέμπει σε συμβολισμούς αφαίρεσης διαιρετικών εμποδίων και στην δημιουργία κάποιας επανενωτικής δυναμικής. Αυτή η ερμηνεία του γεγονότος της διάνοιξης της οδού Λήδρας  μπορει στο κόσμο των συναισθημάτων να προκαλεί συγκίνηση  και να δημιουργεί ελπίδα κινείται όμως στο κόσμο  του επιθυμητού και δεν εκπέμπει δείγματα απτά και καθαρά αλλαγής της συμπεριφοράς της άλλης πλευράς. Η εικόνα που εισπράττουμε δεν υποστηρίζεται από τη λογική. Ο συμβολισμός που προκύπτει από την απομάκρυνση ενός εμποδίου ( π.χ. τοίχου, συρματοπλέγματος που διακόπτει τη συνέχεια ) είναι η ενοποίηση δυο ξεχωριστών τμημάτων. Ο συμβολισμός αυτός στο Κυπριακό πρόβλημα προϋποθέτει την ύπαρξη δυο ίσων μερών η οντοτήτων και αυτή την ερμηνεία η Τουρκία προσπαθεί να περάσει, κατανέμοντας αμφοτερομερώς το δίκαιο και το άδικο. Η προσδοκώμενη όμως ενοποίηση επιτυγχάνεται μέσα από διμερή διαπραγμάτευση που προυποθέτει  συνεργασία άρα και αλληλοαναγνώριση. Όμως σε αυτή την περίπτωση ξεπερνάμε με διπλωματικά τερτίπια την ουσία του προβλήματος που είναι η εισβολή και κατοχή.

     Το άνοιγμα της οδού η Ε/Κ πλευρά το προσεγγίζει και το ερμηνεύει ως πράξη θετική και καλής θέλησης που βοηθάει στην εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει σε κοινή πατρίδα Ε/Κ και Τ/Κ. Η άλλη πλευρά ( Τ/Κ ) το συνδυάζει με την προοπτική της ανάπτυξης και διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο λαών με διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία. Στην πραγματικότητα το άνοιγμα μας δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς ενώ στην διεθνή κοινότητα την εικόνα δυο κρατών δυο λαών και δυο διοικήσεων με σύνορα, τελωνεία, ελέγχους με επίδειξη ταυτότητος η διαβατηρίου. Παραπέμπει σε συνοριακές ρυθμίσεις και διευθετήσεις που ισχύουν διεθνώς.

    Το Κυπριακό πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ασφαλή διακίνηση στην οδό Λήδρας. Η εφορία και ο ενθουσιασμός έχουν προσωρινό χαρακτήρα Οι εξελίξεις γύρω από το άνοιγμα ωραιοποιούν την εικόνα της Τουρκίας που επιδιώκει να φαίνεται κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό προκειμένου να μη υπάρχουν εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία και να επιτυγχάνει έτσι  τους στόχους της.

     Ο υπερτονισμός   και η μονοπώληση του θέματος της διακίνησης  που εστιάσθηκε στην οδό Λήδρας  προωθεί τη λύση του προβλήματος που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκαλύπτει την εισβολή, την κατοχή, τον σφετερισμό των περιουσιών, τους διωγμούς,  τη δημογραφική αλλοίωση και τα τόσα άλλα δεινά. Εντάσσεται στην Τουρκική Στρατηγική της ντε φάκτο λύσης κάτω από το παραπλανητικό προπέτασμα της επανένωσης που δήθεν αποτρέπει τη διχοτόμηση.

     Ο στόχος μας πρέπει να είναι όχι η κατάργηση των ορατών συμβόλων του διαχωρισμού και η «εξομάλυνση » της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την εισβολή και κατοχή αλλά ο αγώνας κατά της κατοχής  αγώνας που δεν θεριεύει με διακηρύξεις του τύπου «προσδοκούμε να επιστρέψουμε στην Κερύνεια, μια Κερύνεια ελεύθερη έστω και κάτω από Τ/Κ διοίκηση »  Το πώς είναι δυνατό η ελευθερία της Κερύνειας να έχει έννοια όταν διοικείται από κάποιους άλλους μόνο αυτοί που τα διακηρύσσουν μπορούν να μας  δώσουν απάντηση.

Αφήστε μια απάντηση