Blog

Οι Προβληματισμοί του Προέδρου, Ιούνιος 2013

Οι Προβληματισμοί του Προέδρου, Ιούνιος 2013

Αγαπητά μέλη και φίλοι

Δεν απαιτούνται ικανότητες Κασσάνδρας για να διαπιστωθεί ότι το γκρίζο εθνικό τοπίο σκοτεινιάζει περισσότερο, τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό τομέα.

Στην οικονομία, μετά από κακή εφαρμογή σειράς λανθασμένων «διασωστικών» μνημονίων, από το 2010, ο απολογισμός είναι ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, μερικές χιλιάδες αυτόχειρες, κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών κατοικιών, αθρόα φυγή των νέων μας στο εξωτερικό, αποτυχία στην αυτοκάθαρση και αμελητέες επιδόσεις (υπό την πίεση μάλιστα της τρόικας) στην πάταξη της διαφθοράς και φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, των αναδιαρθρώσεων, των αποκρατικοποιήσεων, των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητος. Το πρώτο μνημόνιο υπεγράφη ασμένως λόγω του υπέρογκου δημοσίου χρέους του 2009, που ανήρχετο στο 129.75% του ΑΕΠ. Εντός του 2013, αναμένεται, ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο μη βιώσιμο ποσοστό του 175.8% του ΑΕΠ και με την ποιοτικά δυσμενή διαφορά, ότι τώρα δεν είναι ομολογιακό αλλά πρωτίστως οφείλεται σε επισήμους πιστωτές όπως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια το αναγκαίο για την μη πτώχευση της χώρας κούρεμα του χρέους, εάν επιτευχθεί, αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει και ιδιαίτερα σκληρούς όρους των πιστωτών. Η συνεχόμενη ύφεση και η ανεύθυνη καθυστέρηση εφαρμογής σειράς μέτρων, μέρος των οποίων προαναφέρθηκε επιγραμματικά, δημιουργεί διαρκώς μεγαλύτερα χρηματοδοτικά κενά, τα οποία καλύπτονται με κοινωνικά άδικα και οριζόντια εισπρακτικά μέτρα δίχως τέλος.
Στον οικονομικό ζόφο της χώρας, θα πρέπει να προστεθεί η δυσανάλογη και ασύμφορη παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων παρανόμων μεταναστών, μουσουλμάνων στην πλειοψηφία τους, με πολλαπλές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές επιπτώσεις, καθώς και σημαντική δυσμενή επίδραση στην εγκληματικότητα και την ασφάλεια της χώρας. Το μεγάλο δημογραφικό μας πρόβλημα επιτείνεται αφού οι κυβερνήσεις αντί κινήτρων δημιουργούν αντικίνητρα για την γέννηση νέων Ελλήνων, καθώς και για την παραμονή και διαβίωση του πληθυσμού σε παραμεθόριες περιοχές. Τέλος η κυβέρνηση επέλεξε την πλέον ακατάλληλη συγκυρία για την εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί προέρχονται είτε από αφελείς και επικίνδυνους ερασιτέχνες, είτε από δόλιους και ιδιοτελείς που αποβλέπουν στον αντεθνικό εφησυχασμό της κοινής γνώμης). Η επιδείνωση της καταστάσεως στις Ε.Δ. που αναμένεται να κορυφωθεί περί το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες δυσμενείς εξελίξεις στην περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, αποδεικνύει την γεωπολιτική και στρατηγική ένδεια των εγχωρίων και ξένων λογιστών οι οποίοι αποφασίζουν για τις τύχες του έθνους. Στο εξωτερικό η χώρα μας ευρίσκεται στη δίνη γεωπολιτικών ανταγωνισμών, δίχως σαφή κατεύθυνση, ενώ παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις που την αφορούν και διαμορφώνουν το μέλλον της. Η πρακτική απουσία της Ελλάδος στην Α. Μεσόγειο, την Μ. Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Β. Αφρική προκαλεί πολλαπλές επιπτώσεις στα εθνικά μας θέματα. Η ισχυρή αναθεωρητική και διαρκώς εξοπλιζόμενη Τουρκία έχει αντιληφθεί την ανυπαρξία ουσιαστικής αποτροπής και πειθαναγκάζει την χώρα μας σε κατευναστικές σταδιακές παραχωρήσεις, ενώ στον μεγάλο κατάλογο των διεκδικήσεων της, έχουν προστεθεί έμπρακτα τα ελληνικά υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Οι αλυτρωτικές κορώνες της Αλβανίας και των Σκοπίων συνεχίζονται και παράλληλα δρομολογούνται δυσμενείς προτάσεις-λύσεις επιλύσεως του Κυπριακού (ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη οικονομική αποδυνάμωση της Κύπρου). Οι εξελίξεις τόσο στην «Αραβική άνοιξη», όσο και στην εσωτερική πρόσφατη τουρκική κρίση αναδεικνύουν την άγνοια όσων προβάλλουν πρότυπα μουσουλμανικών «δημοκρατικών» κρατών (τύπου Τουρκίας) και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την συμβατότητα του Ισλάμ με το Δυτικό κεκτημένο. Π στρατιωτική αναμέτρηση στην Συρία, η έκβαση της οποίας θα κρίνει τον πολιτικό και ενεργειακό χάρτη της περιοχής, κορυφώνει την αστάθεια της περιοχής και εμπλέκει όλα τα γειτονικά κράτη, καθώς και Μεγάλες Δυνάμεις και Διεθνείς Οργανισμούς.
Έναντι όλων αυτών των ζωτικών ραγδαίων εξελίξεων στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, τα συγκυβερνώντα πολιτικά κόμματα κωλυσιεργούν στην λήψη και εφαρμογή αποφάσεων, αδυνατούν να εμπνεύσουν τους πολίτες αφού δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, ιεραρχούν τις προτεραιότητες με ιδιοτελή κριτήρια (π.χ. την επανεκλογή τους) και δείχνουν να μην συναισθάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Το δυστύχημα είναι ότι και τα αντιπολιτευτικά κόμματα δεν προσφέρουν συγκροτημένη, ολοκληρωμένη και πειστική εναλλακτική πρόταση, φέροντας έτσι πολλούς ψηφοφόρους σε αδιέξοδο.
Εάν οι πολιτικοί ηγέτες και βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα χάνεται, καλούνται άμεσα να εγκαταλείψουν νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών και να επιληφθούν αποτελεσματικά επί όλων των θεμάτων που άπτονται της επιβιώσεως της πατρίδας μας. Η κωλυσιεργία υπό την κάλυψη των παραθύρων του νομικού μας λαβύρινθου πρέπει να τελειώσει. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις και ενέργειες, κοινωνικά δίκαιες. Η επιβαλλομένη πανεθνική προσπάθεια απαιτεί το ξύπνημα του ελληνισμού όπου γης, με συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα στα πλαίσια μία διακομματικής Εθνικής Στρατηγικής. Η στάση, η συμπεριφορά και κυρίως το παράδειγμα και τα πεπραγμένα των πολιτικών κομμάτων θα εμπνεύσουν ή θα απογοητεύσουν περισσότερο τους συμπολίτες μας. Ας ξυπνήσουν επί τέλους διότι ο εθνικός χρόνος μας τελειώνει.

Ιούνιος 2013
Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος Π.Ν.
Πρόεδρος Δ.Σ./ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση