Blog

Πολύς λόγος για το τίποτε στο Παλαιστινιακό: Άνευ ουσίας οι επικείμενες συνομιλίες

Πολύς λόγος για το τίποτε στο Παλαιστινιακό: Άνευ ουσίας οι επικείμενες συνομιλίες

Εξαπίνης έπιασε πολλούς η πρόσφατη κινητικότητα στο θέμα της αναθέρμανσης των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Παρά την θετική προσέγγιση της εν λόγω προοπτικής από τη Δύση και το Ισραήλ σε συνδυασμό με την μουδιασμένη αντίδραση του Μαχμούντ Αμπάς, οι σκεπτικιστές στις τάξεις των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, τόσο της Χαμάς  όσο και της Φάταχ, δεν φαίνεται να πείθονται για την δυνατότητα ουσιαστικής επιτυχίας αυτών των συνομιλιών. Και όχι άδικα, ιδίως όταν το χάσμα μεταξύ του ισχυρού και του αδυνάτου είναι τόσο ευρύ.
Στην παρούσα φάση περισσότερο το Ισραήλ, ο δυνατός της υπόθεσης, φαίνεται πρόθυμο να προχωρήσει σε συζητήσεις προκειμένου να τις προβάλλει στην Δύση αλλά και σε μέρος του αραβικού κόσμου ως επικοινωνιακό όχημα προώθησης της μετριοπαθούς εικόνας του Νετανιάχου αναφορικά με τις σχέσεις του Ισραήλ με  τους Παλαιστινίους. Σε αυτό το πλαίσιο προέβη και  στην εξαγγελία σταδιακής απελευθέρωσης  Παλαιστινίων κρατουμένων. Η εν λόγω εικόνα είναι  χρήσιμη για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς  σταδιακά διογκώνεται στην Δύση, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δυσφορία για την μονομερή προσέγγιση του Μεσανατολικού από το Ισραήλ και  η έλλειψη ουσιαστικής βούλησης από την πλευρά  του για επίλυση, όπως τουλάχιστον καταδεικνύει η συνέχιση των αυθαίρετων Ισραηλινών εποικισμών σε παλαιστινιακό έδαφος και η πριμοδότησή τους από το Τελ Αβίβ.
Ενώ το Ισραήλ έχει επικοινωνιακούς λόγους  προώθησης μίας ατζέντας συνομιλιών με την ΠΑ, δεν ισχύει το ίδιο για την παλαιστινιακή πλευρά, τον αδύνατο κρίκο. Ο Μαχμούντ Αμπάς με την δημοτικότητά του να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά έχει το κίνητρο της συμμετοχής του στην διεξαγωγή συνομιλιών, έστω και με την αβέβαιη προοπτική κάποιας παραχώρησης από το Ισραήλ, προκειμένου να προσπαθήσει να αυξήσει την δημοτικότητά του. Όμως με δεδομένη την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, δεν υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις της ΠΑ ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσια έκβαση για τους Παλαιστινίους.
Από την πλευρά της η Χαμάς δεν αναμένεται να συμμετάσχει ουσιαστικά στις εν λόγω συνομιλίες για λόγους προφανείς: δεν διατηρεί επαφή με το Ισραήλ και δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της  αποκατάστασης της πολιτική ενότητας των Παλαιστινίων στην Γάζα και την Δ. Όχθη. Χωρίς ενότητα οι της Χαμάς γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν τύχη στην διεκδίκηση χειροπιαστών στόχων.   Παράλληλα οι σκεπτικιστές Παλαιστίνιοι δεν θεωρούν συμβατή την έναρξη συνομιλιών την  στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει τους αυθαίρετους εποικισμούς παλαιστινιακών εδαφών.
Δεδομένων των ανωτέρω συνθηκών καθίσταται προφανής η απαισιοδοξία για το μέλλον και την επιτυχία των επικείμενων συνομιλιών. Εάν η νυν κυβέρνηση του Ισραήλ επιθυμεί πραγματικά την πρόοδο των συνομιλιών με ορίζοντα επιτυχίας άμεσο χρονικά, θα πρέπει να σταματήσει τους  εποικισμούς, έστω και προσωρινά. Σε κάθε άλλη περίπτωση η συμμετοχή του Αμπάς στις συνομιλίες  όχι μόνο θα κατακρημνίσει την υπάρχουσα δημοτικότητά του, ενισχύοντας τον Χάλεντ Μεσάλ, αλλά και θα επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της  Χαμάς ότι η διπλωματία στην παρούσα φάση δεν  είναι βιώσιμη.

Αφήστε μια απάντηση