ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΉΡΩΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

          Η ιστορία ενός έθνους είναι συνυφασμένη με κατορθώματα που αφορούν τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τους ένοπλους αγώνες καθώς και τα πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση και επίτευξη αυτών. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάθε έθνους έχουν οι Ήρωες του παρελθόντος οι οποίοι αποτελούν πρότυπα και σύμβολα αγώνων που διαμόρφωσαν τον ρου της εθνικής ιστορίας. Το ελληνικό έθνος προϋπήρχε του σύγχρονου ελληνικού κράτους χιλιάδες χρόνια πριν. Και συχνά ξεπηδούσε από τους κόλπους του πληθώρα Ηρώων. Θα αναφερθούμε στο παρόν άρθρο και στις τρεις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

          Αρχαία Ελλάδα: το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, ο γεννήτορας της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και πλήθους άλλων επιστημών. Ποιος δεν γνωρίζει στα πέρατα της Οικουμένης τον στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, το βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, τους Ομηρικούς ήρωες Αχιλλέα, Οδυσσέα και Αγαμέμνονα; Όμως πέραν αυτών υπήρξαν και ήρωες που δεν απέκτησαν τη φήμη που τους αναλογούσε αφενός λόγω συνύπαρξης με τεράστιες προσωπικότητες, αφετέρου επειδή η ίδια η Ιστορία δεν τους έδωσε το χώρο που τους αναλογούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βασιλιάς Πύρρος της Ηπείρου που σημείωσε πλήθος νικηφόρων μαχών στη Σικελία και Ιταλία ενώ  έφτασε ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από την Αιώνια Πόλη. Επίσης ο Επαμεινώνδας ο οποίος στην εποχή του ανέδειξε τη Θήβα πρώτη σε ισχύ πόλη-κράτος των Ελλήνων ενώ πάνω στην τακτική του πάτησε ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας για να δημιουργήσει τον ανίκητο στρατό του.

          Βυζαντινή Αυτοκρατορία:Οι Έλληνες αποτέλεσαν σημαντική εθνική ομάδα μέσα στην αχανή αυτοκρατορία και κυρίαρχη από τον 8ο αιώνα με την καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης αυτής. Πλάι στη θέση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του Ιουστινιανού, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αξίζει να τοποθετήσουμε τον Βασίλειο Β΄ Βουλγαροκτόνο, ο οποίος έβαλε φρένο στην επιθετική ορμή των Βουλγάρων και δημιούργησε μια Αυτοκρατορία από την Ιταλία έως τον Καύκασο και από το Δούναβη έως τη Μέση Ανατολή καθώς ως Αυτοκράτωρ-Στρατηγός αγαπήθηκε από το λαό του.Επίσης ο Αλέξιος Α΄ Μέγας Κομνηνός ο οποίος ανακατέλαβε την περιοχή του νότιου Εύξεινου Πόντου και ίδρυσε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, η οποία επέζησε για 250 περίπου έτη έως την κατάκτηση της από τους Οθωμανούς το 1461.     

          Νεότερη & Σύγχρονη Ιστορία: Αρχής γενομένης από την εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, η νεότερη και σύγχρονη Ιστορία έχει να επιδείξει εκατοντάδες επώνυμους ήρωες, χιλιάδες ανώνυμους. Πλάι στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, το Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο πολέμησαν μορφές όπως ο 76χρονος στη μάχη του Βαλτετσίου Μητροπέτροβας και ο 20χρονος Κίτσος Τζαβέλας (αναφερόμαστε στο νεαρό της ηλικίας του για τα καθήκοντα καπετάνιου που είχε), δείχνοντας πως ο Αγώνας για τη λευτεριά είναι υπόθεση όλων των ηλικιών. Στο Μακεδονικό Αγώνα πρωταγωνίστησαν ο Παύλος Μελάς, ο Δεσπότης Καραβαγγέλης και ο υποπρόξενος Ίωνας Δραγούμης. Όμως ποιος δε μπορεί να σταθεί στις υπηρεσίες των οπλαρχηγών Λάκη Πύρζα, Παύλου Κύρου και Κωνσταντίνου Χρήστου (Κώττας) αλλά και των Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού Αθανάσιου Σουλιώτη, Γεώργιου Κατεχάκη, Σαράντη Αγαπηνού (Τέλος Άγρας), Γεώργιου Τσόντου; Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους στο Ηπειρωτικό Μέτωπο ξεχώρισε ο Αξιωματικός της Χωροφυλακής Σπύρος Σπυρομήλιος ο οποίος αποτέλεσε και τον στρατιωτικό ηγέτη της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου. Τέλος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτός από τον Αρχιστράτηγο Παπάγο, τον Υποστράτηγο Κατσιμήτρο και τον Συνταγματάρχη Δαβάκη, ξεχώρισε ο αποκαλούμενος από τον Άγγελο Τερζάκη «γεροταγματάρχης», ο Δημήτριος Κωστάκης ο οποίος ως διοικητής μοίρας ορειβατικού Πυροβολικού προκάλεσε σοβαρά πλήγματα στον εχθρό. Με παράσημα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Εκστρατεία στην Ουκρανία και τη Μικρασία.

Η Ιστορία γράφεται από τους πρωταγωνιστές. Πλάι σε αυτούς όμως υπήρξαν άνθρωποι που προσέφεραν ισάξιες υπηρεσίες χωρίς να λάβουν τις δάφνες που τους αναλογούν. Το έθνος τους χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη και οι Έλληνες οφείλουν να μαθαίνουν γι αυτούς και να παραδειγματίζονται!

Μιλτιάδης Παρλάντζας

   Υπλγός (ΕΜ), MSc   

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

       I.          Μάζης Ι., Ίων Δραγούμης ο Ασυμβίβαστος, Αθήνα, Μεταίχμιο, 2016

     II.          Νερατζής Χ.- Βακαλόπουλος Κ.- Παπακώστας Λ., Το Μακεδονικό Ζήτημα, Αθήνα, Αγγελάκη, 2019

    III.          Σταθακόπουλος Δ., Μικρή Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Αθήνα, Πατάκη, 2016

   IV.          Φούσας Α., Βόρειος Ήπειρος το δάκρυ του ελληνισμού, Αθήνα, Σιδέρης, 2018

Αφήστε μια απάντηση