Blog

Η Ούρσουλα, ο Πρέσβης του Καρόλου και ο Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής

Η Ούρσουλα, ο Πρέσβης του Καρόλου  και ο  Ερντογάν ο  Μεγαλοπρεπής.

 

 

Γράφει ο Ιωάννης  Μπαλτζώης*

          Το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε στην Τουρκία με «θύματα» την ηγεσία της Ε.Ε., το λεγόμενο και  “Sofa Gate”, με την απίστευτη απρέπεια και προσβολή που οι Τούρκοι επεφύλαξαν στους υψηλούς προσκεκλημένους της Ε.Ε., πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων, αναλύσεων, επικρίσεων και σκληρών δηλώσεων κατά της Τουρκίας και ιδιαίτερα κατά του προέδρου Ερντογάν, όπως η δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι που τον αποκάλεσε δικτάτορα, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό σεισμός στις πολύ καλές μέχρι τώρα Ιταλο-Τουρκικές σχέσεις.

To Sofa Gate

          Αλλά ας εξετάσουμε το περίφημο πλέον “Sofa Gate” και να δούμε αν ήταν τυχαίο, λάθος των υπηρεσιών πρωτοκόλλου των δύο πλευρών, ή υπάρχει κάτι άλλο, που έρχεται από το παρελθόν και εξηγεί τα αναίτια, τα περίεργα και τα προσβλητικά, που μας συνηθίζουν οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια . Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν πρόκειται περί λάθους, αβλεψίας ή κάποιας ατελούς επίβλεψης των υπευθύνων του Πρωτοκόλλου και ευθύνη έχουν οι υπεύθυνοι Πρωτοκόλλου της Ε.Ε., όπως με ανατολίτικη κουτοπονηριά ισχυρίστηκε ο Τουρκο-Κούρδος υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, αφού δεν επετράπη στους Ευρωπαίους υπευθύνους του Πρωτοκόλλου να δουν την αίθουσα συναντήσεων, για λόγους ασφαλείας!!!   Οπότε τότε γεννάται το ερώτημα, γιατί έγινε αυτή η απρέπεια και προσβολή  ιδιαίτερα κατά της προέδρου της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν,  την οποία την άφησαν σκόπιμα όρθια, να ψάχνει αμήχανα την καρέκλα που δεν υπήρχε να καθίσει και τελικά να καθίσει απέναντι από τον Σουλτάνο στον καναπέ, χαμηλότερα  και υποδεέστερα σαφές δείγμα απαξίωσης;  Στην αίθουσα συναντήσεων υπήρχαν μόνο δύο καρέκλες –θρόνοι μόνο για τους άνδρες, η μία για τον Σουλτάνο και η άλλη για τον αμετροεπή και αγενή κ. Μισέλ και όχι για τις γυναίκες. Πάλι καλά που δεν υπήρχε γυναικωνίτης να την στείλουν να καθίσει εκεί!  

Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και ο Πρέσβης του Καρόλου.

              Η εξήγηση είναι απλή, έρχεται από το παρελθόν και έχει σχέση με την νοοτροπία και την γεωπολιτική αντίληψη του Ερντογάν  σήμερα. Έτσι λοιπόν το «καψώνι» του Τούρκου προέδρου στην πρόεδρο της Κομισιόν, έχει παράδοση 500 χρόνων, όπως αναγράφεται μια παρόμοια ιστορία στο  «Λεξικό Εγκυκλοπαιδικό Ανεκδότων», εκδοθέν στο Παρίσι το  1929. Ένας πρέσβης του Καρόλου Κουίντου ( 1550-1558), αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κλήθηκε για διαβουλεύσεις από τον Σουλτάνο  Σουλεϊμάν (τον λεγόμενο «Μεγαλοπρεπή»). Όταν μπήκε στην αίθουσα των συναντήσεων,  παρατήρησε ότι δεν υπήρχε κάθισμα για τον ίδιο, σκόπιμα  να παραμείνει  όρθιος για να τον υποτιμήσουν. Αμέσως έβγαλε το παλτό  του, το πέταξε στο πάτωμα και κάθισε επάνω. Στις διαπραγματεύσεις ήταν άψογος,  γεγονός που αναγνώρισε και ο Σουλτάνος. ‘Όταν τελείωσε η συνάντηση σηκώθηκε και έφυγε χωρίς να πάρει το πανωφόρι του, ενώ όταν του το θύμισαν, ο πρέσβης απάντησε : ” Οι πρέσβεις του βασιλιά δεν συνηθίζουν να παίρνουν τα καθίσματα μαζί τους”.

                Η στάση του προέδρου Ερντογάν, που είναι βαθιά συμβολιστής,  έρχεται από το παρελθόν και δηλώνει εμφατικά την διαφορετική νοοτροπία, πολιτισμό και συμπεριφορά, από μια Ευρώπη που απεχθάνεται μεν, αλλά την εκβιάζει και την χρησιμοποιεί μόνο για αφαίμαξη χρημάτων. Ακόμη   να περάσει το μήνυμα της  ισχυρής και  μεγάλης  Τουρκίας, που  ενεργεί αυτόνομα ως μεγάλη και ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη και  δεν δέχεται συμβουλές, παραινέσεις, επιπλήξεις για την διεθνή στάση της. Εξ ου και οι συνεχείς προσβολές του προς ηγέτες κρατών και μια ανεπίτρεπτη για τον διπλωματικό πολιτισμό στάση και συμπεριφορά του. Η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στη χώρα της οποίας ήταν αυτοκράτορας ο Κάρολος Κουίντος και ο “Κάρολος”-Σαρλ Μισέλ, που η χώρα του οποίου ανήκε στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, θα έπρεπε να είχαν διδαχτεί κάποια  περιστατικά και να  ήταν ενημερωμένοι για τους απογόνους του Τζέκινς Χάν,  όπως και οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.,  για να μην τους κάνουν οι τούρκοι τα ίδια χουνέρια που κάνουν εδώ και 500 χρόνια. Ιστορίες όπως αυτή αλλά και άλλες πολλές θα έπρεπε να διδάσκονται στις διπλωματικές ακαδημίες.            

 Επίλογος- Συμπεράσματα

                  Ο πρόεδρος  Ερντογάν υποβάθμισε σκόπιμα  την πρόεδρο της Κομισιόν  για τους γνωστούς δύο λόγους: Επειδή είναι γυναίκα ( της οποίας η θέση της  κοινωνικά αντίκειται προς τις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ)  και επειδή ήθελε να της στείλει το μήνυμα να μην χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σχολιάζει την Τουρκία για παραβιάσεις αυτών, ή όπως την αποχώρηση από την Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως προσφάτως. Ακόμη η γυναίκα-  επικεφαλής της Ε.Ε.  έπρεπε να ταπεινωθεί και  στο πρόσωπό της να ταπεινώσει και την Ε.Ε. και για αυτό επέλεξε την γυναίκα και όχι τον άνδρα, που θα πρέπει να πούμε ότι η στάση του κ.   Μισέλ ήταν απαράδεκτη, αντιδεοντολογική και αγενέστατη, που δεν ταιριάζει καθόλου στον Δυτικό πολιτισμό.  Ας το αντιληφθούν όλοι  στην Ευρώπη που λόγω  οικονομικών συμφερόντων ξεχνούν την ιστορία και την διαφορετική κουλτούρα ενός λαού που δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκό πολιτισμό.    Και αυτή την στάση και συμπεριφορά εφαρμόζει για την Ελλάδα, όπου οι συνεχείς προκλήσεις , προσβολές και επιθετικές ενέργειες, είναι  σκόπιμες, συστηματικές και συνεχιζόμενες, μέχρι η πατρίδα  να υποταχθεί, με απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Εκτιμώ ότι δεν θα το επιτύχουν.  

Τελειώνοντας να αναφέρουμε ποια είναι η θέση της Τουρκίας στην παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό. Ο  Ρώσος  στοχαστής  του 19ου αιώνα Νικολάι Ντανιλέφσκι, είπε ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους Δημιουργούς Πολιτισμού, που φυσικά περιλαμβάνεται η Ελλάδα, μαζί με άλλα έθνη και πολιτισμούς, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι κλπ  και στους Καταστροφείς Πολιτισμού, όπου εκεί περιλαμβάνονται μόνο τρεις λαοί, οι Ούνοι, οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι. Και αυτοί οι λαοί αποτελούν διαχρονικά  τους Αρνητικούς Παράγοντες της Ιστορίας. Και αυτή ήταν και είναι ακόμη η Τουρκία του Ερντογάν σήμερα και ας το μάθουν καλά οι φίλοι και σύμμαχοί μας, που ανέχονται και κανακεύουν και χρηματοδοτούν μια τέτοια Τουρκία σήμερα, με ένα ανελεύθερο καθεστώς, ένα κράτους δικαίου σε αποδρομή, ένας γεωστρατηγικός πειρατής, ένα κράτος παγκόσμιος ταραξίας, με έναν πρόεδρο που ονειρεύεται Οθωμανικά μεγαλεία και σύγχρονα επιτεύγματα, όπως φαραωνικά έργα (Κανάλι Κωνσταντινουπόλεως) ή σε δύο χρόνια να κατακτήσουν και την Σελήνη, όπως πομποδώς διακηρύσσουν. Ας καταλάβουν λοιπόν την Σελήνη και ας αφήσουν την Ελλάδα και την Δύση ήσυχους στον διαφορετικό πολιτισμό τους, που η Τουρκία δεν έχει καμιά σχέση.   

                                                               

Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος ε.α., M.Sc. στην γεωπολιτική, πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ.

 

Αφήστε μια απάντηση