Blog

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ «ΠΣΕΑ» Του Υποστρατήγου ε.α. Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ
«ΠΣΕΑ»

Του Υποστρατήγου ε.α. Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Mε τα ισχύοντα σήμερα, ο υπεύθυνος κρατικός φορέας για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης είναι η ΠΣΕΑ που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του είναι οι Περιφερειάρχες και μέσω αυτών η Εποπτεία των Νομαρχών και Δημάρχων. Οι λοιποί φορείς που εμπλέκονται ανήκουν σε άλλα Υπουργεία και ελέγχονται από αυτά.
Όπως διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη χιονόπτωση και στις προ διετίας παρόμοιες καιρικές συνθήκες, λειτουργούσε κάθε φορέας αυτοτελώς (Αστυνομία, Πυροσβεστικό, Στρατός, Νομαρχίες, Εργολάβοι κ.λ.π.). Αναρωτιέμαι τι θα γίνει στα μετόπισθεν εν καιρώ πολέμου τώρα που έχει καταργηθεί η ΜΟΜΑ, ποιος θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει τα δρομολόγια προς το θέατρο επιχειρήσεων, η ΠΣΕΑ του Υπουργείου Εσωτερικών με τους ανεύθυνους Νομάρχες που ισχυρίζονται ότι η κήρυξη εκτάκτου ανάγκης των Νομών γίνεται μόνο στα χαρτιά, αφού δεν είναι σε θέση να επιστρατεύσουν ούτε μία μπουλντόζα ; Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις ΠΣΕΑ των Νομών, αν σ΄αυτό προστεθεί η άποψη κάποιων Νομαρχών, ότι δηλαδή λογοδοτούν στον λαό και όχι στους ιεραρχικά προϊσταμένους των αντιλαμβανόμεθα την τραγελαφική κατάσταση που επικράτησε από πλευράς συντονισμού και αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής μέσω της ΠΣΕΑ, τόσο κατά την πρόσφατη όσο και κατά την προ διετίας χιονόπτωση.
Επειδή δεν μου αρέσει να ασκώ κριτική εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων, γράφω αυτό το κείμενο για να κάνω τις κατά την κρίση μου προτάσεις και θεωρώ ότι εάν ληφθούν υπ΄όψιν θα βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Πάντως η μόνη επέμβαση του Κράτους για να βελτιώσει τις αδυναμίες του συστήματος ΠΣΕΑ από την προ διετίας κατάσταση ήταν η σύναψη συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και κάποιων Εργολάβων με την υποχρέωση να τηρούνται ανοικτές βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας, έναντι μάλιστα αδράς αμοιβής, η εν λόγω ενέργεια βελτίωσης στην πράξη απέτυχε παταγωδώς. Έχω την γνώμη ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα σύστημα ΠΣΕΑ πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω βασικές προϋποθέσεις :

  • Να το χειρίζεται ένας αξιόπιστος κρατικός φορέας.
  • Αυτός ο φορέας να διαθέτει τουλάχιστον τα περισσότερα μέσα που απαιτούνται για την υλοποίηση.
  • Να έχει τη δυνατότητα με ίδια μέσα τηλεπικοινωνιών να συντονίζει και να ενασκεί διοίκηση από ανώτατο μέχρι το τελευταίο κλιμάκιο των εμπλεκομένων.
  • Τα εμπλεκόμενα στελέχη πρέπει να είναι υπεύθυνοι κρατικοί λειτουργοί, διότι δεν μπορώ να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν να γίνονται τόσα σφάλματα, να χάνονται ζωές, να καταστρέφονται τεράστιες περιουσίες και κανένα από τα αρμόδια όργανα να μην ελέγχεται να μην τιμωρείται.
   Μετά απ΄αυτά και τη διαπίστωση από την Κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και όλους τους Έλληνες ότι το σύστημα δεν λειτουργεί και ότι χρειάζεται αναδόμηση προτείνω τα ακόλουθα :
  • Οι Νομάρχες δια να αποτελούν μέρος της κρατικής μηχανής να επιστρατεύονται για να ελέγχονται.
  • Η ΠΣΕΑ να υπαχθεί υπό το ΥΠΕΘΑ, καθ΄όσον, ικανοποιεί τις περισσότερες εκ των προϋποθέσεων που ετέθησαν.
  • Η επάνδρωση της ΠΣΕΑ να γίνεται από έμπειρα στελέχη προερχόμενα εκ των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Σώματα Ασφαλείας.
  • Να σχεδιαστεί ένα απλό και αξιόπιστο σύστημα ΠΣΕΑ και να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.
 • Να ανασυσταθούν οι διαλυθείσες ΜΟΜΑ.

Εκτιμώ ότι μόνον έτσι οι πολίτες και οι μαχητές της πατρίδας μας θα αισθάνονται ασφαλείας και ότι η κρατική μηχανή θα τους παρέξει κάθε δυνατή βοήθεια όποτε και όταν την χρειαστούν.

 

 

Αφήστε μια απάντηση