Blog

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2007»

1-2 Noεμβρίου 2007

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

κ.  ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

 

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

Εκλεκτά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

 

            Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο 5ο Διεθνές Συνέδριο «Στρατηγική 2007».

            Κατ΄αρχήν θα ήθελα να πω δύο λόγια για τους ανθρώπους που ίδρυσαν την ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ. Για τους ανθρώπους που με το ήθος και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στην λαμπρή θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτέλεσαν, κατά κοινή ομολογία των συναδέλφων τους, την καλύτερη ηγεσία των τελευταίων χρόνων.

            Για τους ανθρώπους αυτούς, που μετά την αποστρατεία τους – ή την παραίτησή τους, που πρόσφερε μια ακόμη σπουδαία υπηρεσία στην εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος – συνέχισαν αυτήν την ανιδιοτελή προσφορά προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα, αλλά και για τους νεώτερους, τους εκλεκτούς συναδέλφους σας, οι οποίοι, μετά την αποστρατεία τους ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί σας ώστε η ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ να μην έχει μόνο παρόν αλλά και απώτερο μέλλον, όλους εσάς σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ για την ανιδιοτελή αυτή εθνική προσφορά σας.

            Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία δεδομένου ότι σήμερα ξεκινάει στη Νέα Υόρκη ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

            Για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, για την επιδίωξη των εθνικών μας στόχων, η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με ξεκάθαρες θέσεις. Έχει στέρεα επιχειρήματα, τα οποία τα προβάλλει και τα προωθεί με συνέπεια, με αποφασιστικότητα και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της.

            Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, όπως θέλει να το εμφανίσει η άλλη πλευρά. Είναι ένα ζήτημα ιστορίας την οποία οι γείτονές μας επιχειρούν να διαστρεβλώσουν και να παραχαράξουν. Ταυτόχρονα όμως είναι και εξόχως πολιτικό θέμα. Είναι ζήτημα σεβασμού και εφαρμογής σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι, σε τελική ανάλυση, ζήτημα περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.

            Οι πράξεις και οι παραλείψεις των Σκοπίων, η αδιαλλαξία, η εκτεταμένη προπαγάνδα αλυτρωτικής λογικής και οι κάθε λογής προκλήσεις υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Και δεν είναι δυνατόν να γίνεται επίκληση μόνον ορισμένων σημείων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η Συμφωνία είναι ενιαία και αδιαίρετη.

 

Αγαπητοί φίλοι,

            Τα κριτήρια ένταξης, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, απαιτούν την εξεύρεση λύσης. Όχι τη διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας.

            Με αυτά τα δεδομένα ένας δρόμος υπάρχει για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση : Ο δρόμος της αμοιβαίως αποδεκτής λύσης. Τελεία και παύλα.

            Γι΄αυτό και η Ελλάδα, διατηρεί στο ακέραιο και θα πρέπει να διατηρήσει μέχρι τέλους το δικαίωμα του βέτο που απορρέει από την ιδιότητά της ως μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχέσεις καλής γειτονίας ενός υποψηφίου μέλους με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι όρος απαράβατος για την ένταξη.

            Η εξωτερική μας πολιτική όμως δεν μπορεί να ασκείται με όρους του παρελθόντος αλλά με βάση το παρόν και το μέλλον.

            Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια λύση κοινής αποδοχής. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση του παλαιότερου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μια στάση που βεβαίως δεν αποτελεί επίδειξη ισχύος αλλά υπηρετεί τον στόχο της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, της ΕΙΡΗΝΗΣ και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ στην ευρύτερη περιοχή.

            Σήμερα η χώρα μας αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια σοβαρή, αξιόπιστη, δυναμική χώρα. Ως μια χώρα, που ενώ βρίσκεται σε μια σύνθετη, ασταθή και ευαίσθητη γεωγραφική ζώνη που περικλείει τα Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη Μέση Ανατολή, καταφέρνει να είναι παράγων ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης.

            Η υποστήριξη που παρείχαμε για την ένταξη της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, οι προσπάθειές μας για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων μέσα από το ΕΣΟΑΒ, η ενίσχυση της συνεργασίας των Παρευξείνιων χωρών, η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας εφόσον προσαρμοστεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς και η παρουσία μας στην κρίση του Λιβάνου είναι μερικές μόνο από τις πολιτικές που καθιστούν ακόμα πιο σημαντική την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

            Με αυτά τα δεδομένα καλούνται πλέον οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας να κινηθούν για να ασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις προς την κυβέρνηση των Σκοπίων.

            Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως αυτά που ανήκουν στον σκληρό της πυρήνα, δεν έχουν αναγνωρίσει την συνταγματική τους ονομασία έχοντας έτσι αποδείξει έμπρακτα την κοινοτική τους αλληλεγγύη. Χρειάζεται όμως τώρα αυτή η μεγάλη κοινότητα αρχών και αξιών να διαμηνύσει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΠΓΔΜ με τις αλυτρωτικές διαθέσεις και την προπαγάνδα δεν χωρά στην θεσμική και πολιτική φυσιογνωμία της Ευρώπης. Και οφείλω να πω ότι η απόφαση που έλαβε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει για έναν ακόμη χρόνο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ αποτελεί ένα τέτοιο ισχυρό μήνυμα.

            Από την άλλη πλευρά και οι ΗΠΑ που διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στη Βαλκανική τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει και δεν μπορούν να συνεχίσουν την πολιτική που ενθάρρυνε την αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας. Εάν πράγματι επιδιώκουν την σταθερότητα στα Βαλκάνια και την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ οφείλουν να εργαστούν και αυτοί για την επίλυση των εκκρεμοτήτων.

            Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση