TΡΙΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ «Η εμπειρία της Ινδίας στις προκλήσεις ανταρσιών και τρομοκρατίας»

TΡΙΤΗ  ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 

«Η εμπειρία της Ινδίας στις προκλήσεις ανταρσιών και τρομοκρατίας»

 

 

            Ο Αντιστράτηγος Vijay Oberoi, πρώην Υπαρχηγός του Ινδικού Στρατού, παρουσίασε την εισήγησή του ξεκινώντας με ένα απόφθεγμα του Ινδικού Στρατού, σύμφωνα με το οποίο : «Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει επιτυχία σε ένα ανταρτοπόλεμο, ο οποίος διεξάγεται σε περιοχή όπου ο τοπικός πληθυσμός είναι εχθρικός με τους αντάρτες αλλά είναι αδύνατον να κλείσεις έναν ανταρτοπόλεμο σε περιοχή όπου ο πληθυσμός υποστηρίζει τους αντάρτες».

            Ο Ινδικός Στρατός έχει πολεμήσει με αντάρτες ή τρομοκράτες για μισό αιώνα περίπου. Αυτές οι επιχειρήσεις ονομάζονται με διάφορους τρόπους, όπως : «Υπό συμβατικός πόλεμος», «Χαμηλής έντασης σύγκρουση», «Τέταρτης γενιάς σύγκρουση» ή απλά «Ασύμμετρος πόλεμος».

            Όπως μας είπε ο Στρατηγός οι παραπάνω ονοματολογίες, περιγράφουν συγκρούσεις που είναι πέρα από το επίπεδο της ειρήνης και κάτω από το επίπεδο του πολέμου, οι οποίες σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικές για πολλά έθνη και τους στρατιωτικούς. Τρομοκρατία και ανταρσία διασπείρονται στον κόσμο και προσελκύουν υψηλής νοημοσύνης και μόρφωσης άτομα. Η φιλοσοφία του χιονοπόλεμου αυτών των ατόμων αλλάζει τον τρόπο της μάχης όσο ποτέ άλλοτε. Έτσι οι μάχες κερδίζονται στο μυαλό των αντιπάλων, αντί στα πεδία των μαχών. Αυτή η σκέψη είναι το κλειδί σ΄αυτόν τον τύπο πολέμου.

            Οι ενέργειες των τρομοκρατών και των ανταρτών κατευθύνονται στην αλλαγή της σκέψεως και αντιλήψεως των κατοίκων ειδικών ή συγκεκριμένων περιοχών, με σκοπό να δείξουν την αδυναμία του κράτους επιχειρώντας με τρόπο που η βία είναι δυσδιάκριτη. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί που αναλαμβάνουν δράση κατά ανταρτών ή τρομοκρατών, εστιάζονται στους αντάρτες ή τρομοκράτες αντί του τοπικού πληθυσμού της περιοχής. Αυτό οφείλεται στην εκπαίδευσή τους και στο έθος (ethos) των στρατιωτών, το οποίο είναι να σκοτώσεις, καταστρέψεις και να προκαλέσεις απώλειες στον εχθρό. Αυτή η πολιτική όμως αποξενώνει τον πληθυσμό, ο οποίος μπαίνει μέσα στη δίνη της βίας.

            Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους, δηλαδή οι Sub Conventional θα παραμείνουν ως κύρια αποστολή για πολλές στρατιωτικές δυνάμεις, στο ορατό μέλλον. Στην Ινδία τέτοιες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από συνδυασμό μαχητικής ισχύος και ενίσχυσης του πολιτικού ελέγχου και λιγότερο πρόκλησης και τριβής, που είναι ο σκοπός ενός συμβατικού πολέμου. Σε αυτής της μορφής επιχειρήσεις, το «κέντρο βάρους» είναι ο πληθυσμός και εκεί πρέπει να επικεντρώνονται οι στρατιωτικοί. Με νίκη στις καρδιές και στο μυαλό των κατοίκων, κτυπάς στο κέντρο κάθε ανταρσία και αλλάζεις τις συνθήκες καθόσον αυτοί θα αρνούνται κάθε υποστήριξη στους τρομοκράτες, η οποία (υποστήριξη) θα ήταν σημαντική για την επιβίωσή τους. Σε απώτερο χρόνο ξεραίνεις τη βάση στρατολόγησης και εξασθενούν οι δραστηριότητες των ανταρτών και τρομοκρατών. Οι φιλικές επιχειρήσεις προς τον πληθυσμό που ορισμένοι τις θεωρούν ως μη απαραίτητες, είναι οι πλέον ουσιαστικές για την αντιμετώπιση ανταρτών ή τρομοκρατών.

            Με την προοπτική εκρίζωσης κάθε ανταρσίας από τις ρίζες της, είναι σημαντικό να νικήσεις βασιζόμενος στη μέγιστη υποστήριξη του πληθυσμού. Προς τούτο απαιτείται να γνωρίζουμε την μοναδικότητα του πληθυσμού, τις τάσεις κάθε εθνικής ομάδος, και να σεβόμαστε τα τοπικά έθιμα και παραδόσεις, κερδίζοντας τις καρδιές και τη σκέψη τους. Επιπλέον μία αποτελεσματική χρησιμοποίηση των ΜΜΕ, στα πλαίσια των Επιχειρήσεων Ενημέρωσης (PIO) είναι επίσης απαραίτητη.

            Ο Στρατηγός κλείνοντας την εισήγησή του μας είπε ότι η επίλυση της χαμηλής έντασης συγκρούσεων, είναι κυρίως πολιτική υπόθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ένα σημαντικό ρόλο και αυτός είναι να καταστρέψουν τα διάφορα επίπεδα τρομοκρατών ή ανταρτών και έτσι η πολιτική προσπάθεια να ξαναξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία για την εσωτερική ασφάλεια σε όλους τους τύπους και καταστάσεις ανταρσίας είναι η καλή διακυβέρνηση και η κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη.

            Τέλος ο Στρατηγός Oberoi μας είπε ότι : Ο Ινδικός Στρατός έχει μακρά παράδοση αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις σε πληθυσμούς, όχι μόνο σε περιπτώσεις κατά ανταρσιών και τρομοκρατών αλλά και σε επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών παγκοσμίως. Γι΄αυτό το λόγο ο Ινδικός Στρατός έχει κερδίσει δάφνες σε όλες τις αποστολές του υπό τα Ηνωμένα Έθνη ενώ παράλληλα διεξάγει επιχειρήσεις χαμηλής εντάσεως σε διάφορες περιοχές της Ινδίας.

Αφήστε μια απάντηση